EMERSON Sidewinder flashlight replica

 

 

Ezt a lámpa típust a hadseregben használt, régi „pipa-lámpa” leváltása miatt tervezték meg, és rendszeresítették a katonák.

A Streamlight Sidewinder lámpáknak 3 különböző típusát lehet megvásárolni:
Military Model – fehér/vörös/IR/kék LED-el
Aviation Model – fehér/zöld/IR/kék LED-el
Sportsman Model – fehér/vörös/zöld/kék LED-el

A lámpába egy C4-es, egy vörös, egy kék, és egy IR LED-et szereltek.

 

C4 LED 50,000 óra élettartam.
IR LED – 880 nm hullámhossz, 100,000 óra élettartam
vörös LED – 630 nm hullámhossz, 100,000 óra élettartam
kék LED – 470 nm hullámhossz, 100,000 óra élettartam
zöld LED – 527 nm hullámhossz, 100,000 óra élettartam

A katonai és a repülős modell a lámpa bekapcsolásakor a legkisebb fényerővel világít, és ezt lehet az oldalsó gomb megnyomásával felfelé növelni. Ezzel szemben a Sportsman (civil) modell esetében a lámpa bekapcsolásakor a legnagyobb fényerővel világít a lámpa, és a gomb megnyomásával lehet a fényerőt csökkenteni.

Az eredeti lámpák IPX7 szabványúak, ami azt jelenti, hogy vízállónak kell lennie 1 méteres mélységben 30 percig. A vízállóság érdekében O-gyűrűs tömítésekkel szerelték a lámpákat.

Adatok:
Mérete: 5.94 x 2.74 x 11.81 cm
Tömege: 142 gramm (elemekkel)
Színek: Coyote Brown (barna) és OD zöld

Az eredeti lámpáról a következő linkre kattintva lehet egy teljes tesztet olvasni: Streamlight Sidewinder teszt, Candlepower fórum

 

 

Egy bemutató során tudtam kézbe venni az eredeti Sidewinder Sportsman verzióját. Ahogy próbálgattam, meg is kedveltem. Minden funkciója tökéletesen, és hiba nélkül működött, a fej minden irányba, fokozatmentesen, és könnyen állítható volt. A lámpa fényerejét nem tudtam tesztelni, mert szikrázó napsütés volt.
Összességében elég jónak találtam, de az ára (16500HUF) kicsit visszatartó volt.

 

Pár héttel később az ebairsoft.com webboltban rátaláltam a lámpa kínai másolatára, egy már jobban elfogadható árral (6700HUF), ezért próbaképp berendeltem. Nézzük, mit tud, vagy miben marad el az eredetihez képest!

 

A webbolt nem kényeztetett el a csomagolással, egy borítékban érkezett meg a lámpa, elemek, és egyéb kiegészítők nélkül, a védőcsomagolás mindössze egy simítózáras zacskó volt, rajta a termék vonalkódját, és megnevezést tartalmazó matricával.

 

Benyomások:


A gyári adatok szerint nylon műanyagból készült, ennek ellenére elég masszív érzetet kelt, kézzel nem sikerült megropogtatni. A lámpa feje viszont az eredetihez képest kicsit nehezen állítható.

 

A külsejét szemügyre véve láthatóak a gyártásból visszamaradt sorják, amiket pengével levágva sem lehet szépen eltűntetni. Szerencsére ez csak a külső esztétikán ront, a működését nem befolyásolja.

 

Az alján lévő csavaron az eredetihez hasonlóan felkerültek a feliratok, valószínűleg szitanyomással. A rögzítő csavart először kicsit nehézkes volt kicsavarni, de pár ki/be tekerés után már viszonylag könnyedén jár.

 

Az alját egy O-gyűrű szigeteli el, bár a méretéből adódóan én nem merném víz alá meríteni.

 

Az övcsipesz acéllemezből lett hajtogatva, és matt fekete felületkezelést kapott. A mérete hasonló az eredetihez, és szintén MOLLE kompatibilis, tehát a mellényünk, vagy hátizsákunk MOLLE csíkjaiba könnyedén beakasztható. Viszont itt van egy gyenge pontja is, ugyanis a lemezt nem kellően hajtogatták meg, így nem szorult neki a lámpatestnek, emiatt könnyedén el is lehetne veszíteni. Ezt némi fizikai ráhatással orvosolni lehetett, de elgondolkodtató, hogy puszta kézzel hajlítható az acél lemez.

 

A fejben lévő LED-eket itt is egy víztiszta polikarbonát lap védi, ami a fényt torzítás nélkül engedi át. Az eredeti lámpához hasonlóan itt is megtalálhatóak a használati utasítások, valószínűleg a gyár ezért nem is mellékel hozzá leírást. A fej oldalán felirat mutatja az IR LED kikapcsolt állapotát, megelőzve az IR LED véletlen bekapcsolva hagyását.

 

A lámpa fejének oldalán kapott helyet (az eredetit követve) a négyállású kapcsoló. Igaz nem emlékszem pontosan az eredeti Streamlight kivitelezésének minőségére, de a másolat kapcsolóján elég sok öntési sorja található. A működése is elmarad az eredetitől, mert a Streamlight Sidewinder kapcsolója mindegyik irányban könnyen forgatható, míg a másolat kapcsolója csak egy irányba jár könnyedén, a visszafelé forgatáskor recsegő érzetet kelt, mintha éppen most törnénk el a kapcsolót. Mivel a másolatból csak egy darabot vettünk, ezért nem tudok érdemi információt adni, hogy ez egy egyedi hiba lenne, vagy széria hiba.

 

Működés:
A lámpát a fejen található kapcsoló segítségével lehet működtetni. Maga a kapcsoló két részből, egy nyomógombból, és egy forgatható külső kerékből áll. A gombot kihúzva, és elfordítva választhatjuk ki a használni kívánt színeket a lámpán. A gomb benyomásával, és folyamatos nyomva tartásával a kiválasztott funkció fényerejét változtathatjuk.

 

A lámpa bekapcsolásakor (hasonlóan az eredeti lámpa Military modelljéhez) a legkisebb fényerőn világít a lámpa. A fényerőt ha a gombot folyamatosan nyomva tartjuk a min -> mid1 -> mid2 -> max -> mid2 -> mid1 -> min folyamat szerint változtathatjuk.

A fehér LED fényereje 1 méteres távolságból mérve a négy különböző fényerőn méreve 5lux, 10lux, 20lux, 25lux volt. A színes LED-ek fényereje 1 méterről mérve nem volt számottevő értékű.

 

A lámpa fénycsóvája sajnos elmarad az eredeti Sidewinder LED-ek homogén fényétől, a vörös LED kivételével, aminek szintén nem homogén a vetített fénye, de nem annyira koncentrikus, mint a többi szín esetében.

 

A lámpa infravörös (IR) üzemmódban is használható, az IR hullámhossza miatt szabad szemmel már nem látható a működése. Éjjellátó készüléket használva a LED szépen használható, és távolról is jól látható az IR fénye, ha jelzésre használjuk.

 

Ha a nyomógombot gyorsan megnyomjuk kétszer, a lámpa villogó üzemmódra vált. Ha ilyenkor a gombot eltekerjük, és másik színt választunk, a lámpa váltja a színt, de a villogó üzemmódja megmarad. A működésről kicsivel lejjebb egy videó is látható.

 

Használat:
Ahogy a marketing szöveg is mondja, 20 funkciót kapunk 1 lámpában. A kérdés az, hogy mennyire használható a lámpa más-más fényviszonyoknál, ugyanazoknál a feladatoknál.
A lámpa működését teszteltük térképolvasásra, jegyzetelésre, terepen mozgásra, vészjelzésre, illetve éjjellátó használatához.

 

Sniper log-book olvasása különböző színekkel:

 

Térkép olvasása különböző színekkel:


A lámpa fényereje 25 méteres távolságból:

 

A lámpa fényereje jelzőfényként 25 méterről:

 

Az alábbi rövid videón látható a lámpa működése, és funkciói:

 

Személyes vélemény:
Árban egy sokkal olcsóbb, viszonylag jól használható kézilámpát kapunk, aminek azért vannak kezdeti gyermekbetegségei, amiket remélhetőleg idővel javít a gyártó. Minden esetre örülhetünk, hogy az eredeti lámpa töredékéért a juthatunk a kínai másolatért. Terepen egész jól használható, akár jelzésre is alkalmas lehet, valamint végre az IR fény is olyan hullámhossz tartományban működik, amit szabad szemmel már nem láthatunk. Infravörös üzemmódban is jól használható, és egy GEN1.-es éjjellátóval is kiválóan látható a folyamatos, valamint a villogó fénye is.

Pozitív:
- a lámpa funkciói,
- az éjjellátó képessége,
- a vételára.

Negatív:
- használati leírás hiánya,
- az „O-gyűrűk” minősége,
- öntési sorják,
- a fénycsóva nem homogén,

 

 

Írta: Interpol, 2012 szeptember 30.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam