Dboys M4 CQB Special Forces (BI-3881)

Nemrég rendeltünk egy a játékkal éppen ismerkedő ismerősünknek ezt az airsoft fegyvert. Az átnézés közben szerzett tapasztalatokat és információkat szeretném ebben a leírásban megosztani.

A csomagolás:

A fegyver doboza közepes minőségű kartonból készült. A dobozban nikecell-be ágyazva található meg a fegyver, a többi kiegészítő és a tartozékok. Ezeket kartonlap fedi le, amelyen fel van tüntetve az egyes alkatrészek helye.  

A dobozban a következőket találjuk meg:
- M4 CQB Special Operation airsoft fegyver,
- 2 db RIS fedőpanel,
- 1 db vertikális markolat,
- 1 db 1-pontos hordszíj,
- 1 db hi-cap tár,
- 1 db 1100mAh-s 8,4V-os akku,
- 1 db hálózati töltő,
- 1 db tisztítópálca,

Technikai adatok:
- gyártó: Dboys
- modell: BI-3881
- felhasznált anyagok: fém, ABS
- fegyver súlya: 5,5 kg (dobozzal)
- gearbox: V2, 7 mm-es csapággyal
- hop-up: állítható, TM kompatibilis
- fegyver teljesítménye: 365 fps - 0,2 g-os BB-vel
- ROF: 965/perc

Külső benyomások:


A fegyvert kézbe véve feltűnő, hogy nem nyeklik-nyaklik. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, elvétve a markolaton és a vertikális markolaton találhatunk öntési sorját. A RIS, a külső cső, és a hangtompító kivitelezése is megfelelő minőségű, az illesztések pontosak. A festés egyenletes, hibát nem nagyon lehet felfedezni rajta. A feliratok jól láthatóak, lézer gravírozottnak tűnnek.

A fegyver fém alkatrészei:
- test,
- külső cső,
- RIS és delta ring,
- hangtompító,
- hátsó irányzék,
- tus vezetőcső,
- hi-cap tár,

ABS alkatrészek:
- RIS takaró panelek,
- vertikális markolat,
- pistol grip,
- akkumulátor-tartós tus,

A fegyver fő egységei:
- hangtompító - külsőcső - RIS - és a test felső része
- a test alsó része - a markolat – tus vezetőcső
- akkumulátor-tartós tus.

A külső cső:


A fegyver külső csöve fémből van, erre lehet ráhúzni a RIS delta ring-jét, majd együtt rögzíteni a testre. A RIS rendszer stabilan rögzíthető a testhez a delta ringgel, lötyögésnek, mozgásnak nincs nyoma.

Markings:

A test kidolgozása szép, a feliratok gravírozottak, a festése homogén.

A tus:

A tus ABS-ből készült, masszív darab. Itt-ott öntési sorja található rajta de nem zavaró. Az akkumulátort a tusban tároljuk. Behelyezéséhez a végén lévő gumit le kell szedni, majd a rögzítő csavart kicsavarása után az akkutakaró tusvég leszedhető, és az akku behelyezhető. A tus 6 állásban állítható.

Az irányzékok:


A fegyverhez a gyártó csak egy hátsó irányzékot adott, első irányzék nem járt hozzá. A hátsó irányzék könnyen és precízen állítható minden irányban; kár, hogy első irányzék nélkül nem sok hasznát vesszük. Egy jó minőségű red-dot beszerzése mindenképpen ajánlott hozzá. Próbaképpen egy G&P M2 Aimpoint replikát szereltünk rá, és sokat dobott a kinézetén.

A test:

A test két része a már megszokott módon pin-nel rögzíthető, de itt a gyártó már olyan pin-eket adott a fegyverhez, amiket imbuszkulccsal kell ki- és becsavarni. Ezzel megelőzhető, hogy a játékos az említett rögzítőket elhagyja a terepen.

 

A bolt-catch más megoldással van rögzítve, mint az általam eddig szerelt G&P és ICS fegyvereknél. Amíg az utóbbiaknál csak be kell illeszteni a helyére, addig a Dboys-nál ezt egy stifttel tudjuk a helyén tartani, így minimális a veszélye, hogy valaha is kiesik és elveszítjük.

A tárkioldó rögzítése is eltérő a megszokottól. Amíg más fegyvereknél a tárkioldó gombja egy pici csavarral van rögzítve, itt nincs csavaros rögzítés. A tárkioldó kivételéhez a gombot annyira be kell nyomni, hogy a tárkioldó kiemelkedjen a test másik oldalán, majd a tárrögzítőt le kell csavarni a gombról. Előtte érdemes a bolt-catch-et kiszerelni, hogy könnyebben menjen a forgatás.

A pistol grip két csavarral kapcsolódik a gearboxhoz, és stabilan rögzíthető, az alkatrészek pontosan illeszkednek. A le- és felszerelése nem okoz gondot, mert ellentétben a G&P markolattal itt a csavarok helyén egy szűkebb lyuk van, amiben rögzíteni lehet a csavarokat, és nem kell játszani a pontos illesztéssel. A motort a markolatban egy a G&P-nél már megszokott hő kivezetős markolatalj tartja benn, a motor magassága is egy hasonló csavarral állítható. Amire figyelni kell, hogy a látszólagos hasonlóság ellenére a két markolat nem kompatibilis egymással, mert a G&P markolata és az alja picit nagyobb méretű, mint a Dboys hasonló alkatrésze.

A motor:


A motor Chaoli AEG gyártmányú, adatok sajnos nincsenek feltűntetve rajta. A gyári rugót (ami egy kb. SP110 méretű rugó) minden gond nélkül vitte, és kb. 965 lövés/perc tűzgyorsaságot produkált.

A belső cső:


A fegyver belsőcsöve egy alap rézcső, belül fényesre polírozva. Belülről nézve durva felületi hibát nem lehet rajta látni, a hop-up nyílásnál kicsit sorjás a kidolgozás, de nem vészes. Megítélésem szerint lehetne szebb is a kidolgozása.

A hop-up egység:


A fegyverben egy fém hop-up kamra dolgozik, a kivitelezése megfelelő, az alkatrészekre nem lehet panasz. A hop-up kamrához a már megszokott módon férünk hozzá, a felhúzó kart hátrahúzzuk, és a hüvelykivető nyílás fedele lenyílik.
Hibaként kell megemlíteni, hogy a hop-up kamra a testben szorul és a lenyomó kart mozgató fogaskereket kinyomja a tengelyirányból, emiatt a nem lehet állítani. Ezt mindenképpen le kell ellenőrizni, és amennyiben szükséges, akkor cserélni egy másik kamrára.


A másik hiba maga a hop-up gumi. Ilyen gyenge minőségűvel még egyszer sem találkoztam. Deformált és sorjás minden irányban, ráadásul a csőre teljesen rá volt száradva. Mindenképpen cserére szorul.

Gearbox:


Szokványos, feketére festett V2-es gearbox, benne 7mm-es műanyag csapágyakkal. A csavarok nincsenek csavarrögzítővel rögzítve, a gearbox tetején lévő csavarok alatt rugós alátét biztosítja, hogy ne csavarodjanak ki. A gearbox teste elég masszívnak tűnik, öntési hiba nem volt felfedezhető rajta.

A belsejében a már szokásosnak mondható XYT fogaskerekek találhatóak, a hézagolásuk jó volt, nem kellett változtatni rajta. A műanyag csapágyakat véleményem szerint idővel érdemes lesz kicserélni fém csúszócsapágyakra.
Ami nagyon elrettentett, az a gearboxot „elárasztó” kenőanyag. Mindent valami sárgás, zsírszerű anyag borított vastagon. Ezt kitisztítottam és helyette a kenéshez minőségi Guarder szilikonzsírt használtam.

A műanyag alkatrészek kivitelezése megfelelő volt.

A piston fehér színű polikarbonát anyagból készült, a minősége elég jónak tűnik.

A pistonhead valami kritikán aluli kivitelezésű. Barnás-áttetsző polikarbonátból készült, a rajta lévő ventillációs lyukak sorjásak, a kivitelezés minősége csapnivaló. Az O-gyűrű is sorjás volt. A pistonhead-nek elméletileg csapágyasnak kellene lennie, de csapágy helyett két alátét csúszik egymáson elfordulva. A csavart kicsavarva a pistonhead is több darabra szedhető szét, és ez is gyárilag úszott a sárga gyári kenőanyagban. Ezt is mindenképpen javasolt cserélni, mert a csavar nem rögzült be stabilan, így megnő az esélye, hogy működés közben kilazul.

A tappet plate a pistonhead-hez hasonló barnás-áttetsző polikarbonátból készült, masszív, ellenálló anyagnak tűnik. A minősége jó, öntési hiba, sorja nem volt rajta.

A nozzle szürkés színű, áttetsző polikarbonát, a feladatát jól végzi, de nem vagyok benne biztos, hogy az élettartama is megfelelő lenne, ezért esetlegesen érdemes lecserélni.

A henger 4/5-ös, sima rézből készítve. A felületi kidolgozás megfelelő, de nem olyan polírozott, mint a nagyobb márkák esetében.

 

A hengerfej kivitelezése érdekes, mert ránézésre elég gyatrának tűnik, de a dolgát jól végzi. A tömítése megfelelő, és meglepetésemre a belseje egy puhább gumival van befedve, aminek következtében a pistonhead becsapódásakor a hangja kicsit csendesebb, mint egy G&P M4A1 esetében.

A rugóvezető sem a minőségi kivitelezés példaképe. Az anyaga műanyag az alján némi alumíniummal. Itt-ott öntési sorják vannak, de nem vészes. Viszont nem csapágyazott, esetleg érdemes lehet ezt is cserélni.

A rugó szokásos kínai minőségű, kb. SP110-es teljesítménnyel. Kronózáskor a fegyver 365-368fps-t lőtt, a szórás kevesebb mint 5 fps volt.

A belső vezetékezésre viszont nem lehet panaszunk: szilikonos vezetékeket használtak, és a forrasztások is jó minőségűeknek tűntek. Az elsütő-szerkezet kivitelezése pontos, a használat során eddig még nem jelentkeztek rajta a szokásosnak nevezhető elszenesedési nyomok.

 

Kiegészítők, tartozékok:

A tár:

A fegyverhez egy gyári fém hi-cap tárat kapunk. A tárat a tárfészekbe előre-hátra mozgatva kissé feszegetni kell ahhoz, hogy a tárfészekbe beakadjon.

 

Az akkumulátor:

A gyártó egy 8,4V-os 1100mAh-s Ni.Mh akkut ad a fegyverhez, ami néhányat lövöldözni még esetleg elég, de nagyon hamar lemerül. Mindenképpen célszerű egy nagyobb kapacitású, márkás akku beszerzése. A pack 7x 2/3A méretű cellákból lett elkészítve.

 

Töltő:

A szokott minőségű kínai töltőt kapjuk a fegyverhez, használata nem javasolt.

 

Vertical grip:

Közepes minőségű műanyagból készült, stabilan rögzíthető a RIS-re. Amire kell, arra elég.

 

RIS panelek:


Kidolgozásuk megfelelő, öntési hiba nem volt rajtuk, a RIS-re passzentosan illeszkednek, néha kicsit nehéz a fel- és leszerelésük. A fogása kényelmes, és nem csúszik ki az ember kezéből.

 

Hangtompító:


Fémből készült hangtompító, aminek a belsejében szivacsbetétek vannak. Kidolgozása szép, kivetni való nincs benne. Mivel a belső cső teljesen végig megy benne, ezért funkciója kétséges. Menete 14 mínuszos.

 

Hordszíj:
A fegyverhez egy 1-pontos taktikai szíjat is kapunk, de a használata csak akkor javasolt, ha nincs más lehetőségünk. A csatok gyengének tűnnek, szinte bármikor eltörhetnek. Ha valaki veszi a fáradtságot és a csatokat házilag erősebbekre cseréli, akkor a hordszíj már jól használható lesz.

 

Előnyei:
- minőségi külső,
- passzentos, stabil test,
- jó ár/érték arány,
- sok tartozék,
- csendes működés,

 

Hátrányai:
- csapnivaló gearbox összeszerelés,
- viszonylag sok cserére szoruló alkatrész,
- első irányzék hiánya,
- gyenge taktikai szíj,
- gyenge akkumulátor,
- gagyi töltő.

 

Személyes vélemény:
A külső kidolgozása jó minőségű, nem hagy semmi kivetnivalót maga után. A belsejét mindenképpen át kell nézni, takarítani, és a szükséges alkatrészeket cserélni. A fegyver maga nagyon pontosan működik, és a hangja is csendesebb a többi AEG-hez képest. Az áráért egy megbízhatóan, jól működő full-fém fegyver kapunk.

 

 

Írta: Interpol, 2009 február 10.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam