Védekezés a kullancs, szúnyog ellen

 

A KULLANCS ÉS A KULLANCS ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK

A játékok és túrák alkalmával gondolom már mindenki találkozott ezekkel a kis utálatos parazitákkal. Mivel potenciális betegséghordozók, így úgy vélem, mindenki számára hasznos lehet, ha egy kicsit jobban megismerjük őket és azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy megfertőződtünk. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a kullancs által terjesztett betegségek MEGELŐZHETŐK abban az esetben, ha a kullancsot időben és szakszerűen eltávolítjuk!

ELŐSZÖR IS ISMERJÜK MEG AZ ELLENSÉGET!

A világon számtalan kullancsfaj él, ez az élősködő gyakorlatilag valamennyi kontinensen megtalálható. Magyarországon főleg a Dunántúlon és az Északi középhegységben terjedtek el a kullancsok, a legtöbb megbetegedést Zala, Somogy, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyéből jelentik.

A hazai kullancsfajok jelenlegi ismereteink szerint kilencféle betegséget terjeszthetnek, melyek közül egyet vírus, egyet egysejtű parazita, a többit baktériumok okoznak. Ezek közül az emberre veszélyes két legfontosabb betegséget: a legritkább, mégis a legsúlyosabb vírusos agyhártya – és agyvelőgyulladást (kullancsencephalitis) és a baktérium eredetű Lyme-kórt a közönséges, vagy népies nevén vörös hasú kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti. (megj: a Lyme kórt a kullancson kívül a forralatlanul ivott, frissen fejt tehén-, juh-, és kecsketej is közvetítheti!). A vírusos kullancsencephalitis maradandó idegrendszeri károsodást (bénulás) okozhat, szerencsére ellene már van védőoltás. A leggyakrabban előforduló Lyme-kór ellen azonban sajnos még nincs vakcina, viszont antibiotikumokkal jól kezelhető.

A köztudottan erdőkben, (ott is leginkább a bőséges aljnövényzettel borított terülteken) élő Ixodes ricinus legnagyobb ellensége a szárazság, valamint a száraz, hideg tél, így minél enyhébb, csapadékosabb telet tudhatunk magunk mögött, nyáron annál nagyobb kullancsinvázióra lehet számítani. A kullancs életciklusa 2-6 évig tart, ez idő alatt petéből lárva, majd nimfa, végül kifejlett imágó alakul ki. Mindhárom létállapot kialakulásához vérre van szükség, a köztes ínséges időkben az Ixodes növényi nedvekkel és a harmatból nyert vízzel táplálkozik. Életciklusa miatt a kullancs mindhárom létállapotában megtámadja az embert, ám a lárvák csak kivételes esetben fertőzöttek. Leggyakrabban első vérszívásuk során fertőződhetnek meg a kisemlősöktől, ezért a belőlük kifejlődő nimfák már sokkal gyakrabban hordozzák az emberre is veszélyes kórokozókat.

Beépített túlélő felszerelés
Az éhes kullancs mindig fölfelé mászik (a fűszál hegyére, vagy a kisebb bokrok tetejére), ahonnan már a kistestű rágcsálókra is ráakaszkodhat. Mivel még a kifejlett kullancs sem mászik másfél-két méternél magasabbra, ezért nem igaz az, hogy a fákról kell várnunk a potyogó veszélyt. Ez az élősködő a test melegének, szagának, a kilélegzett levegő széndioxid tartalmának érzékelése révén találja meg áldozatát, bár a táplálékszerzését valószínűleg a tapintás is segíti (ha megérinti egy mellette elhaladó állat, akkor azt azonnal megragadja). Miután a kullancs rákapaszkodott az áldozatára, végigmasírozik rajta, hogy megtalálja a megfelelő behatolási pontot (puha, vékony bőrfelület, hajlatok). Ezt követően nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, majd az elülső lábával szinte orvosi precizitással egy kis rést vág rajta. Lábaival lehorgonyozza magát, majd szívókájával megkezdi a behatolást. Szívókáját csipesz-szerű tok borítja, amely a behatolás után szétnyílik, így megakadályozza a kullancs kiesését (hasonlóan, mint egy nyílhegy, vagy horgony). A behatolás észrevétlenségét többféle anyag segíti: a szúrás előtt a kullancs érzésteleníti a bőrt, majd egy szaruoldó váladékot fröcsköl rá, ami felpuhítja a bőrt. Szívás előtt gyulladás gátló anyagot spriccel ki magából, nehogy a fájdalom vagy a viszketés elárulja, miben mesterkedik. Szívókájának eldugulását egy véralvadást gátló anyag befecskendezésével kerüli el, de emellett még ragasztó hatású váladékot is alkalmaz, felkészülve a napokig tartó szívásra. A kullancs a beágyazódást követően nem kezd rögtön vérszívásba. Eleinte csak a nyiroknedvet szívja, majd kb. 4-6 óra elteltével vágja fel a kapilláris véreret, és kezd vérszívásba. A vérszívás időtartama a kullancs nemétől, és fejlettségi állapotától függ. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni. A peterakásra készülő kullancs azonban akár hetekig is csünghet az áldozatán. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, aminek hatására a potroha babszem nagyságúra is megduzzadhat. A folyamat teljes egészében fájdalommentes, mi emberek semmit sem érzünk belőle.

Hogyan kerül a kullancs szervezetéből az emberbe a kórokozó?
A Lyme-kór bacilusa a kullancs nyálmirigyében és gyomorrendszerében (a potroha végében) található. A kullancs a kiszívott vért az eredeti térfogat 10-20 százalékára sűríti össze, és mivel nincsen végbélnyílása, a felesleges folyadékot folyamatos nyálzás és öklendezés során üríti ki a testéből. Ezzel elérkeztünk az ember szempontjából legveszélyesebb mozzanathoz, mert a kullancsok esetében a fertőzés átvitelének leggyakoribb módja az, hogy a nyálmirigyekben tenyésző mikroba ezzel a nyálzással jut be az áldozatba.

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek többsége a csípés után 3-30 nap között jelentkezik!!!!

 

MIT KELL FIGYELNI? MI A TEENDŐ?
1. Először is, ha lehet, védekezzünk a kullancscsípés ellen, aminek legjobb módja a megelőzés, vagyis a megfelelően zárt öltözék (pl. nadrágszárra felhúzott zokni, bakancsba betűrt nadrág, nadrágba betűrt póló, ing vagy zubbony), illetve a kullancsot távol tartó riasztó kenőcsök és krémek alkalmazása. Ezek a repellensek (rovarriasztók) azonban mindössze 3-4 óráig hatásosak, utána ismételni kell a használatukat. Tévhit, hogy a "polybé" tabletta riasztja a kullancsokat, ezzel szemben biztosan kellemetlen vizelet- és testszagot okoz.

2. Ha nem sikerült megelőzni a csípést, mielőbb el kell távolítani a kullancsot! Minél tovább tartózkodik ugyanis a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőzés esélye. A napi "kullancsvizit" célszerű minden kirándulás, kertészkedés, erdei-mezei munka után (bár az alig 1mm-es kullancslárva észrevételéhez nagyon jó szem kell). A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, egy egyszerű csipesszel mindenki elvégezheti. Kivételkor mindig a kullancs bőrhöz legközelebbi részét (tor) ragadjuk meg a csipesszel és egyenletes, határozott mozdulattal húzzuk ki. Ne tekergessük!! Vigyázzunk, ne nyomjuk meg a potrohát, mert abból kiszabadulhatnak a baktériumok! Soha ne kaparjuk, dörzsöljük vagy nyomkodjuk! Az alábbi két videó a kullancs szakszerű eltávolítását mutatja be csipesszel és cérnával.

3. Ha eltávolításkor a kullancs feje bennszakad, akkor sincs baj, ugyanis két hét alatt idegentestként (mint egy szálka) kilökődik. Ellenben, ha megpróbáljuk tűvel vagy egyéb eszközökkel kiszedegetni a fej darabkáit, menthetetlenül befertőzzük a csípés helyét, aminek bőrgyulladás, esetleg orbánc lesz a következménye. A kullancs helyét fertőtleníthetjük alkohollal vagy jóddal (ha nem vagyunk jód-érzékenyek!), esetleg a kitépett kullancsot eltehetjük egy kis dobozba, mert ha később tüneteink lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.
4. Jegyezzük fel a kullancscsípés és az eltávolítás idejét (erre a későbbiekben szükség lehet) és az elkövetkező hetekben figyeljük a helyét. A kullancsbetegségek többsége két héten belül jelentkeznek.

5. Fertőzés esetén a legfontosabb tünetek: láz, fejfájás, bőrpír, nyirokmirigy-duzzanat. Ha bármilyen elváltozást vagy tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

MI LÁTHATÓ A KULLANCSCSÍPÉS HELYÉN?
Az eltávolított kullancs helye lehet teljesen békés, reakciómentes. Máskor - főleg, ha a kullancs hosszabb ideig volt a bőrben - lencsényi halványpiros göb látható. A kullancs nyálára érzékeny személyekben 2-3 cm-es élénkpiros viszkető folt is jelentkezhet, amely a következő 2-3 nap alatt magától elhalványodik (ettől sokat megijednek, pedig ez nem Lyme-kór). Ezzel szemben a csípés után legalább 3 nappal, esetleg hetekkel később kezdődő, fokozatosan növekvő, középen világosabb, szélén pirosabb, vándorló bőrpír a Lyme-kór korai tünete (Lyme folt), amely ANTIBIOTIKUMOS kezelést igényel!!!! Az ábrán egy típusos Lyme-folt látható, ami a széli részen terjed. (fotó: Wikipedia)

MI A LÁZ JELENTŐSÉGE?
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek további fontos tünete lehet a láz, különösen kullancsencephalitisben (kétlázas kórforma) és tularemiában, de a ritkább kullancs terjesztette betegségekben is. A Lyme-kórra NEM jellemző a láz.

MIRE UTAL A NYIROKMIRIGY DUZZANAT?
A nyirokmirigy-duzzanat a kullancscsípéshez legközelebb eső régióban tularemiában (nyúlpestis), bartonellosisban és TIBOLA-fertőzésben fordul elő. Fontos azonban tudni, hogy a nyirokmirigy-duzzanat számos más fertőző és nem fertőző betegség kísérő tünete lehet, ezért az orvosi vizsgálat elengedhetetlen.

MI A HELYZET AZ ÍZÜLETI ÉS MÁS MOZGÁSSZERVI PANASZOKKAL?
A kullancsencephalitis kezdetén jelentkezhet végtagfájdalom. A Lyme- kór késői tünetei között szintén előfordulhat egy-egy nagyízület (térd, könyök) fájdalmas duzzanata, a szimmetrikus (kétoldali) ízületi fájdalom azonban NEM jellemző a Lyme-kórra.

A VÉDÖOLTÁS:
Védőoltás csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen áll rendelkezésre. A kullancsencephalitis súlyos idegrendszeri tünetekkel, nem ritkán izombénulással és kellemetlen maradványtünetekkel járó betegség. Minden korosztály érintett lehet, de legsúlyosabban a felnőtt férfiak betegednek meg, a megfigyelések szerint a gyermekek betegsége enyhébben zajlik.
A kullancsencephalitis elleni védőoltás jó 15 éve hozzáférhető a hazai gyógyszertárakban. Az oltási sorozat három adagból áll: az első oltás után 1, majd 12 hónap múlva, ezután pedig háromévenként egy újraoltás szükséges. A gyorsított immunizálás azok számára javasolt, ahol nincs idő az egy hónap kivárására. Ebben az esetben az első oltás után 1 héttel kapják a másodikat, újabb két hét múlva a harmadikat, majd 12 hónap múlva a negyediket. Ettől kezdve szintén háromévenként ajánlatos az emlékeztető oltás. Felnőttek és gyermekek számára külön oltóanyag van forgalomban. Az oltási reakció enyhe: az első oltás napján magától múló hőemelkedés és fejfájás jelentkezhet, a többi oltásnál még ennyi reakció sincs. Az oltás helye 2-3 napig érzékeny. Szabályszerűen oltott felnőtt esetében gyakorlatilag nem fordul elő kullancsencephalitis.

TOVÁBBI HASZNOS TANÁCSOK:
1. Ha van rá mód, lehetőleg kerüljük a kullancs kedvelte helyeket, azaz a bozótokat, állatok járta legelőket. Pihenéshez mindig terítsünk a földre pokrócot, sátorlapot vagy ponyvát.

2. Mivel kullancscsípésre leginkább a magas füves, sűrű bozótos területeken és a lombos erdőkben számíthatunk, a kockázatot a megfelelő öltözékkel is csökkenteni lehet. Ajánlatos a gyakorló nadrágszárát a zokniba, bakancsba, az inget a nadrágba tűrni, hogy az élősködő ne tudjon se bejutni, sem belül felmászni. A hosszú ujjú zubbony (még nagy melegben is) biztonságosabb, mint a póló.

3. Lehetőleg mindig viseljünk sapkát, bonnie-t, laza sálat.

4. A kullancsriasztó kenőcs, spray jó szolgálatot tehet, érdemes még a ruhánkat is befújni vele, tudva, hogy hatása általában csak 2-3 óráig tart.

5. A kirándulás végén az egész testünket vizsgáljuk át, sőt még a levetett ruhadarabokat is rázzuk ki.

KULLANCSVADÁSZ TÉVHITEK:
1. A parazita megfojtása olajjal, krémmel, zsírral: KERÜLENDŐ, ugyanis öklendezésre készteti az állatot, így a kullancs gyomrában és nyálmirigyében tanyázó Lyme-kór okozója könnyebben a szervezetünkbe kerülhet és így siettetheti a fertőzést.

2. A kullancs a fákról pottyan az emberre. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a magasból vetik magukat áldozatukra, hanem a fűszálakon, a bokrok levelein várakoznak.

3. A meztelen felsőtest veszélyes. A kullancs fénykerülő, ezért fedetlen területen ritkán csíp és nem is tud észrevétlenül a hajlatokba kerülni, ezért a nagy melegben biztonságosabb a fedetlen felsőtest, mint a bő szabású póló vagy blúz.

4. A háziállatokon megkapaszkodott kullancs átmászik az emberre is. A már megtapadt kullancs nem hagyja ott áldozatát, veszélyt csak addig jelent, amíg jó helyet keresve bolyong az állat szőrében.

UTÓSZÓ:
Mint láthattátok, a kullancsoktól nem kell rettegni, vagy pánikba esni, az általuk terjesztett betegségek megfelelően zárt ruházattal, kullancsirtó spray-k és krémek alkalmazásával, a bőrünk túra vagy játék utáni átvizsgálásával és a kullancsok időben történő, szakszerű eltávolításával megelőzhetők! Személyes véleményem szerint egy airsoftos csak akkor oltassa magát, ha nagyon gyakran játszik magas kockázatú területen (a túl gyakori oltás ugyanis hajlamosíthat autoimmun betegségekre, és ugyan ritkán, de oltási szövődmények is előfordulhatnak). Ezzel szemben mindenképpen ajánlott a rizikócsoportba tartozók: ERDÉSZEK, TÁJFUTÓK, VADÁSZOK és MÉHÉSZEK beoltása!!!!!

 

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK A SZÚNYOGOK ELLEN?

Biztosan mindenki szenvedett már ezeknek a kellemetlen vérszívóknak a csípésétől. Köszönhetően az idei év csapadékos és meleg nyarának a rekord mennyiségben elszaporodott szúnyogok kegyetlenül megkeserítik az airsoftosok és túrázók életét. A mostani leírásban a ma Magyarországon fellelhető szúnyogriasztó szereket szeretném egy kicsit részletesebben bemutatni.

ELŐSZÖR IS ISMERJÜK MEG AZ ELLENSÉGET!
A rovarok számos faja táplálékát emberi vagy állati vér szívásával szerzi. A Magyarországon kimutatott mintegy 44 szúnyogfaj közül csak néhány faj szívja az emberek vérét, de nagy egyedszámuk miatt ezt is sokkal többnek érezzük a kelleténél. Nálunk gyakori csípőszúnyogok a gyötrő szúnyog (Aedes vexans), a mocsári szúnyog (Coquillettidia richiardii) és a dalos szúnyog (Culex pipiens). Bár Magyarországon is élnek maláriaszúnyogok (Anopheles fajok), de szerencsére ritkák, és nem terjesztik a rettegett kórt, a maláriát.

Miért szív vért a szúnyog?
A szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlan, növényi nedvekkel táplálkozó rovarok. A szúnyogok nőstényei is életük jelentős részében növényi nedveket szívogatnak, de sok fajnak a sikeres peterakáshoz legalább életében egyszer vért kell szívnia. Vérszívás nélkül a lerakott peték életképtelenek. A vérrel jóllakott nőstény szúnyog rendszerint pocsolyák vagy állóvizek felszínére rakja le a petéjét, amelyekből néhány nap alatt kikelnek a lárvák, majd többszöri vedlés és a bebábozódás akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a vérszívásra kész szúnyogok.

Hogyan találják meg áldozatukat a szúnyogok?
A szúnyogok látása nem túl jó, a szaglásuk és a hő érzékelésük viszont rendkívül kifinomult. A testből kisugárzódó hő és néhány jellemző illatkomponens (verejték), meglepő módon még a kilélegzett szén-dioxid is az áldozatához vezeti a szúnyogot.

VÉDEKEZÉS A SZÚNYOGOK ELLEN
A csípőszúnyogok hatékony távol tartására kizárólag a kémiai úton ható vegyületek alkalmasak, melyek a szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva gátolják a szúnyogok vérszívását. A B-vitamin (akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve) vagy a fokhagyma a vérszívó ízeltlábúak riasztására alkalmatlan! Az egyes készítmények hatásossága nem csak a hatóanyag koncentrációjától, hanem a felvitel vastagságától, a külső hőmérséklettől és a páratartalomtól is függ: pl. a külső hőmérséklet 10°C-kal való növekedése 30-50%-kal is csökkentheti a rovarriasztók (különösen a DEET) hatásossági idejét, ha pedig melegben még testmozgást is végzünk, és izzadunk, akkor ez a hatásvesztés még kifejezettebb lehet.

MAGYARORSZÁGON KAPHATÓ SZÚNYOGRIASZTÓK:

1. DEET tartalmú riasztók (hatóanyag tartalom és hatásosság):

Ben's 30 kullancs- és szúnyogriasztó aeroszol (30%, 6-8 óra)
Biocolt-U szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol (23%, 5-7 óra)
Biocolt-U szúnyog- és kullancsriasztó krém (30%, 8-10 óra)
Johnson OFF Aktív rovarriasztó aeroszol (30%, 6 óra)
OFF! Family Care rovarrisztó száraz aeroszol (15%, 4 óra)
Protect szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol (20%, 5-7 óra)
Stix kullancs- és szúnyogriasztó aeroszol (20%, 4-6 óra)
Szuku szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol (23%, 5-7 óra)
Szuku szúnyog- és kullancsriasztó krém (30%, 8-10 óra)
Vape Derm Extra szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol (32%, 5-6 óra)

A DEET (N,N-Dietil-meta-toluamid) a rovarűző szerek (repellensek) leggyakoribb hatóanyaga. A DEET-t az Amerikai Egyesült Államok hadserege fejlesztette ki, II. Világháború dzsungelharcaiban szerzett tapasztalatok alapján. Eredetileg mezőgazdasági területeken vizsgálták, katonai alkalmazása 1946-ban kezdődött, ahol is elsősorban Vietnámban és Délkelet-Ázsiában használták. Polgári felhasználása 1957 óta tart.
A DEET hatása azon alapul, hogy a szúnyogok rendkívüli idegenkednek ennek a kémiai rovarűző szernek a szagától, így inkább elmenekülnek, semhogy megkóstoljanak bennünket. Az USA-ban 5-100% DEET tartalmú szerek kaphatók, az 5%-os hatása 90 percig, a 100%-osé 10 óráig tart. A polgári használatban elterjedt repellensek általában 30%-os DEET tartalmúak, azonban a 3M cég katonai használatra kifejlesztett egy olyan speciális, 30-33%-os DEET tartalmú kenőcsöt, mely hatékonysága megfelel a 75%-os tiszta DEET-nek és közel 12 órás védettséget ad.

Bőrön keresztül 2 órán belül felszívódva a szervezetben lebomlik, majd a vizelettel ürül. A 30%-os DEET tartalmú szúnyogriasztók biztonsággal alkalmazhatók a bőrön vagy a ruházatra fújva, gyerekek esetében 2 hónapos kor után használhatók.
Toxicitás: A DEET alapvetően biztonságos szer, de 95% töménység felett idegrendszeri mellékhatásokat okozhat, így Európában polgári használatban maximum 35%-os töménységben engedélyezett. Használata során figyeljünk arra, hogy lehetőleg szembe, szájba, vagy nyílt sebbe ne kerüljön, égett bőrfelületen ne használjuk, a permetet ne lélegezzük be! Szembe kerülve égő, csípő érzést okozhat - ilyenkor a szemet ajánlatos minél előbb kiöblíteni bő, langyos vízzel. Hazaérkezés után langyos szappanos vízzel mindig mossuk le a bőrünkről! Fontos azt is tudni, hogy a DEET a műszálas anyagokat, műbőrt, óraüveget és a festett vagy lakkozott felületeket károsítja.

 

2. PIKARIDIN (Ikaridin, vagy Piperidine) tartalmú szerek


Autan Active rovarriasztó szer, pumpás (20%, 4-8 óra)
Autan Protection Plus kullancs- és szúnyogriasztó folyadék (20%, 6-8 óra)
Autan Protection Plus rovarriasztó aeroszol (16%, 4-5 óra)
Autan Protection Plus rovarriasztó folyadék (20%, max 8 óra)


A Pikaridin-alapú rovarriasztókat az 1990-es években fejlesztették ki Európában. 1998-tól Ausztráliában, 2005-től pedig az USA-ban is széles körben elterjedtek, ugyanis használatuk sokkal tisztább és kellemesebb (színtelenek és szagtalanok), mint a DEET tartalmú szereknek. Rovarriasztó hatásuk legalább olyan (ha nem jobb), mint a DEET-nek, azonban a DEET-vel szemben nagy előnyük, hogy nem károsítják a műanyagokat, valamint hogy fény hatására nem bomlanak le. Általában 2-8 órán át tartják távol a vérszívókat, hatékonyságuk függ a szúnyogok típusától is (egyes fajokra jobban hat, mint másokra).
Toxicitás: Alapvetően biztonságos szerek minimális mellékhatásokkal (kicsit biztonságosabbak, mint a DEET). Itt is vigyázzunk, hogy használat során szembe, szájba ne kerüljön, és a permetet ne lélegezzük be! Gyerekeken 2 hónapos kor felett alkalmazhatók.


3. ETIL-BUTIL-ACETIL-AMINOPROPIONÁT (IR3535) tartalmú riasztók


Naturland szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol (20%, 4-6 óra)

Az IR3535 Európában mintegy 20 éve van használatban, az USA-ban 1999 óta hozzáférhető. Az irodalom szerint a szúnyogok ellen 2-7 órás, a kullancsok ellen 4 órás védelmet nyújt, bár riasztóhatása nagyban függ a szúnyogok fajtájától is.
Toxicitás: Nagyon biztonságos, különösen gyermekek esetében ajánlott a használata.

4. NÖVÉNYI ALAPÚ REPELLENSEK:


Galaktív -Bio: eukaliptusz-kókusz és citronella olaj tartalmú (4-5 óra)

A szintetikus szúnyogriasztókkal szemben a növényi alapú szereket viszonylag kevésbé vizsgálták. Szélesebb körű elterjedésüknek az is gátat szabott, hogy hatásosságuk jelentősen elmaradt a kémiai szúnyogriasztóktól: pár perctől mindössze 1-2 óráig tartják távol a rovarokat.
Citronella olaj: A Citromfű vagy Citronella (Cymbopogon nardus illetve Cymbopogon winterianus) olaja az USA-ban 1948 óta használt szúnyogriasztó. A szer citromra emlékeztető illatú, átlagos hatása kb. 20 perc, így félóránként újra magunkra kell kenni. Kullancs ellen nem hatásos!

Szójabab-olaj: Az USA-ban 1997 óta terjedt el, Európában pár éve használják. Gyakran keverik egyéb természetes eredetű szúnyogriasztó hatású olajokkal (muskátli olaj, kókuszolaj). A tesztek szerint a szójabab-olaj hosszabb hatású, mint a citronella: kb. 3.5 óráig tartja távol a vérszívókat. Kullancs ellen nem hatásos!

Eukaliptusz-olaj (PMD): A növényi alapú szúnyogriasztók közül a PMD a leghatásosabb. Kínában 1978-óta használják, Aurópában és az USA-ban 2002 óta lehet hozzá férni. Rövid távú hatásossága megfelel a 30%-os DEET-nek, de repellens hatását gyorsabban elveszti. A 40%-os citromolaj-eukaliptusz kivonat maximum 6 órát tartja távol a vérszívókat. Toxicitása alacsony, azonban használata során mindenképpen kerüljük a szembe kerülést, mert kifejezetten (az összes eddigi szernél jobban) irritálja a szemet! Gyermekeken csak 3 éves kor után alkalmazható.

5. SZÚNYOGRIASZTÓ KARKÖTŐ


Viszonylag új termékként néhány éve került Magyarországra az a szúnyog és kullancsriasztó karkötő, melyet „BUGSLOCK” fantázianévvel találtam meg az interneten. A leírás szerint a karkötő kifejlesztésénél a legfőbb célkitűzés az volt, hogy egy olyan riasztószert fejlesszenek ki, amely csak és kizárólag természetes alapanyagokból áll és a kellemetlen vérszívókat a lehető leghatásosabban tartsa távol a viselőjétől. Mindezek mellett a könnyen kezelhetőség és praktikusság volt még nagyon fontos a számunkra. A karkötő citronella és egy trópusi Naam fa kivonatot tartalmaz, semmiféle vegyi-és emberre, vagy a környezetre veszélyes anyagot nem tartalmaz, így a szervezetre sem toxikus. A leírás szerint 12 órán keresztül tartja távol viselőjétől a kellemetlen vérszívókat, de ha csak 2-3 óráig van szükség a használatára, akkor a visszazárható tasaknak köszönhetően akár egy hétig is használható marad!

 

Írta: Trinity, 2010 július 18.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam