Puxing PX888 URH adó-vevő készülék

2008 év elején vásároltam meg az első komolyabb rádiómat egy Puxing 777-es rádió személyében. Az akkoriban elterjedt PMR rádiókat olyan szinten szárnyalta túl, hogy öröm volt nézni. A készülék a Blackwater SE. Hajmáskér I.-es pályán megszervezett játékon esett át a tűzkeresztségen. A teljesítménye nagyon meggyőző volt, mindenkit hallottam, az adásomat akiknek kellett hallották. Amit mindig hiányoltam belőle az a beszédtitkosító modul volt. A gyártó állítólag pótolta a hiányt a 777Plus márkával, de az igazi újdonságot a már jó előre beharangozott 888-as típus hozta el. Ezt a típust sok egyéb funkcióval látták el a 777-es képest. Erről a készülékről szeretném megosztani a tapasztaltakat a teljesség igénye nélkül.

Puxing PX-888 UHF adó-vevő készülék

A doboz tartalma a következő:
- rádió,
- 1db 7,2V 1200mAh-s li-ion akkumulátor,
- övcsipesz,
- SMA-F antenna,
- asztali töltő, EU-szabvány fali töltővel,
- angol nyelvű leírás
- „ingyenes” headset

Az alapcsomag tartalma

 

Technikai adatok:
- UHF 400-480MHz frekvencia sáv,
- két soros, alfanumerikus, pontmátrixos LCD kijelző,
- 3 színű megvilágítás,
- dupla csatorna figyelés,
- programozható oldalsó gomb,
- 128 elmenthető csatorna,
- kimenő teljesítmény: 4-5W
- 1200 mAh-s li-ion akkumulátor,
- gombokkal beírható frekvencia,
- állítható VOX szint 1-9-ig,
- Szkennelés az összes csatornára, vagy elsődleges csatorna szkennelés,
- vészhelyzeti ANI hívás,
- számítógépről programozható,
- csengőhang hallható, amikor bejövő jelet vesz,
- állítható teljesítmény billentyűzetről, vagy PC-ről programozva,
- állítható zajzár 1-9-ig,
- billentyűzár,
- automatikus kikapcsolás,
- frekvencia léptetés: 5-10-6,25-12,5-25 kHz-enként,
- beszédtitkosító,
- hangos menü két nyelven (kínai és angol)
- nagy teljesítményen 4-5W, kis teljesítményen 0,5-1W kimenő teljesítmény,
- PTT ID kijelzés,
- számítógépről kikapcsolható frekvencia bevitel,
- beépített FM-rádióvevő,
- szűrés és feloldás DTMF kód segítségével,

Fizikai adatok:
Méret (vastagság-szélesség-magasság): 40x55x120 mm (antennával: 235 mm magas)
Súly: 140 gramm

 

A csomagolás a megszokott egyszerű papírdoboz, rajta a gyártó és a típus leírása. A dobozt kinyitva az összes alkatrészt egyenként becsomagolva egy átlátszó műanyag tartóban találjuk.

A készülékház egy nagyon ellenálló műanyagból készült, kézzel nem is lehet nyikorgásra kényszeríteni. Az anyag ridegsége miatt úgy sejtem, hogy a rugalmassága nem lehet a legjobb, így próbáljuk nem leejteni, hátha a készülék hajlamos megrepedni, vagy esetleg jobban széttörni. A készülékház és az akkumulátor külső felszíne finoman érdesített, emiatt a fogása kellemes, és picivel nehezebben is csúszik ki az ember kezéből. A kijelző vastag, erős műanyagból készült, teljesen átlátszó, és kiválóan olvasható még a védőfólián keresztül is.

Az érdesített felület


A készülékház oldalán találhatjuk meg a szabványos Kenwood csatlakozó helyét is, amit a szennyeződéstől egy gumiborítás véd. Ez a gumi jobb minőségű, és tartósabb, mit a Puxing 777-en (nekem 3 hét után leszakadt egy darabja a 777-esen). Ide csatlakoztatjuk be a headset-et illetve a PC-kábelt is.

A kép bal oldalán látható a PTT-gomb jobb oldalon a Kenwood csatlakozó helye

A csomagban a hirdetéssel ellentétben 1200mAh-s li-ion akkumulátor van. Ezzel az akkumulátorral 4W-os kimenő teljesítménnyel kb. 1,5-2 napig használható a készülék, ha normális felhasználást veszünk alapul: adás- vétel- készenlét üzemmódban 1:3:7 arányt feltételezve.
Szerencsére kapható hozzá pót akku is 1200mAh és 1600mAh kapacitással.

A bal oldalon az akku, jobb oldalon a rádió hátlapja látható (jól látszik a gumírozott akku csatlakozó)

 

A készüléket összeszerelve, majd bekapcsolva a készülék egy sípoló hangot ad ki, eközben a kijelzőn lévő összes felirat egyszerre látható. Ezután a készülék alaphelyzetbe lép. A kijelzőn dupla sávban látható a frekvencia.

A dupla soros kijelző


A kijelző színe tetszés szerint változtatható világossárga, narancssárga, és halványkék színre.


A kijelző jól olvasható mindegyik színnél, a kijelző kontrasztja, mint sok rádiónál itt sem állítható.

A kijelző alatt található meg a gumiból készített billentyűzet, rajta a fehér színnel megvilágított feliratok. A világításnak köszönhetően a billentyűzet teljes sötétségben is kiválóan olvasható. A billentyűk kicsire sikeredtek, és egy hozzám hasonló ujjakkal rendelkező embernek már nem olyan kényelmes a nyomkodása, mint a kistestvér Puxing 777-es készüléknél. A gombok nyomáspontja mélyen van, és a megnyomása határozottan érezhető. A gomb lenyomását a készülék „beep” hanggal is nyugtázza, de ez természetesen kikapcsolható a menüben.

A billentyűzet


A készülék legfontosabb funkciói gyorsmenüként is elérhetőek a menü gomb lenyomása és a funkcióhoz rendelt gomb lenyomása után. Ezzel elkerülhető a menüben való hosszas bolyongás. A közvetlenül elérhető funkciók:
- scan mód (menü+1),
- priority scan mód (menü+2),
- VOX beállítás (menü+3),
- teljesítmény beállítása (menü+4),
- zajzár beállítása (menü+5),
- beszédtitkosítás ki/be kapcsolása (menü+6),
- led világítás beállítása (menü+7),
- kijelző megvilágítás beállítása (menü+8),
- billentyűhang ki/be kapcsolása (menü+9),
- ANI ki/be kapcsolása (menü+0)
- CTCSS kód beállítása (menü+#)
- billentyűzár ki/be (menü+*)

A készülék oldalán található meg a nagyméretű PTT- gomb, alatta pedig egy programozható gomb. A programozható funkció lehet zajzár kikapcsolása, vészhívó jel adása, hívó hang, valamint egy 1750Hz-es jel adása.

A készülék adásminősége jónak nevezhető, hatótávja pedig a gyári antennával is több, mint elegendő (Pécs városa keresztül rádiózható vele ideális esetben, az pedig légvonalban legalább 10km). A vétel tiszta, és kiválóan érthető.
A hatótáv természetesen a megfelelő antennával megtöbbszörözhető, illetve a tereptárgyak függvényében alapban is nagy lehet, ha a készülékek egymásra való rálátása nem vagy csak csekély mértékben korlátozott.

A készülékben lévő zajzár menüből állítható 0-9 fokozatban. A „0” fokozat a teljesen kikapcsolt zajzár, ilyenkor a készülék folyamatos vételre kapcsol, és az éteri zajt lehet hallani. Tapasztalatom szerint a zajzárt bőven elég a 3-as szintre beállítani, ilyenkor a legtöbb gyenge PMR rádió adása is fogható lesz.

A készülékhez bármilyen szabvány Kenwood csatlakozású headset-et lehet használni. Léteznek a legegyszerűbb kiadású fillérekért beszerezhető „James Bond” fülesek, gégemikrofonos, fülmikrofonos, és egészen professzionális külső zajokat leszigetelő headset-ek is. Egy rövid teszt ide kattintva olvasható róluk.

A frekvencia beállítására több lehetőség közül választhatunk, beállíthatjuk a csatornaváltó-gomb tekerésével, manuálisan beírhatjuk a billentyűzeten keresztül, vagy PC-kábel segítségével felprogramozhatjuk. Erre használhatunk soros vagy USB csatlakozós programozó kábelt. Mindegyik kábelnek van előnye és hátránya is. A soros kábelt használva meglepődhetünk, hogy sok PC-n esetleg laptopon már nincs RS232 csatlakozó. Ebben az esetben kénytelenek vagyunk USB programozó kábelt vásárolni a soros kábel helyett. Ha véletlenül nem találnánk, akkor már kapható USB-soros port átalakító. Ha sikerül megoldani a soros kábel felismerését, akkor viszont stabilan működik akár alaplapi soros csatlakozáson, akár USB-RS232 csatlakozáson keresztül.
Az USB kábellel is megvan a magunk gondja, mert nekem ezt is fel kellett ismertetnem, és a kábelhez kapott driverrel készítenem kellett egy USB-s COM-portot. Viszont ha ezzel is megvagyunk, a kábel már a későbbi ismételt csatlakozásakor nem szükségest ezt újra végigjárni, mert a kapcsolat stabilan működik.

Alapban a készülék nem a dupla frekvencia módban van. A dupla frekvencia mód bekapcsolásához a készülék kikapcsolt állapotában nyomjuk le az „ENTER” - gombot majd kapcsoljuk be a készüléket. Ilyenkor a frekvencia mellett bal oldalon látható lesz egy „A” vagy „B” betű. A látható betű mutatja nekünk, hogy melyik frekvencián tudunk adni és venni, és melyiken csak hallgatni. Természetesen van mód a beállított A és B csatorna között váltani, ilyenkor le kell nyomnunk először a „Menü” - gombot, majd a PTT- gombot. A kettős frekvencia módból ugyanúgy lehet kilépni, ahogy bekapcsoltuk.

Dupla frekvencia mód

 

A készülék normál módban mindkét sorban megjelenít információkat. Alapban mindkét sorban az adási és a vételi frekvencia van. Látható még az esetlegesen bekapcsolt CTCSS kódolás kijelzése, az akkufeszültség, valamint az adási teljesítmény nagysága. A felső sor előtt egy „R” betű mutatja a vételi frekvenciát, alatta egy „T” betű az adási frekvenciát.

Az „ESC/M” gombot lenyomva válthatunk a VFO/CH mód között, és ilyenkor a felprogramozott csatornák adatai kerülnek kijelzésre. Egyszeri lenyomásakor belépünk a CH módba és a következő adatokat láthatjuk a kijelzőn:

A felső sorban látható a csatorna neve, amit programozáskor megadtunk. Alatta a csatorna szám, ahova mentettük. Bal oldalon egy nagy „M” betű látható, jelezve, hogy a programozott memóriában vagyunk, alatta pedig szintén a mentett csatorna sorszáma látható.

Az „ESC/M” gomb újbóli megnyomása esetén a kijelzőn látható adatok csak annyiban változnak, hogy a „CH-XXX” felirat helyett a csatorna frekvenciája lesz leolvasható a kijelzőn.

Ismét megnyomva a csatorna neve is eltűnik, és helyette a már ismert kétsoros adatok jelennek meg felül a vételi, alul az adási frekvenciát kijelezve. A bal oldalon még mindig látható a memória jele, valamint a csatorna sorszáma.

Negyedszer is lenyomva az „ESC/M” gombot, visszajutunk az alap állapotba és bal oldalról eltűnik az „M” betű, és a csatorna sorszám is.

Külön érdekessége a készüléknek a hangos menürendszer, ami a menüben lévő helyünket szöveggel is a tudomásunkra hozza. Elérhető angol és kínai nyelven. Sok haszna nem biztos, hogy nekünk van.

Az okos kínai tervezők gondoltak az unatkozó rádiósra, és beépítettek egy digitális vevővel rendelkező FM rádióvevőt, hogy ne unatkozzunk. Az FM vevőt a menü+PTT gomb kombinációjával kapcsolhatjuk be. A kijelzőn összesen egy „RADIO” felirat látható. A rádió tisztán szól, unaloműzésre pont elég. A rádióműsor hallgatása közben a készülék természetesen dolgozik tovább, mint adó-vevő, és ha vétel van, az FM rádió automatikusan kikapcsol, hogy hallani lehessen a vételt, és kb. 4-5 másodperc múlva kapcsol vissza FM rádió módba, ha nincs több forgalmazás. Az FM rádió vételbe természetesen belerádiózni nem lehet.

 

A rádió programozása szoftver segítségével

Ha valakinek nem lenne meg a szoftver ide kattintva letöltheti: Puxing PX888A programozó szoftver (Windows XP, 98, ME) működik Vistán is!

Először is csomagoljuk ki a programot, és futtassuk a gépünkön a setup.exe file-t.
Haladjuk végig a telepítésen, majd keressük meg a parancsikont és indítsuk el a programot. A program elindulásakor a következő ablak jelenik meg:

(A képekre kattintva megnézhető nagyobb felbontásban!)

Ha rákattintunk a Product Information-re a bal oldali menüben akkor a következőt láthatjuk: itt ideális esetben alapból a PX-888A típus van kijelölve, valamint a helyes frekvencia tartomány.

Az Optional Features-re kattintva változtathatunk a következő beállításokon:
- Back light: ki, auto, be,
- Back light color: bíbor, narancs, kék,
- Display mode: 1, 2, 3, 4, 5, (hagyjuk 1-en),
- Key lock: ki, manuális, automata,
- Priority channel: 1-128 (megadahatjuk, hogy priority scan módban, melyik legyen az elsődleges csatorna)
- VOX gain level: ki, 1-9,
- Frequency mode: be/ki (használhatjuk-e a VFO módot),
- MSK Type: MSK-I, MSK-II, (hagyjuk I-en)
- Scan mode: TO, CO, SE, (szkennelési beállítás),
- Squelch level: 0-9 (zajzár beállítása)
- Step: frekvencia lépés mértéke,
- Time out timer: ki, 30-270 (automatikus kikapcsolás percben megadva),
- Voice annunciation: english/chinese (hangos menü)
- PTT ID beállítások: ezt nyugodtan kikapcsolhatjuk, játékon egyenlőre nem vesszük sok hasznát.
- Keypad lock: ki/be (lezárja a billentyűzetet)
- Scrambler activation: ki/be (bekapcsolja a beszéd titkosítását)
- Battery saver: be/ki (energiatakarékos mód)
- Beep: be/ki (billentyű hang)

A key assigment-re kattintva beállíthatjuk, hogy a PTT gomb alatti programozható gombnak mi legyen a funkciója: hívóhang, vészhívó-hang küldése,

Amikor ezekkel a beállításokkal végeztünk, akkor elkezdhetjük a csatornák frekvenciáinak a beírását is. Első lépésben írjuk be az első sor első mezőjébe a vételi frekvenciát. Ha ezzel megvagyunk, akkor kattintsunk az adási frekvenciára, és a program automatikusan kitölti az összes mezőt a frekvenciához való alapbeállításokkal.

Ezután a harmadik oszlopban adhatjuk meg ha szükséges a vételi frekvencia CTCSS kódját. Arra viszont vigyázzunk, hogy a készülék 50 CTCSS kódot ismer, de nálunk csak 38 van használatban, és ezek nem sorrendben követik egymást!

A negyedik oszlopban az adás frekvencia CTCSS kódját adhatjuk meg, hasonlóan ügyelve, mint a vételi CTCSS kódnál.

A Chanel name oszlopban át tudjuk nevezni a csatornát. Ez a felirat jelenik majd meg a rádió kijelzőjén a felső sorban.

Power oszlopban az adási teljesítményt állíthatjuk be, ez lehet nagy vagy kis kimenő teljesítmény.

A W/N oszlopban az adás Wide/Narrow beállítását változtathatjuk meg,


Ezután a többi csatornának is hasonlóan kell bevinni az adatait. Szükség esetén a file menüben a frekvenciákat el is menthetjük egy file-ba, hogy később ne kelljen ismét begépelni, vagy mások életét is megkönnyíthetjük vele, ha elküldjük nekik a file-t, és ők azzal programozzák fel a rádiójukat.

Mielőtt feltöltenénk a frekvenciákat, ellenőrizzük le, hogy a kábelnek a megfelelő port van beállítva, különben a kommunikáció nem lesz sikeres. Ha nem tudjuk a megfelelő portot, akkor sincs baj, mert ha nem jó a beállítás, akkor a feltöltés nem fog megindulni. Ilyenkor elég ismét a setup menüben a portot átállítani, és ismét próbálkozni. Előbb-utóbb úgyis sikerül.

 

Ha megvagyunk a port beállítással, a program menü, write parancsával az alábbi ablak jön elő, itt pedig csak rá kell kattintani a start gombra. A feltöltés után a készülék újraindul, és CH-módban az első felprogramozott frekvenciát fogja mutatni.

Előnye:
- robosztus készülékház,
- könnyen kezelhető gombok, és kapcsolók,
- li-ion akku,
- nagy teljesítmény,
- jól olvasható kijlző,
- PC-ről programozható,
- dupla frekvencia figyelés,
- beépített FM vevő,
- működő beszédtitkosító,
- hosszú működési idő,
- programozható gomb,

Hátránya:
- kicsi az akku kapacitása (1200mAh)
- még mindig nem csepp és porálló a készülék,
- vételen nem jelzi ki az adásnál használt CTCSS kódot,
- gyári headset minősége,
- csak egy titkosító frekvencia van,
- használati útmutató csak angol/kínai nyelven van,
- csak 128 darab elmenthető csatorna van,

Személyes vélemény:
Ismét egy jó ár/érték arányú készülék, amiben sok lehetőség van, de az airsoft-os társadalom ezeket hosszú ideig nem fogja tudni kihasználni. Szép tisztán ad, jó a vétel, és egy napi használat alatt sem merül le. Ideális választás lehet játékszervezőknek, illetve azoknak a játékosoknak, akik a csapatokat irányítják. Bár egy pót-akku beszerzésén jó lesz előre gondolkodni.

 

A készülék beszerezhető:

eBay - Radiogear Pro

 

 

Írta: Interpol, 2008 október 27.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam