ACM Holosight 552

Manapság egyre több olyan red-dot és Holosight replika jelenik meg a boltokban, amelyeknek egyre elérhetőbb az ára. Mindenki a pénztárcája, és a stílusa függvényében választ magának ilyen irányzékot, ha szükségét érzi. Ebben a leírásban bemutatom, hogy milyen is az egyik kínai származású Holosight replika, és mit kapunk a pénzünkért.

ACM Holosight 552

De előtte egy kis történeti áttekintés, hogyan jött létre a Holosight:

A kezdeti kutatások

A holografikus irányzék kifejlesztésének igénye az 1970-es évek végén fogalmazódott meg, miután az Amerikai Légierő és a Hadsereg szerződést kötött a Holosight kifejlesztésére Gunship-ek és légvédelmi elhárító fegyverek számára. A prototípus azonban túl terjedelmes volt ahhoz, hogy kis fegyver-platformokon is használják, az alkatrészek pedig megfizethetetlenül drágának tűntek ahhoz, hogy bármilyen racionális termelésbe be lehessen vonni őket.
A 80-as évek elejére a holografikus head up display tökéletesítése és a harci repülőgépek számára történő kifejlesztése megvalósíthatónak és hadrendbe állíthatónak tűnt. Ezek a HUD-k nagyon magas minőségű reflexiós hologramot állítottak elő, elsősorban a célpont befogást, fegyverrendszer azonosítást tettek lehetővé és jelentősen fokozták a vadászpilóták hatékonyságát.

Egy korai HUD rendszer

Ezt a 90-es években a lézer pointerek, és egyéb optikai képmegjelenítők széleskörű elterjedése követte, melyek már látható diódákat használtak és alkatrészeik ára is jelentősen csökkent.
Ez a két újítás tette lehetővé, hogy a kompakt holografikus fegyverirányzék végül a kereskedelmi forgalomba is bekerüljön: egyrészt az olcsó, kompakt, erős fényű lézer-diódák felfedezése (a 90-es évek elején), másrészt a harci repülőgépeken alkalmazott holografikus head up display technológia kifejlődése.
1995-ben az ERIM egy EOTech Incorporation nevű leányvállalatot hozott létre, melynek célja a holografikus irányzék-technológiában rejlő lehetőségek újraértékelése volt. Az EOTech miniatürizálta a kifinomult irányzék-rendszert és létrehozott egy kompakt, gumiborítású eszközt a kézifegyverek számára. 1996 januárjában az első-generációs holografikus irányzékokat sikeresen piacra is dobták, majd 2000 januárjában a második-generációs Holosight-ok is hozzáférhetővé váltak a fogyasztók számára

Elektronikai tulajdonságok
A HWS korszerű digitális elektronikus kivitelt használ. A húsz fényerősség szint megfelelő fényességi kontrolt biztosít mind a gyenge, mind a nagyon erős napfény esetén. A beépített mikroprocesszor automatikus elem-töltöttég kijelzést, „up/down” fényesség-szabályozást és programozható automata lekapcsolást tesz lehetővé. Valamennyi elektronika egy ütődés-elnyelő műanyag gyantába van ágyazva.

A holográfia előnyei:
A holografikus mintázat úgy lett megtervezve, hogy a kép a fényviszonyoktól függetlenül azonnal látható legyen, a lövés szögétől függetlenül ösztönösen a középpontba vetüljön, és látható maradjon addig, amíg az operator a támadási zónát felderíti. A nagyméretű, átlátható mintázatú, élesen világító célkereszt lehetővé teszi a célpont gyors azonosítását anélkül, hogy azt eltakarná, vagy elhomályosítaná.

A különböző szennyeződések hatása a használatra


A holográfiában mindazon információ, amely a látott kép létrehozásához szükséges a Head Up Display ablak bármelyik részén felvitelre kerülhet. Ha az ablak koszos, havas, vizes...stb. lesz, a HWS teljesen működőképes marad, és a célpont továbbra is látható lesz. Még olyan extrém esetekben is, amikor a laminált ablak összetörik, a HWS teljesen működőképes marad! Egészen addig, amíg a kezelő személy az ablak bármilyen kis részén keresztül tud látni, a célkereszt teljes mintázata rá fog vetülni a célpontra…így azt az operator teljes biztonsággal be tudja fogni.

Head Up Display, teljes látótér:
A HWS igazi Head up Display-el dolgozik, amely kiküszöböli a vakpontokat, a beszűkült látóteret vagy a csőlátást. Valamennyi kezelőszerv egy síkban van a HWS áramvonalas házával, így semmilyen kiálló gomb, bütyök, elem-rész vagy felfogató gyűrű sem gátolja a célterület láthatóságát, emiatt a valódi, két szemmel való célzás érzetét kelti. Az azonnali fenyegetettség észlelést tesz lehetővé azáltal, hogy a kezelő személy perifériás látását maximalizálja, ezáltal a célterület fokozottabb ellenőrzését teszi lehetővé. 

A perifériás látótér nagysága

 

HWS Előnyei:
Extrém ellenállóság:
A HWS-t úgy tervezték és tesztelték, hogy még a legkegyetlenebb működtetési körülmények között is állandó, megbízható teljesítményt nyújtson. Vízálló, fagyálló, ütésálló és ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek. A HWS kiállta a Mil-Spec törési tesztet, a leejtés után is teljesen működőképes maradt és tartotta a zéró pontot. A Head Up Display egy 3/16” vastagságú, 3 rétegű, törésálló, laminált üvegből áll az ellenállóság növelése céljából. A Head Up Display-t a további védelem céljából egy rugalmas gumigyűrűvel is ellátták.

Nincs leleplező fényjelzés
A HWS nem bocsát ki semmilyen a pozíciót felfedő fényjelzést, kivetített kép-mintázat csak az operátor számára látható. Még a III. generációs éjjellátó készülékek sem képesek detektálni az eszköz jelét, és így a kezelőszemély pozícióját. Minden optikai felszín sík és anti-reflektív bevonattal van ellátva azért, hogy kiküszöbölje az oldalirányú reflektív csillogást. Nincs szükség drága csillogás-elnyelő filterekre, melyek csökkentik a hatásos fénykibocsátást és így elhomályosítják a célterületet.

Kompatibilitás az éjjellátókkal:
A HWS 550 Modell teljesen kompatibilis minden generációs szintű éjjellátó készülékkel. A speciális éjjellátó (NV) beállítás lehetővé teszi, hogy az operator a holografikus retikulumról érkező fényintenzitást azonnal az erősítő csőbe vetítse, így kiküszöbölje a fényudvar effektust. Az M550 közvetlenül az éjjellátó elé helyezhető anélkül, hogy a célterületet beszűkítené. Ezáltal az operator az éjjellátó technológiai előnyeit kombinálhatja a jobb optikával, és így jobb célzást érhet el még teljes sötétségben is.
Az aktív IR Laser pointer redszerrel ellentétben a HSW egy passzív rendszer és emiatt nem bocsát ki semmilyen a pozíciót felfedő jelet. Amikor NV módban van, a HWS nem azonosítható semmilyen ellenséges éjjellátó rendszerrel, így az operator rejtve maradhat, és hatékonyabb lehet az éjszakai bevetés során.
Az M550 egyedi kapcsolója lehetővé teszi, hogy a holografikus képernyőről érkező fény pontosan NVG-ba vetüljön. Az operator egy kapcsoló segítségével a másodperc töredéke alatt váltogathat az NV és a normális nappali/éjjeli mód között. Az M550-nek 10 különböző NV beállítási módja van, így maximális rugalmasságot biztosít a kezelő számára. A 3-4 fényerősségi beállítás általában nem elegendő ahhoz, hogy a folyamatosan változó körülmények között biztosítsa az erősítő rendszer megfelelő érzékenységét, beleértve az egyes gyártók erősítőinek érzékenysége közti különbséget, a változó környezeti- és fényviszonyokat, valamit az emberi szem egyedi érzékenységéből eredő különbségeket. Az M550 a 10 NV mód mellett további 20 normál nappali/éjjeli fénybeállítási lehetőséggel is rendelkezik.
A típusos konfigurációban a monokuláris NV rendszer és a HWS a fegyver testének felső tokján tandem, egymás mögött helyezkedik el. Ezek mellett a holografikus rendszer nemcsak a sisakra erősített monokuláris NVG-re erősíthető fel, de a fegyver tusára szerelt részleges pofa forrasztékra is felrakható. Ez az operatornak nagyobb flexibilitást és sokoldalúságot biztosít még változó csatatéri körülmények között is.

Az M2 Aimpoint látótere NVG használatával

A Holosight 552 látótere NVG használatával

A tandem elrendezése egy Holosight-nak és egy NVG-nek

Látótér: Aimpoint Comp és EOTech HMS
Az EOTech előnyeit könnyű belátni. Az EOTech HWS látótere kb. 4x nagyobb, mint az Aimpoint M2-é. A szélesebb látómező nagyobb helyzeti tudatosságot és gyorsabb fenyegetettségi azonosítást tesz lehetővé. A HWS 10 különböző night vision beállítási lehetőséget kínál az Aimpoint Comp négy beállítási lehetőségével szemben.

 

Technikai adatok:

552.XR308


Általánosan használt modell a DEA, ATF, FBI, SWAT egységeknél. Az 552-es modell a legnépszerűbb az összes termék közül. Leginkább az éjjellátó kompatibilis, és az AA elemekkel kompatibilis verzióját választják az olyan harcoló alakulatok, mit pl. 10. Hegyivadász, vagy a 3. Gyalogsági egység.

- AA elemmel működő (Lithium vagy alkáli elem is használható)
- Ballisztikai eséssel kompenzált célkereszt .308-as kaliberű lőszerhez

 

Működés
Optika: Transzmissziós holográfia - 100% parallax mentes
Nagyítás: 1x
Szem távolsága: tetszőleges
Hossz/Széles/magas: 131 x 49 x 60 mm
Tömege: 326 gramm
Hőmérsékleti tartományok: -40 - 150 F (AA lithium elem használatakor); -20 - 140 F (egyéb elem használatakor)
Vízálló: 10 méterig
szigetelés: páramentes belső lencse
szín: matt fekete
Állíthatósága (per click): 0.5 MOA (1/2" at 100 yds)
Állíthatósági tartomány: +/- 40 MOA minden irányban
Rögzítés: 1" Picatinny (MIL-STD-1913) sín

Heads-Up-Display
Optika felszíne: tükrözésmentes bevonat
Otika mérete: 1.20" x 0.85" (30 x 23mm)
Első lencse anyaga: 1/8" precíziós üveg
Hátsó lencse anyaga: karcálló, rétegelt lencse (3/16" thick)
látómező (90 méteren):  28 m , ha a szem távolsága 12 cm
Standard célkereszt: 65 MOA kör 4 db vonallal ¼ körönként, benne 1 MOA célzó pontokkal

Elektronika
Fényerő állítási tartomány: 110,000:1 fényerőtől lefelé haladva
NVG fényerő tartomány: 1000:1 az NVG gomb bekapcsolásakor
Áramforrás: 2x 1.5V AA elem (lithium, alkáli, vagy tölthető)
Áramforrás élettartama: 1,000 folyamatos üzemóra (lithium elemmel) normál beállítással; 600 folyamatos üzemóra alkáli elemmel
Fényerő beállítások: 30 beállítás, ebből 10 fokozat az NVG üzemmódban
Automatikus elem ellenőrzés: villogó célkereszt bekapcsoláskor
Automatikus kikapcsolás: 8 óra elteltével, programozható egészen 4 óráig

 

557.AR223

Az új 557.AR223-at úgy fejlesztették ki, hogy optimalizálták a HWS működését. A gombokat hátulról a bal oldalra helyezték át az azonnali hozzáférhetőség kedvéért, így lehetővé tették, hogy a nagyító, az éjjellátó vagy a visszaszerelhető fém hátsó irányzék a HSW testéhez szorosan illeszkedjen. Ez az új gomb elhelyezés lehetővé tette, hogy a felhasználó a HSW funkció-gombjaihoz sokkal könnyebben hozzáférjen, mint annak előtte. Mindezek mellett a elülső alap megemelésével lehetővé tették, hogy az irányzék szorosabban illeszkedjen a legtöbb M4 vagy M16 stílusú fegyver előagyához.

Az M4 karabélyok számára az 557.AR223-at egy új fajta, ballisztikához igazított, bekalibrált célkereszttel látták el. Az ütközetekben tesztelt kör/pont alapú célkeresztet az 1MOA sorozatú célzó pontokkal együtt ajánlott használni, mely különösen a .223 kaliberű lőszerek ballisztikai pályájához van vertikálisan hangolva és kalibrálva.
A célkereszt 4 célzó pontot tartalmaz különböző céltávolságokra: 0-300-400-500-600 méterre.

- a gombok a bal oldalra kerültek, hogy az eszközt NVG vagy a távcső adapterrel is jól lehessen használni
- AA elemmel működő modell (Lithium vagy alkáli elem is használható)
- Ballisztikai célkereszt, a .223-as kaliberhez igazítva
- tandem elrendezésben I-IV. generációs éjjellátóval is kompatibilis,
- 7 mm-el magasított alap

Működés
Optika: Transzmissziós holográfia -  parallax mentes
Nagyítás: 1x
Szem távolsága: tetszőleges
Hossz/széles/magas: 133 x 49 x 71 mm
Tömege: TBD
Működési hőmérséklet: -40 - 150 F (AA lithium elem használatakor); -20 - 140 F (AA alkáli elem használatakor)
Vízálló: 10 méterig
Szigetelés: páramentes belső optika
Szín: matt fekete
Állíthatóság (per click): 0.5 MOA (1/2\" at 100 yds)
Állíthatósági tartomány: +/- 40 MOA minden irányban
Rögzítés: 1\" Picatinny (MIL-STD-1913) rail

Heads-Up-Display Window
Optika bevonata: csillogásmentes bevonat
Ablak mérete: 30 x 23 mm)
Első lencse anyaga: precíziós üveg
Hátsó ablak anyaga: karcálló, laminált lencse
Látómező (90 méteren): 28 m, ha a szem kb. 12 cm-re van
Standard célkereszt: AR.223 BDC célkereszt, benne ballisztikai korrekciós pontokkal 400, 500, és 600 méterre

Elektronika
Fényerő állítási tartomány: 110,000:1 fényerőtől lefelé
NVG fényerő: 1000:1 az NVG gomb lenyomásakor
Kezelőszervek helye: bal oldalon, közel a hátsó nézőke felé
Áramforrás: 2x 1.5V AA elem (lithium, alkáli, vagy tölthető elem)
Áramforrás élettartama: 1,000 folyamatos üzemóra (lithium elemmel) normál beállítás használatával; 600 üzemóra AA alkáli elemmel
Fényerő beállítás: 30 beállítási szint, ebből 10 fokozat az NVG
Automatikus elem ellenőrzés: villogó célkereszt bekapcsoláskor
Automatikus kikapcsolás: 8 óra elteltével, programozható egészen 4 óráig

Végezetül néhány videó az eredeti Holosight-ról:

 

Akkor térjünk is rá a leírásunk lényegére, a kínai Holosight replika elemzésére!

A replikát az ebay-en keresztül vásároltuk, és a szokott szállítási idő (kb. 10 nap) után már a kezünkben is volt. A vételára barátinak volt nevezhető: 14550HUF volt.

A csomagolás egy egyszerű papírdoboz, benne szivacsba ágyazva a replika, és a két tartozék AA elem. Kapunk még hozzá egy törlőkendőt, és használati leírást is. A dobozon nem volt gyártó megjelölve, csak egy azonosító szám volt a dobozra ragasztva.

A replika kivitelezése elég szépre sikerült. A teljes felszíne matt fekete, a felülete szép homogén. A replika mindenhol fémből készült, kivéve az elemtartót, ami masszív műanyag. Nem recseg-ropog, elég masszív.

A kezelőszervek az eredeti Holosight 552 mintájára lettek elhelyezve, de a célkereszt az 557-ből származik. A különbség csak annyi, hogy az eredeti célkeresztben négy pont van a célkeresztben, míg itt csak három.

A sight működése nagyon egyszerű, akármelyik nyilat lenyomva bekapcsol, és már használható is. A célkereszt színét a NV gomb lenyomásával váltogathatjuk. A nyilakkal 20 fokozatban lehet állítani a fényerőt, mindkét színnél.

Félhomályban és sötétben a legkisebb fényerővel is kiválóan látható. Sajnos a régi modelleknél tapasztalt szellemkép itt is megtalálható, de elhanyagolhatóan zavaró használat közen. A fényerő növelésével azonban már a szellemkép is felerősödik. Ez sajnos mindkét színnél tapasztalható.

Sajnos a replika nem olyan tökéletes, mint az igazi, mert szemből nézve az első lencse becsillan, és a célkeresztek is láthatóak elölről. A magasabb fényerőknél szabályosan red-dot-ként látható a fénye. Tehát az anti-reflektív bevonat (ha van rajta) nem sikerült túl jól, mondhatom nyugodtan, hogy semmit sem ér.

Az irányzék az oldalán megtalálható csavarokkal fel-le, és jobbra-balra is jól, széles tartományban állítható. Könnyen személyre szabható.

A fegyver szerelékeire egy csavarral könnyen, stabilan rögzíthető, nem lazul ki. A fel és leszerelés nem tart sokáig.

Nézzük a működési tapasztalatokat!

A tesztfegyverre felszerelve és bekapcsolva megnéztük, hogy a fegyverhez képest mennyire mutat félre a célkereszt. Ezt helyesbítettük úgy, hogy a kivetített célkeresztet ráállítottuk az első célgömbre, majd amikor úgy tűnt, hogy nagyjából jó, megkezdtük a tesztelést.
A tesztfegyver egy G&P M4A1 fegyver volt, 320 fps teljesítménnyel, és 0,25-ös Guarder BB-t használtunk hozzá, és a céltárgyak 16-17 méterre lévő üdítős dobozok voltak.
A képeket a sight mögé helyezett digitális fényképezővel csináltuk, szabad szemmel célozva a fényképező kijelzőjét használva.

A célkeresztet rátettük a célpontra, majd kicsit más irányokból ismét néztük a célpontot hasonlóan, mint az eredeti holosight esetében. A képeken látható, hogy a célkereszt rajtamarad a célponton.

A képeken jól látható, hogy épületben a célkereszt jól látható, de nézzük hogyan teljesít máshol. A sight-ot kivittük az épületen kívülre, és ott is megnéztük mit tud. Az eredmény nem túl kecsegtető, mert a szikrázó napsütésben szinte alig látható a célkereszt, kivétel ha sötét háttér felé fordulunk vele.

Épületbe célozva ennyi látszik teljes fényerővel.

Az épület fehér falára célozva teljes fényerővel.

20 méterre lévő épületbe célozva, teljes fényerővel.

 

A tesztet a pályánkon lévő egyik épületben végeztük el. A lőtáv 16-17 méter volt. Az eredmények megleptek minket.

A lövéseket az alábbi videón is meg lehet nézni.

ACM Holosight 552 lőteszt videó

Személyes vélemény:

Meglepett a sight kivitelezése, mert amikkel eddig találkoztam nem voltak a helyzet magaslatán. A régi kínai szériák nem bírták a nedvességet, és nagyon szellemképesek voltak. A régi Hurricane Holosight pedig mászott jobbra-balra, illetve minél messzebbről néztünk bele, annál vastagabb lett a célkereszt. Ez a sight már ilyeneket nem nagyon csinál, de tartok tőle, hogy egy nagyobb nedvesség hatására ez is tönkremegy. Ha valaki veszi a fáradtságot és belövi 30-40 méterre, és mondjuk csak épületben használja, akkor egy verhetetlen célzóeszköz lesz. Figyelemre méltó tulajdonsága, hogy az igazi Holosight-hoz hasonlóan lehet a nézőpontunkat nagyobb tartományban változtatni, illetve a célzó szemünket váltogatni úgy, hogy a céltárgyról szinte nem is mászik el az irányzék. Az árát maximálisan megérte, aki gondolkodik egy ilyen sight beszerzésén, nyugodtan tegye meg, nem fog csalódni.

Előnyei:

 • masszív összeszerelés,
 • vékony, jól látható szálkereszt,
 • 20 fényerő mindegyik színhez,
 • AA elemekkel és akkumulátorokkal is használható,
 • könnyedén belőhető, nem mozdul el,
 • gyors fel/le szerelhetőség,
 • "Holosight" effektus,
 • nincs látótér kiesés,

Hátrányai:

 • mérete,
 • használati útmutató szegényes,
 • erős fényben nem látszik a célkereszt,
 • erősen becsillan szemből a frontális lencse,
 • sötétben látható a célkereszt fénye szemből,
 • valószínűleg az esőt ez sem bírja

A Holosight beszerezető: ebay - Irrp_qq store

 

A tesztben szereplő replikát a Thury György Mil-sim Csapat tagja, Árnyék bocsátotta rendelkezésemre.

Forrás:

- gyártó weboldala

- saját tapasztalat

Írta: Trinity és Interpol, 2009 július 29.

 

 

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam