G&P Green laser sight (GP 461)

Mindenki látott már olyan kínai pisztolyokat és AEG-eket, amelyek dobozában ott lapult egy kezdetleges lézer-irányzék. Ennek alapvetően nem sok hasznát lehet venni, mert magát a lézer egységet csak felszerelni lehet, célirányba állítani nem. Arról nem is beszélve, hogy mivel ki tudja milyen alkatrészekből rakták össze, esetlegesen még veszélyes is lehet. Miután a Magyar Airsoft Szabályzat 2008-as kiadása tiltja a játékon való használatát, egyelőre a nagy gyártók biztosabban működő lézer egységei sem használhatóak játékon.

Ennek ellenére szertném bemutatni a G&P Laser Product által gyártott green laser egységet.

 

G&P Green Laser Sight

A lézer egy díszdobozban érkezett, kemény habszivacsba ágyazva. A dobozban tartozékként kaptam még egy fémből készült rögzítő egységet, valamint a lézer állításához szükséges imbuszkulcsot, és egy CR123-as elemet.

A lézer 16cm hosszú, a feji részén 3cm átmérőjű, a végén pedig 2,5cm átmérőjű. Ebből következik, hogy egy 25mm-es red-dot, távcső, vagy lámparögzítő gyűrűvel is felszerelhető egy szabványos 20mm-es rail-re.

A lézer egység teljesen fémből készül, a szétszedési pontokon gumigyűrűs tömítések tesznek vízállóvá. A lézerfej négy irányban állítható a hozzá adott imbuszkulcs segítségével. A készülékhez kapott elem hamar lemerült, érdemes beszerezni egy tölthető CR123-as lithium-ion akkumulátort, mert sokkal nagyobb fényt biztosít. A lézer védőkúpján láthatóak a figyelmeztető feliratok, és a lézerfény hullámhossza, valamint a teljesítménye. Ezek a feliratok valószínűleg lézerrel gravírozott feliratok lehetnek, mert felületi kitüremkedés nincs, és enyhe dörzsölésre sem voltak eltávolíthatóak.

A gyártó adata szerint a lézersugár precíziós lézer, ami azt jelenti, hogy a lézerpont átmérője 150-200m távolságban sem nagyobb, mint 2mm.

A lézer irányzék névleges teljesítménye 5mW, hullámhossza 532nm. Ezeket az adatokat még nem sikerült hitelesíttetnem, de a PTE ÁOK Biofizika Intézetében hamarosan megteszem (remélhetőleg).

A hatótávját hozzávetőlegesen 400m-ben határozták meg, ami nagyjából igaz is lehet, mert városi körülmények között, éjszaka még 300m távolságban is lehetett látni a lézerpontot.

A lézerfej "autentikus" feliratai

 

A lézerfej működés közben

A lézernek erős, jól látható fénye van, amit szinte minden felületen kiválóan lehet észlelni. A zöld lézer fényereje és láthatósága a mostanában még elterjedt, és olcsó red laser többszöröse.

A lézer láthatósága különböző felületeken (laminált bútor, diszperzites fal, csempe)

A lézer a csavarokkal széles tartományban jobbra-balra-fel-le állítható. Szerintem ha valaki beállítja 40m-en egy közel pontlövő állapotra, akkor nagyon hasznos lehetne.

Végezetül pár kép a működéséről:

10m-15m-30m

75m az épület faláig

120m a falig

120m az épület falig

150m a vonat

200m az épület teteje

110m a fehér autó

Előnyei:

 • állítható négy irányban,
 • kiváló láthatóság 300m-ig,
 • nem kell speciális felfogatás,
 • 1db CR123 akkuról is sokáig működik
 • full fém, vízálló test,
 • autentikus feliratok

Hátrányai:

 • magas ár (kb. 25000HUF=121,5$+30$ posta),
 • játékon nem használható,
 • viszonylag nagy méret,
 • hitelesített tanúsítvány hiánya,
 • viszonylag rövid távkapcsoló vezeték,

A lézer beszerezhető:

eHobbyAsia (link),

WGC Shop (link),

Írta: Interpol, 2008 május 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
 
   
   
Anti Spam