King Arms 96BB-s airsoft gránát

Az airsoft játékosok között sokan akadnak, akiknek egyszer szöget üt a fejébe, hogy gránátvetőt szerelnek a fegyverükre. Ezt két okból érdemes megtenni, az egyik a pszichikai hatás, a másik a stratégiai előny. Pszihikailag elrettentő lehet az ellenfélre, mert amikor látják, hogy egy hatalmas gázzal töltött hengert passzírozunk be a vetőcsőbe, meggondolják szeretnének-e elé kerülni. Stratégiai szempontból pedig kiemelkedik a nagy mennyiségű BB egy időben, viszonylag nagy távolságra, és nagy területre való eljuttatásának lehetősége.

Rengeteg gyártó, sok típusa közül lehet válogatni. Vannak olyan gránátok, amelyek csak egyszerűen néznek ki, és vannak olyanok, amelyek a valódi gránátok egyenes másolatai. Először az egyik legismertebb airsoft gyártó a Classic Army 120BB-s gránátját vásároltam meg, de a hatékonysága nem volt meggyőző. Elkezdtünk információkat keresni az interneten, és más gránát tulajdonosok véleményét is megkérdeztük. Két típus került a képbe, az egyik a VFC gyártó gránátjai, valamint a MadBull cég gránátjai. Az előbbit már nem lehet megvenni, az utóbbi típusai viszont meglehetősen drágák (igaz a legjobbak, amik kaphatóak).

A King Arms által gyártott gránát 2008 év elején került a látóterembe, amikor a frissen beszerzett M203-al felszerelt G&P M16A3-at a kezembe vettem.

Rövid ismertetőmben bemutatnám a King Arms cég legújabb gyártású 40mm-es airsoft gránátját.

 

King Arms 96 BB (XM1060) grenade shell

Az internetes leírások alapján ez a gránát teljes másolata a MadBull gránátoknak. Egy ideig rengeteg volt belőle a piacon, majd szépen elkapkodták az emberek és sokáig "out of stock" volt mindenhol. Majd ismét kapható lett néhány példány és gyorsan rendeltem is belőle két darabot.

A gránátot a WGC Shop-on keresztül vásároltam meg.

A gyártó a gránátot egy hegesztett műanyag dobozban árusítja, amit roncsolás nélkül nem tudunk felnyitni. A dobozban csak egy vékony kartonlap és maga a gránát található. Mivel a gyártó nem mellékelt hozzá semmilyen installálási leírást, ezért megpróbáltam először saját gondolat útján összerakni.

A gránát aljában ömlesztve voltak az alkatrészek, a rugó, a szeleptest, a szelep kioldó, és a szeleptestbe illesztendő golyók (ez utóbbiak pici nylon tasakban)

A gránát alkatrészei:

Mivel a folyamat helyes volt, és a reset is megtörtént, ismét szétszedtem hátha valamelyik golyó kiesett. Minden rendben volt újra összeraktam, majd ismét ment bele a gáz, ami ismét kifújt. Ekkor telefonos segítségért folyamodtam, mert leírás hiányában elfogyott a tudomány. A segítség (Beczl és Tibesz - Blackwater) azt javasolta, hogy szilikonozzam be az O-gyűrűket, és így próbáljam. Aztán leesett a tantusz, mi van, ha az általam pótalkatrésznek gondolt másik 4 golyó is kell bele? Szétszedtem, és óvatosan beillesztettem a maradék golyókat, és még óvatosabban összeraktam a gránátot. Gáz bele és tökéletesen működött.

Az összeszerelés lépései:

1. az elsütőgomb helyére illesztése

2. a feszítő rugó behelyezése az elsütőgombba

3. a szelepfej lyukjainak szilikonzsírozása

4. az összes csapágygolyó behelyezése (összesen 8 darab, lyukanként 2db!)

5. a helyesen behelyezett golyók képe

6. a szelepfej rugóra való illesztése óvatosan, lehetőleg víszintesen és függőleges állásban.

7. a helyesen behelyezett szelepfej a gránát alapi részén

8. a szelepházba óvatosan csavarjuk bele a gránát testet, lehetőleg függőleges irányban

9. hibásan álló elsütőgomb

10. a helyreigazítása

11. használatra készen

Innen kezdve már csak a játékon való kipróbálás volt hátra, ami szerencsére nem is váratott sokat magára.

A teljesítménye messze felülmúlja az itthon hasonló áron megvehető CA 120BB-s gránátot!

Elsütéskor hatalmas hangja van, és nagy erővel repíti ki a beletöltött 96BB-t. A lőtávja kb. 25m és egy kb. 2-3m átmérőjű területre szórja szét a BB-ket. Én 0,2g-os Blaster BB-vel próbáltam ki. A tesztalany elmondása szerint 15m-en még elég kellemetlen az érzés becsapódáskor, és az egyszerre több helyen érezhető találat nagyon ronthatja a játékos morálját a játékosnak.

A gránát adatai:

 • Gyártó: King Arms Co.
 • Típusa: XM1060
 • Átmérő: 40mm-es szabvány átmérő.
 • Anyaga: aluminium CNC-zett alkatrészekből.
 • Használható gáz: HFC 134a, HFC 22,
 • Kompatibilis: G&P, CA, ICS, Marui, KingArms, Moskito Molds, stb. gránátvetővel.
 • Betölthető BB-k száma: 96db 6mm-es BB, 6 kivetőcsőbe csövenként 16BB.
 • Méretek: 139x40mm
 • Súlya: 290gramm

Előnyei:

 • viszonylag olcsó,
 • nagy hatótáv (kb. 25m),
 • erősen érezhető becsapódás,
 • nagyobb gáztartály,
 • erősebb, masszívabb alkatrészek,
 • vásárolható pótalkatrszek (!)

Hátrányai:

 • sok gázt fogyaszt,
 • nehézkes reset-elés
 • installációs dokumentumok hiánya,
 • szerelni kell használat előtt.

Személyes vélemény:

Pénzünkért szerintem a második legjobb gránátot vehetjük meg, ami a piacon kapható. Nagyot szól elsütéskor, gyorsak a levegőben a BB-k, messzire ellőhető, és megfelelő pozícióból hatékonyan lehet lefogni vele egy visszavonulási utat is. Korábban nagyon a MadBull cég széndioxidos gránátjai felé húzott a szívem, mert a legjobb és a legmesszebbre ellövő gránátokról beszélünk, arról nem is beszélve, hogy a széndioxidos gránátokat nemcsak széndioxid gázzal, hanem red gázzal és green gázzal is lehetett használni. Viszont nem elhanyagolandó tény, hogy egy MadBull széndioxiddal is használható gránát árán majdnem 4 KingArms gránátot lehet venni!

Nekem nagyon bevált, és csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

A gránát beszerezhető:

WGC Shop (link),

eHobbyAsia (link),

Írta: Interpol, 2008 június 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam