Hellfire Paintball BB - green color

Amikor először jelent meg a piacon ez a BB, volt egy olyan sejtésem, hogy valamire az airsoft területén is használahtó lesz. Nyilván nem a paintball játékra gondoltam, hanem egy kicsit a milsim vonalon haladva elképzelhetőnek tartottam épületek, vagy járművek elleni alkalmazását. Az airsoft játékokon eddig használt teniszlabdás eszközökkel szemben ugyanis a paintball BB nem horpasztja be a karosszériát, és a szélvédőt eltalálva egyértelműbben jelzi a találatot. Sokáig csak szemeztem vele, mert a magas vételára visszatartott, de most, 2011 év végén sikerült beszereznem egy doboznyi BB-t, és kíváncsian vártam mit lehet kezdeni vele.

Technikai adatok:
Mennyiség: 500 db
Tömege: 0,12gramm
Átmérő: 5,87mm +/- 0,016mm

 

Csomagolás:

1. A csomagolás

A BB-k egy merev falú és törékeny műanyag üvegbe vannak ömlesztve. Az üvegben egy kis zacskó nedvességszívó szilikon-gyöngy is található. A zárókupak egy fekete, enyhén rugalmas kupak, a belsejében egy szigetelőkoronggal, ezáltal jobban elszigeteli a BB-ket a környezeti nedvességtől. A merevfalú műanyagüvegnek meg is lett az eredménye, a szállítás közben szilánkosra tört, és a BB-k a csomagon belül szétszóródtak. Ezért pár BB nem is bírta ki a szállítás viszontagságait, és a rázkódás miatt még a csomagoláson belül szétpukkant.

2. A sérült csomagolás

 

A BB lövedékek:

3. A paintball BB-k

Maga a BB egy nem homogén színű, kicsit narancsbőrös felszínű lövedék, amit kézzel nem tudtam szétroppantani. Mivel a tömege elég kicsi (~0,11gramm), így a használhatósága kérdéses a mai világban, amikor szinte minden játékos 0,25g-os vagy ennél nehezebb lövedéket használ.

4. Közeli fényképek a BB-k felszínéről (klikk a képre a közelebbi felbontásért!)

 

Méretek:
A méréseket digitális tolómérővel mértem, a BB-k három különböző felületén véletlen elforgatással.

méretek

1.BB

2.BB

3.BB

4.BB

5.BB

6.BB

7.BB

8.BB

9.BB

10.BB

1. oldal

5.88

5.84

5.87

5.89

5.88

5.89

5.88

5.89

5.9

5.86

2. oldal

5.88

5.88

5.9

5.9

5.86

5.92

5.89

5.86

5.89

5.85

3. oldal

5.89

5.82

5.91

5.84

5.86

5.86

5.86

5.91

5.86

5.83

átlag

5.883

5.846

5.893

5.876

5.866

5.89

5.876

5.886

5.883

5.846

A mérések tanúsítják, hogy a BB-k átlagos mérete 5.874mm.

A legnagyobb méret: 5,893mm
A legkisebb méret: 5,846mm
Az átlagos méret: 5,8745mm
A méretek szórása: +/- 0,0168mm

 

BB tömegek:
A BB-k tömegét laboratóriumi, tízezred gramm pontosságú mérleggel mértem, laboratóriumi körülmények között.

BB
tömege

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

átlag

 

0,1104

0,1114

0,11

0,111

0,1112

0,1175

0,1191

0,1115

0,1103

0,1105

0,11229

A legnagyobb tömeg: 0,1191
A legkisebb tömeg: 0,11
Az átlagos tömeg: 0,11229
A tömeg szórása: +/- 0,003228

A BB-k tömegének szórására nincs megadva gyári adat, de a mérések szerint a különbség kb. 0,003 gramm.

 

Gyári ígéretek:
1. a 6mm-es mérete miatt használható a legtöbb airsoft fegyverben (AEG / GBB / Sniper Rifle),
2. a paintball BB elég ellenálló ahhoz, hogy ne robbanjon szét a csőben vagy a hop-up kamrában,
3. a sima felszínű, kemény polimer héjnak köszönhetően csak becsapódáskor törik meg, és robban szét, a fegyverben nem sérül, mint a többi festékkel töltött BB,
4. kellően pontos, akár egy 0,2g-os BB,
5. becsapódáskor egy vízalapú festékkel jelzi a becsapódást a célfelületen,
6. nem hagy foltot, és vízben oldható a festék – szappanos vízzel könnyen eltávolítható.

 

Nézzük meg, hogy ezek közül mi valósul is meg valóban:
1. valóban használható és teljesítménytől függetlenül gond nélkül kilőhető a legtöbb airsoft replikából,
2. a paintball BB egy 580fps-es mesterlövészfegyverből történő kilövését is kibírjakibírja,
3. a burkolata kellően ellenálló ahhoz, hogy sem a fegyverben, sem a gyorstöltő használata során ne robbanjon szét,
4. a lő tesztek során megállapítottam, hogy a BB-k a kis tömegük ellenére 30 méteren keresztül ugyanúgy repülnek, mint a 0,2-es BB-k.
5. minden becsapódáskor szétrobbant a BB, és festéknyomot hagyott maga után.
6. a mosási próbák során a festéket kemény felületről vízzel valóban könnyen el lehetett távolítani, azonban ruhára kerülve maradandó foltot hagy.

5. A szétroppantott BB-k (nagyobb felbontásért klikk a képre!)

Lőteszt:

A lő tesztet négy különböző fegyverrel, üzemi beállításokkal végeztem el. A tesztelés során figyeltem a szórásképet, és a BB repülési távolságát. A megfigyeléseim szerint a BB képes volt elrepülni akár 50 méterre is, de a hop-up beállítása nagyban befolyásolta a röppályátját.

G&P M4 CQBR AEG (330fps):  A BB-ket először egy mid-cap tárba töltöttem be, és ezzel próbáltam a lövéseket leadni. Meglepetésemre csak az első lövésnél jött ki BB, a többit nem adagolta fel a tár. Kitárazás, és ellenőrzés után sikerült megállapítani, hogy a BB-k ugyanúgy megszorultak egymás mellett a tárban, akár a Guarder BB-k. Ezután a BB-ket egy hi-cap tárba töltöttem be, amiből már minden hiba nélkül adagolta a BB-ket. A tárazást a BB jól viselte, egy sem tört szét sem tárazáskor, sem a fegyvercsőben a kilövéskor.

Socom Gear 1911 MEU GBB (290fps): A tárba töltést itt már kézzel végeztem el, ügyelve arra, hogy az adagolótömb ne csapódjon fel, és törje szét a BB-ket még a tárban. A tárból mindegyik BB-t gond, és akadály nélkül ki lehetett lőni, a lövedékek nem roncsolódtak. Elviselték a blow-back unit mozgását, és a csőben sem törtek szét a lövedékek. Bár a pisztoly hop-up rendszere 0,28-as BB-hez lett beállítva, az 5 méteres távolságon még így is pontlövő (2cm szórás) volt a pisztoly.

Tokyo marui VSR-10 Gspec (310fps): A BB-ket könnyedén lehetett a tárba helyezni, és a töltéskor sem sérültek meg. A BB rendben elhagyta a fegyvert, és a falon tört szét, illetve hosszabb lőtávon (25 méter) még egyenes vonalú röppályát produkált.

Tanaka M24 SWS (580fps): A próbák során 10BB-t táraztam be, és egyenként próbáltam kilőni őket. Illetve csak lőttem volna, mert a BB-k nem tolerálták az M24 nozzle-ját, és az első három BB a kamrában szétroppant. Egy alapos tisztítás után a fegyver ugyanúgy működött, mint régen, így kipróbáltam a lövést úgy, hogy a BB-t egyből a kamrába helyeztem be, és ezután lőttem ki. Ezúttal a BB rendben hagyta el a fegyvert, és a falon csapódott be, így megállapítható volt, hogy a nagy sebességet is kibírják a BB-k. Pontos lövést (ahol a szórás kisebb, mint 15cm) a nagy teljesítményű fegyverből 18 méteren túlról már kockázatos leadni, mert a lövedékek elcsavarodnak oldalsó irányba.


Moshatóság:
Kemény felületeken jól megmarad a festéknyom, a találat sokáig látható lesz. Én két felületen próbáltam ki a BB-t, az egyik egy hagyományos fehér csempe, a másik egy fehér színű női trikó volt. A csempén két külön tesztet végeztem, a trikón csak egyet.

1.teszt: pisztollyal 8 lövést adtam le a csempére, majd további 20 lövést AEG-ből. A lövések után pár perccel lemostam a csempét, és a festéknek nyoma sem maradt.

Tesztvideó:

 

2.teszt: pisztollyal 1 lövést adtam le a csempére, majd 85 percen keresztül száradni hagytam. Ezután lemostam a csempét, és a festék szinte nyomtalanul leoldódott.

 

3.teszt: fehér színű, női trikóra adtam le 2 lövést. A becsapódás helyét lefényképeztem, majd kb. 24 órán keresztül száradni hagytam. Ahogy a képeken is látható, a becsapódás helyén a festék beszívódott a rostok szálai közé, és átütött a póló mindkét rétegén.

6. A friss becsapódás helye, és a trikó hátsó oldala

7. A festékfolt állapota 24 óra száradás után

A gyártó javaslatát követve a beszáradt festékfoltot először csak tiszta vízzel próbáltam kimosni. Miután a sima víz nem oldotta fel rendesen, a bal oldali foltot szappanos vízzel, a jobb oldali foltot folyékony mosószerrel próbáltam kimosni. A nagy része ki is jött a fehér trikóból, de a festék nyoma még az intenzív kézi dörzsölés ellenére is megmaradt.

8. A kiöblített trikó

Végső lehetőségként a trikót egy órán keresztül mosószeres melegvízben áztattam, közben párszor kézzel átdörzsöltem. A mosás szép fehérré tette a trikót ott, ahol a festék nem érte az anyagot. A hátán lévő foltok kifakultak, de ugyanúgy láthatóak maradtak, az elöl lévő foltok viszont nem lettek halványabbak. Ezek alapján kijelenthető, hogy a festék a ruhából teljesen nem mosható ki.

 

Személyes vélemény:
A paintball BB relatíve magas az összegért vásárolható meg, már amikor kapható. Az ára általában 20US$ körül alakul, erre még kb. 15US$ postaköltséget kell fizetni, ami mindennel együtt kb. 8000-8200HUF-ot jelent. Jelenleg ez a legdrágább BB, amivel találkoztam, mert még a Maruzen 0,29SGM is olcsóbb, mint ez a BB.
A használata egyszerű, ugyanúgy lehet betölteni a tárakba, mint a hagyományos BB-ket, a gyorstöltő nem okoz sérülést bennük, kézzel nem pukkantható ki, bírja a gyűrődést.
Adagolási hiba csak mid-cap tár használata során lépett fel. Sajnos még nem tudtam tesztelni nagy teljesítményű springes mesterlövészben, ha lesz rá vállalkozó kedvű ember, akkor majd ilyen replikában is kipróbáljuk. A használhatósága elég kétséges. Ember ellen a kis tömege, és a kimoshatatlan festék miatt nem biztos, hogy jó ötlet használni.
Jelenleg egy feladatra tudom elképzelni: szimulációs játékokon a gépjármű ablakának meglövésére, ugyanis találat esetén az üvegen megjelenik a festékfolt, és a gépjárművet vezető játékos jól láthatóan érzékelni tudja a találatot. Máshol jelenleg sem értelmét, sem hasznát nem látom ennek a lövedéknek.
Amúgy jópofa kis cucc, szép borsos összegért. Nagy eséllyel nem fogunk vele játékokon találkozni.
Megvételét csak kipróbálás céjából nem javaslom.

 

Pozitívum:
- feeling faktor,
- jól látható,
- csak becsapódáskor „robban” szét,
- alacsony fps-nél biztosan használható,

 

Negatívum:
- a csomagolás hajlamos a sérülésre,
- magas vételár ~8150HUF (16,3HUF/BB)
- túl kicsi a BB-k tömege,
- minőségi szórás (méret és tömeg),
- kevés gyári információ,
- nem tudni, hogy a kemény külső héj biológiailag lebomló anyagból van-e,
- mégsem bírta a nagy teljesítményű gázos mesterlövészfegyvert,

 

Forrás:
- ehobbyasia webbolt,
- saját mérés és tapasztalat

Beszerzési forrás:
- Redwolf webbolt

 

 

Írta: Interpol, 2012 május 15.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam