Dboys M203 3 in 1 Short Grenade Launcher

Csomagolás, tartalom:
A gránátvető világosbarna színű, hullámpapír kartondobozba csomagolva érkezett meg. A doboz tetején lévő nagyméretű matrica az összes lényeges információt tartalmazza: gyártó, típus, kép, a csomag tartalma, short/long és tartozék 40mm-es gránát.
A dobozt felnyitva láthatjuk, hogy a gránátvető és a tartozékok formára vágott közepesen kemény szivacságyazásba rakva vannak a dobozban. Ez tökéletes védelmet nyújt minden alkatrésznek.

1. A doboz tartalma

Tartalom:
- M203 short gránátvető,
- RIS-rögzítő,
- 2db M4/m16 csőrögzítő (TM, G&P csövekhez)
- elülső rögzítő bilincs

Felhasznált anyagok:
ABS műanyag, spiáter, acél
ABS: A cső markolatrésze készült ABS-ből. A minősége jó, csak az alján lehet látni hegesztési nyomot. Színe szinte azonos a fém alkatrészek színeivel, nem üt el azoktól.

2. Bal oldalon a műanyag hegesztési nyom, jobb oldalon a festési minőség látható

Spiáter: szinte minden fontosabb alkatrész spiáterből készült. Masszív, erős érzetet keltenek, nem spórolták ki az anyagot. Pár helyen fel lehet fedezni utómunkák (reszelés, marás) nyomait, illetve az éleken található recés felszín, de ezek inkább csak szépséghibák, a használatot egyáltalán nem befolyásolja. Az alkatrészek pontosan illeszkednek egymáshoz, egyedül a vetőcsőnek van némi holtjátéka, de ez szinten gyártó gránátvetőjénél előfordul. A fém részek színei homogének, a felületek festésében nem lehet hibát találni.

3. Minőségi hibák a cső vezetősínjén

4. Marási nyomok a csőakasztón, és a vezetősínen

5. Sorják a reteszelőn és a belső éleken

6. Felületi sérülés és marási nyom

Acél: nagyon kevés alkatrész készült acélból, valószínűleg ezért ilyen olcsó. Acélból van a sátorvas, és az elsütő szerkezet belső alkatrészei a mágnes próba alapján.

Használhatóság:
A gránátvetőt a hozzá adott három rögzítővel több gyártó fegyverére lehet gond nélkül felszerelni. A rögzítési módokban közös, hogy mindegyiknél az elülső bilincs ugyanúgy fenn van. Külön hátsó csőrögzítő van a TM, a G&P csövekre, és a RIS rendszerekre. A TM és a G&P csőrögzítője a hátsó részének kialakításában különbözik.

7. Az elülső rögzítőbilincs, valamint a TM és G&P szabványú hátsó csőrögzítők

8. A gránátvető a már felszerelt RIS-es rögzítővel

Ezt a gránátvetőt mi egy G&P M4 Enforce RIS-es előagyára rögzítettük fel. Miután ez volt az első gránátvető felszerelésünk, és a nem létező leírásra sem hagyatkozhattunk, magunknak kellett rájönni a felszerelés módjára. A RIS-es rögzítő felszerelése a két csavar becsavar becsavarásával nem okozott nagy fejtörést, de az elülső csőrögzítő már igen. Elég küzdelmes úton végre sikerült szétszedni, és a csőre feltenni. Miután mindkét rögzítője szorosra lett húzva, ellenőriztük a stabilitását némi rázogatással, lóbálással, dobálással, de semmi sem lazult ki. Ezután kicsit erősebben vettük igénybe, pl. a gránátvető csövénél fogva vettük fel a földről, fel-le rángattuk, a csövénél fogva jobbra-balra lóbáltuk, de a rögzítések stabilan tartottak és a vetőcső rögzítése is zárt maradt. Ez azért már kiválónak mondható a kínai kategóriát nézve.

Gránátok használata:
A rendelkezésemre álló két különböző gránáttal (CA 120 BB-s, és KingArms 96BB-s gránátok) tudtuk kipróbálni a gránátvetőt.
Mindkét gránát könnyen helyezhető a csőbe, és a rögzítő fülek is stabilan tartják a behelyezés után a gránátokat. A vetőcső nyitásával ismét kivehetőek a gránátok, a hátsó akasztófülnél a gránátok szépen megakadtak, és a csőből könnyedén el lehetett távolítani őket. Nem fordult elő olyan hiba, mint a CA és a G&P gránátvetőknél, hogy a hosszabb gránátokat ügyeskedve kelljen kivenni.

9. A próbára használt gránátok

10. A vetőcső nyitva

11. Gránátok a veőcsőben, rögzítve

12. Szemből nézve

13. A vetőcső nyitásakor a gránátok hátul megakadnak

14. A gránátok kivétele

 

Biztosítás, elsütés:
A Boyi gránátvető is ugyanazzal a biztosítással rendelkezik, mint a CA és G&P gránátvetők. Az elsütőbillentyű előtt helyezkedik el egy előre-hátra mozgatható kis kar, amit ha hátra húzunk a gránátvető nem süthető el még erősebb húzás hatására sem.

15. Bal oldalon bebiztosítva, jobb oldalon elsütésre készen látható

A gránátok elsütéséhez elég az elsütőt meghúzni, és az „ütőszeg” a gránát szelepgombját megnyomva elsüti a gránátot. A próbák alatt hiba nem volt tapasztalható.

16. Az "ütőszeg" nyugalmi és elsütési helyzetben

Ár, beszerzés:
Mi a gránátvetőt külföldről szereztük be, itthoni elérhetősége a boltokban elég kétséges. Az ára a töredéke volt a nevesebb gyártók termékeinek, és ugyanolyan jól használható.

Személyes vélemény:
Az árát maximálisan megéri, azt a kevés szépséghibát, ami van rajta az ára, és a megbízható működése gyorsan feledteti. A felszerelése ugyan okozhat némi gondot a leírás hiánya miatt, de kis odafigyeléssel bárki fel tudja szerelni.
Masszív erős darab, bírni fogja az igénybevételt annak ellenére, hogy spiáter az egész. A reteszelő-rögzítő zárak stabilan rögzítik a mozgó alkatrészeket, véletlen kinyílás, gránát elsütés nem volt. Aki szeretne magának egy olcsó, jó gránátvetőt, nyugodtan vegye meg.

Pozitívum:
- olcsó ár,
- masszív, jól működik,
- egységes festés,
- 3 fajta rögzítési mód,

Negatívum:
- felületi, öntési, marási hibák,
- használati útmutató hiánya,
- elsőre nehézkes felszerelés,
- lehetne több acél alkatrész a fontosabb helyeken

 

Végezetül pár kép, hogyan is néz ki fegyverekre felszerelve:

17. A gránátvető egy M4A1-re és egy M4 RIS-re felszerelve.

Szöveg: saját.

Képek: saját, internet

 

Írta: Interpol, 2010 január 24.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

 USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam