KSC M8000 Turkey Cougar Limited Edition

Történelem:
Miután sok fegyveres testületnél szolgálatba állították a Beretta cég sikeres M9-es pisztolyát, felmerült az igény egy hasonló teljesítményű, de a nők által is könnyen használható pisztolyra. A Beretta cég tervezői megalkották a Mod. 8000 névre kersztelt, később a Cougar  (Puma) nevet kapó pisztolyt. A pisztolyt két fajta kaliberre tervezték meg, az egyik a .45-ös kaliberű lőszert használta, a másik a 9mm-es Parabellum lőszert. Érdekessége a pisztolynak, hogy a csöve nem volt rögzítve, és a hossztengelye körül elforgott. Ezzel reteszelte a zárat a töltényűrhöz. Elterjedésében végül is az ára akadályozta meg. Szolgálatba állítottak jó pár darabot, de a tervezett mennyiséget ez nem érte el. Később a Beretta cég befejezte a gyártását, amit egy törökországi fegyvergyártó folytatott, miután megvásárolta a szükséges licenszeket.
Innen kapta a nevét is: Turkey Cougar (Török Puma)
A törökországi gyártónak idén volt jubileuma, és erre az alkalomra adta ki a gyártó ezt a pisztolyt limitált, 200db-os szériában.

Csomagolás:

1. A csomagolás

A pisztolyt egy ezüstkékes dobozban kaptam kézhez. A dobozon semmi hivalkodó nem volt, csupán 4 matrica: egy japán matrica a fegyver biztonságos teljesítményét igazolni, egy egyedi sorszám, a fegyver típusának matricája, és egy termék vonalkód.
A doboz tetejét levéve jött az igazi döbbenet. Olcsó nikecell dobozban (ami úgy tűnik elég sok pisztoly típusnak lehet a doboza) buborékfóliával befedve volt a pisztoly. Külön részlegbe ömlesztve a hozzá való tartozékok. Először szóhoz sem jutottam, mert nem ezt a szintet szoktam meg a KSC-től, pláne ha a japán magasabb minőségről, és egy limitált 200db-os szériáról van szó. Szóval a csomagolás egy trágyadomb.

2. A beltartalom

Technikai adatok:
Hossz: 180mm
Súly: 765gramm
Tárkapacitás: 26BB
Hop-up: állítható
Teljesítmény: 310fps

Csomag tartalma:

3. A pisztoly és tartozékai

- M8000 pisztoly
- tár
- hop-up állító kulcs,
- töltő eszközök,
- 0,89mm-es imbuszkulcs,
- némi BB (jelzés nélküli, TM 0,25-ös kinézete van)
- leírás

A fegyver:

4. A pisztoly és a tár

Kézbe véve elég jó súlya van, ahhoz képest, hogy egy ABS-ből készült GBB pisztolyról van szó. A pisztoly minőségére nem lehet panasz, még elég kritikus szemmel nézve sem találtam hibát rajta. A megmunkálása úgy tűnik eltérő a többi KSC modelltől, mert a felületre nézve CNC marási nyomok találhatóak rajta. Az összes alkatrész magas minőségről tanúskodik, hiba, színhiba, anyaghiba sehol nem található, minden tökéletesen passzol. Az eddigi legjobban kinéző pisztolyok egyike lett a szememben. Az illesztések pontosak, sehol egy laza alkatrész. A fegyver működése precíz, szinte tökéletes. Szinte. Összesen két hiba merült fel, az egyik a KSC összes ABS pisztolyánál szinte mindig előforduló gyenge helyretoló rugó, a másik pedig a teljes BB betöltésekor előforduló adagolási hiba. A tár BB-vel való betárazásakor ellenőrizni kell, hogy a BB-knek van-e egy kb. 3mm-es fel-le mozgása. Inkább javaslom a 24BB töltését.

ABS alkatrészek: tok, szán, markolat, külsőcső, hop-up ház, hátsó irányzék
Fém alkatrészek: tár, szánakasztó, szánrögzítő, fesztelenítő, kakas, rugóvezető, elsütő-szerkezet, nozzle, első irányzék, csavarok, tengelyek, blowback szelep.

Mindegyik alkatrész magas minőségű, precízen legyártva.

Feliratok:

5. Az egyedi sorszám és a gyártó felirata

6. A gyártó és a származási ország

7. A török gyár jele a markolaton, és a típus megnevezése

8. A biztonsági figyelmeztetés és a tanúsítványok jelei

9. JASG = Japan AirSoft Gun

A pisztoly szánjának jobb oldalán a fegyver típusa és a „Patented” felirat, a bal oldalon a gyártó neve és a származási ország van beütve. A tok jobb oldalán a biztonsági figyelmeztetés, illetve valószínűleg minőségi tanúsítványok apró jelei vannak beütve, a többi KSC pisztolyon nem voltak ilyen jelzések. A tok bal oldalán található meg az egyedi sorszám, amiből sajnos nem derül ki, hogy hányadik darab a pisztoly a 200db-os sorozatban.
A tok alján a sátorvas előtt még találunk egy „JASG” feliratot is.
Az összes felirat szép, sehol egy hiba bennük.

Irányzékok:

10. Az első és hátsó irányzék

11. Az irányzékok


Az első irányzék fémből, a hátsó műanyagból készült. Mindegyikben kis fehér pontok segítik a célzást. Sem a hátsó, sem az első irányzék nem állítható, de ez nem is baj, ugyanis a pisztoly a próbalövések során pontlövőnek mondható 5 méteren, és 10 méteren is csak 1-2cm a szórása.

Biztosítás:

12. A pisztoly tűzkész, és biztosított állapotban

A pisztoly két oldalán található egy kétkezes fesztelenítő, ezt lenyomva a kakas fesztelenített állapotba kerül, és amíg ez biztosított állásban van, hiába húzogatjuk az elsütőbillentyűt, a pisztoly nem süthető el. Csőre töltve, kibiztosítva, fesztelenített állapotban elég a kakast hátrahúzni és az elsütőbillentyűt meghúzni, vagy egyből az elsütőbillentyűt meghúzni, és máris kiváltható a lövés. A pisztoly elsütése könnyű, nagyon kényelmes, de meg kell szokni az elsütőbillentyű kb. 8mm-es holtjátékát.

Működés:

13. A pisztoly működése


A pisztoly működése precíz, gyorsan szétszedhető, de az összeszerelése kicsit több időt vesz igénybe. Minden kezelőszerv pontosan működik, akadás nem fordul elő. Lövéskor a szán hátrasiklása közben a célgömb szinte alig mozdul el a célról, gyorsan lehet vele pontos lövéseket leadni. Az elsütőbillentyű lazasága a Glock-széria után szokatlan volt, de gyorsan meg lehet szokni. Mint mindegyik eddigi KSC pisztolyom, ez is a 0,25 minőségi BB-vel produkálta a legjobb lőképet.

Külső-, és belsőcső:

14. A külsőcső

A külső csövön látszik, hogy műanyagból van, de nem olyan gyenge a minősége, mint a TM P226 esetében. A külsőcső hátsó részén található meg három bütyök, ezek elősegítik a cső forgását, illetve a reteszelést. A külsőcső elején huzagolás-imitáció látszik.
A belsőcső a szokásos KSC belsőcső, acélból, kívül-belül felület kezelve, és tükörfényesre polírozva. Hiba, sérülés sehol nem fedezhető fel benne.

Hop-up:
Itt is a már megszokott KSC kulcsos hop-up állítással találkozunk. A hop-up beállításhoz a szánt hátra kell húzni, és megakasztani a szánakasztóval, majd a kulcsot a hüvelykivetőbe behelyezve tudjuk a hop-up hatást állítani. Precízen beállítható, a 0,25-ös BB-hez, körülbelül 85%-ra kell állítani. A röppálya szép egyenes, de úgy tűnik, hogy olyan messzire nem lő el, mint a Glock 17 vagy az M945.

Tár:

15. A tár oldala és eleje

15. A tár hátulja és alja

15. A szelep, a tárajak, és a gumitömítés

A műanyag tárfenék és a gázkiáramló nyílást tömítő gumi kivételével minden fém, még a tárajak is. Masszív erős darab. Pontosan illeszkedik, a behelyezés után stabilan rögzül. Gyárilag 26BB a tárkapacitás, de a fellépő adagolási probléma miatt célszerű csak 22BB-t betárazni. Egy töltéssel, normál használat mellett ezzel a pisztollyal is két tár BB lőhető ki, de ajánlott inkább minden tárazáskor gázzal is tölteni.
A tár alján lévő gázbetöltő szelep nem volt gumival tömítve, ezt pótoltam, így megakadályozva a gáz mellé szivárgását. A tár tetején lévő gumitömítés a megszokott kiváló minőségű gumi, megfelelő karbantartással örökös darab lesz ez is.

Személyes vélemény:
Egy G&P M4A1 áráért azért nagyobb durranásra számítottam. A csomagolás és a belső elrendezés a pár évvel ezelőtti kínai szintet idézi. A vele egy árban lévő VSR-10 G-spec alapdoboza nagyságrendekkel szebb, a beltartalma is különb. Maga a pisztoly nagyon szép, szinte tökéletesen működik. Hiányoltam azokat a kis figyelmességeket, amiket ezen a szinten elvárna az ember. Nem várom el a fadobozt, meg a plüss belsőt, de egy nyamvadt Cyma Glock 18C doboza is szebb belül. Elvárok minimum egy kis kártyát ami bizonyítja, hogy ez a limitált 200db-os széria hányadik példánya. Ez sajnos a tokon lévő sorszámból sem tudható meg. Ezt nagyon negatívan értékelem. Tetszett a fesztelenítő/biztosító működése, a magas minőség, a precíz működés, a kezelőszervek ergonómiája, a színvilága.

Pozitívum:
- limitált széria,
- high end minőség,
- precíz működés,
- pontos lőkép,
- színvilága,
- sok fém alkatrész,
- könnyen használható,
- kiváló biztosító
- az eredetit utánozó működés

Negatívum:
- kritikán aluli csomagolás,
- hiányzik a Limited Edition tanúsítvány,
- a gyárilag megadott 26BB-t betöltve akadály lép fel,
- kicsit nehézkes összeszerelés,
- nem állíthatóak az irányzékok,
- pocsék marketing
- irreális vételár (TM VSR-10 G-spec ára)

 

Írta: Interpol, 2010 január 15.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam