Puxing PX-2R

Pár év aktív használat után, a megváltozott felszerelés miatt kénytelenek voltunk a jól bevált Puxing 777 UHF rádiót lecserélni a túlzottan nagy mérete, és tömege miatt. Pár rádióteszt elolvasása után a Puxing PX-2R rádióra esett a választásunk. Ami mellette szólt, a kis mérete, a tömege, és a viszonylag teljes billentyűzete. Az már csak hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy az akku és a töltője NOKIA szabványos. A szinte már megszokott Radiogearpro.com webboltból rendeltük meg, és kb. 2 hét alatt érkezett meg hozzánk.
Az alábbi leírás egy hozzávetőlegesen 1,5 éves birtoklás, és egy év használat alapján készült el.

 

 

A csomagolás:

A rádió és a tartozékok egy vékony hullámpapír dobozba vannak csomagolva. A tartalmat belül egy formázott, átlátszó műanyag tartó rögzíti, így nem mozdul el a csomagoláson belül semmi. A dobozon a gyártót, a típust, a rádió fényképét, pár fontosabb funkcióját, és az alaptartozékokat tűntették fel.

 

A doboz tartalma:


- Puxing PX-2R UHF rádió,
- SMA-F antenna,
- 3,7V 1100mAh li-ion akku (BL-2R),
- övcsipesz,
- csuklópánt,
- USB töltőkábel,
- használati útmutató angol nyelven,

 

Technikai adatok:
magasság: 84 mm
szélesség: 48 mm
vastagság: 25 mm
súlya: 200 gramm

Funkciók:
- egysoros folyadékkristályos kijelző
- 128db elnevezhető memóriahely
- frekvencia tartomány: 400-470MHz
- frekvencia lépésköz:  5 / 6,25 / 10 / 12,5 / 20 / 25kHz
- adás teljesítménye: 1W / 2W
- 50 CTCSS, 105 DCS kód
- frekvencia-szélesség: Narrow / Wide
- elsődleges frekvencia vagy sima scan
- lemerült akkujelzés hanggal, és kijelzőn jelezve
- billentyűzár
- PC programozás
- menü és csatorna reset
- Scan típusok: Carrier, time and search
- foglalt csatornarögzítés: carrier/QT/DQT
- VOX beállítás: 0-9 szinten állítható
- adásteljesítmény: 0.5W/2W
- zajzár: 0-9 szinten állítható
- billentyűzár
- adáslimit (TOT): off – 7min
- manuálisan és PC-ről is programozható
- akkutöltöttség kijelző
- beépített digitális FM rádió-vevő
- Akkukímélő üzemmód


Készülékház:

A rádió háza a kis mérete ellenére elég masszív, kézbe véve, és megszorongatva sem recsegett-ropogott. A fogása meglepően kényelmes, egy kézzel is könnyen kezelhető. A tömege is pont akkor, hogy az ember ne azt érezze, hogy valami gagyi van a kezében. Az első benyomások kellemesek.

 

Antenna:

A készülékhez a gyártó nem a megszokott antenna típust szerelte be, ennél a készüléknél egy SMA-F csatlakozójú antennát csatlakoztathatunk a készülékhez. A gyári antenna minden különlegességet nélkülöző, 92mm hosszú, gumírozott antenna.

 

Kijelző:

Az előlap tetején találjuk meg az egysoros, folyadékkristályos kijelzőt. Minden lényeges adat, és üzemmód itt kerül kijelzésre. Bánatomra csak egyszínű, narancssárga háttérvilágítást kapott, de valószínűleg az alacsony árra való törekvés itt mutatkozik meg.
A kijelző szinte minden helyzetben jól látható, akár működik a háttérvilágítás, akár nem.

Az antenna előtt található meg egy viszonylag nagyobb méretű LED-es állapotjelző, ami vételkor zölden, adás közben vörösen világít.

 

Gombok, csatlakozók:
A készülék előlapján, és a baloldalon találunk nyomógombokat, a tetején pedig a bekapcsoló gombbal egybeépített funkció-választógomb található meg.

A tekerőgomb kiválóan működik, kicsit szorulva jár, de nekem nem zavaró. A funkció-választógomb határozottan, de finoman kattan a másik állásba, így kismértékű súrlódás esetén sem állítódik el.

A bal oldali gombok (PTT, monitor, SOS) nyomása határozott, és kényelmes, mindig lehet tudni mikor nyomja meg az ember, és mikor nem.

Az előlapi gombokról ugyanez már nem mondható el. A gombok nekem kicsik, és nincs nyomási pontjuk. Így ha az ember nem nézi a gombot, vagy a kijelzőt, akkor nem érzi a nyomást. Ami az érdekes, hogy ettől függetlenül a gombok érzékenyen, és jól működnek, nem lehet melléjük nyomni, még vaskosabb ujjal sem. De azért jó lenne érezni valami pattanást a gombok megnyomásakor.
Egyedül az előlapi gombok kaptak megvilágítást, ami ugyanaz a narancssárga szín, mint a kijelzőnél. Ennek segítségével vak sötétségben is kiválóan látható a gombsor.

 

Akku:
Szabványos NOKIA BL-2R akkumulátorral működik a rádió. Az akku 3,7V-os, és 1100mAh kapacitású. Ki tudja miért, de a gyártó úgy gondolta, hogy NOKIA módszereket használ, így az USB kábelen található töltő egy NOKIA mini töltőkábel. Ebből következik, hogy bármelyik szabványos NOKIA fali töltővel, vagy autós töltővel tölthető a rádió. A töltési idő az akkutöltő típusától függően kb. 2-3 óra.

A többi rádiótól eltérő módon, az akkufedél egy biztonsági rögzítést kapott, így az akkufedél véletlenül sem szedhető le. Megjegyzem, hogy alapban is erősen rögzül, így ha valaki nem nyomja fel a biztosítót, nagy eséllyel akkor sem hagyja el az akkufedelet.

 

Adásminőség:
Nem voltak nagy elvárásaink a rádiótól, ezért meg is lepődtünk, hogy miként teljesített. A mikrofonja tisztán veszi a hangokat, és a rádió minden torzítás nélkül tisztán adja is tovább. Nyilván az adásminőség függ a terepviszonyoktól, de el lehet mondani, hogy egy erősen urbanizált területen (Pécs belváros – tégla és betonházak) 1km-t vígan át lehet rádiózni minden minőségromlás nélkül, ráadásul fele akkora antennával, és fele akkora teljesítménnyel, mint egy PX777, vagy egy Wouxun rádió, a maguk 4W-jával, és kb. 20cm-es antennájukkal.
A rádió vételével sincs nagy gond. A hangszóróból nem torzít a hang, és nincs szappandoboz hangja. Nekem az a véleményem, hogy a minőséggel nincs gond, egy átlagos felhasználó szemével nézve.

 

Hatótáv:
Ahogy szoktuk mondani, terep és adásteljesítmény függvénye. Urbanizált területen kb. 1-2km, kevésbé lakott területen akár 2-4km is lehet az áthidalt távolság. nagyobb távolságon eddig még nem próbáltuk ki, így még hozzávetőleges adatot sem tudok jelenleg mondani erről.

 

Memória:

Mint általában a Puxing rádiók esetében itt is 128db, elnevezhető memóriahely áll a rendelkezésünkre. Bánatomra a spórolás itt már megmutatkozik, mert csak 5 karakterrel nevezhetjük el az elmentett csatornákat (bár a kijelzőn bőven elférne több karakter), míg a nagy testvéreknél ez általában 6 karakter.

 

Programozási módok:

A készüléket a leírás alapján kézzel, vagy kényelmesen PC-vel is programozhatjuk. Utóbbi esetben szükségünk lesz egy USB adatkábelre, és a programozó szoftverre. Nem egy nagy ördöngösség a PC-programozás, csak kicsit jobban oda kell figyelni. Ha elkészültünk a programtáblával a PC-n, akkor pillanatok alatt fel lehet tölteni a készülékre, és azonnal használható is.
Jelenleg nem térnék ki részletesen a programozásra, de ha időm engedi, akkor egy cikkupdate elképzelhető lesz a későbbiek során.

 

Közvetlen funkciók:
A rádión a billentyűzet segítségével az alábbi menük érhetőek el gyorskeresés formájában, ha lenyomjuk a menü (F/billentyűzár) gombot:
- menü+1: zajzár
- menü+2: adásteljesítmény
- menü+3: priority scan
- menü+7: VOX
- menü+8: FM műsorvevő
- menü+9: billentyű hangok
- menü+0: CTCSS kódolás a vételi frekvencián

 

Headset:

Sajnos a készülékhez már nem a megszokott KENWOOD-csatlakozót használja a gyártó, hanem egy szimpla 2,5mm-es csatlakozójú headszett csatlakozót épített be. Így pár, jól használható headszettet csak úgy lehet használni, ha beszerzünk hozzá megfelelő átalakítót. Ezután viszont hiba nélkül üzemel.

 

Használati tapasztalatok:
A rádiót egy Puxing 777 helyett használjuk a kis mérete miatt. A headszett csatlakozója miatt először kicsit nehézkes volt megfelelő headszettet találni hozzá, de végül egy régebbi szettet alakítottunk át, és azt rögzítettük a felszerelésen. A rádiót jelenleg (pár ritka alkalmat nem számolva) teljes teljesítményen használjuk. Így egy átlagos napon és terepen a csapat többi tagjával nem okozott gondot a kommunikáció.
Urbanizált körülmények között egész jól teljesített, de sajnos, ha egy nagyobb betonépület leárnyékolja a jelet, akkor megszakad a kapcsolat, míg máskor a PX777 ezt át tudta hidalni a nagyobb adásteljesítménnyel. A programozás kicsit sem nehéz, a szoftver könnyen használható.

Külön erre írt programmal a rádió frekvencia-tartománya kiterjeszthető (400-470MHz helyett 400-499MHZ lett elérhető), sőt ha akarjuk, akkor a VHF képességet is bekapcsolhatjuk rajta, bár ebben az esetben csak hallgatni lehet a VHF (136- 174MHz) tartományt, adni rajta nem lehet.

 

Személyes vélemény:
Felderítő-mesterlövész álcaruhához szereztük be a nagyobb és nehezebb PX777 helyett. Az öltözék miatt mindig is nehezebb volt a rádió kényelmes, és könnyen hozzáférhető elhelyezése a felszerelésen, de a kis méretnek köszönhetően azért meg lehet oldani. Az alacsony ár megmutatkozik a rádió szolgáltatásaiban, nem áll ellen a környezeti hatásoknak (por és csepp), nélkülöznünk kell a két csatorna egyidejű használatát, nincs benne beszédkódoló elektronika, a gombok kicsik, és az elhelyezésük miatt kicsit kényelmetlen a használatuk, de ha megszokja az ember, már könnyen használható. Az antenna kis mérete ellenére elég nyereséggel dolgozik, a vétel jó, az adás érthető a vételi oldalon. Külön öröm, hogy a rádió NOKIA akkut, és töltő-csatlakozót kapott, mert így lehet fali-, autós-, és napelemes akkutöltőt is használni hozzá.
Ami sajnos negatívumként mondható, hogy a zajzár kicsit nehezen nyit. A Wouxun KG UVD-1P sokkal érzékenyebb, de azt ne felejtsük el, hogy nem azonos kategóriában vannak.

 

Pozitívumok:
- kis méret,
- NOKIA akku és töltő használható hozzá,
- kinyitható a gyári frekvenciatartomány,
- jól olvasható kijelző,
- masszív összeszerelés,
- biztonsági zár az akkufedélen,
- alacsony vételár,

Negatívumok:
- nem KENWOOD-szabvány a csatlakozója,
- kevés headszett-fajta kapható hozzá,
- csökkentett funkciók,
- kicsi az akku kapacitása,

 

Letölthető dokumentumok: PX-2R user's manual (pdf)

 

 

Írta: Interpol, 2013 március 12.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam