Cammenga 3H (Tritium) Lensatic compass - amerikai katonai tájoló

 

A „Lensatic Compass” a leggyakoribb katonai tájoló a hadseregben a II. világháború óta. A Világháború utáni időben az amerikai hadsereg műszaki állománya szerezte be ezt a tájolót, ami kezdetben csak a szakaszparancsnokok felszerelése volt, bár a hétköznapi katonákat is kiképezték a használatukra, illetve a térképes navigációra. 1950 után került bevezetésre a mai napig is használt modell. Ennek a modellnek jelentős hibája, hogy nem folyadék töltetű (a mai példányok indukciós elven vannak csillapítva), zavarja a mérés pontosságát a vastartalmú, és az elektromos eszközök közelsége, két embernél ugyanolyan mérési körülmények között is különbségek tapasztalhatóak, illetve a vízszintestől való pár fokos eltérés már jelentős hibákat okozhat. Mindezek ellenére a mai napig rendszeresítve van, és sokáig tervezik még a használatát.

1992-ben jelent meg először a tríciumos megvilágítás. A trícium a hidrogén egyik izotópja (3H), mely csekély mértékű radioaktív sugárzást bocsát ki magából. Ezzel a sugárzással fényt gerjeszt, így a tájoló sötétben való használatához nem szükséges előzetes bevilágítás. A sugárzás nem veszélyes, az áthatoló képessége 0,5-1cm körül van. A felezési ideje 10 év, ami azt jelenti, hogy a cikkben szereplő, 2011-ben legyártott tájoló fényereje 10 év után a felére fog csökkenni, de még ekkor is bőven leolvasható lesz.

A tesztben szereplő tájolót az ebay egyik forgalmazójától vettem meg 83US$-ért ami megközelítőleg 16000HUF volt. A csomag 2 hét alatt érkezett meg.

 

A csomag tartalma:

1. A csomag tartalma

- OD színű tasak, patentos zárral, és ALICE klipsszel,
- tájoló,
- egyszerű leírás.

 

A tájoló fő alkatrészei a következők:

2. A tájoló fő alkatrészei

1. világító szelencejel,
2. számlap,
3. vonalzó, és 1:50000 léptékű beosztás,
4. célzószál,
5. szelence a karcmentes fedőüveggel,
6. felső tok,
7. alsó tok,
8. ujjtámasz,
9. nyakpánt,
10. lencsefoglalat,
11. lencse,
12. nézőke vájat,
13. leolvasó tüske,

 

Tríciumos jelölések:

3-4. A tájoló nappal és éjjel

- a célzószálnál 1-1 mini kapszula,
- a leolvasó-jel alatti világítólap,
- a kelet („E”), nyugat („W”) jelzés alatti világítólap,
- az észak jelzésnél lévő világító kapszula,
- a mágneses deklináció világító kapszulája.

 

Jelzések a tájolón:

A tetején található meg a gyártó és a modell jelölése, az NSN szám, illetve a „US” jelzés.

5. A tok felső részének feliratai

A tető belső felén a gyártási idő (ÉÉ-HH) valamint egy kétjegyű kódszám.

6. A gyártási dátum

A tájoló hátlapján egy gyártói sorszám, illetve a Tríciumra vonatkozó jelölések láthatóak.

7. A tríciumos jelölés

A tájolót teljesen kinyitva a bal oldalán találunk egy vonalzóként is használható skálát, amit 1:50000-es léptékhez osztottak be.

8. A vonalzó és a lépték

Az iránytűtárcsán a külső fekete körbeosztáson egy 6400-as Mil beosztást, a belső piros színű körbeosztáson pedig egy 360 fokos beosztást találunk.

9. A tárcsán található jelzések

Az északi irányt a mágneses tűn egy háromszög alakú lapka, és egy erre rögzített tríciumos kapszula mutatja, a kelet-nyugati irányt pedig egy műanyag foglalatra festették fel, alattuk nagyméretű tríciumos világító lapok találhatóak.

10. A trícium világítása sötétben

 

Használati tapasztalatok:
Minimális gyakorlással könnyen elsajátítható a tájoló használata. Pontosan méri az irányszöget, az indukciós csillapításnak köszönhetően pedig nem mászkál el a mért irány úgy, mint az olcsó, kevésbé megbízható másolatok, vagy más olcsó tájolók esetében. Az amerikai használatot kicsit szokni kell, de a magas minőségnek, és a precíz gyártásnak köszönhetően könnyedén megtanulható.

A használata során mindenképpen ügyeljünk a helyes tartásra, mert ellenkező esetben vagy pontatlan eredméynt fogunk kapni, vagy a célzó-szál nem lesz jól látható. Az alábbi ábrák személtetik a tájoló helyes és helytelen tartását.

11-12. A tájoló helyes tartása, 13. a tájoló helytelen tartása

Mivel mindenkinek másképp áll kézre, illetve szemre a tájoló, így magunknak kell kitapasztalnunk a legmegfelelőbb beállításokat. A fedelek helyzetére nincs konkrét előírás, így mindenkinek kicsit játszani kell, hogy megtalálja a neki legoptimálisabb helyzetet. Általában az alábbi pozíciókban használják:

14-15. A tok általában használt helyzetei

Ha sikerült helyesen beállítani a nézőkét, és a felső tokot, akkor a célpont keresésekor a célzószálat szép kontrasztosan kell látni a nézőke vájatán keresztül, illetve ha a szemünkkel lepillantunk a számlapra akkor élesen kell látnunk az irányszöget. Közben a tájolót nem mozdíthatjuk el. Az alábbi képen látható a helyes nézőpont.

16. A helyes beállítás esetén jól látható a számlap és a célzószál

 

Leírás hiányában ajánlott letölteni a weben elérhető angol nyelvű használati útmutatót és az alapján megtanulni az eszköz használatát. A tájoló tríciumos megvilágítása nagyon jól működik, könnyen leolvasható a mért adat. Az irányzószál éjszakai használatát gyakorolni kell, ugyanis egy minimális fényre szükség van, hogy a mérni kívánt célt lássuk. Az új tájolók magas ára miatt nem biztos, hogy a legjobb vétel, érdemes megnézni a használt példányokat is. Aki nem engedheti meg magának új, vagy használt állapotban, azoknak ajánlott egy civil használatra tervezett minőségi laptájolót beszerezni, lehetőleg folyadékos csillapítással. Ezen civil tájolók némelyik típusa szintén rendelkezik a 6400-as beosztással, és a precíziós mérés kivételével alapvetően jól használhatók.

 

Forrás:
Szöveg: saját
Képek: saját, gyári leírás

 

 

Írta: Interpol, 2011 október 05.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam