Custom IFAK

 

Egy 2012-ben csapattársunk által elszenvedett baleset miatt elkezdtünk kialakítani, egy egységes, személyi EÜ-csomagot (IFAK = Individual First Aid Kit). Ennek a csomagnak bizonyos összetevői egységesek, más részei személyre szabottak lehetnek. Mindenképpen fontos megjegyeznem, hogy a jelenlegi összeállítás, és a tartalom menyisége csak egy-két elsősegélynyújtáshoz elengendő, így minden egyes használat után vissza kell pótolni az elhasznált darabokat!!

Az alábbi leírásban a saját IFAK-omat mutatnám be.

 

 

 

A zseb:

A hord zsebnek én egy khaki színű FLYYE Small Accessories Pouch-ot választottam. Előzőleg egy ugyanilyen Pantac OD színű zsebet használtam, így már tudtam, hogy ebbe a zsebbe minden kényelmesen belefér.

Méretei:
- 150 x 100 x 50 mm
- 5 x 4 MOLLE-csík felületet foglal el.

Anyaga vízálló 1000D Cordura, a patentok javított minőségű „DOT-snap” patentok, a zipzár pedig egy megerősített, dupla kocsival rendelkező, YKK- zipzár. Amit beleterveztünk, pont kényelmesen el is fér benne.

 

 

Egységes összetevők:

Eszközök:

Az alapcsomagban megtalálható egy gömbölyített végű olló, egy csipesz, és két darab biztosítótű.
Olló: a ruházat levágásához, és a kötszerek, ragasztószalagok méretre vágásához szükséges.
Csipesz: idegen tárgyak (szálkák, tüskék, fullánkok), és paraziták (kullancsok) eltávolítására használható.
Biztosítótűk: a kötések rögzítéséhez használhatóak.

Többet nagyon nem is érdemes róluk beszélni.

 

 

Gumikesztyű:

Hagyományos, egyszer használatos gumikesztyű. Véres sebek, vagy egyéb az ellátó számára kockázatot jelentő helyzetben kell használni. Nyilván az olyan helyzetekben, amik nem igényelnek szinte tökéletes ellátást (karcolt, vagy nem mélyen vágott sebek, zúzódások, ficamok, stb.), ott nem muszáj elhasználni. Egyszerre elég 1 pár kesztyű.

 

 

Rugalmas öntapadós pólya:

Egy kisebb tekercs található meg a csomagban. Elég erősen ragad szinte minden felületen. Ha szükséges, akkor a hossza kicsit nyújtható. Az eltávolítása a bőrről kisebb fájdalmat okoz, mint egy ugyanakkora méretű leukoplaszt szalagé.

 

 

Perforált öntapadós ragasztószalag:

Szintén egy kisebb mennyiség van feltekerve. Ezt a szalagot nem muszáj ollóval, vagy késsel vágni, mert a perforáció (illetve szellőzőlyukak) miatt könnyen téphető. Figyelni kell arra, hogy ezek a ragszalagok a vízre érzékenyek, és nem tapadnak meg stabilan a nedves felületekre. Így a használata előtt mind a kezünket, mint a ragasztandó felületet a lehetőségekhez képes minél jobban szárazra kell törölni!

 

 

Fejre helyezhető gyorskötés:

Ez egy viszonylag rugalmas, a méretét korlátozottan változtatni képes pólya. nagyobb fejsebek esetén a kötéseket lehet vele rögzíteni a koponyán.

 

 

Lélegeztető pólya:

Ez egy négyszögletű, a géznél kicsit vastagabb pólya, a közepén kialakított lélegeztető lyukkal. Amikor a sérültet lélegeztetnünk kell, ezzel tudjuk az arcot letakarni, így elkerülhetjük, hogy vérrel szennyeződjünk, vagy egy köhögés során a hányadék ránk kerüljön.

 

 

Alkoholos fertőtlenítőlap:

Egy teljesen zárt tasakban lévő, alkoholos fertőtlenítővel jól átitatott törlőkendő. Használható hámsérülések fertőtlenítésére, nem mély vágások kitörlésére, és más sebek környékének a tisztítására. A fertőtlenítőszer viszonylag lassan párolog el, így a használata során nem kell kapkodni.

 

 

Bőrnyugtató törlőkendő:

Hasonló az alkoholos törlőkendőhöz, de a hatóanyagok a napsugárzás okozta égési tüneteket hivatottak csökkenteni. Használható napégés után, nyugtatja a bőrt.

 

 

Bőrnyugtató törlőkendő csípések, és égési sérülésekre:

Ez a törlőkendő elsősorban a rovarok, növények okozta csípések enyhítésére szolgáló bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmaz. Használható még a bőrpírnál erősebb nap, vagy tűz okozta I. fokú égési sérülések kezelésére.

 

 

Gézlapok:

Steril gézlapok. Használható kisebb sebek befedésére, vagy nyomókötéshez.

 

 

Rugalmas rögzítő pólya:

Áttetsző celofántasakba van csomagolva. Kismértékben nyújtható, így a vérkeringést nem szorítja el. Ebből kifolyólag nyomókötésre csak akkor használjuk, ha már nincs mit erre felhasználni!

 

 

Gézpólya rögzítőkötéshez:

Teljesen rugalmatlan, gézpólya-tekercs. A mérete semelyik irányban sem változik, így nagyon jól használható szorító, és rögzítőkötésekhez.

 

 

Öntapadós sebtapaszok:

1. sebtapasz:

Viszonylag nagyméretű (7 x 5 cm), öntapadós sebtapasz. A ragasztófelületeket egy egymást átfedő lapokkal védik, így úgy tehetjük a sebre, hogy a ragasztófelületekhez nem érünk hozzá.

 

 

2. sebtapasz:

Az 1.-es sebtapaszhoz hasonló méretű, de hátulról egy hajlítással szétnyitható lapokkal védett sebtapasz.

 

 

3. sebtapasz:

Hidro-kolloid segítségével megtapadó, nedvszívó párnával rendelkező, szögletes végű, öntapadós sebtapasz. Használata során óvatosan szét kell nyitni a védőlapokat, a párnát pár másodpercig a sebbe kell nyomni, majd a sebtapasz végeit fogva a maradék védőlapokat el kell távolítani, és leragasztani. A hidro-kolloid egy nedvszívó anyag, ami felszívja a nedvességet a sebből, és a seb körül, felszívja a baktériumokat is, illetve nedvesen tartja a seb környezetét, így elősegítve a sebgyógyulást.

 

 

4. sebtapasz:

Lekerekített végű, hagyományos sebtapasz.

 

 

5. sebtapasz:

Ez egy csokornyakkendőre hasonlító sebtapasz. A kialakítása miatt az ujjbegyeken elszenvedett sebeket lehet vele befedni.

 

 

6. sebtapasz:

A 3.-as sebtapasznál egy kicsit szélesebb, és nagyobb gézfelülettel rendelkező sebtapasz.

 

 

7. sebtapasz:

Kisméretű, öntapadós sebtapasz, elsősorban gyerekek kisméretű sebeinek befedésére.

 

 

Betadine-oldat:

Valószínűleg sokak által ismert fertőtlenítőoldat. Én egy 30ml-es kiszerelést tettem a csomagba, ennek elég sokáig elégnek kell lennie. Szerencsére ez már olyan készítmény, ami nem csípi a sebet. A használatakor a sebbe bőségesen kell juttatni, és hagyni, hogy a felesleges mennyiség eltávozzon. Felbontása után is eltartható a dobozon jelzett időpontig.

FIGYELEM!! A BETADIN oldatok néhány kiszerelésén nem mindig tűntetik fel a lejárati időt, ezért ezt célszerű a dobozra jól látható módon felírni, és időszakosan ellenőrizni !!! Lehetőség szerint ne használjon senki lejárt szavatosságú oldatot !!!

 

 

Izolációs-fólia:

Szokás még túlélő-fóliának is nevezni. A lényege, hogy egy vékony fóliára (típustól függően) mindkét oldalára ezüst, vagy az egyik oldalára ezüst, a másik oldalára arany réteget visznek fel. Az ezüst réteg visszaveri a hőt az ember felé, vagy más hőforrás esetén vissza a testtől. Az ezüst réteg használható kihűlés, és túlhevülés ellen. Az arany felületet a nap felé fordítva viszonyt beszívja a meleget, így a test visszavert hőjét képes a környezetből elnyelt hővel kiegészítve növelni a hatékonyságát. Túlhevülés ellen az arany felületet fordítsuk a test felé, és az ezüst felületet a nap, vagy egyéb hőforrás felé, így visszaverve a könyezetből érkező hősugarakat.

 

 

Személyre szabott összetevők:

1. 0,45x12mm-es fecskendőtűk:

Luer-lock -os fecskendőtűk, amiket általában különböző hólyagok kiszúrására, és a bennük lévő szövetnedvek leszívására lehet használni. Ugyanígy használható még a bőr alá beágyazódott tüskék eltávolítására, illetve a bőr felső részének óvatos felnyitására.

 

 

2. Magne-B6 tabletta:

Erős fizikai megterhelés, és elégtelen táplálkozás esetén jön jól, mert a magnézium csökkenti az izmok kimerülését, és a későbbi izomgörcsök kialakulását.

 

 

3. Aspirin 500mg:

Általános gyulladás-csökkentő, és közepes fájdalomcsillapító. Használható gyengébb fejfájás, fogfájás, láz, és egyéb enyhébb lefolyású rosszullétek kezelésére. Kúraszerű alkalmazása esetén (napi 3-4 x 1db) ügyelni kell arra, hogy lehetőleg étkezés után vegyük be, mert a hatóanyagok irritálják a gyomorfalat, és érzékenység esetén akár gyomorfekélyt is okozhat. Egyszeri alkalmazás esetén ettől el lehet tekinteni, de érzékeny pácienseknél ebben az esetben is előfordulhat a gyomor irritációja.

 

 

4. Tisacid tabletta:

Gyomorsav túltermelés elleni tabletta. Alkalmazása esetén az 1-2db tablettát a szájban szét kell rágni (a gyomorba jutva gyorsabban hat), és kevés vízzel kell lenyelni. Csökkenti a gyomorsav általi irritációt, és a maró érzést. Hosszabb ideig tartó koplalás, illetve kizárólag vízfogyasztás esetén jól jöhet. Elrágáskor ízletes tantermi kréta íze van.

 

 

5. Flector-rapid 50mg granulátum:

Kis tasakba töltött, erős fájdalomcsillapító granulátum, gyors hatással (~15-20 perc). Közepes, és erősebb fájdalom csillapítására ajánlott használni. Kiválóan használható a dehidratáltság, vagy a tartós napsütés okozta fejfájás és/vagy migrén csökkentésére, illetve egyéb olyan fájdalom csökkentésére, ami tartósan elhúzódik (izom és izületek sérülése, fogfájás) . Gyulladáscsökkentő hatása miatt a fül-orr-gége gyulladásos megbetegedéseinél is jól használható. Alkalmazása előtt mindenképp fel kell oldani vízben (ízlés szerint 1-3dl vízben), majd alaposan keverve oldjuk fel. Feloldva mentolos ízű. Vényköteles!!

 

 

Elsősegélynyújtási tanácsadó (nagyobb méretért klikk a képre!):

 

 

Az alábbi képeken látható, hogy miként és hova helyeztem el a saját ellátásomhoz szükséges Custom IFAK-ot:

 

 

Fejlesztési tervek:
- laminált, vízálló személyi adatlap-kártya (név, vércsoport, gyógyszer-allergia, TAJ-szám, személyi szám, hozzátartozó elérhetősége, donor-nyilatkozat, aláírás)
- 5 méter paracord kötél,
- steril sebészeti varrótű, és cérna (előzőleg meg kell tanulnom sebet varrni),
- kalcium-tabletta, vagy injekció,
- pár darab 3ml-es fecskendő,

 

 

 

 

Írta: Interpol, 2013 február 20.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam