G&P M3X LED Weaponlight

Az alábbi kép elgondolkodtatott, hogy talán nem is célszerű nagyméretű fegyverlámpát használni, ha kisebb és könnyebb lámpával is megoldható ugyanaz a feladat.

(klikk a képre a nagyításért!)

Az egyik barátomtól kaptam kölcsön tartósabb használatra ezt a lámpát, és pár használat után a cseréről is döntöttem: megvettem a lámpát.

A fegyverlámpát ebben a konfigurációban a megszokott európai és távol-keleti webboltokban nem vásárolhatjuk meg, mert csak a japán webshop-ok kínálatában szerepel, és általában 12000-15000HUF körüli áron rendelhető meg postaköltséggel együtt. A tesztben szereplő M3-as lámpa is közvetlenül Japán-ban került megvásárlásra, és egy japán hallgató hozta Magyarországra.

 

Csomagolás:

1-2. A csomagolás

A lámpát a G&P-től már megszokott fekete kartondobozban szállítják, a tetején a lámpára vonatkozó általános információkkal. A dobozt kibontva megtaláljuk a lámpát, masszív szivacsba ágyazva, ezzel nagyon jó védelmet biztosítanak a lámpának. A lámpához kapott SANYO elemeket szintén a szivacsba ágyazva találjuk meg. Felhasználói útmutató szokás szerint nem járt hozzá.

3. A tartalom

A csomag tartalma:
- G&P M3X fegyverlámpa
- 2x SANYO 3V CR123 li-ion elem

Technikai adatok:
Gyártó: G&P
Gyártó kódja: GP008-LED
Lámpa tömege: 88 gramm
Színe: fekete
Hossza: 102mm
Lámpa típusa: fegyverlámpa
Fényforrás: CREE LED
Fényerő: 250 lumen
Lámpa energiaforrás: elem vagy újratölthető akku
Akku típusa: 3V-os CR123A vagy 3,7V-os CR123A
Felhasznált anyagok: alumínium, üveg, nagy sűrűségű üvegszálas polimer, acél,

 

Első benyomások:

4-5. A lámpa oldalai

6-7. A lámpa teteje, és a szemből nézet

Először kézbe véve a lámpát feltűnik, hogy műanyag létére nagyon masszív. A testet még nagyobb erővel nyomva sem lehet nyikorgásra bírni, minden része erőteljes, robosztus. Az illesztések pontosak, és a legtöbb helyen O-gyűrűvel szigeteltek.

8. A lámpa alkatrészei

A lámpafej is erősen rögzül a testbe, és a tömítéseknek köszönhetően vízálló is.

9-11. A lámpafej

A lámpa rögzítésére szolgáló stift, és a rugalmas acéllap is kellően erős, a lenyomásukhoz viszonylag nagy erőt kell kifejteni, így biztosak lehetünk abban, hogy véletlenül sem érheti olyan erőhatás, ami oldaná a rögzítést, hogy a lámpát elveszítsük.

12. A rögzítőstift

A lámpafej peremén ún. taktikai perem van kialakítva, hogy viszonylag könnyedén lehessen vele üveget kitörni (bár nem javasolt).

13-14. A taktikai perem

A lámpa kapcsolója szorosan illeszkedik, de a sajnálatomra itt nincs O-gyűrűs tömítés, így nem nevezném a lámpát teljesen vízállónak, legfeljebb csak cseppálló lehet a lámpa.

15-17. A elemek behelyezése, és a kapcsoló rögzítése

Ha sikerül találnom rá megfelelő méretű O-gyűrűt, akkor utólagosan pótolom, hogy a vízállóságot javítani tudjam.

18. A kapcsoló közelről

Rögzítés:
A fegyverlámpát bármilyen szabványos 20mm-es szereléksínre feltehetjük. A lámpa sínprofilja miatt a legtöbb szereléksínre passzentosan megy fel, és a rugós biztosítás nélkül is határozottan rögzül, de mindenképp javasolt a lámpa rögzítőit is használni.

19-20. A lámpa fegyverekre rögzítve

A felhelyezést viszonylag könnyedén megtehetjük úgy is, hogy csak egyszerűen ráhúzzuk erővel a sínre, a megfelelő helyen pedig bekattan a rögzítő retesz a sínbe, vagy a kezünkkel lenyomjuk a reteszt, és kattanások nélkül a helyére illesztjük.
A retesz kialakítása miatt a lámpát előrefelé nem lehet lehúzni, mert beékelődik a sínbe. A levételhez a reteszt le kell nyomni, és így már előretolva le lehet venni a lámpát.

 

Feliratok:

A lámpán az elemek polaritásán kívül nem található meg felirat.

21. A polaritást jelző ikon

Lámpa:

22-23. A lámpafej, és a CREE LED

Ezt a típust a megszokott 65 lumenes XENON fej helyett már 250 lumenes CREE LED fejjel szerelték, ami a gyár szerint 3,5W-os teljesítményű. A LED fej mind 6V-os, mind 7,4V-os feszültségről is stabilan üzemel. A mérések szerint 6V-on 650 lux, 7,4V-on 3200 lux fényerejű a lámpa. Ebből láthatjuk, hogy a lámpa képes teljesíteni a gyári adatokat.

24-25. A CREE LED fényereje

A lámpába a SUREFIRE kompatibilis lámpafejeket tehetünk be, de érdemes figyelni a működési Volt értékekre, nehogy a xenon fej bánja a túl magas feszültséget!

26-27. A CREE LED és egy IR LED egymás mellett, valamint az IR LED működés közben

A fejben megtalálható egy védőelektronika, ami nem engedi az akkumulátorokat túlmerülni, mert ha egy bizonyos feszültségérték alá esik a feszültség, lekapcsolja a lámpát. Kevés pihenő után még visszakapcsolható a lámpa, de ez már a li-ion akkuk túlmerülését okozhatja.
A LED fej működés közben kismértékben melegszik, és pár perces folyamatos használat után már kellemesen meleg lesz a fém külseje.

 

Működése:

28-29. A kapcsoló kikapcsolt, és bekapcsolt állása

A lámpát a hátulján található, kétoldali billenő kapcsolóval lehet működtetni. A kapcsoló nagyon könnyen és finoman jár. A kapcsolóval lehet pillanatra vagy folyamatosra is bekapcsolni a lámpát. A villantáshoz mindkét irányba finoman kell lenyomni a kapcsolót, a folyamatos világításhoz az óramutató járásával egyező irányban kell a kapcsolót nyomni, egészen addig, amíg a kapcsoló a rögzített állásba nem kattan.

 

Használati tapasztalatok:
A lámpát mind karabélyra, mind pisztolyra könnyű felhelyezni, könnyen elérhető, és működtethető. A fénye 3,7V-os akkukat használva nagyon nagy, és pici mérete ellenére kellően nagy távra képes elvilágítani. Szemből nézve a fényerő nagyon vakít, pár perc átmeneti vakságra biztosan lehet számítani.
A lámpafej foncsora olyan kialakítású, hogy a fénysugarat hosszan fókuszálja, így a fényét városi körülmények között 90 méteren, erdei körülmények között 160 méteren is lehet látni.

30-31. Sötét folyosót (~50 méter) bevilágítva I.

32-33. Sötét teret (~15 méter) bevilágítva

34-35. Megvilágított lépcsőfordulót (~5 méter) bevilágítva

36-37. A lámpa fénycsóvája egy másik épületen, a távolság ~90 méter

A lámpához külön megvásárolható a gyári vezetékes nyomáskapcsoló is, így akár vertikális markolatról, vagy RIS panelről is lehet kapcsolni.

 

Videóteszt a lámpáról:

 

Személyes vélemény:
Először kétkedve álltam a lámpához, a régebbi lámpáimból kiindulva, de a gyakorlat megváltoztatta a véleményem. Könnyű (a G&P CREE LED lámpa 1/3-a, a G&P T6 lámpának pedig kb. a 2/3-a az M3 tömege), kisméretű, és egy nagyteljesítményű fegyverlámpa képességeivel bír. Az épületet rendesen be tudja világítani. Szerencsére a LED fej képes két külön feszültségen is működni, bár a 6V-os feszültségen a fényereje láthatóan kisebb, mint 7,4V-on. Szükség esetén a LED fejet kicserélhetjük IR LED fejre, vagy XENON fejre. Szerencsére SURFIRE kompatibilis a fej, így könnyedén találhatunk hozzá bármilyen fejet.


Sajnos hiába helyezhetjük fel a G&P gyári IR-szűrőjét is a lámpára, a LED fej nem bocsát ki annyi infravörös fényt, hogy használható legyen IR-vetőként. Ehhez a képességhez célszerűbb egy xenon, vagy egy IR LED fejet használni.

39-41. A lámpára felhelyezett IR-szűrő

Pozitív:
- korrekt ár,
- kis méret, és tömeg,
- könnyű használhatóság,
- SUREFIRE kompatibilis LED-fej,
- nagy fényerő,
- nagy bevilágítható távolság (kb. 130 méter)

 

Negatív:
- nem teljesen vízálló,
- csak japánból vásárolható meg,

 

Források:
- szöveg és képek: saját
- videó: internet
- fénykép: internet

 

Képek a fegyverekre szerelt lámpáról:

 

 

Írta: Interpol, 2012 december 15.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam