Garmin eTrex Legend GPS vevőkészülék

Jelen leírással a GPS vevőkészülékek egyik típusát szeretném bemutatni. A készülék nem mai típus, de szerencsére még mindig megvásárolható. Ideális választás lehet geocaching-re, túrázásra, és MilSim játékra.
A leírásban vázlatosan szeretném bemutatni a GPS rendszert is, működési elvét, a szabványokat, de részletekbe menő elemzéssel nem foglalkoznék, mert egy átlagos felhasználónak arra nincs szüksége, és ami a lényeg, én sem vagyok a téma szakértője.
A leírás olyan embereknek készül, akik nem tudnak semmit a témáról, de szeretnék az előnyeit kihasználni.

Mi a GPS rendszer?

A GPS (Global Positioning System) Globális Helymeghatározó Rendszer, az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (Department of Defense) által (elsődlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – műholdas helymeghatározó rendszer.
A GPS egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzet meghatározást, időmérést és sebességmérést végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű, de differenciális mérési módszerekkel akár mm pontosságot is el lehet érni, valós időben is.

A rendszer felépítése
A helymeghatározás 24 db nagy műhold segítségével történik, melyek a Föld felszíne fölött 20200 km-es magasságban keringenek, az Egyenlítővel 55°-os szöget bezáró pályán.

A műholdak elhelyezkedése a Föld körül

A műhold

Egy-egy műhold nagyjából naponta kétszer kerüli meg a Földet. Az égbolton sík terepen egyszerre 7 műhold látható, melyből a helymeghatározáshoz 3, a tengerszint feletti magasság meghatározásához pedig további egy hold szükséges.
A rendszer kialakítása igen nagy összegeket emésztett fel (indításkor kb. 12 milliárd USD). Az 1970-es években, a hidegháború során kezdtek a fejlesztésbe, ez része volt a szigorúan titkos csillagháborús tervnek.

A helymeghatározási módszer
A helymeghatározás elmélete analitikus geometriai módszereken nyugszik. A műholdas helymeghatározó rendszer gyakorlatilag egy időmérésből kiszámított távolságmérésen alapul. Mivel ismerjük a rádióhullámok terjedési sebességét, és ismerjük a rádióhullám kibocsátásának és beérkezésének idejét, ezek alapján meghatározhatjuk a forrás távolságát. A háromdimenziós térben három ismert helyzetű ponttól mért távolság pontos ismeretében már meg tudjuk határozni a pozíciót. A további műholdakra mért távolságokkal pontosítani tudjuk ezt az értéket. A mérés alapja két nagy pontosságú (10e-12 – cézium atomóra), adott frekvenciájú szinuszos jel.

A GPS-szel történő helymeghatározás előnyei:
- napszaktól független
- földfelszín feletti magasságtól független
- mozgási sebességtől független (a műszerrel akár vadászgépen is mérhetünk)

A GPS-szel történő helymeghatározás hátrányai:
- a szükséges adatok vétele viszonylag hosszú időbe telik (több perc is lehet)
- a vevőberendezések nem elég érzékenyek
- csak nyílt, fedetlen területeken alkalmazható (pl: alagútban nem)
- az épületekről visszaverődő jelek zavart okoznak a mérésben

 

A háttér után lássuk a készüléket:

Garmin eTrex Legend


Az eTrex Legend beépített világtérképpel, Európára részletezve (városok pontjait tartalmazó adatbázis, autópályák kijárókkal és az itt megtalálható szolgáltatásokkal, nagyobb utak, folyók, tavak) rendelkezik. Ez a készülék is alkalmas a WAAS (EGNOS*) korrekciós adatok fogadására, így a beépített antenna segítségével akár 3 méter alatti pontosságot is elérhetünk. A rendszer használata ingyenes. Az eTrex Legend 8 MB belső memóriával rendelkezik a MapSource CD-k letöltéséhez (autós térképek, topo térképek, hajózási térképek és adatbázisok). Ajánljuk mindazoknak, akik könnyen kezelhető, kisméretű, de nagy tudású készüléket szeretnének használni sportolás, túrázás vagy éppen geocachingelés közben. A készülék menürendszere magyar nyelvű! Igen hasznos tulajdonsága a készüléknek, hogy az általunk bejárt út által határolt terület méretét azonnal meghatározza.
*EGNOS: A WAAS Európai megfelelője, várható működésbe lépés: 2005

Térkép tulajdonságok
Alaptérkép:
Beépített európai adatbázis, mely tartalmazza az országhatárokat, nagyobb városok nevét, autópályákat, főutakat, vasútvonalakat, nagyobb tavakat és folyókat. A térkép léptéke 5m és 1200 km között állítható.

CD-ROM: Feltölthetőek részletesebb térképek a GARMIN MapSource CD-ROM-okról melyek utca szinten részletezettek. Ezek a térképek a készülékbeépített (8MB) tárterületére tölthetőek fel.

Road and Rec. CD: A nagyobb lakott települések utca szinten részletezettek, melyek tartalmazzák az utca nevet és különböző pontoknak (hotel, étterem, bevásárlóközpont, benzinkút, stb.) a nevét.

MetroGuide CD: A nagyobb lakott települések utca szinten részletezettek, melyek tartalmazzák az utca nevet és különböző pontoknak (hotel, étterem, bevásárlóközpont, benzinkút, stb.) a nevét, címét és telefonszámát. Az utcákra és ezekre a pontokra rá tudok keresni.

Navigációs tulajdonságok
Útpontok: 1000 db névvel és grafikus ikonnal.
Tracklog: 10.000 pont és 10 tárolható Track log, egyenként 750 pontból
Routes: 20 db egyenként 125 pontból.
TrackBack: Navigáció a tárolt Track-eken oda-vissza.
Fedélzeti computer: 2 napi km számláló, mozgás idő, állás idő, átlagsebesség, max. sebesség, sebesség
Riasztások: érkezési
GPS műszaki adatok
Vevő: 12 csatornás, WAAS (EGNOS) jel vételére is alkalmas.

Élesedési idő:
- Meleg indításkor: kb. 15 másodperc
- Hideg indításkor: kb. 45 másodperc
- Autolocate: kb. 2 perc

Jelfrissítés: 1 másodpercenként folyamatosan

Pontosság:
- Pozíció: 15 méter
- Pozíció(WAAS): 1 és 3 méter között
- Sebesség: 0.05 méter/sec
- Gyorsulás: 6g -ig

Interface: NMEA 183 és RS-232 DGPS korrekció
Térképdátum: több mint 100
Pozíció formátum: Lat/Lon, UTM/UPS, MGRS, Maidenhead, EOV, stb.
Antenna: Beépített
Mérete: 11.2 x 5.1 x 3 cm
Súly: 150g elemekkel
Kijelző: 5.4 x 2.7 cm grafikus FSTN kijelző, 160 x 288 képpont, négy szürke árnyalat, háttérvilágítás
Ház: vízálló (IEC 529 IPX7 szabvány)
Hőmérséklet tartomány: -15°C-tól 70°C-ig

Áramellátás
Áramforrás: 2 db AA ceruza elem vagy 12V-os adapter kábel
Elemek élettartama: kb. 18 óra

 

Ezek voltak a technikai adatok. És most nézzük, hogy miként is működik a vevő.

A készüléket a gyártó egy műanyag előlapos, formázott dobozban hozta forgalomba. A dobozban találunk egy soros adatkábelt, angol nyelvű használati utasítást, és egy gyorstalpaló használati utasítást. A készülék a dobozban viszonylag védett a külső mechanikai hatásoktól.


A készülék jobb oldalán található meg az ON/OFF/LIGHT gomb, amit hosszan lenyomva bekapcsol a készülék. Bekapcsolt állapotban röviden megnyomva bekapcsol a háttérvilágítás.


Bekapcsoláskor láthatjuk a tulajdonos nevét, címét,  valamint a gyártó adatait.
Ezután látható lesz a készülék típusa, alatta egy jópofa animáció a Földdel és a körülötte keringő műholdakkal.  Ezek alatt jókora betűkkel egy figyelmeztetés, hogy az adatok tájékoztató jellegűek, stb…


Az első bekapcsoláskor a készülék sokára fogja a pozíciót megtalálni, mert beméri a helyünket, az időt, egyszóval konfigurálja magát. Ezt egyszer kell megcsinálni, utána már gyorsabb lesz a helymeghatározás minden bekapcsoláskor. Ezt a folyamatot már csak akkor kell megismételni, ha kikapcsolt állapotban a készülék az utolsó pozíciótól pár ezer kilométerre kerül, mert akkor ismét be kell mérnie magát.
Amikor ezek megvannak a műholdak főmenüben találjuk magunkat. Itt láthatjuk két dimenzióban a felettünk lévő égboltot. A képernyőn középen két kör van, a nagyobb mutatja a horizontot, a kisebbik pedig egy 45 fokos csúcsára állított gúlaként képzelhető el, ez a felettünk lévő égboltot mutatja. A nagyobbik körön vannak bejelölve az égtájak. A körökön belül láthatóak a műholdak ikonjai, melyek különböző színűek lehetnek:
- átlátszó: ilyenkor mutatja a műhold helyét, de nem fog jelet,
- szürke: látja a műholdat, veszi a jelet, de nem dolgozza fel az információkat,
- fekete: látja a műholdat, veszi a jelet, és a helymeghatározás érdekében fel is dolgozza.

Az égbolt sematikus képe alatt látható egy csíkokból álló sor, itt alul láthatjuk a műholdak sorszámát, és mindegyik szám felett látható, hogy az adott műholdtól milyen az érkező jel erőssége. Minél nagyobb az oszlop, annál erősebb a jel értelemszerűen. Minél jobb a rálátás az égboltra, annál több műholdat lát a készülék, annál erősebb a jel, és annál pontosabb lesz a helymeghatározás.

A képernyő legalján a készülék kijelzi a pozíciót koordinátákkal, alatta a magasságot.
Amikor megvan a pozíció, akkor a készülék kijelzi a pontosságot is.

 

A jobb oldalon felül találhatjuk meg a menüket váltó gombot. Ezt egyszer megnyomva átlépünk a Mutat menübe.


Itt a kijelzőn a következő információkat láthatjuk:
- pozíció (navigálás esetén a célpontot, a várható érkezési időt, valamint a távolságot)
- egy vázlatos térképet (a készülék bal oldalán felül van két gomb, amivel a léptéket lehet állítani)
- információs boksz, benne a következő útpont, és az irány.

Itt a beállításoknál lehet átváltani hajózási térképre, megjelenítési beállításokat lehet módosítani, mozgatni a térképet, és távolságot mérni légvonalban két pont között.

 

A menüben továbblépve a Navigáció menübe jutunk.


Itt a navigálás megkönnyítése érdekében egy nagyméretű virtuális iránytű jelenik meg a kijelzőn.
A felső sorban a navigáció szöveges információi jelennek meg, a célpont neve, a várható érkezési idő, és a hátralévő távolság.
A képernyő nagy részét az iránytű tölti ki. Navigációkor egy hatalmas nyíl mutatja az útirányt. Arra viszont nagyon kell figyelni a kezdetekben, hogy a nyíl a légvonalbeli irányt mutatja, nehogy autóval kövessük, mert az útról is levezethet minket a navigáció.
A kijelző alján két másik információs ablak van, ez szabadon konfigurálható, és a sebességet, és a pontosságot szoktam ide beállítani.

A következő menü az Út computer.


Itt csak szöveges mezők vannak, de mindegyik szabadon konfigurálható. A beállításokat összesen 33 fajta adat kijelzése között adhatjuk meg.
A kijelzőn beállítható, hogy a számokat kis vagy nagy betűkkel mutassa a készülék, és mód van a computer nullázására is.

A következő menü a Főmenü.


Itt konfigurálhatjuk a készüléket. Az al-menük a következőek:
- megjelöl: itt az éppen aktuális helyzetünket menthetjük el, mint útpont.
- keresés, itt kereshetünk az elmentett útpontok, útvonalak, track-ek között,
- útvonalak, megnézhetjük, és kezelhetjük a lementett útvonalakat,
- track-ek, azok a bejárt utak vannak itt elmentve, ami csak a nyomvonalat tartalmazza,
- beállítások, a készülék rendszer-beállításai találhatóak meg itt (óra, adatformátum, kijelző, stb),
- tartozékok. egy csomó hasznos/haszontalan program található meg itt, például naptár, terület kalkulátor, számológép, nap és hold (grafikusan mutatja a nap-hold helyzetet a föld körül), vad és hal (a helyzetünk alapján megjósolja a sikeres vadászatot, és javaslatot tesz az ideális időpontra)

Az almenük képei

 

Tapasztalatok:
A készülék viszonylag könnyen megtanulható, és lehetőség van a rendszer szoftveres frissítésére. Ez PC-n keresztül viszonylag könnyen elvégezhető.
Az internetről leszedhetőek olyan ingyenes programok, amikkel az elmentett adatainkat könnyedén lementhetjük, és jövőbeni navigációs pontokat (pl. geocaching-nél a geoládák) fel is tölthetjük. Ilyen kis program az Easy GPS is.

A készülék stabilabban működik, mint például a SirfIII.-as Nokia GPS vevőm, a műholdakat a legritkább esetben veszíti el. A pontosság városban (Pécs) 4-7 méter körüli, de egy nagyobb nyílt területen volt már 3 méter is. Ez sajnos a legritkább. A navigációnál szokni kell a vezetést, de könnyen elsajátítható. A kijelölt ponthoz könnyen navigál, és kis szerencsével pontosan is. Geocaching során nagyon jó volt a pontoság, de terepviszonyok függvényében a pontosság egy sűrű erdőben könnyen romolhat kb. 15-20 méterre is.
Szerencsére eddig csak egy ládát nem találtam azok közül, amiket elindultam megkeresni.

A készülék korlátozottan vízálló, egy patakban minden gond nélkül kibír pár órát, a készülékház szigetelése nagyon jó. Az évek során sajnos nálam is előjött egy szériahiba, mégpedig az, hogy az oldalán lévő gumiborítás ragasztása elfárad, és elválik a műanyag háztól. Ezt kis szerencsével könnyedén lehet orvosolni, fel kell keresni egy szakboltot, és kunyerálni, vagy venni egy makett eTrex-et. Arról óvatosan el kell távolítani a borítást, és áttenni a készülékre.
A másik probléma, ami kb. 4 év után jelentkezett, hogy a gombok elkezdtek nem funkcionálni. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy igen óvatosan el kell választani a gumiborítást a testtől, a kiegészítő szigeteléseket el kell távolítani, szétcsavarozni a készüléket, a gombok kontakt felületét kipucolni, portalanítani, majd összeszerelni. Utána tökéletesen funkcionál.

A működési idő változó, függ a használt elem/akku minőségétől, kapacitásától, a világítás használatától, és a navigáció frissítési gyakoriságától. Ha csak séta közben, geocaching, vagy MilSim játékon használjuk, akkor bőven elég a másodpercenkénti beállítás, és így a készülék akár 12-13 órát is elmegy egy töltéssel.
Ha a telepek megadják magukat és elemcsere lesz szükséges, akkor sem kell újra beállítani mindent, mert a készülék ott folytatja, ahol megszakadt a folyamat.

Rengeteg kiegészítő szerezhető be hozzá, térképek, kábelek, autós, biciklis, motoros tartókengyelek, különböző tokok, stb. Nekem egy motoros tartó van, nagyon stabilan tartotta a készüléket, és a kijelző is jól látható volt.

Navigáció hosszú távra:
Az előre feltelepített főutak miatt aránylag jól lehet használni egyből, de valószínűleg az itthoni főutak új szakaszai nem kerültek már fel az újabbakra sem.
Én először igazán egy Pécs-Toulouse-Madrid-Toulouse-Pécs útvonalon használtam, és mivel életemben először mentem autópályán (friss jogosítvánnyal), annyira hasznos volt, hogy csak egyszer tévedtem el, és sikerült megúsznom egy 20km-es kerülővel.
Hibája az alaptérkép viszonylagos pontatlansága, mert ha autópályán az ember a maximális megengedett sebességgel halad, akkor az utolsó pillanatban lehet észrevenni a lehajtót, és az néha bonyodalmat tud okozni. Például Madridba menet, Getafe környékén rengeteg új autópályát adtak át, és a lehajtók némelyike nem ott volt, ahol lennie kellett. Egyszer eltévedtünk Getafe belvárosában is éjszaka.
Szóval a mai korszerű PNA készülékek mellett senki ne várjon egy iGO pontosságot és részletességet, de egy szabadidős programhoz tökéletes, és nagyon precíz, megbízható társ.

Előnyei:
- viszonylag olcsó készülék,
- pontos, könnyen használható,
- víz-, és porálló,
- hosszú működési idő,
- jól látható kijelző,
- magyar nyelvű menürendszer,
- PC-vel programozható,
- feltölthető térképek,

Hátrányai:
- nagyon drága gyári térképek,
- drága gyári kiegészítők,
- elfáradó szigetelések,

Személyes vélemény:
Amikor én vettem, akkor még 79000 HUF körül volt az ára, és az első olyan készülékek egyike volt, aminek már 15 méter alatt volt a pontossága. Ma már néhány helyen 35-39000 HUF között is megvásárolható, és az már reális ár a tudásához képest. A Garmin kiadta a fejleszett verzióját, aminek nagyobb a belső memóriája, és színes a kijelzője. Ennél már arra kell figyelni, hogy a színes kijelző miatt a készenléti és működési idő jóval kevesebb.
Mindenkinek ajánlom, aki a természetben szeretné kihasználni a technika adta lehetőségeket. Kiváló választás geocaching-re, túrázáshoz, erdei ösvények beméréséhez, túléléshez, vagy MilSim játékhoz.
Tartós, és megbízható készüléket kap mindenki, aki úgy dönt megvásárolja.

 

Egyéb eTrex típusok:

eTrex Venture és eTrex Vista

 

Forrás:

- saját tapasztalat, és képek.

- http://garmin.hu

- wikipedia

 

Írta: Interpol, 2008 november 10.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
 
   
   
Anti Spam