KSC USP Match

Mohácsi barátunk úgy döntött, hogy ideje venni magának egy GBB pisztolyt. A vásárlás előtt abban a szerencsés helyzetben volt, hogy kezébe tudott venni több típust: Glock szériák, USP .45, Sig P226, M945, M8000. Mivel - bal kezes lévén - ezek közül az USP-t tudta a legkényelmesebben használni, így eldöntötte, hogy USP .45-öst vesz. Viszont valami egyedit is szeretett volna, ezért végülis az USP Match-re esett a választása. Abban a szerencsében részesültem, hogy átnézésre és a teszt megírására megkaptam tőle ezt a pisztolt.

Nézzük mit is nyújt a KSC kézi ágyúja.

Csomagolás:

A pisztoly egy papírdobozban érkezett, melyen a gyártó és a típus feltüntetése mellett kis felirat is tájékoztat minket a GBB rendszerről. Ez a pisztoly már az újratervezett Blowback rendszert - a System 7-et - kapta meg.
A dobozt felnyitva a pisztolyt és tartozékait egy formázott nikecell tartóban találjuk meg. Ez stabilan rögzíti a tartozékokat, és így teljes védelmet nyújt nekik.

Tartalom:
- KSC USP Match pisztoly,
- 1db tár,
- némi BB,
- hop-up állító kulcs,
- imbuszkulcs a szétszedéshez,
- biztonsági kulcs,
- gyári leírás,
- robbantott rajz,
- külön szerelési útmutató a Match szériához,

Adatok:
- gyártó: KSC
- modell: USP Match Taiwan version
- mérete: 245 mm
- csőhossz: 133mm
- tömege: 1110 gramm
- felhasznált anyagok: ABS, fém
- működési elv: Gas Blow Back (GBB), System 7
- tárkapacitás: 29 BB
- hop-up: állítható
- teljesítmény: 375fps
- maximális lőtáv: kb. 40 méter
- hatásos lőtáv: kb. 30 méter

A fegyver:


Fém alkatrészek: a tokban lévő frame, az elsütő szerkezet, a tár, a szán, a tokon lévő kezelőszervek, a külsőcső, a kompenzátor és az irányzékok utánzat..

ABS alkatrészek: a tok.

A felületi kidolgozás a KSC pisztolyok között is kimagaslóan jó, az illesztések pontosak, precízen mozognak, sehol nincs lötyögés . A mozgó alkatrészek gyárilag megfelelően vannak zsírozva, ezért használat előtt nem igényelnek további kenést.

Feliratok:

A feliratok szépen kidolgozottak, lézergravírozottak. Feliratok vannak a kompenzátoron, a szánon, a markolaton, a táron, a külső csövön, a cső alatti kis lemezen pedig jól látható az azonosító.

Irányzékok:

Mind a hátsó, mind az első irányzék fémből készült. Közülük az első nem, de a hátsó irányzék állítható. A hátsó irányzékon a nézőke kellően széles, de mivel sem az első, sem a hátsó irányzékon nincs a célzást segítő felfestett segédvonal vagy pont, így a célzás egy kicsit nehézkes. Valószínűleg hozzá lehet szokni, de ennyi pénzért igazán jó lett volna legalább 3db fehér pötty.

Biztosítás:

A csőre töltött pisztolyt a biztonságos viseléshez két módon biztosíthatjuk. Az egyik módszer a hagyományos biztosítás, ilyenkor a kakas megfeszített állapotban marad, és a biztosítókar finom lefelé nyomásával máris lövésre kész a pisztoly. A másik lehetőség, hogy a biztosítókar lefelé nyomásával úgymond fesztelenítjük a pisztolyt. Ilyenkor a kakas előremozog a fesztelenített helyzet felé, de nem éri el teljesen a szánt. Az elsütő billentyű is előremozog, és ez által megszűnik a feszített helyzete. Ebben az esetben a lövéshez elég vagy a kakast ismét hátrahúzni, vagy az elsütő billentyűt elmozgatva kiváltani a lövést. A biztosított állapotban a vétlenlövés szinte kizárt, magától nem kerül tűzkész állapotba és biztonságosan hordható.

A fegyvert a hozzá adott biztosító kulccsal le is tudjuk zárni ( illetéktelen használat megelőzése). A markolat aljában kapott helyet a biztosítózár, a kulcsot ide beillesztve, és elforgatva a pisztoly lezárható.

Belső alkatrészek:

A tokon belül található egy fém keret, itt vannak rögzítve az elsütő szerkezet, a tárkioldó, szánakasztó, és a biztosítók alkatrészei. Az alkatrészek könnyen elérhetőek, emiatt a karbantartásuk is könnyen megoldható.

A pisztoly részleges szétszerelése:
- tárat vegyük ki,


- ellenőrizzük, hogy a csőben nem maradt-e BB,


- a kompenzátor kér imbuszcsavarját csavarjuk ki, szedjük le a kompenzátort a pisztolyról,


- csavarjuk ki a pisztoly jobb oldalán lévő szánakasztó rögzítő csavarját,


- vegyük ki a szánakasztót,


- toljuk előre a szánt,


- a rugóvezetőt toljuk előre a csővég irányában, majd a hop-kamra alatt található rugóvezető rögzítőt hajtsuk ki a helyéről, majd vegyük ki a szánból a rugóvezetőt a helyretoló rugóval,


- vegyük ki a külsőcsövet a szánból,


- a rugóvezető rögzítőjét ismét kihajtva a belsőcső kivehető a külsőcsőből,

 

- a pisztoly részlegesen szétszedve:

 

Külső- és belsőcső:

A külsőcső teljes egészében fémből készült, a belsőcső pedig a KSC-nél már megszokott magasan felpolírozott cső. A belsőcső belül (mint mindig) tükörfényesre van polírozva, és a későbbi lőtesztek szerint a szórása is kicsi.

A hop-up:

A hop-up rendszer itt is a megszokott KSC rendszer, ugyanazokkal a tulajdonságokkal. A nulla hop-hatás a 0,25-ös BB-t ugyanúgy feltekeri, ezért a hop-kamra ideális beállítása a 80% körüli helyzet . A lőtáv megfelelő, és a BB is szép egyenesen repül a levegőben.
A hatásos lőtávot 30 méter körülire saccolom, de stabil röppályán ennél messzebbre is elrepül a BB. A hop-up ugyanazzal a kulcsos módszerrel állítható, mint a többi KSC pisztoly esetében. Ajánlott hozzá a minőségi 0,25-ös BB használata .

A tár:

A tár teljesen fémből készült, kivéve a tár alján lévő műanyag takaró lapot. A gázbetöltő gyárilag nem volt tömítve, így gáztöltéskor mellé ment a gáz egy része. Ezt egy kisméretű O-gyűrűvel lehetett orvosolni. A régi szériás USP-vel ellentétben itt már felhasználóbarátabb a BB-k betöltése: ehhez egyszerűen le kell húznunk a BB-ket adogató műanyagot, ami a tár alján megakad (hasonlóan, mint a Glock szériák esetében). Egyszerre 29BB tárazható be, ezt könnyedén kilövi a pisztoly. Egy gáztöltéssel majdnem 2 teljes tárnyi BB lőhető ki.

Teljesítmény:

A KSC a System 7-es GBB rendszerrel egy olyan rendszert szeretett volna bevezetni, ami a felhasználóknak nagyobb élményt ad. Ilyen lett a magasabb teljesítmény, és az erősebb blowback hatás. Ez ugyanakkor áldozatokat is követel, ugyanis jelentősen megnövekedik a gázfogyasztás: egyes típusok esetében annyira, hogy egy töltéssel mindössze egy tárnyi BB-t lőhetünk ki. Ugyan az USP Match esetében a megnövelt gáztartály miatt ez a mennyiség kitolható, de még így is elmarad a hagyományos KSC GBB rendszerek által egy töltéssel kilőhető 2-2,5 tárnyi BB mennyiségétől.

A pisztoly kronózásakor jött a döbbenet: mivel jócskán 350fps felett teljesített, így a hatályos MASZ Szabályzat értelmében ezt a pisztolyt sajnos nem lehet CSAK épületharc játékon használni!

Pozitívum:
- sok fém alkatrész,
- szép kidolgozottság,
- jó lő táv és pontosság,
- a nagy gáztartály miatt gyors lövések is leadhatóak vele,
- mindkét oldalon vannak kezelőszervek,
- viszonylagosan kényelmes használat,
- kiváló biztosítás,
- kellemes blowback hatás.

Negatívum:
- nagy fps,
- nincs az irányzékokon célzást segítő festés,
- hatalmas méret,
- tok nehezen szerezhető be hozzá,
- a kompenzátor leszedése után kilóg a külső cső,

Személyes vélemény:
Nagyon nem lehet rosszat mondani rá. Működésben hozza a KSC színvonalat, és amennyire komolytalanra vettük a kinézete miatt, annyira meglepett minket. Aki eddig a kezébe vette, az kellemesen csalódott benne. A nézők között is meglepetést, döbbenetet okozott, sokszor lehetett hallani a sugdosást a hátunk mögött („Baszki mekkora!”, „Azta ez meg mi?” stb.) Kézben elrettentően néz ki, és az ellenfelek nem hiszem, hogy szívesen állnak ki elé célpontnak. Filmbeli szupersztár érzést ad, de ez elmúlik amikor visszatesszük a dobozába.
Játékra a korlátozott használhatósága miatt feltételesen ajánlom, aki soha nem megy csak CQB elemeket tartalmazó játékra, és erre gerjed, az vegye meg, nem fog csalódni benne. Céllövészetre, sportlövészetre viszont teljes mértékben ajánlom.

Végezetül pár kép akinek biztos jól mutat a kezében a pisztoly:

 

Köszönönet Bravohawke-nak a Mohácsi Airsoft Club-ból, hogy fegyverét a teszt megírásához a rendelkezésemre bocsátotta!

 

Írta: Interpol, 2010 május 27.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam