G&P Holosight 553 QD

Durván két év kínai Holosight red-dot használat után úgy döntöttem, hogy lecserélem egy megbízhatóbb, még jobban látható Holosight replikára. Több gyártó is szóba került: KingArms, G&P, HurricanE. Ezektől a gyártóktól lehet megvenni a legjobb replikákat. Áruktól függően változik a minőségük, és a tudásuk. Hosszas gondolkodás után végül a G&P mellett döntöttem, mert a KingArms replikája nem volt annyira ellenállónak hirdetve, a HurricanE pedig árban jócskán felette volt a G&P-nek, igaz a tudása is jobb volt. Így berendeltem a replikát a Scope and laser webboltból, ára 23500HUF volt postaköltséggel és 10 nap alatt a kezemben is volt. Nézzük mit is tud ennyi pénzért.

 

Csomagolás:

1-2. A csomagolás

A replika egy elég erős hullámpapír dobozban érkezett meg. A gyártó nem vitte túlzásba a marketinget, semmi látványos nincs rajta. Megtalálhatjuk egy nagy cetlin a típusjelzést, a gyártói kódot, és egy matricát egy szivarozó oroszlánnal.

3-4. A csomag tartalma

A dobozt kibontva elém tárult a szokásos olcsó csomagolás. Úgy látszik a gyártó nem szeretné követni a többi gyártó módszerét, hogy a replikát egy szivacsba ágyazva küldje el a felhasználónak. pedig néha jó érzés, amikor érezzük, hogy törődnek a vevővel.
Ezzel szemben a replika egy simítózáras zacskóban volt, valami műszálas vattaszerű anyaggal körbetekerve (a szagelszívókban is hasonló anyag található). Ugyan ez is megvédi a kisebb-nagyobb rázkódástól, illetve a külső behatásoktól, de akkor is elég szegényes ez a csomagolás.

 

Tartalom:
A dobozban semmilyen leírás, vagy használati útmutató sem volt, csak a Holosight replika, 2db AAA elem (már előzetesen behelyezve a replikába), és egy törlőkendő. Hát ez nem sok.

Technikai adatok:
Gyártó: G&P
Típuskód: GP686B
Felhasznált anyagok: alumínium öntvény
Hossz: 125mm
Tömege: 420g
Szín: fekete
Nagyítás: 1x
Akku: 2x AAA
Lencse: csillogás gátló bevonattal ellátott lencse, parallax mentes
Ellenálló képesség: rázkódás, időjárás, és cseppálló kivitel
Célkereszt színe: vörös/zöld
Fényerő: 10 fokozatban állítható színenként
Rögzítés: QD (Quick Detachable) gyors rögzítés

 

A Holosight replika:

5-6. A Holosight jobb és bal oldala

Ez a Holosight ugyanaz, mint a sima 552-es replika, leszámítva a rögzítését. Míg a sima 552-nél a replikát egy csavar segítségével lehet felrögzíteni , ennél típusnál egy QD rögzítéssel fogathatjuk fel a sínre.

7. A felnyitott elemtartó, és a 2x AAA elemek

A működéséről 2db AAA elem gondoskodik, amiket a már megszokott módon lehet kicserélni. A csomagolás tartalmazott is 2db valami ismeretlen márkájú kínai elemet, kíváncsi leszek mekkora lesz az élettartama.
A Holosight replikát alumínium öntvényből készítették, csak néhány helyen találhatunk műanyag és gumi alkatrészt. Műanyag az akkufedél, az akkuház, a hátsó gombpanel, és gumiból vannak a gombok.

A csavarok elég erősnek tűnnek, és szinte mindenhol kellően rögzítettek. Meg kell említeni, hogy a gombpanel felső rögzítő csavarjai nem voltak rendesen becsavarva, így az üveglap kicsit mozgott. Ezeket a csavarokat óvatosan becsavarva az üveglap a szigetelésnek feszült, és megszűnt a lötyögés. Ennél az árkategóriánál az ember már elvárná, hogy ne kelljen csavarok meghúzásával bajlódnia.

 

A rögzítés:

8-9. A QD rögzítés zárt, illetve nyitott állapotban

A replikát QD (Quick Detachable) gyors rögzítés segítségével lehet felfogatni egy szabványos 20mm-es sínre. Sajnos mint mindegyik ilyen rögzítési módnál, az illesztések itt sem tökéletesek, és a replika képes egy kicsit jobbra-balra lötyögni. Ez ugyan nem befolyásolja a pontosságot, de vannak emberek, akiket ez zavar. Én is ilyen vagyok. Mielőtt megvettem a Holosight-ot keresgéltem róla információt, és ezt a hibát említették a G&P és a HurricanE esetében is. A lötyögést egy kis trükkel meg lehet szüntetni: egy vékony műanyag lapkát kell a rögzítés és a sín közé helyezni, és ezzel kiküszöbölhető ez a nem kívánt mozgás. A rögzítés így kellően stabil, a laza mozgás pedig megszűnik. Nekem ehhez egy kb. 0,8mm vastagságú lamináló fólia elég volt.

 

Feliratok és festés:

10. A bal oldalon lévő felirat


A replika mindenhol matt feketére van festve, a fém részek színe teljesen megegyezik egymással, a műanyag és gumi alkatrészek is csak egy árnyalattal maradnak el a fémrészek színétől, de ez nem szembetűnő, így szinte említésre sem méltó.
A replikán nem sok felirat található, csak a működéshez szükséges feliratok a gomboknál, illetve a bal oldalán egy „FOR LAW ENFORCEMENT / MILITARY USE” felirat virít.

Az célkereszt:

11. A célkereszt

Sajnos ennél a replikánál is a hagyományosnak mondható célkeresztet kapjuk a gyártótól, a modernebb kinézetű 557.AR223 stílusú célkereszttel nem gyártják.

12-14. A vörös célkereszt fényerejei, balról-jobbra növekvő sorrendben (1-5-10 szint)

15-17. A zöld célkereszt fényerejei, balról-jobbra az 1-5-10. szint látható

Maga a szálkereszt jól látható, és ha a fényviszonyoknak megfelelően állítjuk be a fényerejét, akkor nem szellemképes. A szellemképnek nevezett effektus akkor jön elő, ha valaki teljes fényerővel használja árnyékos, vagy sötét helyen. Tehát éjszaka célszerű csökkenteni a fényerőt.

18.-19. Balra a G&P 553QD, jobbra az ACM Holosight 552 célkeresztje látható

Sajnos a célkereszt vastagsága kicsit nagyra sikerült, szemmel láthatóan kicsivel vastagabb, mint a régebben már bemutatott ACM Holosight célkeresztje. A gyártó úgy tűnik nem követi a trendet.

20. A referencia kép a nappali fényviszonyokról

21-22. A vörös célkereszt láthatósága maximális fényerőn

23-24. A zöld célkereszt láthatósága maximális fényerőn

A célkereszt a lencsék sötétebb bevonata miatt fényes nappal is kiválóan látható, könnyen lehet vele célozni, ebből a szempontból biztosan ráver a kínai replikára. Ha a G&P cég is megtenné azt, amit a HurricanE, hogy automata fényerőszabályzással rendelkező modelleket is igyártanának, akkor egy nagyon kellemes replika lenne.

25. A célkereszt állítócsavarjai

A célkeresztet a jobb oldalon lévő állítócsavarok segítségével elég széles tartományban lehet állítani. Az állításhoz egy kisebb pénzérme is elég, nem baj, ha valakinél nincs csavarhúzó. Kellő rutinnal pár perc elegendő a beállításhoz.

26. A kezelőgombok

A célkereszt színét a hátoldal közepén található „NV” gombbal lehet átváltani, mint ahogy azt már megszokhattuk a többi replika esetében is. A fényerő 10 szinten állítható mindkét szín esetében, de annyira nem látványos, mint más replikáknál, gyakorlatilag én az első, az ötödik, és a tízedik fokozatnál tapasztaltam különbséget, az összes fényviszonyt alapul véve.

27-29. A vörös célkereszt láthatósága maximális, közepes, és minimális fényerővel

30-32. A zöld célkereszt láthatósága maximális, közepes, és minimális fényerővel

 

A lencsék:

33-34. Jól látható frontlencse csillogása

A gyártó szerint a lencsék becsillanás elleni réteggel vannak ellátva, a gyakorlatban mindez nem nagyon mondható el. A lencsék mind elöl, mind hátul tükröződnek, illetve szemből a célkereszt fénye is látható. Ez elég soványra sikeredett.

35-36. A jelet felvetítő LED kiszűrődő fénye a hátsó lencsén

37-38. A felvetített célkereszt láthatósága szemből, sötétben

A gyártó szerint torzításmentesek a lencsék, de a videó tanúsága szerint sajnos ez sem teljesen igaz.
Látható, hogy a lencsék széléhez közeledve a célkereszt torzul, igaz ez megszűnik, amikor a célkereszt a normális látótérben van. Ennek ellenére a lencse akkor sem torzításmentes.

 

„Holosight effektus”:
A Holosight-ok egyik előnye a kétszemes célzás, és a nagyobb perifériás látótér mellett az, hogy a célkereszt képes a célponton maradni még akkor is, ha másik szögből nézünk bele. Ezzel könnyebbé teszi a kapáslövések leadását, illetve hanyagabbul is lehet célozni, mert a lövedék szinte mindig oda repül, ahová célzunk vele.

39. A referenciakép

40-41. A célkereszt célon maradt a bal felső sarokból, és jobb felső sarokból is nézve

42-43. A célkereszt célon maradt a bal alsó sarokból, és jobb alsó sarokból is nézve

Ez a képesség ennél a replikánál is ugyanúgy megvan, mint a kínai testvérénél.

 

Személyes vélemény:
Kicsivel több (kb. 8000HUF) pénzért megbízhatóbb replikát kapunk, mint a kínai gyártók esetében.
Nagy előnye, hogy a célkereszt fényes nappal is nagyon jól látható, így nem kell találomra lövöldözni, mikor az ember szikrázó napsütésbe kerül az erdő vagy épület homálya után. Előnyére szolgál, hogy két óra múlva kikapcsol, illetve jobban bírja (a gyártó szerint) az időjárás viszontagságait. Nem tetszik a minimális gyártási pontatlanság, de mivel kijavítható a lötyögése a fegyveren, le tudom nyelni. Ellenben nem tetszik, hogy a panel csavarját meg kellett húzni, mert erre a gyárban nem voltak képesek. Nagyon szép gesztus lenne, ha törődnének a vevőkkel, és mellékelnének némi leírást, ha mást nem, akkor bemutatva, hogyan kell belőni a fegyverhez a Holosight-ot. Nem mindenki annyira rutinos, hogy menjen neki elsőre. A célkereszt megjelenése lehetne modernebb, illetve lehetne vékonyabb is a szálkereszt, de meg lehet szokni. Összességében jobb, mint a kínai replika, de jócskán elmarad a legjobbnak számító HurricanE-tól. Mivel a HurricanE mind minőségben, mind tudásban jobb a G&P ezen replikájánál, célszerű annak a megvételén gondolni, ha valakinek belefér a keretébe.

 

Pozitívum:
- Holosight effektus,
- széles tartományban állítható,
- masszív felépítés,
- automatikus kikapcsolás 2 óra múlva,
- szikrázó napfényben is jól látható a célkereszt,
- gyors fel- és leszerelhetőség,
- kicsivel kerül többe, mint a kínai társak,
- 10 fényerő minkét színhez,
- 2x AAA elemről működik,
- nincs látótér kiesés,

Negatívum:
- nincs használati utasítás,
- régi a célkereszt stílusa,
- vaskos célkereszt,
- gyors fel- és leszerelhetőség miatti lötyögés,
- csillogó lencsék,
- elölről látható a célkereszt fénye,
- fegyelmezetlen összeszerelés,
- a fényerő változása nem túl látványos,

 

Végezetül íg néz ki fegyverre felszerelve:

 

Forrás:
- gyártói adatok,
- saját,

 

Írta: Interpol, 2011 szeptember 23.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam