G&P M16/M4 130BB Tracer tár

Még 2007 elején láttam videót arról, hogy éjszakai sötétben világító BB-t lőnek a videón az airsoft játékosok. Igen látványos volt, és megfogott a technika vívmánya. Elkezdtem utánanézni a dolgoknak, és akkor láttam, mi kell a rendszerhez. A Tracer rendszerhez kell foszforeszkáló BB, és valamilyen eszköz, ami kilövés előtt besugarazza a BB-t, az energiát vesz fel, majd kilövés után világítva leadja ezt az energiát. Akkoriban erre csak egy eszköz létezett, a Tokyo Marui Tracer Unit, amit a fegyver csövére kellett feltekerni, mint egy hangtompítót, és a kirepülő BB-ket megvilágította. De ez az egység anno még igen magas áron volt elérhető.

Kis idő múlva elérkezett az idő, amikor végre a G&P Laser Product piacra dobott egy mid-cap tárat az M-szériákhoz, amiben megvolt ez a tracer egység.

Rövid leírásomban a személyes tapasztalataim szeretném az olvasókkal megosztani.

 

G&P M16/M4 130BB Illuminated Magazine

A tár maga semmiben nem különbözik egy hagyományos 130BB kapacitású mid-cap tártól, aki nem tudja, hogy mit kell nézni rajta, észre sem veszi a különbséget.

A különbség a csak annyi kívülről, hogy a BB adogató tárajak mögött van egy kiálló kis műanyag, ami a tár behelyezésekor benyomódik aktiválva a lámpaegységet a tárban, ami a betöltött BB-ket rögtön megvilágítja.

A kapcsoló:

 

Működés közben a tracer egység:

(kikapcsolt állapotban, világítás közben, foszforeszkáló BB-k a tárban)

 

Ugyanez sötétben:

A tár szétszedése ugyanaz, mint a többi G&P mid-cap táré. A tár alján egy imbuszcsavart ki kell csavarni, és a teteje felé kihúzható az egység. Az egység két felét 5db csavar fogja össze. 1-1 csavar rögzíti a rúgó és az elemek tetejét.

Az egység 3db LR1-es elemmel működik, itthoni információm egyenlőre a beszerezhetőségéről még nincsenek. Az elem kb. fele akkora mint egy hagyományos CR123-as elem.

Az 5 rögzítő csavar kiszedése után feltárul a tár belseje. Látható válik a BB adagoló rugó csatornája, a vezetékezés, a led-egység, és az elemek fészke.

A tárak két felét ismét összerakva, és a csavarokkal rögzítve a képen látható módon kell behelyezni a rugót, majd finoman a helyére tolva a rugófedelet a csavarjával rögzíteni kell. A rugó visszahelyezésekor ügyelni kell természetesen, hogy a rugó ne legyen megcsavarodva.

A rugó behelyezése:

 

Előnyei:

  • nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy Marui Tracer Unit,
  • bármelyik M-szériás fegyverben használható,
  • könnyen javítható, tisztítható,
  • könnyen szállítható, nem kell külön zseb mint a hangtompító alakú Marui Tracer Unit-hoz.

Hátrányai:

  • Hamarabb veszít a BB a fényéből, mint a Marui Tracer Unit-nál.
  • viszonylag drága elem,
  • Csak M-szériához használható.

Személyes vélemény: a pénzünkért ismét jól járunk, mert általában ritka még a tracer BB használata játékon, ahol eddig használtam, ott mindig elismerő vélenyek, és nagy siker volt. Sötétben igen impozáns látvány a világító csík a levegőben. Mindenképpen olcsóbb megoldás, mint a Marui Tracer egység, de sajnos az újabb kiadású Marui Tracer Unithoz képest kisebb fényerőt ad, köszönhetően a BB korai megvilágításának.

 

A tár beszerezhető:

eHobbyAsia tár részleg (link)

 

Írta: Interpol, 2008 május 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam