Gerber Suspension Multi-tool

 

A Gerber Multi-tool-t az ebay-en keresztül vásároltam meg 7300HUF körüli áron, ami tartalmazta a postaköltséget is. A multi-tool a gyári dobozában érkezett meg az USA-ból.
Maga a doboz egyszerű, szürke színvilágú, amin megtalálhatjuk a biztonsági előírásokat a gyártás helyeivel, valamint egy szentimentális hangvételű marketing szöveggel: „…ezzel az eszközzel minden elképzelésed megvalósíthatod…stb.” Ezek után meglehet, hogy magasabb elvárással voltam vele szemben, mint kellene.
A formavilága elég sziruposan csöpögős nőies lett, amit a leírás szerint a természet pillangói ihlették meg, a lyukas markolatot pedig a bostoni híd szerkezete. Ennél nyálasabb nem is lehetne egy szerszám.

Nézzük a tapasztalatokat!

Adatok:
Gyártó: Gerber
Terméknév: Suspension Multi-tool
Hossz:
Tömeg:

Övtok:

1. Az övtok

A gyári leírás szerint az övtok anyaga ballisztikai nylonból van, ami elég mókásnak tűnik úgy, hogy a tokot a markolattal és a szerszámokkal együtt Kínában gyártják. Az övtok élei vastag anyagú szegéllyel vannak beszegve, a tépőzár erős (most még), és a cég lógója is egy finom anyagra van ráhímezve.
Az övtok hátsó részén övbújtatókat találunk, ezekkel vízszintesen és függőlegesen is az övünkre fűzhetjük. A bújtatók 4,5 cm és 5cm-esek.

2. Az övtok anyaga, és a bújtatók

Multi-tool:

3. Az eszközök

Kézbe véve feltűnő a tömege, érezhetően van anyag benne. A markolatok matt szürke bevonatot kaptak, ami nagyon kellemes fogást eredményez. A szerszámok matt ezüstszínűek, kivéve azokon a részeiken, ahol az élezések, vagy marások vannak, mert ott fémesen csillognak. A markolatokból kihajtott szerszámokat a biztonsági reteszek lehúzva tartása után hajthatjuk vissza a markolatba.

4. A biztonsági zárak

Funkciók:
- fogó: A fogó egy hagyományos kombinált fogónak tűnik. Egy laposfogó, egy csípőfogó/blankoló, és egy ívelt fogórész van kialakítva benne,

5. A fogó feje

Használat: a nyeleket szétnyitva előjön a fogó a markolatból, és mivel egy rugós mechanika van benne, egyből nyitva is marad. Ez kényelmessé teheti a munkát. A fogók precízen záródnak, de a csípőfogó élei nem záródnak teljesen, sajnos egy kb. 0,5mm-es rés van az élek között. Emiatt a vékonyabb drótokat nem tudja tökéletesen elvágni. A pofák a feszegetést jól bírják, a markolat rugalmasan feszülve követi a túlzott szorítást.

6. Drótok elvágása

7. Drótok vágása, és az el nem vágott drót

 

- normál kés: a markolatból kihajtva stabilan rögzül, semelyik irányba sem lötyög. Gyárilag mindkét oldala meg van fenve, az éle elfogadható. Nem könnyen de képes borotválni a szőrt, az 5mm vastag bőrszíjat egy vágással, illetve a 32 lapos újságot is játszva vágja át.

8. A kés pengéje, és a vágási teljesítményei

 

- széles laposfejű csavarhúzó: 5x1mm-es csavarhúzó. Fixen rögzül, nem mozog semelyik irányba. Sima laposfejű csavarhúzó, semmi extra.

9. A széles csavarhúzó

 

- csillagcsavarhúzó: 1x1mm-es, valamint annál kicsit nagyobb csavarok kicsavarására alkalmas. Stabilan rögzül, nem mozog el. Semmi egyebet nem tud.

10. A csillagcsavarhúzó

 

- fűrész: kicsit nehezen lehet hozzáférni a kihajtást segítő fülhöz, de azért megoldható. Stabilan rögzül, szélessége 2mm. A fűrész fogai tűhegyesek, a zöld és száraz fát könnyedén fűrészeli, bár néha célszerű a fogak közül kipucolni a fa morzsalékot.

11. A fűrész

12. A fűrész hatékonysága zöld és száraz fában

 

- fogazott késpenge: a penge mindkét oldala meg van fenve. Kinyitva stabilan rögzül, és egyik irányban sem lötyög. Gyári állapotában nehezen, de szintén képes borotválni, bár nem ajánlom a bőrfelszín kismértékű sérülése miatt. A 32 lapos újságot kicsit nehezebben, az 5mm vastag bőrszíjat pedig 2 vágással képes átvágni.

13. A penge és a vágási teljesítménye

 

- konzervnyitó és sörnyitó: előre-hátra kb. 1-1,5 mm-t lötyög. A vágó éle lehetne egy kicsit jobban megfent, eiatt a konzervet inkább trancsírozva lehet vele kinyitni. A sörnyitó egyszerűen és jól használható.

14. A konzervnyitó, és használata

 

- vékony laposfejű csavarhúzó: szintén lötyög előre-hátra 1mm-t, de nem vészes. A feje 0,5x2,5mm-es méretű csavarhúzó. Semmi egyéb extra.

16. A keskeny csavarhúzó

 

- akasztószem: kinyitva stabilan rögzül, a 0,5cm-es lyukon egy akármilyen madzagot, vagy kötelet átbújtatva a felszereléshez tudjuk rögzíteni, ezáltal elkerülhetjük az eszköz véletlen elveszítését.

17. Az akasztószem

 

- olló: kihajtva stabilan rögzül, semerre nem lötyög. Mivel olló szárai szorosan illeszkednek, így nem kellett a vágó-éleket megfenni, ezáltal is csökkentve a véletlen baleseteket. Maga az olló jól használható, egyszerre képes volt 32 papírlapot, és egy négy rétegbe hajtott 2mm vastag textilsálat is átvágni. Szükség esetén egy sérült ruházatát is képes lehet felvágni.

18. Az olló

 

19. A vágási teljesítménye

 

Tapasztalatok:
A csekély próbák alatt azt tapasztaltam, hogy ez nem egy csodaszerszám. A csípőfogó nem volt képes egy 16-20 éves, 2mm vastagságú, rozsdás drótkerítést elcsippenteni, sőt a felszínét is alig tudta benyomni. Ez pedig az én szememben elég siralmas. Kisebb drótokat, huzalokat el lehet csippenteni vele, de csak akkor, ha a méretük nem haladja meg a kb. 1-1,25 mm-t. Vastagabb huzalokhoz mindenképpen arra a célra kialakított szerszámot kell használni. A többi szerszám is korlátozottan használható. Egy szerszámosládát nem fog kiváltani, de szükség esetén jó, ha az embernél van.

 

Pozitívum:
- viszonylag olcsó vételár ~7300HUF, magyar boltokban 11-14000HUF,
- masszív szerkezet,
- minőségi anyagok és összeszerelés,
- nagyon jó felületkezelés,
- jó anyagú övtok,
- kiválóan működő biztonsági zárak,

 

Negatívum:
- a marketing szöveg helyett egy kiválóan használható drótvágó jobb lett volna,
- túl nőies formatervezés,
- nem MOLLE kompatibilis övtok,
- bitfejek használhatóságának teljes hiánya,
- közepesen használható konzervnyitó,

 

Írta: Interpol, 2011 március 5.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam