Leatherman Wave Black multitool

A Gerber multitool-al elszenvedett csalódás után hosszú idő telt el, így sok internetes leírás, és más felhasználók közvetlen véleménye alapján úgy döntöttem, hogy ismét bepróbálok egy multitool eszközt. Csak olyan gyártók termékei jöhettek szóba, amit a katonák is használnak, így garantálva, hogy az első használatkor nem esik szét a kezemben. Hosszas gondolkodás után a Leatherman gyártóra esett a választásom, de nem tudtam melyik típust válasszam, ugyanis szerettem volna a vásárlást olcsón megúszni. Mivel nekem fontos volt a MOLLE rögzítési lehetőség, így végül a Wave Black szériára esett a választásom, melyhez pluszban egy fekete színű MOLLE tokot is adtak.

Az eszköz kb. 10 nap alatt érkezett meg Amerikából, átszámítva ~17000HUF-ot fizettem érte, ugyanez a termék az itthoni a boltokban viszont 38000HUF körüli áron vásárolható meg.

Az előző multitool-ok kellemetlen tapasztalatai miatt kicsit szkeptikusan álltam a Wave képességeihez, így óvatosan kezdtem el a tesztelését.

Nézzük, hogy a Leatherman Wave sikeresen vette-e az akadályokat, vagy elbukik a próbák során, mint a Gerber Suspension eszköze…

 

Csomagolás:

A multitool egy sárga színű kartondobozban érkezett, a dobozon csak a gyártó és a termék neve volt megtalálható. A doboz merevfalú, kitűnően védi a tartalmát.

A csomagolást kibontva kézbe vehetjük a használati utasítást, ami egyben egy katalógus is, mely bemutatja, hogy a különböző eszközökön milyen szerszámok találhatóak, milyen anyagból készültek, stb.

Ezután a hord zseb került a kezembe, végül maga az eszköz.

 

A gyári adatok:
méretek: 10cm becsukott állapotban
tömege: 241gramm
pengehossz: 7,4cm
anyaga: 100% rozsdamentes acél
eszközök: minden eszköz biztonsági rögzítéssel ellátva
Csuklópántrögzítés: van
Garancia: 25év
hordzseb: bőr vagy nylon tok
képesség: 17in1 eszköz

 

Funkciók:
- sima vágópengéjű kés,
- fogazott vágópengéjű kés,
- fa és fémreszelő,
- gyémántporos csiszoló,
- fafűrész,
- kombinált fogófej,
- drótvágó,
- csípőfogó,
- olló,
- mini lapos és csillagcsavarhúzó,
- lapos csavarhúzó,
- bitfoglalat lapos és csillagcsavarhúzó fejekkel,
- konzerv és sörnyitó,
- vonalzó 19cm és 8inch beosztással,

 

Az eszköz kinézete:

Az eszköz 420HC rozsdamentes acélból készült (C -szén, Cr -króm, Mn -mangán, Si -szilícium, V -vanádium) magasabb szén (~0,5%) és króm (~13%) tartalmú ötvözet, ami az átlagos rozsdamenetes acéltól eltérően kevésbé érzékenyebb a korrózióra, és keményebb, mint az olcsóbb 420 vagy 420J2 acélból készült más kések, vagy eszközök.

A multitool matt fekete felületkezelést kapott, csak azokon a helyeken nincs a felület kezelve, ahol a vágási felszínek, illetve a csiszolások vannak.
Kézbe véve érezni lehet a kellemes súlyát, ami azt sugallja, hogy használjuk bátran, mert nem hagy cserben, és nem hibásodik meg.

 

A használata:
Sok magyarázatot azt hiszem, nem kell hozzáfűzni, mert egyszerű, mint egy faék… A kívánt eszközt hajtsuk ki ütközésig, és lehetőleg a megfelelő módon használjuk. A kinyitáskor kattanva rögzül a biztonsági zár, megakadályozva, hogy a felhasználó kárt tegyen önmagában.

Amikor végeztünk a feladattal, a markolat alján lévő biztonsági zárat benyomva visszacsukható a helyére a használt eszköz.

 

Funkciók:

- sima vágópengéjű kés:

A reszelővel egy oldalon található meg a penge. Könnyen, egy kézzel is kinyitható, és biztonsági zárral rögzíthető. A rögzülés után sem előre-hátra, sem oldal irányban nem lötyög.

A penge szintén fekete oxidréteget kapott, az élét mindkét oldalon csiszolással alakították ki. Gyárilag borotválja a szőrt.

 

- gyémántporos csiszoló:

A sima vágópengés kés oldalán található meg. Egy helyen van a fa és fémreszelővel, felülete szivárványosan szórja a napfényt.

A körmünket használva könnyen kinyitható, stabilan rögzül, és nem lötyög egyik irányban sem. Könnyű használni, a csiszolási felület szép sima lesz. Kialakításánál fogva nem kapott oxidréteg védelmet.

 

- fa- és fémreszelő:

A csiszoló másik oldalán helyezkedik el a reszelő. Az átlósan futó reszelőfelületet marással alakították ki, mely kialakítása miatt könnyen használható, nem akad, és tömődik el.

 

- fogazott vágópengéjű kés:

Egy markolaton található meg a fűrésszel. A penge fekete oxidréteggel van bevonva, könnyen, egy ujjal nyitható, rögzíthető, és visszacsukható. Az élét csak az egyik oldal csiszolásával alakították ki.

Gyárilag éles, képes borotválni a szőrt.

 

- fafűrész:

A fogazott késsel együtt található meg a markolaton. Körömmel könnyen kinyitható, és rögzíthető. Szintén stabilan rögzül, nem lötyög egyik irányban sem. A fogazás kialakítása szerint inkább fafűrészelésre alkalmas, fémen nem próbáltam ki. Teljes felületén (még a fogakon is) oxidréteggel van bevonva. Könnyen használható kisméretű ágak, vagy deszkák fűrészelésére. Érdekesség, hogy a fűrészpenge tetején olyan kialakítás van, amivel könnyen lehet egy szikravetőt szikráztatni, így erősebb szikrákat kapunk, mint a gyári kaparólappal.

 

- kombinált-fogó:

A markolatok szétnyitása után tudjuk használni a fogót. A markolatok könnyen nyílnak, bár az egyik szár az utolsó néhány centiméteren kicsit szorul, de ez a működését nem befolyásolja. A fej nem tartalmaz rugót, így kinyitni is nekünk kell.
A fej teljes felszíne oxidréteggel van védve. A fogófelület barázdái egyenletesek, a két oldal mindenhol precízen illeszkedik, még a hegye is. Kitűnően használható, én eddig csak szögeket húztam ki vele, ez könnyen ment, nem ugrott ki a szög feje a pofák közül.

 

- drótvágó:


A kombinált-fogó fejében két drótvágó található, az egyik a vékony (<2mm), a másik a vastagabb (<4mm) drótok elvágására szolgál. Én egy szimpla drótkerítésnek estem neki, mind a vékonyabb szálakat, mind a vastagabb vezetőszálat sérülés nélkül vagdosta el.

 

A vágási felületen a próbák során minimálisan lekopott az oxidréteg, de az éle nem sérült meg.

 

- csípőfogó:

A vékonyabb drótok elvágására szolgáló drótvágót használhatjuk erre, én az irodai gemkapocs vagdosását próbáltam ki, szimpla, és dupla vastagságban is könnyedén elvágta a rézdrótot.

 

- olló:

Könnyen kinyitható, enyhén élezett vágó-éllel rendelkező olló. Kinyitva rögzül, nem mozog.

A vágóél mérete ellenére kitűnően vág, jól boldogul akár több réteg papírral is. A teljes felülete oxidréteget kapott.

 

- mini lapos- és csillagcsavarhúzó:

Körömmel kinyitható, vékony, hosszú csavarhúzószár, ami a foglalatából kihúzható, és megfordítható, ezzel egy lapos csavarhúzófej helyett, csillagcsavarhúzó lesz belőle. Nagyon nem használtam, mert még nem volt hol.

 

- lapos csavarhúzó:

Hagyományos, 1mm vastagságú lapos csavarhúzó, körömmel kicsit nehézkesen nyitható. Elképzelhető, hogy óvatosan feszegetni is lehet vele, ki tudja. Nem használtam, mert nem volt hol.

 

- bit-foglalat lapos, és csillagcsavarhúzó fejekkel:

Nagyon jópofa kialakítású, ellenben egyedi bitfejekkel használható rendszer. Körömmel viszonylag könnyen ki lehet nyitni, szinte mozdulatlanul rögzül. A lapos kialakítású bit-fejek stabilan rögzülnek, a cseréjükhöz kicsivel nagyobb erőt kell kifejteni. Alapban csak egy bit-fej jár az eszközhöz, a bit-készletet külön kell megvenni.

 

- konzerv és sörnyitó:

Körömmel nehezen kinyitható, ujjal kicsit rá kellett segíteni. A konzervnyitó élezve van, és teljes oxidréteg bevonatot kapott. A konzervnyitóval a műanyag csomagolást is fel lehet vágni. A sörnyitó is rendben teszi a dolgát.

 

- vezetékcsupaszító:

A konzervnyitó tövénél van kialakítva egy V-alakú penge. Ide kell befogni a vezetéket, majd egy mozdulattal máris lehúzható a szigetelés. Sodrott rézvezetéknél kis gyakorlással minimális rézszál-veszteséggel is megoldható a feladat.

 

- vonalzó:

A markolatok belső felén futnak végig a skálák. Az egyik oldalon 8inch-ig, a másik oldalon 18cm-ig mérhetünk. A beosztások precízen vannak jelölve, látszik a pontos kidolgozás.

 

A hord zseb:

A MOLLE zseb nylonból készült, és elég ellenálló, a tüskés bokor nem tudta kikezdeni. A varrások több rétegben öltöttek, és nagyon jól tartanak. A zseb elején egy elég nagy tépőzár található, ami a zseb fülét erősen rögzíti, magától biztosan nem nyílik ki.

A zseb alján egy nagyméretű fémkarika található, itt tud kifolyni az esetleg bejutott víz. A zseb hátsó felére egy egysoros MOLLE pánt került, melynek patentos végét vissza kell hajtani, és a MOLLE pántok alatt kell rögzíteni. Így befűzve szorosan rögzül, és nem oldódik ki.

A zseb tetejére felhímezték a cég nevét, a fül aljára pedig a cég logo-ját. Szemmel láthatóan minőségi a kidolgozása.

 

Bushcraft tapasztalatok:
Kétkedve fogadtam, hogy ezen a területen is használni lehet. Kellemesen csalódtam, mert a kés annak ellenére, hogy egy szögletes markolatban van, jól kezelhető, de túlzás lenne azt mondani, hogy kényelmes vele a munka. Az általában előforduló legegyszerűbb feladatokat próbáltam ki vele: csapdához csap és sátorcövek faragása, ág fűrészelése, faforgács és tollaság készítése gyújtósnak. A végső feladat pedig a szikravető szikráztatása lett.

Minden feladatot teljesíteni lehetett vele, de egyértelmű, hogy egy munkakéssel könnyebben, talán még precízebben lehetett volna végezni.

 

Személyes vélemény:
Már volt szerencsém pár multitool-hoz, de igazán a Leatherman az, amelyikre azt mondom, hogy nekem bejött, és merem is használni. A Gerber-el szemben a gyártó összes eszköze elég masszív, és könnyen használható. A direkt katonáknak készített változatok a szememben az elérhető csúcsot jelentik. Jó az anyaga, masszív a tokja, és könnyedén rögzíthető a MOLLE felületre. Sajnáltam, hogy alapban nem jár hozzá a bit-készlet, de végül ennek sincs nagy ára, így utólagosan megrendelve ezt is megúsztam 4500HUF körül, és szinte mindenhez használható lett. Ugyan a bit-fejeknek is kialakítottak egy helyet a MOLLE zsebben, de kényelmesen csak egy bit-készlet fér el benne.
Eddig ahol használnom kellett, mindenhol kiválóan teljesített, nem roncsolódott, és nem is roncsolt. Meglepve tapasztaltam, hogy a fűrész valóban képes jobban szikráztatni a Light My Fire szikravetőmet, és könnyebb vele a tűzgyújtás.
Összességében az eddigi legjobb multitool került a birtokomba azok közül, amikkel eddig dolgom volt.

 

Pozitívum:
- matt fekete oxidréteg,
- 17 különböző funkció,
- masszív felépítés,
- minőségi MOLLE zseb,
- könnyű használhatóság,
- külföldről megvásárolva elfogadható ár,

Negatívum:
- drága magyarországi ár,
- az új eszköz kicsit szorul,

 

Letölthető dokumentum: Leatherman user guide (.pdf)

 

Forrás:
- szöveg és képek: saját
- háttér információk: gyártói weboldal

 

 

Írta: Interpol, 2012 május 02.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam