Eagle Racing Auto Cut Discharger

Lassan már minden kezdő airsoft játékos tudja, hogy nem elég feltölteni az akkupackot a fegyverekhez, mert a helyes használathoz egy fontos lépés az akku kisütése is szükséges.

Ezt több módszerrel érhetjük el:

  • addig játszom, amíg le nem merül (üres tárral lehetőleg ne lövödözzünk, mert a gearboxnak nem tesz jót !),
  • házilag barkácsol egy izzó-vezeték kombót, rácsatlakoztatja, és ha szerencsés talán nem meríti le annyira, hogy ne lehessen újra tölteni,
  • vásárol egy neves gyártó (Marui, G&P, Guarder, KingArms, Eagle Racing) által gyártott akkumulátor kisütő egységet.

A gyári kisütő egységnek az előnye, hogy aki nem rendelkezik elektronikai kütyügyártói vénával, az is tud olyan eszközt használni, ami rendelkezik egy megbízható belső érzékelővel, ami nem engedi az akkut kritikus feszültség alá esni. Ha túlmerítjük az akkut, akkor csak egy nagyobb áramlökettel való töltés segíthet az akkut újraéleszteni (talán).

Rövid leírásomban az Eagle Racing nevű gyártó automatikus kisütőjét szeretném bemutatni.

Eagle Racing auto cut discharger

A készüléket a WGC Shop-ról vásároltam meg. A készülék egyszerű papírdobozban érkezett, leírás vagy útmutató nem volt hozzá. Szerencsére nélküle is lehet használni, mert a rajta lévő feliratok egyértelműek. A kisütő egy nagy Tamiya csatlakozóval rendelkezik, kiscsatlakozós átalakító alapban nem volt a dobozban.

A készülék állandó 1A fogyasztással meríti a rácsatlakoztatott akkupakkot, ez a teljesítmény nem változtatható. A kisütés folyamata csak akkor indul meg, ha a készülék jobb alsó sarkában lévő start gombot benyomjuk.

Lehetőség van 4-6-7-8-10 cellával rendelkező akkupakk kisütésére, ezt egy fokozatmentesen csavarva állítható kapcsolóval választhatjuk ki.

Az egység teljes külső borítása fém, ami nagyban elősegíti a merítés közben termelődött hő elvezetését, megakadályozva az alkatrészek vagy forrasztások esetleges olvadását. A kisütés kezdetekor még kézben fogható az egység, de egy kb. 20 perc eltelte után, már komolyan melegszik a test, és a kézben tartása égési sérülést is okozhat. Ebből lehet következtetni, hogy a kisütéskor rengeteg energia szabadul fel hő formájában, amit a képeken látható bordák nagyon jól elvezetnek a külvilág felé. Emiatt kétszer is gondoljuk meg hová helyezzük, nehogy megrongálhassa a bútor felületét. Kisütéskor szemmel követhető a folyamat, mert a készüléken látható ledsoron a világítás jobbról balra haladva mutatja a csökkenő kapacitást, majd amikor eléri a kikapcsolási szintet, akkor a "Cut up" feliratú led felvillan, majd az egység kikapcsol. Ha egyik led sem világít, akkor készen van a lemerítési ciklus és az akku levehető.

az egység alsó részén található hűtőbordák

A készüléket mindkét oldalán egy-egy szintén fém lap zár le, amit a gyártó csavarokkal rögzített.

Az oldalsó borítás, az akkumulátorhoz csatlakozó vezetékkel.

Előnyei:

  • olcsó (32$ + kb.15$ posta),
  • masszív fém test, hatalmas hűtőbordákkal,
  • gyorsan merít,
  • megszakítja a kisütést a túl alacsony feszültség elérése előtt,
  • kiválóan vezeti el a hőt, kisebb az esély a meghibásodásra.

Hátrányai:

  • merítés közben felforrósodik a test, a bőrt megégetheti.

Személyes vélemény:

Kis pénzért egy olyan kisütő egységet kapunk, ami képes változó cellaszámú akkupakkok lemerítésére. A kisütő akár 3000-4000mAh-s akkut is minden gond nélkül lemerít. A folyamat gyors, és az egység automatikusan kikapcsol. A külső burkolat hajlamos olyan hőmérsékletet elérni , ami a felhasználó kezét megégetheti, ezért érdemes kisütéskor olyan helyre rakni, amiben nem tud kárt tenni.

 

A kisütő egység beszerezhető:

WGC Shop (link)

 

Írta: Interpol, 2008 május 16.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam