ClassicArmy M15A4 Carbine (M4A1) tartóssági tapasztalatok

Vick barátunk 2008-ban vásárolta meg ezt a fegyvert, amit egészen a 2012-es eladásig rendszeresen használt különböző játékokon. Mielőtt az új tulajdonosához került a fegyver, egy karbantartás keretében megnéztem, hogy milyen állapotban vannak a belső alkatrészei. Ez a cikk pár hónappal a fegyver eladása után került publikálásra.

Technikai adatok:
Tömeg: 2.73kg
Felhasznált anyagok: fém és ABS műanyag
Test: M4 fémtest, ArmaLite logoval, egyedi szériaszámmal
Belsőcső hossza: 363mm
Belsőcső átmérő: 6,08 mm
BB kapapcitás: 300 BB
BB típus: 6 mm BB
Hop-up: állítható, fém hop-up kamra
Gearbox típusa: 7mm V2
Motor típusa: CA high-torque
Teljesítménye: 330fps (100 m/s)
Akku típusa: 8,4V NiMh mini type, vagy 7,4V 1600mAh 20C lipo
Maximális lőtáv: 50 méter
Hatásos lőtáv: 45-50 méter

A doboz tartalma:
- Classic Army M15A4 AEG
- 300BB hi-cap tár
- tisztítóvessző
- irányzékállító szerszám

 

Csomagolás:

A fegyver egy hungarocell dobozban érkezik, ami teljesen megegyezik a többi fegyver dobozával, csak a karton fedőlap más. A replika a dobozba pontosan illeszkedik, és a doboz kialakításánál fogva kellő védelmet nyújt a szállítás során. A gyártó nem pazarolt időt arra, hogy kartonból egy alsó részt is gyártson, így a hungarocell védelme miatt érdemes figyelni arra, hová tesszük le, mert egy faág könnyen át is szúrhatja a vékonyabb részeken.
A kartontető tetején a cég és a fegyver feliratai és képe, valamint a fegyver pár fontosabb tulajdonsága látható.

 

A fegyver:

Az airsoft replika teljesen fémből készült, műanyag alkatrészeket csak ott találunk, ahol az eredeti fegyveren is az van. Műanyagból az előagy két része, a válltámasz, és a markolat készült, minden más fémből került legyártásra, egységes szürke felületkezeléssel. A replikát most 4 éves korában megnézve megértjük, hogy miért került ez a fegyver 100e forintba, mert még mindig egy masszív, kellemes fogású fegyvert tarthat a kezében az ember.
Természetesen vannak negatívumok is. Nekem például soha sem tetszett, hogy az előagy kicsit puhább műanyagból készült, és kézzel benyomható, míg egy G&P M4A1 hasonló alkatrésze teljesen merev, mégis ellenálló. Viszont szemben a G&P-vel, az előagy textúrája sokkal jobb, így kevésbé érezhetjük csúszósnak a fogását.

 

Feliratok:

A fegyveren sok, szépen kivitelezett lézergravírozott felirat látható. A fegyver bal oldalán az „ArmaLite” cég logo-ja, a fegyver típusa ( „Carbine 5.56MM” , „M15A4”), az egyedi szériaszám („101459”) a gyár adatai („ArmaLite, Inc. Geneseo, IL. USA”) valamint a biztosító feliratai („SAFE/SEMI/AUTO”) láthatóak. Ugyanezen az oldalon található meg az utólagosan felvitt bevizsgálási jel, és az egyedi azonosító.

A fegyver jobb oldalán ugyanúgy megtaláljuk a biztosító jelzéseit („SAFE/SEMI/AUTO”) a gyár adatait („ArmaLite, Inc. Geneseo, IL. USA”) és a replika gyártójának a nevét („Classic Army”).

 

Irányzékok:

A hagyományos M-szériás irányzékkal látták el a fegyvert. Az első fix irányzék a hozzáadott szerszámmal fel/le irányban, míg a hátsó, levehető hordfülbe integrált hátsó irányzék minden irányban állítható.

Mivel gyárilag elég pontos volt az irányzékok beállítása, nem volt szükség a korrigálásra.

A fegyvert a nyílt irányzékokkal is jól használható, de a hordfül helyére szinte bármilyen optikai célzóeszközt is felszerelhetünk, ami a szabványos 20mm-es sínre rögzíthető.

 

Biztosítás:

Ezt a replikát is az M-szériánál már megszokott biztosítással látták el. A biztosítónak három állása van: SAFE, SEMI, AUTO.
A biztosítókar könnyen állítható, és viszonylag határozottan rögzül.

 

Külsőcső, belsőcső:
A fegyver külsőcsöve egyrészes, homogén szürkére lett felületkezelve.

A belsőcső egy nagyon jó minőségű ClassicArmy réz alapcső, hossza 363mm, cserélni nem kellett, mert alapban is remek szórásképet produkált.

 

Tus:

A betolható válltámasz ABS műanyagból készült, amit 6 helyzetbe lehet állítani. Kivitelezése nagyon jó, elakadást, megszorulást soha nem tapasztaltunk, bírta a mostoha bánásmódot.

 

Hop-up kamra és hop-gumi:

A ClassicArmy fegyverek egyik legjobb alkatrésze, fémből készült, hagyományos M-széria hop-up kamra. A hop-up egység pontosan állítható, és érdekes módon nem mászik el a beállítás. A testbe remekül illeszkedik, a tömítettsége példaértékű. Az évek folyamán egyedül a lenyomó lett kicserélve egy Element fehérszínű H-lenyomóra.

A gyári hop-up gumi is sokáig kiszolgálta a használóját, minőségileg a Systema, Guarder, G&P gumik közé sorolnám. Amíg jól teljesít, addig felesleges lecserélni, mi is kb. két évesen cseréltük ki egy Madbull kék hop-up gumira.

 

Motor:

Nagyon tartós, erős motor, szinte elnyűhetetlen, és képes akár az SP130-as rugókkal is megbirkózni. Ami nekem nem tetszik, az a fogyasztása, mert zabálja az áramot, igaz cserében jól dolgozik. Cseréje az esetleges meghibásodását leszámítva szerintem nem indokolt.

 

Gearbox:

A ClassicArmy szinte már-már legendás alkatrésze, elég szerencsétlennek kell lenni ahhoz, hogy valaki kinyírja. A gearbox alapban is kellően erős, valamint 7mm-es csúszócsapágyakkal szerelt. Az orra sem sérülékeny, ezért ha valaki épeszűen használja, akkor nem reped meg.

A fegyver gearbox-a négy év használat után szinte érintetlennek látszik.

 

Rugó és rugóvezető:

A fegyvert egy 1J-os, 330fps-t teljesítő rugóval szerelik. Ezt a teljesítményét folyamatosan tartotta, nem volt fps csökkenés.

A rugóvezető egy csapágyazott, teljesen fémből készült, masszív, szinte elpusztíthatatlan alkatrész. Az időszakos karbantartáson kívül (lepucoltuk a rákerült kenőanyagot) semmit nem igényelt, örökös darabnak nevezhetjük.

 

Gear szett:

Kiválóan megtervezett, és elkészített alkatrészek, a fegyver korához képest olyanok, mintha teljesen újak lennének. A kenőanyag lepucolása után szinte nem is található rajtuk kopás, vagy sérülés.

 

Hézagolás:
Új korában a tulajdonosa megkért egy ellenőrzésre, így a hézagolást is szemügyre vettük. Hézagmérővel ellenőriztük, és nem volt szükség további beállításra, mert a fogaskerekek stabilan álltak a csapágyakban. A hézagolást még az eladása előtt sem kellett igazítani.

 

Dugattyú és dugattyúfej:

A ClassicArmy fegyverek másik szinte legendás alkatrésze a sárga színű, megerősített polikarbonát dugattyú. Nagy teherbírás jellemzi, és a tuningot is könnyen elviseli. Ha éppen kapható, akkor előszeretettel veszik meg az emberek a megbízhatósága miatt.

A dugattyúfej ugyanabból az anyagból készült, mint a dugattyú, és ugyanolyan ellenálló. A cseréje csak sérülés esetén indokolt, ellenben az O-gyűrűje idővel hajlamos lesz beszűkülni, így csökken a tömítettség, Ezt egy szimpla O-gyűrű cserével javíthatjuk.

 

Nózi:

Műanyagból készült, O-gyűrűs tömítés nélküli alkatrész. Sok mindent nem lehet elmondani róla, teszi a dolgát. Véleményem szerint készülhetne tartósabb anyagból, mert a használat során karcok keletkeztek a felületén.

 

Tappet plate:

A dugattyúval megegyező anyagból készült, sárga alkatrész. A terhelést nagyon jól bírja, szemmel láthatóan karc nélkül vészelte át az eddigi használatot.

 

Hengerfej:

Fekete műanyagból készült, egy darab O-gyűrűvel tömített alkatrész. A hengerbe pontosan illeszkedett, nem volt szükség további szigetelésre. A használatáról egyedül a gumi alja árulkodik, mert meglátszanak rajta a dugattyúfej nyomai.

 

Henger:

A fegyvert a csőhosszhoz mérten egy 3/4-es vágott rézhengerrel látta el a gyártó. A belseje az évek folyamán sem változott, szépen polírozott maradt. Mi összeszereléskor mindig bekentük egy filmrétegnyi vastagságban, hengerekbe való olajjal, hogy a súrlódást a lehető legkisebbre minimalizáljuk. Az eladás előtti átnézésig nem volt szükség újabb kenésre.

 

Tűzkapcsoló:

Az egyetlen gyári alkatrész, ami nem bírta a gyűrődést. A használattól letört a kapcsolókés tetején lévő nyúlvány, ahol a visszahúzó rugó kapcsolódott rá. Ezt kicseréltük egy alacsony ellenállású szett kapcsolójára.

 

Vezetékezés:

A gyári vezetékezés tökéletesen tette a dolgát, soha nem volt szükség javításra. Itt említeném meg, hogy számomra a ClassicArmy vezetékezése egy kicsit példaértékű, mert az előagyban úgy alakították ki a vezetékek csatlakozását, hogy a szétválasztásukhoz nem szükséges a szigetelés, vagy a zsugorcső roncsolása. Ezt egy áttetsző szilikonos plusz szigeteléssel oldották meg, ami védi a csatlakozást, és a csúszó-saruk is könnyedén széthúzhatóak. Más gyártók, mint például az ICS és a G&P esetében már nem voltak ennyire találékonyak a tervezők.

 

Kenés:
A gyári kenőanyagot az első használat előtt kipucoltuk a fegyverből, és Guarder szilikon-zsírral helyettesítettük. A kenést körülbelül kétévente cseréltük le, utoljára az eladása előtt.

 

Tár:

Fémköpenyes gyári hi-cap tár. A tulajdonosa csak pár hónapig használta, amíg nem sikerült helyette Boyi és G&P mid-cap tárakat szereznie. A hi-cap tár megbízhatóan működött, karbantartást soha nem kapott.

 

Kronózás:
Gyárilag stabil 330fps teljesítményű volt a fegyver, és ezt a teljesítményét azóta is tartotta, így nagyon nem foglalkoztunk az ellenőrzésével. Ha normálisan összerakja a használója, akkor egy stabil teljesítményű fegyvert kap.

 

Személyes tapasztalat:
Annak idején én is majdnem ClassicArmy M4A1-el kezdtem az airsoft pályámat, de amikor a boltba érve venni szerettem volna, éppen nem volt raktáron, így ICS M4A1 tulajdonos lettem. A környezetemben nagyon sok embernek volt ClassicArmy M4A1 replikája. Mindegyikük máshogy használta, volt aki gyári állapotban „döcögött” vele, volt aki feszegette a fegyver határait. Mégis mindegyik üzemelt. Ritka volt, hogy valaki egy ClassicArmy fegyverrel azért fejezze be a játékot, mert az meghibásodott.
Amikor most négy évesen, az eladása előtt karbantartottam, akkor meglepődve láttam, hogy milyen jó állapotban van. Mivel a vásárlástól számítva én szereltem, illetve együtt nyomultunk az airsoft „csatamezőn”, végig nyomon tudtam követni a földi pályáját. Nekem az a véleményem, hogy egy jól karbantartott ClassicArmy replikának indokolatlanul nyomják le az árát egy tőle minőségben jócskán elmaradó kínai replika (JG, Dboyi, stb.) árszintjére. Ennél szerintem egy jóval többet érő, és megbecsülendő fegyverről van szó.

Nézzük a tulajdonos véleményét is a volt fegyveréről:
Érzelmileg mélyen érintett vagyok a CA-val kapcsolatban, mert ez volt az első AEG-em. A mai napig emlékszem, hogy miként bumliztam föl a NOWAR-ba és vettem át a vételár leszurkolása után. Dobozból kivéve produkálta a 330 fps-t és ezt tartotta is, míg el nem adtam. A műagyagok minősége elég jó. Nem kopogósak és nem ropognak. Az előagy textúráját például kifejezetten szerettem. A tűzváltója szerintem finomabban mozog, mint a G&P-nek. A replika normál használat mellett (nem vitrinben tartod, de nem is rugdosod naphosszat) is hamar autentikus kinézetre tesz szert. A festése – bármily furán is hangzik – ízlésesen kopik. Boyi, G&P, és CA tárakkal is etettem, mindegyikkel jól üzemelt. Mivel komoly tuningot nem alkalmaztam rajta, így nem tudom, azt hogyan tolerálja.
Szerintem egy kiváló belépő szintű alapfegyver. Sokáig halogattam az eladását, de végül anyagi okok miatt meg kellett tennem. Remélem, új tulajdonosa is kedvét leli majd benne, akárcsak én.

 

Pozitívum:
- minőségi, tartós alkatrészek,
- ízléses markingok,
- stabil teljesítmény,
- megbízható replika,
- kiváló hop-rendszer,
- gyárilag is megfelelő pontosság,
- nagyon jó tuningalany.

 

Negatívum:
- rugalmas előagy,
- eltört tűzkapcsoló,
- indokolatlanul nagy értékvesztés.

 

Írta: Interpol, 2012 május 31.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam