G&P M4A1

2008 nyarán sikerült alacsony áron megvásárolni ezt az M4A1 AEG-et. Akkori árfolyamon a teljes vételára mindennel együtt kb. 65000HUF volt. Így, 3 év távlatából biztosan állíthatom, hogy ezt az árát tökéletesen megérte. A fegyvert a redwolfairsoft.com web boltból vettük meg, és a vámolással együtt 1,5 hét alatt a kezemben is volt.

A csomagolása a már megszokott kartondoboz, rajta a cég logo-jával, és egy kis matrica a jobb alsó sarkában, ami a benne lévő replika típusát jelöli. A doboz tetejét levéve meglátjuk a szegényes tartalmat, ugyanis a gyártó nem nagyon foglalkozik azzal, hogy a fegyver biztonságban legyen. A védőcsomagolás mindössze abból áll, hogy alul-felül 1cm vastag Polifoam-szerű szivacsot helyeznek a dobozába, ami miatt a fegyver bizonyos mértékben ide-oda csúszkálhat a dobozban, és ha a szállító cég nem figyel eléggé, akkor a szállítás során akár sérülhet is.

Tartalom:
A dobozban a következőket találjuk:
- G&P M4A1 AEG
- 130BB mid-cap tár,
- tisztítópálca,
- gyári leírás.

Ahogy azt a márkás fegyvereknél megszokhattuk akkumulátor és töltő nem jár a fegyverhez.

Gyári adatok:
Gyártó: G&P Laser Product
Típus: M4A1
Termékkód: GP174B
Mérete: 780-860 mm
Súlya: 3070 gramm
Felhasznált anyagok: fém és ABS műanyag
Fém test: M4 Colt fémtest, egyedi azonosítóval,
Gearbox típusa: V2
Motor típusa: G&P M120 High Speed
Csőhossz: 363 mm
Hop-up: állítható, fém hop-up kamra
Teljesítménye: 395 fps
Tűzgyorsaság: 1070 lövés/perc (GP 8,4V-os, 2000mAh-s akkuval)
Maximális lőtáv: 50-55 méter
Hatásos lőtáv: 45-50 méter

A fegyver:

A fegyveren aminek fémből kell lennie, az fémből is van, a többi jó minőségű ABS műanyagból. Így műanyagból van az előagy, a markolat, és a betolható válltámasz, a többi alkatrész jó minőségű alumínium öntvény. A fegyver kivitelezése nagyon jó, semmi nem mozog, vagy lötyög rajta, szinte azt mondhatjuk, hogy atom stabil.

Feliratok:

A fegyveren a feliratok gravírozva illetve festve vannak. A test bal oldalán a Colt cég logo-ja, illetve a „Property of U.S. Govt. M4A1 carbine Cal. 5.56mm”felirat látható, ez alatt láthatjuk az egyedi szériaszámot. A tűzváltó felett a „COLT’S FIREARMS DIVISION” „COLT INDUSTRIES” „HARTFORD.CONN” „USA” felirat díszeleg. A feliratok kivitelezése szép, a részletek jól láthatóak. A test jobb oldalán csak a „SAFE-Semi-Auto” felirat található.

Irányzékok:

A fegyvert a megszokott M-szériás irányzékokkal látták el.  Az első irányzék fix, amiben a célzó tüske fel-le állítható. A hátsó irányzék a levehető hord fülbe van integrálva. A hátsó nézőke minden irányban állítható, illetve a valódihoz hasonlóan előre-hátra billenthető, attól függően milyen messzire célzunk. Airsoftban ennek különös jelentősége nincs.

Biztosítás:

A test bal oldalán lévő tűzváltóval lehet a fegyvert biztosítani, vagy tűzkész állapotba hozni. A tűzváltó határozottan áll meg a különböző pozíciókban, új állapotában nem nagyon állítódott el, aztán az idő múlásával már szépen bekopott, és emiatt néha már a fegyverszíjon lógva is el tudott állítódni.

A biztosítás mechanikailag tökéletesen működik, bebiztosított állapotban nem lehet lövést kiváltani, és erősebb húzás esetén sem képes a mechanika kiakadni, vagy eltörni. Szerencsére elég erős az a műanyag alkatrésze, ami megakadályozza az elsütő billentyű mozgását.

Külső- és belsőcső:

A külsőcső egyrészes, az illeszkedése a testhez passzentos, nem lötyög. A festése megegyezik a többi fémrész színével, nem üt el tőlük. A külsőcsőre lehetőség van bajonettet felhelyezni.

A belsőcső egy 363mm-es rézcső, melynek belső átmérője 6,05mm körüli, belső felülete szépen fel van polírozva. A hossza tökéletes: teljesen végigér a külsőcsőben, és picit sem nem lóg ki belőle. A cső jól lett legyártva, ezért a használat során nem volt szükség kicserélni. Mindössze annyit módosítottam rajta, a belsőcső végére annyi réteg teflonszalagot tekertem, hogy a külsőcsőbe behelyezve már ne lötyöghessen. Ez a plusz rögzítés a fegyver szórásképén is javított egy kicsit.

Előagy:

Az előagyak jó minőségű ABS műanyagból készültek, a belsejükben egy fémlemez van, ami kellő merevséget ad az alkatrésznek. A műanyag fogása jó, sem kesztyűben, sem izzadt kézben nem csúszik.

Tus:

A tus ugyanolyan anyagból készült, mint az előagy, a színük is egyforma. A tus öt helyzetben rögzíthető, így mindenki igénye szerint széles tartományban állíthatja. A buffer tube végén egy csavarral rögzíthető zárókupak található. Ha valaki úgy dönt, hogy hátravezetékezi a fegyvert, akkor a tusban egy megfelelő lipo-akku éppen elfér.

Hop-up:

A G&P cég fegyvereiben egyrészes fém hop-kamrát találunk, aminek a kivitelezése jó minőségű. A fogaskerekei fekete, kemény műanyagból vannak, nem sérülékenyek, és könnyen állíthatóak. A G&P cég az állítókerék alá egy pici gumi O-gyűrűt helyezett, ami rögzíti a kereket, így azok nehezebben állítódnak el. Ha sikerült beállítani a megfelelő hop-hatást, célszerű a fogaskereket rögzítő csavart óvatosan meghúzni, így nem mászik el a hop-up beállítása, és jó darabig nem is kell foglalkozni vele.
A kamra jól tömít, és hop-gumitól függően nem, vagy csak minimális teflonszalag kell a szigeteléshez.

Hop-gumi:
A G&P fegyverekbe a gyártó a saját hop-up gumiját teszi, ami fekete színű, és körülbelül a Guarder 70-es, vagy a ClassicArmy hop-gumijának megfelelő keménységű lehet. A gumi nyáron és télen is elég jó teljesítményt produkál, így nem szükséges kicserélnie annak, aki nem akarja, de egy jobb hop-gumi természetesen csak javíthat rajta.
A fegyverben egy gumi lenyomót találunk, ezt viszont mindenképp érdemes kicserélni, mert a hatása elég gyenge. Én először a már megszokott fehér színű Element H-lenyomót tettem bele, később pedig a MADBULL cég Fishbone lenyomóját kapta. Mindkét lenyomó javított a fegyver pontosságán, a lőtáv pár méterrel megnőtt, az oldalsó szórása pedig a felére csökkent. Így filléres alkatrésszel kézzel fogható javulást érhettem el.

Motor:

A fegyver alapban egy G&P M120 High-speed motorral van ellátva, ami a gyári rugót kiscellás akkuval is könnyedén mozgatta. A gyári rugóval a motor 1025ROF-ot teljesített, majd a rugót gyengébbre cserélve ez kb. 1150-re nőtt. Maga a motor viszonylag keveset eszik, egy 7,4V 1300mAh 20C-s akkuval kb. 2000-2200 egyeslövést lehetett leadni. A régebben az ICS-ben használt CA Hi-torque motorral ez az érték 1700-1800 egyeslövés volt. Én maximálisan elégedett vagyok vele. A tartósságára jó példa, hogy a 3 éves pinion gear felületén szinte semmi sérülést nem lehet látni.

Gearbox:

A már megszokott 7mm-es V2-es gearbox-ot találjuk a fegyverben, ami alapban olyan erős, mint a kínai fegyverek megerősített gearbox-a, illetve talán még annál is erősebb. Tartósan jól bírja az M120-as rugót, de a belső alkatrészek minél hosszabb élettartama érdekében célszerű M100-M110 körüli rugót használni, nagy veszteségünk úgy sem lesz. A gearbox-ban 7mm-es golyóscsapágyakat vannak.

Rugó:

A gyári rugóval a fegyver alapban 395fps-t lőtt, és mivel elsősorban épületharchoz lett beszerezve , megkapta a régi ICS M4A1-em gyári rugóját, amivel sokáig stabil 320fps-re esett vissza az ereje. A gyengébb rugóval kicsit emelkedett a fegyver tűzgyorsasága, és persze az alkatrészek élettartama.

Rugóvezető:

A rugó mögött acélból készült, csapágyazott rugóvezetőt találunk. A dolgát kiválóan teszi, semmi egyéb extra nem mondható el róla. Az anyagot nem sajnálták ki belőle, jól bírja a terhelést. Sérülésnek, kopásnak nincs nyoma.

Gear szett:

A gearbox-ban gyári, G&P feliratos acél fogaskerék szett található, kivitelezésükre, és tartósságukra nem tudok panaszkodni, mindkét fegyveremben (M16A3+M203 és M4A1) sokat kibírtak. A sector gear alapban rendelkezik delayer-el, így lipo akkuk esetében nem fordul elő adagolási probléma. Kísérletképp egyszer kipróbáltuk 11,1V-os lipo akkuval, akkor 1525ROF-nál nem volt adagolási hiba.

A visszapörgés-gátló is acélból van, a használatnak alig vannak nyomai, kopás vagy sérülés nincs rajta.

 

Hézagolás:

A fogaskereket réz hézagolók használatával hézagolták ki, elsőre sem volt szükség a hézagolást javítani. A hézagoló alátétek 0,1mm és 0,2mm vastagságúak.

 

Dugattyú:

Fehérszínű poliacetát dugattyú, nagyon sokat kibír.  A piston 16 fogú, ebből az utolsó három fog acélból van, hogy jobban bírja a terhelést.

Dugattyúfej:

Ugyanabból az anyagból készült, mint a dugattyú, és a G&P-nél már megszokott mosolygós kinézetű ventillációs lyukakkal rendelkezik. Az O-gyűrűje nagyon jó minőségű, és kiválóan tömít. Nem szükséges kicserélni.

Nózi:

Fémből készült, kívülről ezüstös bevonatot kapott, ami az idők folyamán itt-ott lekopott. A nózi a belül lévő O-gyűrűnek köszönhetően passzentosan illeszkedik a hengerfejre. Kiválóan tömít, nem szökik mellette a levegő.

Tappet plate:

Fekete színű polikarbonátból készült, nagyon masszív, ellenálló darab. A használat során a mozgó alkatrészek kicsit megkoptatták, és az elején is fel lehet fedezni némi anyagfáradásnak tűnő gyűrődést, de érdekes módon kicsit jobban megfeszegetve a rugalmassága megmaradt, így még biztosan sokáig használható lesz.

Hengerfej:

A hengerfej CNC-vel készült acél alkatrész, amin O-gyűrűs tömítést, illetve a dugattyúfej felé gumilapos rezgéscsillapítást található. A hengerbe passzentosan illeszkedik, a jó tömítéshez nem volt szükség teflonszalagra.

Henger:

A gyártó egy réz, teli hengert tett a gearbox-ba, a minősége jó, semmi kívánni valót nem hagy maga után. Összességében a levegős rész tömítettsége nagyon jó, kiegészítő szigetelésre nem volt szükség.

Tűzkapcsoló:

A gearbox belsejében lévő tűzkapcsoló piros műanyagból, és acél érintkezőkből készült, használatból eredő sérülés, kopás sehol sincs rajta. A kapcsolókés szintén újszerű állapotban van, az érintkezőkön nem jelentkezett a V2 gearbox-oknál megszokott kormozódás. A kapcsolót visszahúzó rugó olyan, mintha most gyártották volna, nem gyengült ki, így a dolgát precízen végzi. Tartós darabnak tűnik, mert három évesen is újszerű az állapota.

Vezetékezés:
Alapban szilikonos vezetékezés van a fegyverben. Minősége nagyon jó, a szigetelés sehol nem sérült meg, a forrasztások precízek, a csatlakozók zsugorcsővel vannak szigetelve. Egyetlen negatívumként a CA-ICS fegyvernél megszokott kényelmet hiányolom, mert ezeknél a fegyvereknél a gyártók egy könnyen bontható csatlakozást csináltak az előagyban, míg a G&P ezeket a csúszó sarukat teljesen zsugorcsövezte, így szereléskor ezt mindig pótolni kell. Ennek a módszernek viszont előnye is van, mert megakadályozza a csatlakozók véletlen szétcsúszását.

Biztosíték:

Az akkumulátor felé egy 20A-es üvegbiztosítékot találunk. Amíg a 7,4V-os lipo akku el nem égette 2,5 évesen, addig nem foglalkoztam vele, de a kiégése után inkább kiiktattam. Hiánya nem okozott különösebb gondot.

Kenés:

A fogaskerekeken a gyárilag megszokott vajszínű trutyit találjuk, ami szerintem túl szilárd volt, ezért letisztítottam, és inkább Guarder szilikonzsírt tettem rájuk. Ez szerencsére kitartott 2,5 évig, nem volt szükség folytonos karbantartásra.

Használati tapasztalatok, szervízelések:
Az első dolgom a fegyver bemérése volt. A kronó tanúsága szerint gyárilag 395fps-t teljesített. Mivel ez épületbe sok lett volna, így le kellett butítanom. Szétszedtem, és a rugót kicseréltem a megmaradt ICS alaprugóra, amivel a fegyver ereje 320fps-re esett vissza, ami épületbe pont optimálisnak tekinthető. A belső cső végére tekertem pár réteg teflonszalagot, így az illeszkedése szépen passzentos lett a külső csőben, és mivel nem lötyögött benne, a fegyver szórásképe is javult egy picit.

Elsőre vettem hozzá egy SANYO 8,4V 1700mAh-s NiMh akkut, ami még most is megvan. Ez az akku sokáig kiszolgált, majd a áttértem idővel a 7,4V-os lipo akkura.

A fegyvert sokáig Guarder 0,25-ös BB-vel használtam, majd a BioBB elterjedése, és pár játékon való kötelező használata miatt Excell 0,25-ös BioBB-t vettem bele. Kis idő múlva sikerült beszerezni egy M4 tracer tárat, utána pedig egy Marui Tracer Unit-ot. Kipróbáltam a G&G 0,2g-os tracer BB-jét, ami elég jó volt, aztán szerencsére a Madbull is kiadott egy magasabb minőséget képviselő 0,25-ös tracer BB-t, amivel a fegyver ismét jól teljesített. A minőségre érdemes áldozni. Ezekkel a BB-kkel nem voltak adagolás problémák, és a gyári csőhöz képest a szórásképek is jók voltak.

A fegyver másfél éves korában rászántam magam a hop-gumi cserére, pedig nem volt létszükséglet. Az évek során kipróbáltam már néhány gumit, így elhatároztam, hogy letesztelem az új technológiás gumikat. Rendeltem tehát egy kék és egy piros MADBULL hop-up gumit. Először megnéztem mit tud a piros gumival, de nem lehetett szépen beállítani (lévén nagyobb fps-hez ajánlott), így elég gyorsan kicseréltem a kék gumira, azonban a kék gumihoz adott puha lenyomót nem használtam, hanem a piros gumihoz adott Fishbone lenyomót tettem bele. Ezzel már érezhetően javult a használhatóság, elhanyagolhatóan nőtt a lőtáv, de a szóráskép kedvezően csökkent. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy szabadkézből 40 méteren sorozatlövésen 30cm alatt volt a szóráskép, egyes lövésekkel ez pedig még jobb lett, így az eladásáig ez a gumi maradt benne.

Amikor a fegyver életkora elkerülte a 2,5 évet úgy döntöttem, hogy ideje egy nagy átnézésnek, így minden jóra számítva szétszedtem, és jöttek a meglepetések. A gearbox kettényitása után egy érdekes alkatrész esett ki, ami a sector gear egyik tengelye volt. „Tessék, vehetek új fogaskereket”-gondoltam magamban.

Aztán jobban belenéztem, és láttam, hogy a dugattyúfej is megadta magát, mert az anyaga berepedt.

Nem tehettem mást, néztem hozzá alkatrészt, és „balga” módon még arra is figyeltem, hogy a gyártó miket javasol: vettem egy komplett G&P szettet (3 gear, dugattyú, dugattyúfej), amit 363mm-es csőhöz ajánlottak. Alig 2 hét alatt meg is jöttek, majd érdekes dolgot sikerült kiszúrnom:  a fogaskerekeken és a dugattyún nem egyeznek meg a fogak, ugyanis a fogaskerékről 3 fog hiányzott, a dugattyúról pedig kettő.

Gondoltam, hogy egy próbát megér, így beszereltem. Sajnos az új alkatrészek nem váltak be, ugyanis az fps lecsökkent 295-300fps-re (bár a tűzgyorsaság némileg megnőtt). Úgy gondoltam, hogy ez nekem így nem jó, és nem is bíztam meg a kevesebb foggal rendelkező dugattyúban, így inkább hozattam az eredetivel szinte megegyező 510mm-es csőhöz való szettet.

A beszerelése után ismét 320fps-lett a fegyver ereje, és a gearbox-ból is normális hangok jöttek ki.

 

Az idők folyamán pár apró kiegészítőt is vettem a fegyverhez.
Kapott egy Guarder tusvéget, így sokkal kényelmesebb lett a használata.

Ideje volt modernizálni is, kapott egy G&P M2 Aimpoint replikát. Viszonylagosan jól lehetett használni, de valahogy nekem nem volt az igazi. Egy ismerősünk vett egy kínai Holosight replikát, amit lehetőségem volt tesztelni is. Mivel jó áron volt, vettem én is egyet. A Holosight 552-es replikával kényelmesebb, és számomra hatékonyabb is lett a használata. Az eladásáig ez rajta is maradt.

Mivel az egy-, és kétpontos szíjak nekem nem voltak kényelmesek, ezért a már régebben megszokott 3 pontos hord szíjat használtam hozzá. Kényelmes volt, kézre esett, jó volt.
Az éjszakai és épületharcos játékok szükségessé tették a lámpa felszerelését, így egy csőre rögzíthető Marui szereléksínt tettem rá, és erre fogadtam fel a lámpát.

A fegyvert 2011 nyarán cseréltem el egy G&P M4 CQBR-re. Az új tulajdonosa elégedett volt vele.

Személyes tapasztalat:
Számomra eddig a legjobb fegyver replika vétel volt, és a megbízhatósággal is teljesen elégedett vagyok. Arra, amire kellett tökéletesen megfelelt, játék közben sosem hagyott cserben. Az utolsó nagyjavításig alig kellett költeni rá, csak a tiszta játék volt vele. Jól megállta a helyét mind terepen, mind épületben. A rövidebb csöve nem okozott hátrányt a terepen, épületben pedig kifejezetten jól tudtam használni. Szidták is páran a pontosságát. Kellő odafigyeléssel, és a felesleges szerelgetések elkerülésével egy kiválóan hadra fogható, tartós fegyvert kapunk a pénzünkért. Nekem tetszett a formavilága, a kezelhetősége, pontossága. Amikor a cseréje mellett döntöttem sajnáltam, mert sokat kibírt. Mostanában sokan panaszkodtak, hogy a G&P már nem a régi, meg hibásak… Lehet nekem volt szerencsém, de az eddigi 5 G&P fegyver, amivel dolgom volt hiba nélkül üzemelt. Én a saját tapasztalataimra építve nyugodt szívvel merem ajánlani azoknak, akik a borsos árát meg tudják fizetni.

Pozitívumok:
- vásárlás idején nagyon jó ár,
- megbízható,
- minőségi kivitelezés,
- lipo-ra felkészítve,
- könnyen használható,
- könnyen szerelhető,
- szép feliratok,
- egyedi szériaszám,

Negatívumok:
- szegényes csomagolás,
- viszonylag drága alkatrészek,
- nem gyártják már,
- drága kiegészítők,

 

Írta: Interpol, 2011 november 27.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam