G&P CREE LED RAS Tactical Light

 

1. A lámpa.

A megszaporodott full CQB játékok miatt úgy éreztem, hogy szükségem van egy kényelmesebben használható fegyverlámpára, mert a mostani G&P R12 lámpám használata kicsit kényelmetlen lett. Szétnéztem a boltokban mit is érdemes venni. A LED-es lámpák közül volt pár lehetőség, többek közt a G&P M6 RAS töltővel ellátott szettje is képbe került, de sajnos a több mint 110$-os vételára számomra nem volt megfelelő. A listába bekerült még az éppen akciós G&P Cree LED taktikai fegyverlámpa, ami a leírások szerint tudta ugyanazt a fényerőt, mint a régi R12-es lámpám, és még a kinézete is megtetszett. Az ára is egészen elfogadható volt, végül összesen 18500HUF-ot fizettem érte az eHobbyAsia webboltnak. Nagyjából 2,5 hét szállítási idő után meg is érkezett. Nézzük mit sikerül teljesítenie egy alapvetően CQB-ra gyártott lámpának!

2. A csomagolás kívül-belül.

A gyártó a lámpát a megszokott fekete kartondobozba csomagolva szállítja. A doboz olyan kemény, hogy kézzel benyomva nem lehet ártani a benne lévő lámpának. A dobozt kinyitva végre egy kicsit jobb védelemmel találkozhatunk, mint például a G&P AEG-ek esetében. A lámpa egy formára vágott szivacságyba van helyezve, amit sikerült olyan passzentosra elkészíteni, hogy még a legkisebb mozgást sem engedi meg. Így a lámpa szállítás közben teljes védelmet kap.

Technikai adatok:
Gyártó: G&P
Gyártó kódja: GP800
Lámpa tömege: 255 gramm
Színe: szürke
Hossza: 165mm
Lámpa típusa: fegyverlámpa
Fényforrás: CREE LED
Fényerő: 200 lumen
Lámpa energiaforrás: elem vagy újratölthető akku
Akku típusa: 3V-os CR123A vagy 3,7V-os CR123A
Felhasznált anyagok: alumínium, polikarbonát, szilikonos gumi,

Csomag tartalma:
- G&P CREE LED RAS taktikai fegyverlámpa,
- vezetékes nyomáskapcsoló,
- 3x 3V-os CR123A Lithium elem,
- 1x öntapadós tépőzár,

 

3. A lámpa összeszerelve.

A dobozból kivéve feltűnő a lámpa kellemes tömege. Masszív, nem lötyög sehol. Az anyaga magas minőségű alumínium, CNC-vel megmunkálva. Kívülről egy homogén matt szürke festést kapott, kivitelezése professzionális (nagy valószínűséggel porfestés lehet), látszik, hogy a G&P cég több, mint 10 éve gyárt ehhez hasonló kiegészítőket.

4. A rögzítő szerelék.

A csavarok acélból vannak, amik a lámpát a RAS-ra nagyon stabilan rögzítik. Jól meghúzva a csavarokat nem lazulnak ki.

 

A lámpa szinte a legkisebb darabjaira szétszedhető, összesen 16 alkatrészből áll. Nézzük mik is ezek az alkatrészek:

5. A lámpa szinte teljesen szétszedve.


- taktikai fej, benne a polikarbonát lencsével, és a gumitömítéssel.
- alumínium foncsor,
- CREE LED, elektronikával, szigetelőgyűrűvel,
- feszítőrugó,
- izzófej-ház,
- akku-ház,
- zárókupak és a nyomáskapcsoló,

Összeszereléskor ügyeljünk a pontosságra, mert pár menet elég sűrű, és könnyen mellé lehet kapatni a becsavaráskor. Sajnos gyári állapotában volt egy kis szerelési hiba, mert a CREE LED-et nem csavarták bele rendesen a foncsorba, így az érintkezés nem volt tökéletes, és a lámpa hajlamos volt nem működni, vagy világításkor kikapcsolni. A teljes becsavarás után azonban normálisan működött.

A lámpa nagyjából vízállónak mondható, ugyanis a csavarok menetei mögött vagy szimpla, vagy dupla O-gyűrűs tömítés van, ami elősegíti a szigetelést.

Az összeszerelés meglepően egyszerű:

- Első lépésként a kis szigetelőgyűrűt tegyük vissza a LED fej elejére,

- a LED fejet óvatosan csavarjuk be a foncsorba,


- a foncsort óvatosan csavarjuk be a taktikai perembe, finoman, ütközésig.


- csavarjuk be a taktikai peremet az izzófej-házba.


- helyezzük be az acél feszítőrugót, ezzel egyúttal biztosítjuk a test és a lámpafej között az elektromos kapcsolatot. A rugó nélkül a lámpa nem működik.


- a fejet óvatosan csavarjuk fel a testre.


- helyezzük be az elemeket, pozitív pólussal a fej felé,


- és végül tekerjük fel a kapcsolót.

Miután a lámpát jobban használatba vettem, akkor tűnt fel, hogy az elemek kicsit lötyögnek a testben, alig hallható zörgést eredményezve. Azért, hogy teljesen kiküszöböljem ezt a minimális zajt, én az elemek köré három réteg normális A4-es papírt tekertem, és így tettem be őket a lámpába. Ettől kezdve a zaj megszűnt, még a legerősebb rázkódásra sem mozgott semmi.

Használati tapasztalatok:
A lámpát a saját G&P M4 CQBR-emre szereltem fel, a sín jobb oldalára, így a fegyver kinézete kicsit SWAT-os lett. A többletsúlyt nem érezni, számottevően nem lett orr nehéz a fegyver. A nyomáskapcsoló vezetéke pont olyan hosszú, hogy még kényelmesen át tudtam vezetni a RAS körül, majd a hozzá kapott öntapadós tépőzárral a vertikális markolathoz rögzítettem. Így a használata nagyon kényelmes lett.

 

Nézzünk pár képet, hogy milyen hatékonyan világít a lámpa különböző körülmények között, és különböző távolságokon:

6. A lámpa fényereje szemből.

 

7. A lámpa fényereje: bal oldalon a sötét erdő, középen a fényképező vakuját használva, jobb oldalon a lámpa fénye látható.

 

8. A lámpa fényereje városi körülmények között: a távolság 110 méter.

 

9. A lámpa fényereje: A fenti kép erős zoom-al, bal oldalon a normál nézet, középen az R12-es lámpa fénye, jobb oldalon a fegyverlámpa fényereje látható 100 méteres távolságba világítva.

 

10. A lámpa fényereje: bal oldalon a sötét tető, középen a tető R12-es lámpával, jobb oldalon a fegyverlámpával világítva. A távolság 30 méter.

 

11. A lámpafejek fókuszai: bal oldalon az R12, jobb oldalon a fegyverlámpa fókusza látható.

 

12. A lámpa fényereje: célpont a középen lévő ház emeleti erkélye, 160 méter a távolság.

13. Az emeletre fókuszálva: bal oldalon az eredeti sötétség, középen az R12-vel, jobb oldalon a fegyverlámpával megvilágítva. Távolság 160 méter.

 

14. A fényerő: célpont a középen lévő két autó, távolság 110 méter.

 

15. A lámpa fénye épületben. A folyosó vége 40 méter.

 

16. A lámpa fényereje épületben: A folyosó vége kb. 40 méter.

 

Személyes vélemény:
Minőségi kidolgozású, precízen működő alkatrészekből összeállított fegyverlámpa. A működése hiba nélküli, szemmel láthatóan arra találták ki, hogy messzire lehessen világítani vele. A lámpa feje hosszú fókusztávolságú, ezáltal a fénycsóva koncentráltabb, mint a sima R12-es kézilámpa esetében. Fegyverre felszerelve nem lazul ki, a RAS-on tökéletesen illeszkedik. A hozzá adott elemekkel és a próbaként berakott 3,7V-os li-ion akkukkal is rendesen működik, bár az utóbbival a fényereje számottevően nem lesz nagyobb. CQB játékokon remekül tette a dolgát: az ellenfeleket sikeresen el lehetett vakítani, és ezzel helyzeti előnyt szerezni.
Ami a hátrányára szól, az a vételára. Hasonló árkategóriában már kicsivel magasabb tudású kínai lámpákat is lehet vásárolni, még jobb esetben használt Surefire lámpát is ki lehet fogni az ebay-en. Hátrányaként említeném meg, hogy sem sima nyomógombos kapcsolót, sem pót nyomókapcsolót nem lehet vásárolni hozzá, reméljük, hogy a gyártó hamarosan orvosolja a problémát. Mindezek ellenére én azt kaptam, amit vártam, másnak mindenképp azt javaslom, hogy nézzen szét jól a boltokban, mert minden bizonnyal van ennél jobb vétel is, csak keresni kell.

 

Pozitívumok:
- robosztus felépítés,
- szerelhető a LED-fej,
- szinte teljesen vízálló,
- polikarbonát lencse védi a lámpát,
- hosszan fókuszált fénycsóva,
- nagyon stabil rögzítés,

Negatívumok:
- magas vételár,
- kevés kiegészítő alkatrész,
- a foncsor nem szerezhető be,
- a nyomókapcsoló nem javítható,

 

Végül pár fotó, az M4 CQBR-re felszerelve:

 

Írta: Interpol, 2011 december 30.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam