Princeton Tec Remix Pro (HYB123-RBI-BK)

Az elmúlt pár évben egy olcsó, Tesco-ban kapható egyszerű fejlámpát használtam az éjszakai mozgások, vagy a tábori élet során. Egy idő után úgy éreztem, hogy ennél többre van szükségem, mert nem elégített ki az a maximum 4-7 méteres távolság, ameddig el tudott világítani.

Pár év után megérett az elhatározás, és beindult a projekt. A keresések során hamar körvonalazódott, hogy a katonai, LED-es fejlámpák jöhetnek csak szóba. Sok gyártó került képbe (Petzl, Energizer, Varta, Streamlight, Princeton Tec, stb.), és sok-sok tesztolvasás után végül a Princeton Tec Remix Pro lámpájára esett a választásom.

A Princeton fejlámpái közül a HYB123-RD-BK kódnevű, vörös és fehér LED-el szerelt, fekete színű fejlámpát hozattam meg, amit 2013. december 25.-én fizettem ki, ~19eHUF volt a teljes vételár. A lámpa 2014. január 8.-án érkezett meg, viszont sajnos a postázásba kis hiba csúszott, mert az eladó nem azt a típust küldte, amit kifizettem, hanem egy másikat. Ez a lámpa szintén fekete színű volt, de fehér-kék-vörös-IR LED-ekkel volt szerelve. A későbbi próbák során szerencsére kiderült, hogy annyira nem is volt baj, hogy ezt a típust kaptam meg.

De nézzük, hogy mit is kell tudni erről a fejlámpáról!

A Princeton Tec egy három generációs amerikai cég, ahol igyekeznek mindig az új technológiákat alkalmazni a termékeik gyártása során. A tervezéskor figyelembe veszik olyan felhasználók tapasztalatait, akik bicikliznek, hegyet másznak, búvárkodnak, vagy éppen a harctéren teljesítenek szolgálatot. Ennek eredményképpen a lámpáikat nem úgy tervezik meg, hogy egy lámpa minél több területen használható legyen, hanem mindig az adott feladathoz tervezik meg magát a lámpát, és a lámpa funkcióit is.

A Remix Pro sorozat a sima Remix lámpák továbbfejlesztett verziója, ahol már figyelembe vették a katonaság, és a harctéri alkalmazás speciális igényeit. A legfontosabb változások a lámpák színeit, a lámpatest kialakítását, az áramforrást, és a LED-ek kombinációját érintette.

Remix Pro-val párhuzamosan kifejlesztésre került az MPLS-széria, aminél már a teljes katonai integrációt is figyelembe vették. Ezek a lámpák ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy ugyan azt az eszközt két különböző gyári adapterrel felszerelve lehet viselni fejlámpaként, vagy a MOLLE mellény csíkjaira rögzítve, vagy a sisakon lévő éjjellátó készülék rögzítésére felszerelve. Az áruk egy kicsivel magasabb, tudásban és képességben azonban szinte azonosak a sima Remix Pro-val.

A Remix Pro fejlámpa egy egyszerű műanyaghegesztéssel lezárt csomagolásban érkezik, a mellékelt papíron megtalálhatóak azok a legfontosabb információk, amit tudni kell erről a lámpáról. A csomagolást felbontva az következőket találjuk benne:
- használati utasítás,
- Remix Pro fejlámpa (fekete),
- fekete színű fejpánt,
- 1db Energizer CR123A Li-ion elem,
- 1db Princeton Tec matrica.

Technikai adatok:
Gyártó: Princeton Tec
Típus: Remix Pro
Gyári kód: HYB123-RBI-BK
Mérete: 60x50x35mm (fejpánt nélkül)
Tömege: 66 gramm (fejpánttal, elemmel)
Felhasznált anyagok:
Áramforrás: 1x 3V CR123 vagy 1x 3,7V CR123A li-ion elem vagy akkumulátor
Fényforrások száma: 1x Maxbright LED, 3x Ultralight LED
Fényerő: 70 lumen (Maxbright), 5 lumen (Ultrabright),
Működési idő: regulált, ~7 óra (Maxbright), ~40 óra (Ultrabright)
Hatótáv: ~55 méter (Maxbright), ~20 méter (Ultrabright)
Üzemmódok: Maxbright: LOW, Ultrabright: LOW

 

Első benyomások:
Kézbe véve érezni lehet, hogy (a Remix-hez képest) törekedtek a minőség javítására. A lámpa burkolata nem recseg-ropog, a lámpatest a fejpántot erősen megnyújtva sem mászik ki a helyéről, az elemfedél határozottan, könnyedén nyílik. Az eredeti Remix lámpához képest javítottak a kapcsolón, és a kapcsoló elhelyezésén. Semmi felesleges sallang.

Kialakítás:
Hagyományos fejlámpa kialakítású, a lámpa 4-4 fokozatban dönthető fel és lefelé is, az állásokba határozottan kattan be. Önmagától nem tud elállítódni, de kézi erővel könnyedén dönthetjük bármilyen másik helyzetbe.

 

Elem, elemcsere:
A fejlámpa 1db 3V-os CR123-as, vagy 1db 3,7V-os CR123A li-ion elemmel, vagy akkumulátorral működik.

Ezt az áramforrást a súly csökkentése érdekében, direkt a katonai felhasználók miatt vezették be, mert így a katonáknak nem kell több, különböző elemet magukkal vinni, hanem ugyanazokat a szabványú elemeket, akkumulátorokat használhatják a fegyverlámpákba, éjjellátó készülékekbe, és a fejlámpákba is. Az elemfedő a lámpa jobb oldalán került kialakításra, viszonylag nagy erővel nyitható ki, magától, vagy bármibe beakadva sosem fog kinyílni.

Kapcsoló:
A Pro fejlámpáknál kiküszöbölték azt a felhasználók által kifogásolt hibát, hogy a kapcsoló a Remix lámpák esetében nem volt süllyesztett, így az a hátizsákban megnyomódva sokszor magától bekapcsolódott. A Remix Pro fejlámpák kapcsolóját már egy lekerekített kerettel vették körbe, így jelentősen csökkenve a véletlen bekapcsolás esélyét.

Maga a kapcsoló egy erősen bordázott gumiborítású mikrokapcsoló, határozott nyomásponttal. A bordázat úgy lett kialakítva, hogy egyrészt kesztyűben is könnyedén ki lehet tapintani, másrészt a kapcsolót csak ezeken a bordákon keresztül nyomva lehet működtetni.

Fejpánt, rögzítés:
Fekete színű, erős gumi-szövetből készült a fejpánt. A felületébe a gyártó neve és logo-ja van alig láthatóan benyomva.

Hosszában nagyon jól nyúlik, 10cm hosszúságot majdnem plusz 11cm-el hosszabbra lehet kinyújtani, így biztosan mindenkinek a fejére, vagy akár a rohamsisakra is felrögzíthető. A gumi pánt stabilan befűzhető a fejlámpába, onnan még erős húzásra sem mászik ki. Maga a fejpánt befűzve, és a fejen hordva kifejezetten kényelmes, nem nyomja a homlokot.

A fejpántot leszedve a lámpát más MOLLE-csíkokat tartalmazó ruházatra/felszerelésre is fel lehet rögzíteni, így ugyanúgy kéz nélkül lehet használni, mintha a fejünkön lenne.

Működés:
A Remix Pro lámpákat úgy programozták, hogy az egyes taktikai szituációknak jobban megfeleljenek. Ellentétben a civileknek készült Remix lámpáktól, a Remix Pro fejlámpákat bekapcsolva mindig a színes Ultrabright LED-ek kapcsolnak be, és mindig a legkisebb fényerővel.

A Remix Pro szériában több verzió érhető el, ezeknek a működése hasonló, ugyanis mindig négy üzemmódot érhetünk el a kapcsoló megnyomásával.

1. Először nézzük azokat a lámpákat, amelyeknél 1db fehér, és 3db azonos színű LED van.
A kapcsolót:
- először megnyomva bekapcsol a 3db Ultrabright LED az alacsony fényerővel.
- ismét megnyomva, és 1,6 mp-ig lenyomva maximum fényerőre kapcsolnak a LED-ek.
- 1,6 mp-ig ismét megnyomva kikapcsol a lámpa.
- ha a kapcsolót bármikor 2 mp-ig lenyomjuk, bekapcsol a fehér LED, alacsony fényerővel.
- a fehér fény működése közben 1,6 mp-ig lenyomva a fehér fény maximum fénnyel világít.
- a fehér fény működése közben 1,6 mp-ig lenyomva kikapcsol a fehér fény.

A lámpa funkcióit nem nehéz megtanulni, kis gyakorlás után könnyedén már rutinosan használhatjuk a lámpát.

2. Most pedig nézzük a nálam levő lámpa-verzió funkcióit! Mivel ebben a verzióban több, különböző színű LED került beépítésre, itt nem alkalmazható a fenti programozás. Amiben különbözik ez a fejlámpa a többi Remix Pro fejlámpától, hogy itt csak az ú.n. „LOW” fényerő érhető el a LED-ek esetében.

A kapcsolót nyomogatva az alábbi funkciók érhetőek el:
- a lámpa kikapcsolt állapotában a kapcsolót ~2 mp-ig lenyomva bekapcsol az IR LED.
- a kapcsolót röviden megnyomva kikapcsol az IR LED.
- a lámpa kikapcsolt állapotában a kapcsolót röviden megnyomva bekapcsol a vörös LED,
- a kapcsolót ismét rövid ideig megnyomva átkapcsolunk vörös LED-ről a kék LED-re.
- a kapcsolót ismét rövid ideig megnyomva kikapcsoljuk a kék fényt.
- a kapcsolót a vörös, vagy kék szín működése közben hosszan lenyomva bekapcsol a fehér LED.
- a fehér LED működése közben röviden megnyomva a kapcsolót kikapcsol a lámpa.

A fejlámpa működése regulált. Ez azt jelenti, hogy a lámpa ugyanazzal az intenzitással világít, majd amikor az elem feszültsége/kapacitása egy előre meghatározott szint alá csökken, a lámpa automatikusan és észrevehetően lejjebb veszi a fényerőt, ezzel jelezve, hogy ideje lesz elemet cserélni. Ez a fajta működés megosztja a felhasználókat, a mi esetünkben arra mindenképp jó, hogy a drága Li-ion cellákat ne merítsük túl.

Fényerő:
Érdekesen alakult a lámpa fényereje. A gyártó az összes többi Remix Pro típust úgy programozta, hogy a CR123-as Li-ion elemmel 100 lumen fényerőt tudjon produkálni, és valószínűleg a „LOW” üzemmódban tudja a 70 lument. Mivel itt sajnos a négy különböző típusú LED került beszerelésre, nem volt már lehetőség a 100 lumenes teljesítményt kialakítani. Ez a Maxbright LED esetében észre is vehető, ha rendelkezünk egy ismert fényerejű lámpával, és összehasonlítjuk a két lámpa fényerejét.

Egy program segítségével megmértem a fejlámpa fényerejét, kontrollnak egy 230 lumen fényerejű G&P R12-es lámpát használtam. A lámpák minden esetben 1 méterre voltak a fényérzékelőtől. A G&P lámpa közel 7400 lux fényerőt adott le.

A fejlámpát két különböző feszültségű Li-ion elemmel próbáltam ki. Az alábbi képeken láthatóak az eredmények.

A 3V-os CR123 Li-ion használata során a fejlámpa vörös fénye nem tudott mérhető értéket produkálni, a kék fény 25 lux, a fehér fény 430 lux körüli fényintenzitást tudott produkálni.

A 3,7V-os CR123A Li-ion akkumulátor használata során a fejlámpa vörös fénye ismét nem tudott mérhető értéket produkálni, a kék fény 32 lux-ra ment fel, a fehér fény pedig 800 lux körüli értékre emelkedett a 0,7V-al nagyobb feszültségnek köszönhetően.

Infravörös LED:
Említést kell tennem még az infravörös LED-ről. Sajnos az IR-LED olyan hullámhosszon adja le az infravörös fényt, amit szemből szabad szemmel is lehet látni. Ez alkalom adtán lebuktathatja az embert, és ehhez még éjjellátó készülék sem szükséges. A következő képeken az IR LED fénye látható digitális kamerával, és éjjellátó kamerával fényképezve, kb. 5 méteres távolságból.

Az IR LED teszi a dolgát, I. generációs éjjellátóval nézve is elegendő segédfényt ad. Ezzel a teljesítményével a környezetünk 8-10 méteres környékét világítja meg. Valószínűleg minél fejlettebb éjjellátó készülékkel használjuk, ez a távolság úgy fog még jobban kitolódni. Szemből, éjjellátó készülékkel nézve az IR LED fénye nagyon erősen látható, rejtett helyzetjezésre is alkalmas lehet.

 

Az alábbi képeken igyekszem demonstrálni, hogy különböző sötétségi körülmények között miként teljesített a fejlámpa.

Térképek, dokumentumok olvasása:

Irodaépület félhomályban:

Éjszakai erdő:

Éjjellátó készülékkel nézve:

Szemből nézve 20 méterről:

 

Nemzetközi garancia:
A gyártó 5 év garanciát vállal a termékeire, függetlenül attól, hogy hol, milyen forgalmazótól vettük meg a fejlámpát. A garanciális feltételekről elég szűkszavúan írnak a kiadványokban, ezért felvettem a kapcsolatot az amerikai gyártóval, és közvetlenül tőlük kérdeztem meg, hogy mik a feltételek. A válasz elég rövid volt, a biztonság kedvéért őrizzük meg a vásárlási számlát, és gond esetén azzal együtt kell majd visszaküldeni a gyártóhoz. A visszaküldés során azonban nagyon kell ügyelni arra, hogy a fejlámpa úgy legyen becsomagolva, hogy esélye se legyen a postázás során megsérülni, eltörni, mert akkor a gyár nem veszi át javításra!
A gyár megpróbálkozik a javítással, ha az eszköz nem javítható, új lámpát küldenek.

 

Személyes vélemény:
Pár fejlámpát megnézve, és kipróbálgatva (Petzl, Energizer, Varta, Black Diamond, több kínai másolat) egy szembetűnő különbség azonnal észrevehető, ez pedig a fejlámpa tömege. Érezhető a különbség a Remix Pro javára. A többit kézbe véve elenyészőnek tűnik a tömege, emiatt a fejen használva szinte nem is lehet észrevenni. A módosított kapcsoló miatt szokni kell a használatát, néha-néha én is rossz helyen nyomogattam, de a bordák mindig segítenek rájönni, hogy hol is kell pontosan megnyomni a gombot, hogy bekapcsoljon.
A színes LED-ek a sötét erdőben mozogva elegendő fényt biztosítanak, hogy az ember ne térjen le az ösvényről, vagy essen egy szakadékba, a fehér fény pedig valóban nagy távolságra világít el, és némi szórt fényt is biztosít.
A működéshez szükséges elem/akku típusa egyértelműen nem a legolcsóbb típus, de ezek inkább amolyan egyszeri beszerzések. Ha egyszer sikerült feltankolnunk CR123-as akkuból, akkor, sokáig elég is lesz.

Akaratlanul is sikerült „szükséghelyzetben” kipróbálni a fejlámpát, mert a teszthétvége kezdetén az erős havazás miatt a kocsim elakadt egy kisebb dombon felfelé, és a fejlámpa segítségével könnyen tudtam sötétben felszerelni rá a hóláncot. Ehhez a feladathoz kiváló segítséget nyújtott a fejlámpa, valószínűleg nélküle is megoldottam volna, de biztosan több időm ment volna el vele.
A színes LED-ekkel jól lehet térképet is olvasni, és ami a meglepő, a kék szín kevésbé bántotta a társaim szemét, amikor egymás felé néztünk a sötétben.
Összességében egy elég jó kis lámpa, de az ára magas. Hasonló képességekkel rendelkező Petzl, Streamlight, egyéb hadi minősítésnek megfelelő fejlámpákat is lehet venni.

 

Pozitívum:
- kényelmes fejpánt,
- pici tömeg,
- Li-ion áramforrás,
- cseppálló kivitel,
- nemzetközi garancia,

 

Negatívum:
- magas vételár,
- csak 70 lumen (~450 lux) fényerő jutott bele,
- katonai vonalra tervezve nem vízálló.

 

Források:
- gyártói honlap,
- internet,
- saját tapasztalat,
- saját képek.

 

 

Írta: Interpol, 2014 február 02.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam