G&P M2 Aimpoint red-dot, red/green-dot

Az airsoftban a célzásra több eszköz segítségét vehetjük igénybe, ezek lehetnek akár távcsővek, esetleg nyílt vagy zárt optikai irányzékok replikái, illetve akik nem sajnálják a pénzt rá, azok megvehetik ezeknek az eredeti példányait is.
Rövid ismertetőmben szeretném bemutatni a G&P Laser Product által gyártott M2 Aimpoint replikának két típusát.

 

Előzmény:
2000-ben mutatkozott be először az M2-es Aimpoint, azóta közel 300000 darabot rendszeresítettek a fegyveres erők és a különböző speciális alakulatok szerte a világon. Az M2 egy standard célzóeszköz lett a U.S. Army, a U.S. AirForce, és sok NATO tagország fegyveres szervezeténél. Az M2 kompatibilis az összes jelenleg használt éjjellátó készülékkel, bármikor, bármilyen időjárási körülmények között használható. Kibírja a vízalatti 25 méteres mélységet, valamint a 2,5 atmoszférás nyomást is.
Ebből is látható, hogy egy igen széles körben használható, egyszerűen kezelhető célzó berendezésről van szó.

Az eredeti M2 Aimpoint és jobbra az ML2

 

Néhány technikai adat az eredeti M2 Aimpointról:
Méretek: 130x55 mm
Súlya: 200 gramm
Felfogatás: 30 mm-es tartógyűrű, vagy Aimpoint QR mount
Felhasznált anyagok: nagy szilárdságú alumínium, anodizált, matt szürke színű
Nagyítása: nincs nagyítás (1X)
A pont átmérője: 4 MOA (1 MOA = 30 mm 100 méteres távolságon)
Fényerő: 10 fokozatban állítható, 4 NVG, 6 nappali (közülük 1 extra fényes)
Használható elemek: 3V-os 2L76 vagy DL1/3N típusú elemek
Élettartam: 1000-10000 óra, illetve átlagosan 10 év, NVG módot használva
Lencsék bevonata: csillanás gátló, többrétegű bevonat az összes felületen, ami visszaveri a vörös fényt.

Jelenleg 2 típusát forgalmazzák, az M2 és az ML2-t. Az ML2 teljesen kompatibilis az éjjellátó készülékekkel, az M2 inkább a nappali fényviszonyok között ajánlott. Természetesen ettől függyetlenül mindkettő használható éjjellátó készülékekkel.

 

Ezután a visszatekintés után, nézzük mit ad a G&P cég a pénzünkért.

Mindkét M2-est az internetről, az eBay-ről hozattuk be. A webshop olcsón árusítja őket, gyorsan szállít. A sima red-dot Aimpoint kb. 5600 HUF-ba, a red/green-dot pedig kicsivel többe kb. 6500 HUF-ba került.

G&P M2 Aimpoint (GP121)

A csomagolást nem vitték túlzásba, mert egy kisméretű kartondobozban érkezett meg mindkét red-dot, simítózáraz zacskóba rakva. A dobozra rámatricázva csak a termék megnevezése, valamint gyártó kódja (GP121, GP523) látható.
A dobozban benne találjuk magát az M2 replikát (rögtön egy L-mountra szerelve, rajta a két lencsevédő), és egy hozzá való imbuszkulcsot, amivel le lehet szerelni a tartót, ha nem teszik.

A csomagolás

Az eredeti M2-höz képest a replika is alumínium testet kapott, amit kívülről egy vékony matt fekete réteggel vontak be. Ez a festékréteg az enyhe karcoknak is ellenáll. A csomagból kivéve szerencsére sehol nem volt szemmel látható sérülés, vagy karc rajta. A festék és a bevonat minősége kiemelkedő, és nagyon kellemes a tapintata.


Amit tartalmazott a csomag:
Red-dot,
Lencsevédők elöl-hátul
L-profilú tartógyűrű (QD stílusú)
Imbuszkulcs
2db LR44-es elem

Technikai adatok:
Méret: 123x70x60 mm (hosszúság x magasság x átmérő)
Súly: 200 gramm
Rögzítési átmérő: 30 mm

A dot helyzetének állítására lehetőség van mind függőleges (felül lévő állító-mechanika), mind oldal irányban (jobb oldalon lévő állító-mechanika). A dot helyzte viszonylag széles határok között állítható, ezért könnyen be tudjuk álítani a nekünk megfelelő helyzetet. Ezt végezhetjük egyszerű csavarhúzóval, de akár egy vékonyabb pénzérmével is.

Az irányzék állító-mechanikája (bal oldalon a függőleges, jobb oldalon az oldalirány állító)

Az M2-es red-dot állítómechanikái és az elemek háza is többszörösen védett, kívülről a fő védelmet egy-egy lecsavarható, szintén alumínium zárókupak biztosítja, illetve az illesztési pontokon egy-egy vastag, igen rugalmas fekete gumigyűrű található, ami megakadályozza az esetleges víz beszivárgását.

A red-dotban 5 fokozatban állítható a fényerő, míg a red/green-dotban 2-2 fokozatban állítható a vörös és a zöld pont fényereje. A lencsék szép tiszta képet biztosítanak, torzításnak nincs nyoma. A nitrogéngázas töltet, és a lencsék bevonata miatt az ember nem vakul meg még fényes nappal sem.

Az M2 Aimpoint red-dot láthatósága (jobbra a legnagyobb, balra a legkisebb fényerő)

Az M2 Aimpoint red/green-dot láthatósága

A pontok viszonylag jól láthatóak, nem takarnak ki sok helyet a látótérből. Könnyen használható, és a pont kontúrja is jól látható.

Kis különbség a két fajta red-dot között, hogy a red/green-nek barnásabb a látómezeje, és emiatt a színek élénkebbnek látszanak.

A bekapcsoló gomb egyben a fényerő állító gomb is. A kapcsoló nehezen érhető el, ha a lencsevédők nyitott helyzetben vannak, és emiatt a fényerő állítás esetleg nehézkes lehet. A ki/be kapcsoló kicsit szorul, de a különböző fényerősségek pozíciója határozottan érezhető.

A ki/be/fényerő kapcsoló

A red-dot minden szabványos 20 mm-es RIS-rendszerre felrakható, és mivel az egész mount egy darab csavarral van rögzítve a sínre, ezért a fel és leszerelése rövid időt vesz igénybe. Ez is elősegítheti, hogy csak akkor kell felrakni, amikor szükséges.

A red-dot-hoz sok kiegészítőt lehet beszerezni, például külső gumiburkolatot, killflash-t, egyéb tartó-gyűrűket, 3x nagyítású távcsövet, stb.

 

Előnyei:
- olcsó,
- ellenálló burkolat, vízálló,
- jól látható dot,
- vásárolható kiegészítők ( Cantilever QD, killflash, stb.)
- gyors fel és leszerelhetőség,

Hátránya:
- a csomagolás minősége,
- kicsit nehezen tekerhető fényerőgomb,

Személyes vélemény:
Olcsó, jó minőségű red-dot, ami kinézetre, és talán minőségre is komoly versenytársa a KingArms replikájának. Nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mint a Tokyo Marui Aimpoint replikája, jól használható, tartós red-dot. Külön örülök neki, hogy a vízszigetelés problémáját is profin oldották meg, így nem kell attól tartani, hogy eső esetén tönkremehet a red-dot.

 

Végül néhány kép, hogyan is néz ki több fegyverre felszerelve:

Forrás:

  • Gyártó weboldala
  • saját

Képek:

  • Gyártó weboldala,
  • saját,
  • internet

 

Írta: Interpol, 2008 október 10.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam