Pro&T AN/PEQ-15

Egy ideje a katonák fegyvereiről készült képeket nézve kialakult bennem egy vágy a rajtuk lévő PEQ-egység iránt. Emiatt, és a kíváncsiság miatt is úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy ilyen egységet. A vásárlás előtt jól körbenéztem, teszteket olvastam, videókat néztem. Sikerült három lehetséges egységre szűkítenem a kört (Battleaxe PEQ-15, Element PEQ-16A, PRO&T AN/PEQ-15). Az ára és a kinézete miatt én az utóbbi mellett döntöttem. A hongkong-i specwarfare.com webboltból rendeltem meg, és kb. 2 hét szállítás után érkezett meg hozzám.

Mielőtt megmutatnám, hogyan teljesít, nézzünk pár információt arról az eredeti AN/PEQ-15 egységről, amiről a replikák készülnek!

 

Insight ATPIAL (AN/PEQ-15)

Advanced Target Pointer/Illuminator Aiming Laser (fejlett céljelölő/megvilágító, célzó-lézer)

Az Advanced Target Pointer/ Illuminator/ Aiming Light (ATPIAL) az Insight Technologies legújabb terméke a katonai lézermodulok piacán. A tervezés és a gyártás célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan új generációs céljelölő rendszert, ami leválthatja a régi AN/PEQ-2A rendszert. Az egyik kulcsfontosságú változtatás az lett, hogy az eszköz kapott egy látható lézermodult, aminek következtében sokkal felhasználó barátabbá vált, hiszen így már éjjellátó készülék nélkül is lehetett alkalmazni. A rendszer további előnye, hogy a beépített látható lézer együtt állítható be az infravörös lézerrel, mindössze a fegyver csövébe kell helyezni a beállító-lézert, és a PEQ-15-öt csak ehhez kell igazítani. Mindezek mellett a méretét és a tömegét az eredeti eszköz felére csökkentették, és úgy alakították ki a szereléksínre való felfogatást, hogy azzal a készülék sokkal alacsonyabb profilúvá is vált.
A süllyesztett kezelőszervek az egység tetején találhatóak meg, és úgy lettek kialakítva, hogy még kesztyű használatával is könnyen hozzáférhetőek legyenek. Az egység burkolatát nagy sűrűségű polimerből készítették, így az nemcsak nagyon robosztus és ellenálló lett, de a tömege is csökkent. Az egység hátulján található az elem/akkumulátor helye, ami úgy lett kialakítva, hogy leszerelés nélkül lehessen kicserélni benne az áramforrást. Ugyanitt található meg egy rögzítőpont, az elhagyás elleni biztonsági zsinórnak. A célzó-egység mind vertikálisan, mind horizontálisan állítható a tetején és oldalán található kisméretű csavarok segítségével, az állítás közben határozott kattanás érezhető. Ezen tulajdonságai miatt a gyártó hatalmas előnyre tett szert a célzó-rendszerek piacán, és az új generációs PEQ-15 sokak kedvelt lézercélzó-egysége lett. Napjainkban előszeretettel használják mind a rendfenntartó, mind a katonaság egységeinél.

Technikai adatok:
NSN: 5855-01-534-5931
Méretek: 117 x 71 x 40mm
Tömeg: 213gramm (elemmel)
Áramforrás: 1x 3V DL123A elem
Elem élettartam: > 6 óra, dupla funkcióban, maximális teljesítménnyel,
Vízállóság: 6 méter 1 órán keresztül,
Garancia: 1 év

IR lézer adatai:
IR Class: IIIa (Low), IIIb (High)
IR kimenő teljesítmény: 600uW (Low), 25mW (High)
IR sugár: 0.5 mRad szóródás,
IR Laser hullámhossz: 820nm – 850nm
IR hatótávolság: >600 méter (Low), 2,000 méter (High)

Látható lézer adatai:
Látható lézer Class: IIIa
Látható lézer kimenő teljesítmény: 4.0 mW
Látható lézer sugár: 0.5 mRad szóródás
Látható lézer hullámhossz: 605nm – 665nm
Látható lézer hatótávolság: >25 méter erős napsütésben

IR lámpa adatai:
Class: IIIb
Kimenő teljesítmény: 3.5mW (Low), 30mW (High)
Szóródás: 1-105 mRad
Hullámhossz: 820nm – 850nm
Hatótáv: >2,000 méter

Az alapcsomag tartalma: hord táska, felhasználói és karbantartási utasítás, adatokat tartalmazó kártya, 1db 3V DL123A lítium elem, csavarhúzó (3/32 Hex), lámpa fényerőcsökkentő diffúzor, lézervédő tető, vezetékes nyomáskapcsoló, öntapadós tépőzárak, felragasztható matricák.

 

Most pedig nézzük, hogy a másolat hogyan teljesít…

 

PRO&T AN/PEQ-15

Az egység a PRO&T cég terméke. Az internetes források szerint egy az egyben a VFC PEQ-15 másolata. Két változata érhető el: a vörös-, és a zöld lézerrel szerelt változat. Én az utóbbit vettem meg, mert tudtam, hogy a vörös lézer sokkal gyengébb teljesítményt nyújt, mint a zöld lézer, emiatt az ára is pár dollárral magasabb volt.

Csomagolás:

A gyártó egy elég erős kartondobozba csomagolta az egységet. Mivel a doboz falai merevek, így teljes védelmet biztosítanak az eszköznek. A doboz tetején egy szürke matrica található, rajta az egység képével, a nevével, illetve két-két opcionálisan beikszelhető négyzettel, ami segítene megtudni mi is van a dobozban, ha használná az eladó.
A dobozt felnyitva megtaláljuk benne a célzó-egységet, a maga puritán valójában. A gyártó nem érezte úgy, hogy plusz védelemre lenne szükség, ezért nem is csomagolta be semmibe.

 

A csomag tartalma:


A dobozban megtaláljuk a célzó-egységet, a nyomáskapcsolót, és az utólagosan felragasztható matricákat. Használati leírás, egyéb nyomtatott információ, elem nincs hozzá.

Technikai adatok:
Méretek: 117 x 64 x 35mm
Tömeg: 213gramm (elemmel)
Áramforrás: 1x 3,7V CR123A elem
Elem élettartam: > 6 óra (gyári adat!), dupla funkcióban, maximális teljesítménnyel,
Felhasznált anyagok: polimer, fém,
Vízállóság: nem vízálló,
Garancia: bolti garancia, vásárlástól számított 10 nap, gyári hiba esetén.

Rögzítés:


A dobozt szabványos 20mm-es sínre lehet rögzíteni. A csavart óvatosan meghúzva az egység stabilan rögzül, a csavar nem lazul ki. A rögzítés sajnos nem a legideálisabb, mert követvén az eredeti PEQ-15 kivitelezését, a csavar kivételével itt is műanyagból készült minden. Nyilván nem várható el tőle olyan teherbírás, mint az eredeti polimertől, de azért remélem, hogy bírni fogja a strapát. Nagyjából én ebben látom az egyetlen gyengeségét.

Feliratok:
A PEQ-15 dobozán lévő feliratok autentikusnak nevezhetőek. Mindegyik felirat jól látható.

Működése:
A működése nagyon egyszerű: az elem behelyezése után a kapcsolóját a kiválasztott állásba kell tekerni, majd vagy a tetején lévő kétfokozatú gomb lenyomásával, vagy a nyomáskapcsolóval kapcsolhatjuk ki/be a lámpát, illetve a lézert. A kapcsolók határozottan kattannak a helyükre, és az elvárható módon működnek.
A lézer a dobozon található állítócsavarok segítségével csak szűk határok között állítható. Mivel a hazai airsoft játékokon tilos a használata, így leginkább csak esztétikai szerepe van.

Lámpa:
Az egységbe az igazitól eltérően nem egy IR lámpa van beépítve, hanem egy 90 lumen névleges fényerejű LED-es lámpa. Nappal nem sok jelentősége van, de szürkületben, épületben, és éjszakai programokon már annál inkább használható.
A lámpán és a lézeren van egy-egy pattern generator-nak nevezett félrehajtható lap, ami a lámpánál a kilépő fényt csökkenti, így az eszköz akár két külön fényerővel is használható, illetve a lézer esetében a kilépő fénynyaláb formáját változtatja meg. A fényerő csökkentése után a lámpa elegendő fényt biztosít az épületben való mozgáshoz, és a tájékozódáshoz. Az már egy más tészta, hogy ekkor is annyi áramot használ, mint letakarás nélkül. Véleményem szerint egy derítő üzemmód lehet, hogy hasznosabb lett volna, mint a lapkával szabályozható két fényerő.


Takarás nélkül a lámpa teljes értékű LED-es lámpának felel meg, a fénye tökéletesen bevilágítja a teret. Vak sötétben egy 45 méteres folyosón szinte nappali világosságot adott. A lámpa épületben az ellenfelek elvakítására is nagyon jól alkalmazható, de közelről (<5méter) kerüljük a túlzott használatát, mert percekig tartó látótérkiesést eredményez!

A LED-lámpa szerelhető, és javítható, de kivitelezése miatt összeszereléskor figyelni kell, hogy megfelelően legyenek összecsavarva az alkatrészek, mert laza összeszerelés esetén nem lesz megfelelő az érintkezés, és a lámpa nem fog megfelelően működni. Az alábbi képeken láthatjuk a lámpa részeit, és a LED-et is.

A lámpa összes alkatrésze műanyagból készült, kivétel a dobozban lévő fémhengert, és a LED alatt látható aluminium lapot. Ha ez a lap nem szorul rá a fém hengerre, akkor érintkezési hibás lesz, és a lámpa nem fog működni. Összeszereléskor kényteenek vagyunk minden lógó vezetékkel együtt óvatosan összecsavarni, hogy a fémhenger vezetékház ne forogjon el.

Lézer:
A PEQ-15 másolatunk egy diódás zöldlézerrel rendelkezik, amit a burkolaton lévő állítócsavarok segítségével lőhetünk be a fegyverünkhöz. A lézer kínai származása ellenére elég jó minőségű. Közelre (~25-30 méter) használva a kivetített pont mérete nem változik, és 100 méteren túlra világítva sem növekszik meg jelentősen. Arra, amire szabály szerint használható (lőlapra lőni, és kerti lövöldözésre) tökéletesen megteszi.


A zöld lézerünk 532nm-es hullámhosszú, és elméletileg 5mW-nál kisebb energiával rendelkezik. A fénysugár átmérője 1,5mm. Működtetéséhez 3V-os feszültség javasolt, amivel a diódagyártók leírása szerint kb. 3000 óra üzemidő érhető el (maximális élettartam). Nagyobb feszültség esetén az élettartam valamivel csökkenhet, de nem számottevően. A lézer dióda fogyasztása a gyártó adatai szerint 300mA.

FIGYELMEZTETÉS!
SOHA NE HASZNÁLJUK AIRSOFT JÁTÉKON AZ ELLENFÉL ELVAKÍTÁSÁRA, MERT A LÉZERSUGÁR KÁROSÍTJA A RETINÁT, ÉS EZZEL A SZEM ÉPSÉGÉT!
SENKIT SE TÉVESSZEN MEG A NÉVLEGES ENERGIA, MÁR 1Mw-OS LÉZERSUGÁR IS OKOZHAT MARADANDÓ KÁROSODÁST! MÉRÉSEINK BEBIZONYÍTOTTÁK, HOGY AZ OLCSÓ LÉZEREK NEM TELJESÍTIK A FELTŰNTETETT ENERGIA SZINTET, ÁLTALÁBAN PÁR mW-AL NAGYOBB AZ ENERGIÁJUK,  AMI MÁR KÉPES ARRA, HOGY KÁROSÍTSA A SZEMET!

A JELENLEG ÉRVÉNYES AIRSOFT SZABÁLYZATOK SZERINT A LÉZER HASZNÁLATA AIRSOFT JÁTÉKOKON TILOS!

Használati tapasztalatok:
Az elem behelyezése után máris használható a PEQ-replika. A fegyverre könnyen felszerelhető, a csavar óvatos meghúzása után erősen rögzül. A nyomáskapcsoló rendesen illeszkedik, és megbízhatóan működik. Sok PEQ-replikának hibája, hogy a doboz tetején lévő gumiborítású kapcsoló nem működik rendesen. Szerencsére ez a tesztelt egységnél jól működött, bár véleményem szerint lehetne határozottabb is a kapcsoló kattanása.

A lámpa használható, de csodát nem szabad várni tőle. Előnyös, hogy a lézer beállítható, és nem csak díszítő elem. Elég robosztus, masszív, nem recseg és ropog. A LED meghibásodás esetén forrasztással cserélhető. Mivel alacsony a profilja, így a Holosight elé felszerelve nem akadályozza a kilátást.

Nézzünk pár képet a működésről:

Az épület távolsága 110 méter (klikk a képre a nagyobb méretért)

 

Az épület távolsága 80 méter (klikk a képekre a nagyobb méretért)

 

Bal oldali képen egy 20 méteres sötét folyosó látható, a jobb oldalon pedig a lézerpont a falon.

A bal oldali képen a lámpa fényereje látható a szűkítőlap használatával, jobb oldalon pedig a teljes fényerő látható.

 

Bal oldali képen egy 45 méteres sötét folyosó látható, a jobb oldalon pedig a lézerpont látható a folyosó végén.

Bal oldali képen a lámpa fényereje látható a szűkítőlap használatával, jobb oldalon pedig a teljes fényerő látható.

Személyes vélemény:
Az airsoft világában luxustermék. Kiválóan alkalmas a fegyverünk egyedivé tételére, ráadásul az elemlámpája is használható, bár az is igaz, hogy hasonló pénzért nagyobb fényerejű, jó kínai fegyverlámpát is lehet venni. Épületben egész jól használható, nem teszi orr-nehézzé a fegyvert. Mindenképpen jobb választás, mint a VFC hasonló replikája, és árához képest alapvetően jól teljesít.

 

Pozitív:
- elfogadható ár: ~12000HUF
- kis méret,
- könnyű, de masszív készülékház,
- precízen működő kapcsolók,
- erős LED-lámpa,
- állítható lézerirányzék,
- ellenálló nyomáskapcsoló,
- 1x CR123A elemmel működik,

 

Negatív:
- gyorsan meríti az akkukat,
- ABS műanyag a rögzítés,
- IR lézer hiánya,
- a beállítás csak szűk tartományban lehetséges,

 

Felhasznált irodalom:
- az eredeti AN/PEQ-15 információi, és képe: Tactical Night Vision Company
- a replika AN/PEQ-15 szövege és képei: saját

 

Végezetül pár fénykép a fegyverre szerelt AN/PEQ-15-ről:

(klikk a képre a nagyobb méretért!)

 

(klikk a képre a nagyobb méretért!)

 

 

Írta: Interpol, 2012 január 20.

Lektorálta: T72

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam