Cyma cm.036 AKM

Ez a cikk nem csak magáról az alap fegyverről fog szólni, hanem a rajta végzett változtatásokról és szerelési tapasztalatokról. A fényképek nagy része e változtatások után készült.

Cyma cm.036 AKM

A dobozon a műanyag tusos-előagyas verzió képe van. A fegyvert kivéve a dobozból mindjárt éreztem, hogy a fegyver meglehetősen nehéz, hála a sok fémnek. Rögtön ezután behelyeztem a hozzáadott akkut, majd kipróbáltam. Na akkor jött a meglepetés, hiszen a hozzáadott akkut dobozból kivéve simán vitte a fegyvert, amelynek meglehetősen brutális hangja volt. Ez már jel volt arra, hogy az internetem keringő „rémhírek” igazak. A kínaiak kezdenek túlzásba esni a beszerelt rugókat illetően.

Doboz tartalma:

 • Cyma AKM Hi-cap tár (550 db-os kapacitású)
 • Akkumulátor (2/3A cellás, 1100mAh, 8,4V)           
 • Töltő (250mAh 8,4V-os akkukhoz)
 • Tisztítóvessző

Technikai paraméterek

 • Méretarány: 1:1
 • Felhasznált anyagok: fém, fa
 • Tömeg: 3490g (A szerelés után nagy akkuval, és a tárral 4kg-ot mértem)
 • Hossz: 920mm
 • Lövedék kezdősebessége: 450-470fps
 • ROF: 700-850

 

Fém részek:

Gyakorlatilag minden fém, aminek abból kell lennie, vagyis a tárat, a pisztolymarkolatot és a fa részeket kivéve minden. A képen a piros színű részek acélból vannak, míg az alig észrevehető, nagyon halványpirossal átfestettek spiáterből.

A tok és a front set:

A tok vastag spiáterből van. A tűzváltókarnál hamarabb kopik, mint ha acélból, vagy műanyagból lenne. Sajnos a tűváltó kar feliratai nem autentikusak, ugyanis AB OD jelzések helyett AB OA található. A font set homoköntéssel van kiöntve. Rögzítése nem anyás, saját anyagában van a menet.

 

Az infrabak:

Ez is spiáterből van, de mivel elég vastag, szerintem ez nem gond. A képen látható Cyma szerelék simán rámegy, nincs vele gond.

 

A tokfedél és ami alatta van:

A tokfedél anyaga préselt acéllemez. Alatta sajnos nincs semmi, így az az irányzék előtt pár mm-t benyomható, ami károsan hat a tokfedél rögzítőgombjára, és azon keresztül a gearboxra. Én egy JG bétából származó (lásd a képet) alumínium csövet tettem a tokfedél alá. Egyébként bármilyen megfelelő méretű cső jó lesz, ha nem találnánk ilyet.

A zárimitáció:

A zárimitáció is TM kompatibilis. Én a végét levágtam, hogy jobban hátra lehessen húzni. Mivel így csak egy ponton rögzül a helyretoló rúdhoz, ezért kicsit lötyög. A rugója hamar elgyengült, így egy másik hasonló rugót tettem mögé. Ha nincs kéznél ilyen, megteszi pár db tollrugó is. Mindenképpen ajánlott bezsírozni. A felhúzókar eleje és a test között vékony műanyag van, mint a többi TM másolat AK-n. Így ha a felhúzott kart elengedjük, akkor ehhez a műanyag részhez fog csapódni és nem a test fém részéhez. Ezt egy öngyújtóval felhevített szikével kivágtam.

A pisztolymarkolat:

A pisztolymarkolat barna színű. Én megpróbáltam lecserélni egy bordó színű Element AK-74-es markolatra, de sajnos nem kompatibilis (csak módosításokkal helyezhető rá),  így meghagytam a gyárit.

Az irányzék:

Az irányzék sajnos 800m-ig van beosztva, pedig 1000m-ig lenne valóságos. Szerencsére nincs annyira pontosan megcsinálva, így vízszintesen picit elmozdítható, ezzel lehet valamennyire korrigálni, ha balra, vagy jobbra vinne a fegyver. Én fehér festékkel kihúztam a jelzéseket.

A külső cső és az első irányzék:

A külső cső és a kompenzátor esztergált acél. Az irányzék függőleges irányban a mellékelt szerszámmal állítható. Sajnos a megszokott módon spiáterből van. Vigyázni kell, nehogy az irányzékot, vagy a cső végét odaüssük valami kemény tárgyhoz, mert letörhet. Illetve nem ajánlom, hogy a kompenzátort leszedjétek, mivel a menet, amihez csatlakozik, az irányzék része, vagyis az is spiáterből van, így ha rosszul tekerjük vissza, tönkretehetjük a menetet.

Az elülső markolat:

Az elülső markolat nálam sajnos lötyögött, mivel a felső része függőlegesen rövidebb volt, mint kellene. Ez a képen látható módon oldottam meg (ehhez nem is kellett szétszednem). Megfelelő méretű fadarabokat kifestettem, kivéve a ragasztandó oldalt, majd száradás után a felső részhez ragasztottam pillanatragasztóval. A színt piros és barna acryl sprayből kevertem ki.

A tus:

A tus rögzítése nem TM kompatibilis. Az éles AKM-hez hasonló. A tusban alapból van biztosíték. A vezetéket Tamiya mini csatlakozóval szerelték.  Ilyen állapotban csak mini akkut lehet behelyezni. Én a vezetékezést és a csatlakozót lecseréltem (erről majd később még írok), a biztosítékot pedig kiszedtem. Így a 7 SubC cellás akkut belerakva annak kb. az 1/3-a kilóg. Faragással megoldható a dolog. A tus belsejének végét (ahol az akku vége lesz, ha berakjuk) kell faragni, azt szem előtt tartva, hogy az akkunak csak az élei akadnak meg a gyári tusban, vagyis a sarkokat és előttük 4-5 cm-re levő éleket próbáljuk meg  faragni. Én ezt megfelelő szerszám híján úgy oldottam meg, hogy egy bambusz nyílvesszőből levágtam egy darabot, amelynek az egyik végét kifúrtam, majd abba beleragasztottam egy kicsi, fúróba való köszörűkövet. Ezt egy fúróba fogva oldalirányban csiszoltam a megfelelő helyen a tust. Ezután még a csatlakozónál is kiszélesítettem, mivel nagy Tamiya kerül a kicsi helyett.  Ha mindent jól csinálunk, éppen hogy, de belefér egy 7 cellás nagy akku.
A préselt acéllemezből késült tusatalp rögzítése két csavarral történik, így annak játék közbeni leesése és elvesztése minimális.

A tus rögzítése, és az átalakított akku tartó

A hop-up és a belső cső:

A belső cső a mostanában megszokott 6,04mm belső átmérőjű rézcső. A hop-up  fekete színű polikarbonát. A gyári gumival nem volt alkalmam nyílt területen kipróbálni, így nem tudom, hogy milyen, de mások tapasztalati alapján nem annyira rossz. Én azonnal lecseréltem egy Guarder 50-es szilikonosra. Ez elég lazán megy a csőre, úgyhogy mindenképp teflonszalaggal kell tömíteni. A Systema gumi állítólag nem lötyög rajta annyira.

A gearbox:

A gearbox ver. 3-as és feketére van fújva. Rögtön szembetűnik, hogy fém csapágyakkal van szerelve.

A fogaskerekek, nagyon jó minőségűek, NZ jelöléssel. A tappet plate fehér-( kissé szélesebb az íve, más nozzle lötyög benne) , a nozzle átlátszó  polikarbonát (nagyobb kerületű befogás, standard tappet-tel nem kompatibilis), tehát ezt a kettő alkatrészt csak együtt lehet cserélni. A rugóvezető szintén átlátszó polikarbonát, 2 alátéttel. Ezt ajánlott kicserélni valami erősebbre. A dugattyú előfeszítő tömbös, vajszínű polikarbonát, akárcsak a hengerfej. A dugattyúfej fekete színű, 4 lyukú ventilált polikarbonát. A rugó rövid, de nagyon erős, vastag krómacél.

Alap állapotban 450-470FPS körül lő a fegyver. Na és akkor elérkeztünk a gearbox legjobb részéhez, a névtelen, de nagyon erős (nagy nyomatékú) motorhoz. A mellékelt kis akkuval is simán vitte a fegyvert. A sarukra forrasztva vannak a vezetékek. Ezeket ajánlott kicserélni, mivel pl. nekem  pár száz lövés után működésképtelenné vált a fegyver, mivel valahol megszakadhatott a vezeték. A fegyver néha nem reagált az elsütő billentyű elhúzására, tűzgyorsasága minimális volt, majd csak megmozdítani bírta a rugót, mivel az elszakadt vezeték a szakadásnál nem érintkezett megfelelő nagyságú keresztmetszeten, így nem tudott megfelelő mennyiségű áram folyni. 1,5mm2-es (külső  teljes átmérő max. 3mm szigeteléssel együtt) hangszórókábelre cseréltem a gyárit (ennél vastagabb kábel nem fér el), úgy, hogy direkt kivezettem a tusba, a tus csatlakozásánál levő csatlakozó mellőzésével, hogy minél kisebb legyen az ellenállás, majd a végére egy nagy Tamiya csatlakozót tettem. Ezzel a tűzgyorsaság is nőtt.

A gearboxba a következő alkatrészeket tettem bele:

 • Guarder SP110-es rugó
 • Kiszedtem az előfeszítő tömböt
 • Guarder csapágyazott acél rugóvezető
 • Area1000 alumínium cilinder fej
 • Area1000 alumínium dugattyúfej
 • Guarder acél cut off lever (picit reszelni kell)
 • és természetesen jól kihézagoltam

Ezek után kb. 400FPS-re kronóztuk a fegyvert pár FPS szórással. GP 2000mAh/8,4V, nagy, frissen töltött akksival 770lövés/perc tűzgyorsaságot produkált. Tehát a motor csupán nagy nyomatékú, nem nagy tűzgyorsaságú. A nagy nyomaték miatt az egyes lövés gyors, automata üzemmódban szerintem nem is kell neki nagyobb ROF.

A tár:

A fegyverhez egy elvileg 550 db BB befogadására alkalmas műanyag AKM hi-cap tárat kapunk. Az alján levő lap acélból van. A hozzá adott tekerő teljesen fém.

Gyárilag alig, vagy egyáltalán nem lehetett berakni a mellékelt, illetve a JG 250-es kis tárat. Ennek oka vagy a tárrögzítő túlzott hossza, vagy pedig a tárfészek túlzott vastagsága. Én a tárrögzítőből lereszeltem, így most rendesen működik. CA 150-es mid-cap tárakkal az elején gond volt, mivel a JG ß-val ellentétben nem nagyon adagoltak, pedig befújtam őket szilikonnal. A tárfészket nagyon picit megreszeltem. Nem tudom, hogy ez volt az oka, vagy csak be kellett járatni a tárakat, de  utána már rendesen működött.

Akku és töltő:

A töltő a megszokott 8,4V-os akkukhoz való 250mA töltőáramú. A mellékelt mini akku 7*2/3A cellás, 1100mAh-ás. Töltési ideje a mellékelt töltővel kicsivel több, mint 6 óra.


Lőteszt
Lőtesztet sajnos nem csináltam, de a fegyver számomra (és mások tapasztalatai alapján) nagyon pontosnak tűnt.

Személyes vélemény:
Összességében nagyon meg vagyok elégedve a fegyverrel. Igazából csak a több acél alkatrészt és a kicsivel több élethűséget hiányolom belőle.


Pozitívum:

 • az első kínai AKM
 • teljesen fém/fa
 • nagy nyomatékú motor
 • fém csapágyak
 • pontos

Negatívum

 • kevés acél alkatrész
 • alapból nem fér bele a nagy akkumulátor
 • túl erős rugó
 • drágább a Dboys AK-inál
 • nem olyan realisztikus a szétszerelése, mint a Dboys AK-knál
 • feliratok
 • TM-féle zárimitáció

 

Linkek:

Link a fegyver szétszereléséhez: AK-fegyver szétszedése (a videóban ugyan egy AK ß van, de a szétszerelés ugyanolyan)

 

Források:

 

A fegyver beszerzéséért külön köszönetem fejezem ki Dynax-nak!

 

Írta: Josip, 2008 szeptember 28.

Lektorálta: alien576

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam