Army Armament Glock 17 (R17)

Manapság egyre másra jelennek meg a piacokon az elérhető árú, és jobb minőségű kínai gázos pisztolyok. Amit sosem lehet előre tudni, hogy milyen a kidolgozásuk és a teljesítményük. Csapatunk két tagja rendelte be magának ezt a típust, és leírásomban ezt venném górcső alá, egyúttal összehasonlítva a kategória egyik legjobbnak mondott pisztolyával.

Nézzük mit is kapunk a pénzünkért!

A csomagolás:
A pisztoly papírdobozban érkezett, és gyárilag fóliába volt csomagolva. A tartozékaival együtt puha szivacsba van ágyazva.

A doboz tartalma a következő:
- ARMY Glock 17 pisztoly,
- 1 db tár,
- némi BB,
- csőbe helyezhető védődugó,
- használati és szerelési utasítás,
- poszter a gyártó termékeiről,

Technikai adatok:
- Gyártó: ARMY ARMAMENT
- modell: R17
- mérete: 190 mm
- súlya: 725 gramm
- felhasznált anyagok: fém, ABS
- működési elv: Gas Blow Back (GBB)
- tárkapacitás: 25 BB
- hop-up: állítható
- teljesítmény: 310 fps
- maximális lőtáv: kb. 35 méter
- hatásos lőtáv: kb. 25 méter

A fegyver:

A fegyver szánja fémből készült, a színe azonos a tokkal, nem üt el tőle. A tok nagyon jó minőségű ABS, kellemes a fogása. Az illesztések passzentosak, nagy hézagok nincsenek.


A pisztolyon lévő feliratok, jelölések a következőek:
- a szánon a Glock 17, Austria, 9x19, a sorszám lézerrel van gravírozva, nagyon jó minőségben.


- a sátorvas előtt a rail alján, egy alumínium lapon található a sorszám,


- a markolaton a gyártóra vonatkozó feliratok, a Glock logo,


- a tár alján a szelep előtt szintén látható a gyártó, és a gyártási hely.

 

Az irányzékok a KSC és Marui típusokhoz hasonlóan egy kis fehér pont elöl a célgömbön, és egy fehér U alakú vonal a hátsó irányzékon. Az első irányzék itt sem állítható, csak a hátsó - az is oldalirányban. Nagyon jó a kontraszt, kitűnően látható, könnyű vele célozni.

A hátsó irányzékokat a képen látható csavarok kilazítása után lehet oldal irányban állítani. Bal oldalon az ARMY szánja, jobb oldalon a KSC szánja látható.

A sátorvas mérete ideális, méretre pontos másolata a KSC Glock-nak. A sátorvas előtt ezen a pisztolyon is megtalálható egy 20mm-es rail, amelyre lámpát és lézert is könnyedén fel lehet szerelni. (Ez utóbbit mint tudjuk a Szabályzat nem engedi használni!!)

A pisztoly biztosítása a Glock-oknál megszokott módon az elsütőbillentyűvel történik. A működése megegyezik a Marui és a KSC típusokkal, a véletlen elsülés esélye minimális. A biztosítás csak csőre töltve és tűzkész állapotban működik, fesztelenített állapotban nem.

A fegyver az eddigi tapasztalatok szerint Marui másolat, de ennek hiányában egy KSC Glock 18C pisztollyal hasonlítanám össze. Így könnyebb lesz eldönteni, hogy mennyire éri meg a pénzét.

Külső benyomások:

A két pisztolyt egymás mellé téve jól látszanak a különbségek, és mindkettőnél lehet pozitív és negatív tulajdonságokat találni.

A Glock 17 tokozása szinte ugyanolyan, mint a KSC tokozása, leszámítva az öntési nyomokat, ami a 17-esnél jobban látszik, de nem zavaró.

A Glock 17 javára kell viszont írni, hogy a markolatába gyárilag meg van fúrva az a lyuk, amibe a sling adapter beakad. A KSC-nél ezt házilag vagyunk kénytelenek megtenni.

A két pisztolynak a szánja is másabb, mert amíg a 17-es színe szinte azonos a tokkal, a KSC fém szánja nagyon elüt a tok színétől. A feliratok mindkét szánon lézerrel vannak gravírozva, de minőségben a KSC szánja viszi a pálmát (igaz ezt a szánt a G&P gyártja tuning alkatrészként).

A belső tulajdonságok:

A szánt helyretoló rugó a KSC-ben erősebb, a 17-esnél gyengébb, sokszor előfordult a nem jó működés, így ezt a rugót mindenképpen cserélni kell egy erősebbre. A Glock 17 rugóvezetője egyébként a Maruival kompatíbilis, beszerzésekor erre figyelni kell. (bal oldalon az ARMY, jobb oldalon a KSC rugója látható)

A két pisztoly szétszedése azonos módon történik: a tok mindkét oldalán taláható pöcköket egyszerre kell lehúzni, és a szán levehető. A szán visszarakásakor ezt már nem kell megtenni, csak simán a helyére kell illeszteni, és hátrahúzni.

A fegyverek külső csövei is különböznek, mert a 17-es egy ABS műanyag külső csövet kapott, a KSC-nek fém külső csöve van.


A belső csövek tekintetében is a KSC-ben található a jobb, mert benne alapban egy 6,04-es átmérőjű, tükörsima felületű acél cső van, ezáltal a szórása meglepően kicsi. A Glock 17 ezzel szemben egy rézből készült belső csővel rendelkezik, aminek a belső felülete fényesre polírozott. A cső belső átmérőjét nem tudtam megmérni. A pontossága így is jó, de elmarad a KSC-től.

A hop-up természetesen mindkettőnél állítható, de amíg a KSC-nél ezt a szán hátraakasztása után egy gyári kulcs segítségével tudjuk megtenni, a Glock 17 esetében mindig le kell szedni a szánt, mert az állító mechanizmus a kamra alatt található meg.

Az elsütő szerkezet mindkettőnél hasonló, de a KSC pisztolynál finomabb a kidolgozás.(bal oldalon az Army, jobb oldalon a KSC látható)

A tárak látszatra egyformák, de alaposabban megnézve lényeges különbségek találhatók rajtuk. Ugyan mindkét tár 25 BB-t fogad magába, de különbözik a tárakasztó helye, a BB-adogató nyílás, a gázbetöltő szelep, eltérnek a tár hátulján lévő feliratok, a gázkiömlő nyílás, valamint a BB-ket toló rugó is

A képeken felül a KSC tár, alul az ARMY tár látható. Jól kivehető az adagoló rugónál a különbségek.

A képeken bal oldalon az ARMY tár, jobb oldalon a KSC tár látható. Alap esetben a KSC betöltő szelepét takarja a tár alján. Ezt félrehúzva hozzáférünk a szelephez.

A bal oldali képen az ARMY tár normális állapotban, jobb oldali képen a KSC tár megakasztott rugója látható. A rugót lehúzva hozzáférünk a BB betöltő nyíláshoz.

A képeken jól látszik a különbség az adagoló nyílások, és a gázkiáramló nyílások között. A képeken a bal oldalon az ARMY tár adagoló nyílása látható a KSC tár mellett, a jobb oldali képen pedig a bal oldalon a KSC kiáramló nyílása látható az ARMY tár kiáramló nyílása mellett.

Mindkét tárnak vannak előnyei és hátrányai.


A KSC tár előnye a szelepet védő műanyag fed lap, a kiváló minőségű gázkieresztő tömítés, a minőségi szelep, valamint az a tulajdonsága, hogy a rugót teljesen lehúzva az megakad. Ezzel is megkönnyíti a BB-k betöltését.


A Glock 17 tár előnye a gyárilag beépített gumitömítés a szelepnél, így a gáz nem szökik el töltés közben. A BB adogató nyíláson keresztül viszonylag könnyű betölteni a BB-t, de az igazán ötletes újítás a rúgónál található. Ha a rugót teljesen lehúzzuk, akkor szabaddá válik a nyílása, ahol szabadon betölthető a BB, és ezzel értékes időt takaríthatunk meg tárazáskor.
Hátránya a rugó megakadásának, valamint a betöltő szelep védelmének teljes hiánya.

A Glock 17 tár tökéletesen adagol, hiba nem fordult elő vele. Szobahőmérsékleten kb. 2-2,5 tár lőhető el egy gáztöltéssel. Viszonylag takarékosnak mondható.

 

Előnyei:
- pontos kialakítás,
- biztos működés,
- Marui kompatibilitás,
- jól látható irányzékok,
- homogén színek, és textúra,
- lézergravírozott feliratok,
- állítható hop-up,
- rail a tok alján,
- betöltő nyílás a rugónál,
- olcsó ár,

Hátrányai:
- gyenge helyretoló rúgó,
- nincsenek autentikus feliratok,
- védtelen betöltő szelep,
- néhol öntési sorja,
- műanyag külső cső,
- hop-up állításhoz szét kell szedni,

 

Személyes vélemény:
Alacsony árkategóriás, szép kidolgozású pisztoly. Az árához képest jól teljesít, de nem szabad csodát várni tőle, mert egy magasabb kategóriájú pisztoly (KSC) mind minőségben, mind teljesítményben felülmúlja. Vannak okos ötletek benne ami megkönnyíti a használatát. A szánban lévő helyretoló rugót mindenképpen cserélni kell egy lehetőleg erősebb rugóra. Ezáltal a működése biztosabb, és a blowback hatása is határozottabb lesz.  Ha a tulajdonosa megadja neki a kellő karbantartást, akkor megbízható társa lesz.

Mivel nekem KSC-m van, nekem ez az etalon, de aki kevésből szeretné kihozni az optimálist, annak egy jó választás lehet.

 

Írta: Interpol, 2009 február 22.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam