Az airsoftról

Mi az airsoft?

Az airsoft egy műanyaggolyót kilövő fegyverrel játszott hobby-sport gyűjtőneve.
Fő irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függően mekkora pályán játszanak, illetve, hány fő vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb.

A fegyverek az eredetiek hasonmásai, de mind anyagukban és működésükben, mind lövedékükben és torkolati energiájukban teljesen eltérnek a lőfegyverektől.
Az airsoft fegyverek általában 6 mm-es kis műanyag golyót lőnek ki légsűrítéssel, KIS ENERGIÁVAL, ami átlagosan 0,5-1,5 Joule-t jelent. Összehasonlításként, a lég és flóbert fegyverek átlagosan és maximálisan 7,5 J torkolati energiával tüzelnek, míg az éles lőfegyverek, több nagyság-renddel nagyobbal.
Ezek tehát a legkisebb energiájú, hazánkban légfegyver kategóriába sorolt "hobby puskák". Emberi élet kioltására alkalmatlanok, de természetesen fegyverként kell velük bánni, illetve wargame esetén vannak kötelező és el nem hagyható rendszabályok a balesetmentes játék érdekében.

A nagyon kis tömegű műanyag golyó (ált. 0,2 - 0,25 g) nem hagy festéknyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Ezért a korrekt és élvezetes menetek a játékosok érettségén, korrektségén múlnak. Ennek köszönhetően az airsoft nem nagyon játszható komolyabb tétre, így wargame-ben a versenysport jelleg nem dominál. Ezért is van, hogy az airsoft művelői főleg (komoly) hobbynak tekintik az airsoft-ot.

Mi is kell a wargame-hez (továbbiakban airsoft)?
Kellenek résztvevők, játékszervezők, pálya, na meg természetesen védő és játék felszerelés.
Résztvevő bárki lehet, aki elég érett és felelősségteljesen tud viselkedni a pályán ill. játék közben. Szervezőként már nagyobb a felelősség, jól kell tudni bánni emberekkel, szituációkkal stb. Felszereléshez egyre jobban hozzá lehet jutni itthon, így már ez sem probléma. Pályának sok minden megfelel, főleg létszámtól és a játékosok felszerelésétől ill. igényeitől függ.
Játékos vagy résztvevő: Alapvetően az, aki egy játék alkalommal pályára lép azzal a céllal, hogy játszani fog. Általában 16 vagy 18 év a korhatár.

Szervező: Olyan ember, vagy csoport (általában csapat), aki meghirdet egy játékot. A tervezett játék méreteihez viszonyítottan érett, komoly játék ill. játékmód tapasztalattal kell rendelkeznie, nem árt az adott közösségben való elfogadottság, renomé stb. Jó szervezőkészség és néha komolyabb anyagi ill. időbeli befektetés sem árt.

Pálya: Általában lakott településektől távolabb eső (min. 300-500 m) elkerített magánterületen szoktunk játszani. Ez lehet erdős, dombos, épületekkel és/vagy terepakadályokkal tűzdelt terület. A lényeg, hogy legyen elég nagy tér a játékosok számára, ill. idegenek, civilek, minél jobban elkerüljék.

Védőfelszerelés: Minimális és kötelező felszerelése van az airsoftnak. Ez a szemvédelem. Törés és elmozdulásbiztos védőszemüvegeket vagy teljes arcot védő rácsos maszkokat szoktunk használni. Ajánlatos továbbá a teljes arc ill. a test védelme. Éppen ezek miatt még a legnagyobb melegben is sapkában, hosszúujjú ruházatban, kesztyűben, bakancsban játszunk.

Felszerelés: Alapból minden 6 mm-es műanyag BB-t kilövő, 2-3 órát biztosan üzemelő, aránylag pontosan lövő airsoft fegyverrel lehet játszani. Alapvető, hogy a fegyvertípusok lőtávban és tűzgyorsaságban közel azonosak legyenek. Ez a jó és élvezetes játék egyik alapfeltétele. Belső üzem szerint 3 fajta airsoft fegyver van:

Spring vagy felhúzós fegyverek:
Ezek főleg pisztolyokat, pár puskát, shotgunokat és komoly lőtávú sniper fegyvereket takarnak. Itt minden egyes lövés elött kézzel kell a dugattyút felhúzni. A shoti ill. sniper kivételével általában nem nagy energiával lőnek, viszont olcsóbbak a többi kategóriánál. Kezdő társaságoknak ajánlott, illetve a fiatalok kedvencei.

Gázzal üzemelő fegyverek:
Ezek főleg pisztolyok. Itt egy speciális gáz adja a lövedék kezdő sebességét ill. a szán felhúzásával az újratöltés is ezen energiával valósul meg. Ezek az ún. Gas Blow Back (GBB) pisztolyok a hüvely kivetésén kívül ugyanúgy mőködnek, mint az éles félautomata öntöltő pisztolyok. Természetesen a gáz működésközbeni hűlése ill. a téli szabadtéri hőmérséklet csökkenése jelentősen befolyásolja ezen kategória használhatóságát. Ezek miatt főleg csak másodfegyvernek szokták használni.

Elektromos fegyverek, vagy AEG-ek (Airsoft Electric Gun):
Itt egy nagyteljesítményű akkumulátorral hajtott elektromotor húzza fel a dugattyút, akár egymás után sok százszor, vagyis az alap működés itt az egyes vagy a sorozatlövés.
Ezek a fegyverek alkotják az airsoft fő vonulatát. Általában mai öntöltő puskák, smg-k másolatai. Egy minőségi japán modell alapból 30-40 méteres lőtávval, centiméteres pontossággal, 50-70-es tárral rendelkezik. Kaphatók hozzá pót- és tuningalkatrészek, kiegészítők, nagykapacitású póttárak, sínek, optikai célzók, hangtompító replikák, konverziós szettek stb.
Ez utóbbi a legdrágább kategória a három közül, de mint minden komoly hobby-sportnál a minőséget, a látványt, az üzembiztos működést meg kell fizetni. Mindenesetre egy komolyabb alapberuházáson kívül a játék jóval olcsóbb, mint a hozzá hasonló paintball.

Az airsoft története:
A 70-es évek közepén Japánban indult eme fegyvertípus karrierje főleg a szigorú fegyverszabályozás miatt. Majd ázsiai hódítás következett, főleg Hong-Kong-ban.

Jelenlegi főbb országok, ahol az airsoftot művelik:
USA, Kanada, a főbb EU-s országok ill. közelünkben Szlovákia, Ausztria, Olaszország, Horvátország.

 

Magyarországi Airsoft térkép:

 

 


 USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

   
     

 

Anti Spam