G&P M4 CQBR

2010 novembere körül legnagyobb meglepetésemre a softair.hu fórumon megkeresett egy játékos, hogy segítsek neki megrendelni egy G&P AEG-et, és nézzem át, hogy neki már csak játszani kelljen. Kis gondolkodás után ráálltam, és elkezdtük kitalálni, hogy milyen is legyen a kiválasztott. Párszor átnéztük a kínálatot, és végül a CQBR-re esett a választása. Aztán eljött a karácsonyi időszak, és a Redwolf Airsoft webshop csinált egy elég nagy leárazást, így végül kb. 100 dollárral kevesebbe került a fegyver. Megrendeltem, levámoltattam. Mivel akku ennyi pénzért nem jár hozzá, sok gondolkodás után maradt a Firefox lipo akku. Amikor minden egyben volt, megcsináltam a gyors átnézést, ellenőriztem a hézagolást, átkentem, erősebb rugót kapott, belőttem a reddot-ot lézerrel, csináltam egy kronózási- szervízelési- és garancia jegyzőkönyvet, bele tettem a származási papírok mellé, és feladtam futárral, hogy biztonságban megérkezzen. Így örömmel telt a srác karácsonya. Aztán eltelt kb. 4 hónap, és a fegyvert az eladó fegyverek hirdetései között láttam újra. Mivel a tulajdonosnak pénzre volt szüksége, így felajánlottam neki, hogy cseréljük el az M4A1-emre, ráfizetéssel. Megköttetett az üzlet, és a fegyver hozzám került, a frissen felújított M4A1-em pedig hozzá. Most ez a G&P M4 replika kerül bemutatásra.

Csomagolás:

A fegyver a gyártó megszokott kartondobozában érkezett, ugyanazokkal a feliratokkal. Szokás szerint csak a jobb alsó sarokba ragasztott típust jelző matrica utal csak a benne lévő fegyver típusára. A dobozt kinyitva a megszokott polifoam-szerű borítást találjuk, de szerencsére a Redwolf eladói a fegyvert körbetekerték pár réteg buborékos nylonnal, így legalább jobban védve volt a fegyver, mint korábban.

Tartalom:
A dobozban a következőket találjuk:
- G&P M4 CQBR
- G&P M2 Aimpont,
- 130BB mid-cap tár,
- 2db Rail cover,
- 1db vertikális markolat,
- T-csatlakozós plusz vezetékezés,
- T-csatlakozó páros, zsugorcsövekkel,
- gyári leírás.

Gyári adatok:
Gyártó: G&P Laser Product
Típus: M4 CQBR
Termékkód: GP285
Mérete: 700-780 mm
Súlya: 3470 gramm
Felhasznált anyagok: fém és ABS műanyag
Fém test: M4 Marines fémtest, egyedi azonosítóval,
Gearbox típusa: V2
Motor típusa: G&P M120 High Speed
Belsőcső hossza: 240 mm
Hop-up: állítható, fém hop-up kamra
Teljesítménye: 350 fps
Tűzgyorsaság: 1070 lövés/perc (Firefox 7,4V 2200mAh 20C akkuval)
Maximális lőtáv: 55-60 méter
Hatásos lőtáv: 45-50 méter

A fegyver:

A fegyveren a tus, a markolatok, és a RIS panelek kivételével minden fémből van. A műanyag alkatrészek jó minőségű ABS műanyagból készültek és elég masszívak. A fegyvert kézbe véve az M4A1-hez képest érezni lehet a nagyobb tömegét. Nagyon stabil az összeszerelése, még erős rángatás esetén sem recseg-ropog, de ezt is vártam, ettől a fegyvertől.

 

Feliratok:

A fegyveren a feliratok lézergravírozva vannak.

A test bal oldalán a „MARINE ENV. M-4” az EGA, az „5.56MM NATO” és az egyedi sorszám szerepel. Természetesen a tűzváltó körül megtaláljuk a szokásos „SAFE-SEMI-AUTO” feliratokat is. A test jobb oldalán csak a „SAFE-Semi-Auto” felirat található.

A rail-re is jutott felirat, itt a sínrendszer eredeti gyártójának a feliratai díszelegnek. A G&P cégnél érdekesen gondolkodnak a márkalopásról, ezért a szépen megcsinált felirat egy részét (nevezetesen a Knight’s szót) egyszerűen lefestették alkoholos filctollal. Így valószínűleg elkerülhető a jogvita, a tulajdonos pedig minimális tiszta alkohollal nyomtalanul el tudja tűntetni. Ezt tettem én is, így a felirat ismét eredeti módon néz ki.

A buffer tube-on is találunk számozást 1-től 5-ig, így a fegyver használója könnyebben megjegyzi melyik beállítás a kényelmes neki.

 

Irányzékok:

A fegyveren egy fix M4/16 első irányzék, és egy felcsapható hátsó irányzék van felszerelve. Az első irányzék célszerszámmal fel- és lefelé, a felcsapható irányzék viszont mindegyik irányba állítható, így szinte mindenki testre szabhatja a nyílt irányzékok pozícióját.

A fegyver alaptartozéka egy G&P M2 Aimpoint red-dot, alacsony szerelékkel, így ha kimerül az elem, elég csak felcsapni a hátsó irányzékot, és anélkül küzdhetünk tovább, hogy a red-dotot le kelljen szerelnünk. A red-dot ismertetésére nem térek ki külön ebben a leírásban, egy előbbi tesztünkben részletesen bemutatásra került. A cikk itt olvasható: G&P M2 Aimpont leírás (link)

 

Biztosítás:

A tűzváltó tökéletesen ugyanolyan, mint az eddig ismertetett M-szériák esetében (talán kicsit könnyebben váltható át a tűzkapcsoló), de végeredményben teszi a dolgát, ahogy kell.

 

Külső- és belsőcső:

A fegyvert egy egyrészes alumínium külsőcsővel szerelték, ami stabilan rögzül a testbe. Kivitelezése szép, sehol egy külső hiba. A cső elején egy alumínium lángrejtő van.

A belsőcső egy 240mm-es G&P réz alapcső. A kidolgozása a számomra már megszokott minőség, szerencsére sérülésnek nyoma sincs. Érdekesség, hogy a belsőcső kb. 1mm-t kilóg a külsőcsőből, ami sem az M4A1, sem az M16A3 esetében nem így volt. Szerencsére ebben az esetben semmilyen hibát nem okoz.

 

CQBR sínrendszer:

A RIS - akárcsak a test - sajnos szintén alumínium öntvény. Egy CNC-zett sín biztosan jobb lenne, de valószínűleg ez már az árra is kihatna. A sín felületkezelésére használt festékréteg pont annyival tette csak vastagabbá a méreteket, hogy a panelek még passzentosan felmenjenek rá, de ne lötyögjenek. Ennek köszönhetően a paneleket néha kicsit nagyobb erővel kell mozgatni ahhoz, hogy leszedjük őket. A többi szerelék (M2, Holosight 553, lámpa rögzítések, stb.) stabilan rögzül és minden gond nélkül fel-le szerelhető.
A sínt a testhez nem a hagyományos delta ring rögzíti, hanem egy vastag gyűrű, amivel olyan stabil a felfogatás, hogy már-már az is megfordul az ember fejében, hogy kipróbálja a tartósságát és ráálljon. De mivel ennél jobban féltem a fegyvert, így ezt még egy kisebb tömegű családtaggal sem nem merném kipróbálni. Összességében egy megfelelő méretű (az M4A1 előaggyal majdnem megegyező hosszúságú) szereléket kapunk. A hossza miatt nem lehet agyonpakolni, de a legfontosabb kiegészítők felszerelhetőek rá.

 

Tus:

A tus Crane stock típusú, ami úgy lett kialakítva, hogy egy 7-10 cellás NiMh, vagy egy 2 cellás lipo akku elférjen benne. A belső méretei elég szűkek, ha nem figyel az ember, akkor elképzelhető, hogy egy vastagabb cellás NiMh akku beszorul a csőbe. A kétcellás Firefox 7,4V 1200mAh 20C-s akku nagyon kényelmesen elfér benne, bár a tus ezzel az akkuval is csak a 3-as pozícióig tolható be.

 

Hop-up:
Ebbe a fegyverbe is a szokásosan jól kidolgozott, egyrészes fém hop-kamrát szerelték be. Teszi a dolgát, ahogyan kell. Ha sikerült a hop-upot a számunkra elfogadható módon beállítani, akkor ha finoman meghúzzuk az állító fogaskerék csavarját, rögzíthetjük a beállítást, és nem mászik el a hop-up a játékok alatt.

 

Hop-gumi:
A fegyverben a megszokott gyári fekete gumi található. A gumi lenyomóját kicseréltem Element fehér H-lenyomóra, ezzel az oldalsó szórás csökkent, a lőtáv pedig pár méterrel megnőtt. A gumi anyaga sajnos kicsit merev (Guarder 70-hez tudnám hasonlítani), ezért hidegben megdermedt és pár lövésig alig volt hop-hatás. Kevés bemelegítő lövés után azonban már jól működött egészen a nap végéig. Mivel számomra még így is elfogadható teljesítményt nyújt, ezért úgy döntöttem, hogy még nem cserélem le.

 

Motor:

Gyárilag egy M120 High Speed motor van a fegyverbe építve. Szereléskor külön meglepetés volt a számomra, hogy a vezetékek végre nem csúszó saruval illeszkednek a motorhoz, hanem csavarral kell őket rögzíteni. Ennek köszönhetően a vezetékezés nem tud lejönni a motor saruiról, így elkerüljük az érintkezési hibákat. A motor kevés áramot fogyaszt, a Firefox 1200mAh-es akkuval és egy 1J-os rugóval kb. 2200-2300 egyeslövést lehetett leadni. Ez szerintem elég jónak tekinthető.

 

Gearbox:

A fegyverben egy 8mm-es golyóscsapágyakkal szerelt gearbox-ot találunk. Az anyaga, kivitelezése ugyanaz, mint a 7mm-es gearbox-é, szép, erős darab.

Nagy negatívumként említendő egy igénytelen (bár érthető) megoldás. A G&P M-széria upper és lower receiver-e között néha van egy kis hézag. Ilyenkor a gearbox ezüst színe kicsillanhat. Ezt az „okos” gyártó úgy oldotta meg, hogy a hézag vonalában felfestett egy fekete csíkot, ami még megérthető is lenne, ha a festék ott is maradna, de nem. Ez a festék sajnos fog, mázolódik, olyan, mintha valami szurokszerű anyag lenne. Kiábrándító. Az egész gearbox-ot lefesthették volna egy színűre, és akkor még ki is nézne valahogy.

 

Rugó:

A gyári rugóval 350fps körül lőtt a fegyver, de az előző tulaj ezt kevesellte, így beraktam neki egy Prometheus M110-es rugót, így a torkolati sebesség felmászott 385fps körülire. Amikor visszakerült hozzám, bele tettem az eddig jól bevált ICS alaprugót, így ismét 320fps-re csökkent a torkolati sebessége, így ismét CQB kompatibilis lett. A képen felül látható a gyári rugó.

 

Rugóvezető:

A rugóvezető egy alumíniumból készült, csapágyazás nélküli, de előfeszített rugóvezető. Az anyagára nem lehet panasz, elég masszívnak tűnik. Egyszerű, semmi bonyolult, bár én a régi acél-csapágyazott rugóvezetőt jobban szerettem.

 

Gear szett:

A gearbox-ot a megszokott gyári acél fogaskerék szettel látták el, eddig semmi probléma nem volt velük. A sector gear-en itt is megtalálhatjuk a delayer-t, így nagyobb tűzgyorsaság esetén is kisebb az esélyünk az adagolási hibákra. A visszapörgés-gátló is a megszokott acélból készült alkatrész, szépen teszi a dolgát.

 

Hézagolás:
A hézagolók gyári réz alátétek. A hézagolás gyárilag jó volt, hézagmérővel 0,2mm-es távolságot mértem. Nem is nyúltam hozzá, jó volt így, ahogy a gyárban összerakták.

 

Dugattyú:

Ebben a gearbox-ban is az eddig megismert fehér színű (!) gyári poliacetát dugattyút találhatjuk, nem pedig azt a vajszínű új verziót, ami külön vásárolható meg a webshopokban. Elég erős, masszív alklatrész, jól bírja a terhelést.

 

Dugattyúfej:

Az M4A1-nél már ismertetett fehér színű poliacetát dugattyúfej van ebben a gearbox-ban is, a tömítése nagyon jó, és az O-gyűrű is kellően puha anyagból készült. Kevés síkosítás után olyan tömítettséget mutatott, hogy a dugattyút 1cm után már nem lehetett betolni a hengerbe.

 

Nózi:

A nózi anyaga alumínium, benne O-gyűrűs tömítés található, így az alkatrész nemcsak könnyű, de nagyon jól tömít is. Személy szerint nekem jobban bejött a régi változat, ami nemcsak erősebb volt, de nehezebb anyagból is készült.

 

Tappet plate:

A megszokott fekete polikarbonát tappet plate, sok újdonság nincs benne. Ez még legalább a régi rendszer alkatrésze.

 

Hengerfej:

A hengerfej egy alumíniumból készített, feketére festett, könnyű alkatrész, így a korábbi M szériás G&P fegyverekhez képest ez tekinthető a legnagyobb változtatásnak. A tömege emlékezetből tippelve minimum fele, de inkább harmada a régi acél hengerfej tömegének. A hengerfej O-gyűrűs tömítéssel, és belső gumi rezgéscsillapítóval van ellátva - akárcsak a régi acél verzió. Mivel pontosan illeszkedik a hengerbe, így nem volt szükség teflonszalagos tömítésre.

 

Henger:

A CQBR-hez a megszokott réz teli hengert kapjuk, sérülésnek nyoma sincs, a belső fele szépen polírozott. Kívülről valami trutymó (valószínűleg a gyári zsír és a por) volt rajta, lepucolás után újszerű állapotba került.

 

Tűzkapcsoló:

A gearbox belsejében lévő tűzkapcsoló piros műanyagból, és acélérintkezőkből készült, használatból eredő sérülés, kopás sehol sincs rajta, ellenben valami oxidréteg-szerű elszíneződés igen. A kapcsolókés elejét egy kicsit megpolíroztam, hogy biztosabb legyen az érintkezés.

 

Vezetékezés:

A fegyverben szilikonos vezetékezést találhatunk, a vezetékek sehol sem sérültek, a forrasztások jók voltak. Nem volt szükség javításra.

 

Kenés:

A gearbox belseje a megszokott sárgás trutyi zsírban úszott, főleg a fogaskerekek tengelyére volt a zsír feltapadva. Jutott mindenhová, ahová nem lett volna muszáj, ahol viszont kellett volna lennie, ott kevés volt. Lepucoltam a gyári zsírt, és vékony rétegben bekentem Guarder zsírral, ezzel ismét volt kenés ott is, ahol eddig nem. Remélhetőleg sokáig ki fog tartani.

 

Tár:

A tár a megszokott fémköpenyeg 130BB-s mid-cap tár. Könnyen a helyére kattan, és a tárkioldó megnyomásakor könnyen ki is húzható. Sajnos magától nem esik ki. A próbák során egyszerre csak 100BB-vel lett megtöltve, adagolási hiba nem fordult elő.

 

Rail cover:

Polimerből készült Knight’s Armament rail cover másolatok a panelek. A gyári darabokon nincs felirat, a külön megvehető custom cover-eken már ott díszeleg az eredeti gyártó neve. Elég jó a kidolgozásuk és a tapintatuk, fogásuk kellemes; még az ember csupasz kezében sem csúsznak.

Időközben rendeltem hozzá eredeti Kinght’s rail covereket, amik a rögzítésen kívül semmiben sem különböznek a G&P kópiáktól. A rögzítő lemez a G&P esetében vékonyabb, könnyebb benyomni, és könnyebb feltenni. A hadi verzió lemeze vastagabb, és erősebb anyagból van, jókora erőt kell kifejteni, hogy a sínről levehető legyen. A hadi verziót ebay-ről 6000HUF körüli összegért vettem meg, ami meglepő módon a G&P-nél jóval kisebb összeg.

 

Vertikális markolat:

Egyszerű műanyagból készített elülső markolat, szintén a Knight’s Armament mintájára másolva. Azt tudja amire való: az ember felszereli, erősen rögzül, és stabil fogást biztosít. Kis idő múlva akár kényelmesnek is mondható.

 

Kronózás:
A fegyvert visszabutítását követően kronózáskor az alábbi eredményeket kaptam:

Legnagyobb mért érték: 323,9 fps
Legkisebb mért érték: 321 fps
Átlagos mérték: 322,2 fps
Átlagos teljesítmény szórás: +/- 0,91 fps

 

Személyes tapasztalat:
Az M4A1 után számomra szinte minden szokatlan volt ezen a fegyveren. A vertikális markolat elsőre kényelmetlen volt, rendre az M4A1-szerű fogást kerestem. Hiányzott a hosszabb cső megszokott látványa. Egy darabig nekem ez a fegyver egy kis gnóm volt. Aztán pár játék után egyszer csak valami változott. Kényelmes lett a tus, könnyebb volt forogni és célra tartani az elülső markolattal, és a rövidsége sem zavart már. Kiderült, hogy épületen belül egy kis szemétláda. Pontosan lőtt, gyorsan reagált a lövéskor (köszönhetően a lipo akkunak), és egyre többször szidott az ellenfél. Kezdem megkedvelni. Kiderült, hogy a rajta lévő megoldások jók, nem szabad maradi elveket követni.
Időközben kapott egy G&P Holosight 553-at, ezzel nagyon könnyű lett számomra a célzás, illetve az eddigi R12-es taktikai lámpa helyett kapott egy fegyverlámpát.

Pozitívumok:
- karácsonyi akció miatt kedvező ár,
- 8mm-es gearbox,
- minőségi összeszerelés,
- lipo-ra felkészítve,
- könnyen szerelhető,
- szép feliratok,
- egyedi szériaszám,
- sok kiegészítő,

Negatívumok:
- védőcsomagolás hiánya,
- sok a könnyített alumínium alkatrész,
- drága kiegészítők,
- a tusba nehézkes ideális akkut találni,
- a rail lehetne már CNC-zett is,
- hiányzik a hátsó szíjakasztó,
- igénytelen marking és gearbox festés.

 

Végezetül a fegyverről két kép (nagyobb méretért klikk a képre):

 

 

Írta: Interpol, 2011 december 06.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam