Pro Arms Velocity Reduction Adaptor

Nem is olyan régen felmerült egy probléma, miszerint a G&P M4A1-em gyárilag túl nagy teljesítményű az épületharchoz. Erre manapság a legegyszerűbb megoldás megbontani a gearboxot, és kicserélni a rugót egy gyengébbre. Viszont akinek olyan a mentalitása, hogy nem szereti a gearboxot megbontani, annak más lehetősége nem volt nagyon a tarsolyban, mint az, hogy beszerez valahonnan egy Tokyo Marui gyártmányú sebesség csökkentő adaptert. Ennek az a lényege, hogy a gearbox megbontása nélkül elfogadható határig lehet a fegyver teljesítményét levinni.
Ma már alig lehet találni Marui adaptert, így kénytelen voltam a piacon megtalálható másik ilyen adaptert megvenni. Rövid leírásomban ezt az adaptert szeretném bemutatni.

Pro Arms Velocity Reduction Adaptor

Az adaptert raktáron a Redwolf Airsoft webboltban találtam meg. A weboldalon sok információ nem volt róla, csak egy kép, valamint a gyártó megnevezése. Miután megvettem, 4 nap múlva a kezemben is volt. A webbolt (vagy a gyártó?) nem vitte túlzásba a cicomát, egy simítózáras tasakban kaptam meg a terméket, viszont buborékos csomagolóval 5-6 rétegben volt körbetekerve a tasak.

A tasak tartalma a következő volt:
- adapter
- 4 db különböző vastagságú gyűrű, piros, sárga, kék, fehér színben.

Az adapter három fő részre lehet szétszedni, és az éppen használt gyűrűt is beleszámítva összesen hat alkatrészből áll. Ezek az első-, középső-, hátsó rész, valamint az éppen használt gyűrű, és a belsejében található gumihenger és a tartását adó fémgyűrű.

Az adapter fő részei:

Miután megjött az adapter, rögtön ki is akartam próbálni, de sajnos a weboldali információk hiánya miatt nem lehetett tudni, hogy a menet milyen. Sajnos az adapter 14- (CCW) -os volt, a fegyver viszont 14+ (CW) –os volt. Így első döbbenetemben azt sem tudtam mi legyen, aztán megkértem a kollégámat aki kiváló esztergás szakember, hogy segítsen. Miután ő sikeresen legyártotta a menetfordító adaptert, és az pontosan illeszkedett a csőre, felcsavartam rá a Velocity Reduction Adapter-t (VRA-t), és jöhetett a próba.

Az adapter és a menetfordító adapter egybeszerelve:

Az adapter a következő elven működik: az adapter középső részében benne van egy gumigyűrű, valamint egy fémgyűrű. Ez utóbbi tartja ellen a gumit az adapter hátsó részének. Az adapter hátsó része és a középső rész közé kell illeszteni valamelyik gyűrűt, majd összecsavarni az adaptert. Az adapter hátsó része belenyomódik a középső részben lévő gumi X bemetszésébe, és a gyűrű vastagságtól függően nyitja vagy zárja a rést. Minél vékonyabb gyűrűt használunk, annál jobban be tud nyomódni a hátsó rész a gumiba, annál nagyobb lesz a rés, és annál kevésbé fog érintkezni a kirepülő BB a gumival, ezért kisebb lesz a lassítás. Ebből következik, hogy minél vastagabb gyűrűt használunk, annál kevésbé éri el a hátsó rész a gumit, emiatt kisebb lesz a rés, és nagyobb energiát veszít a kirepülő BB.

Az adapter összeszerelése:

a fém merevítőgyűrű és a gumi az X metszéssel, majd egymásba helyezve

a gumiszerelék behelyezve az adapterbe, majd a hátsó rész becsavarva (jól látszik a kitágult nyílás)

A próbákat a következő sorrendben hajtottam végre: adapter nélküli kontroll lövések, sárga gyűrűvel, piros gyűrűvel, kék gyűrűvel, fehér gyűrűvel mért lövések. A mérést Xcortech X3200-as kronóval mértem, és 0,2 grammos Blaster BB-t használtam.


A következő eredményeket kaptam:
- kontroll lövések: 401,6fps, 400,1fps, 398fps,

 

- sárga gyűrű: 390,1fps, 384,9fps, 389,5fps, -- átlagosan -10fps

 

- piros gyűrű: 358fps, 359,9fps, 359,6fps, -- átlagosan -40fps

 

- kék gyűrű: 325.6fps, 328fps, 325,1fps,-- átlagosan -75fps

 

- fehér gyűrű: 310,8fps, 311fps, 309,3fps -- átlagosan -90fps

 

Előnyei:

  • kicsi, könnyű, egyszerű szerkezet,
  • a gearbox megbontása nélkül csökkenthető a teljesítmény, az esetleges garancia nem vész el,
  • négy különböző értékre csökkenthető a teljesítmény,
  • az elülső részt letekerve szabvány hangtompítót is fel lehet rá rögzíteni,.

Hátrányai:

  • a termékinformáció teljes hiánya a webboltban,
  • leírás hiánya a tasakban,
  • egyszerű nylonzacskós csomagolás,
  • a csavarmenetek szorulhatnak.
  • a csavarmenetek irányai miatt néha nehézkes lehet a leszerelés,
  • sorozatlövésnél nem csökkenti a sebességet,

Személyes vélemény:

Elsősorban azoknak ajánlom, akik nem tudnak (nem értenek hozzá) tuningolni, vagy betegesen félnek a jól működő eszközökbe belenyúlni. Ideális esetben könnyedén megoldható vele a sebesség csökkentése, és ha valaki szerencsés akkor még adaptert sem kell csináltatni hozzá. Arra vonakozó infóm még nincs, hogy a belső gumi pótolható-e, vagy házilag készíthető-e hozzá utánpótlás. Nekem így elsőre tetszik, de egy jó CQB játék után már több tapasztalatot oszthatok meg remélhetőleg.

 

Az adapter beszerezhető:

Redwolf Airsoft (link)

Írta: Interpol, 2008 szeptember 16.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam