Royal Holosight 551

A magyarországi Airsoftbb.hu web-bolt jóvoltából tesztelhettem két Holosight replikát, az 551-es és az XP32-es reddot-okat. Az áruk alapján a KingArms és G&P kategóriába férnek bele, és a tesztek alapján kiderülhet, hogy a minőségük és a tudásuk is hasonló szinten van-e? Nézzük mit tud a Holosight 551-es replika!

 

Ki is a Royal cég?
A forgalmazó információja szerint egy európai viszonteladóról van szó, aki saját magának gyártat le optikákat (Holosight, ACOG scope és reddot, különböző távcsövek), és egyéb kiegészítőket, majd ezekre a saját márkajelzésüket szitázzák fel. Az interneten próbáltunk információkat keresni, de csak annyira sikerült jutni, hogy leginkább Olaszországban, és elvétve más európai országban találhatunk a boltok kínálatában belőlük. A képeket és a boltok kínálatait összevetve nagyon az Element gyár jön képbe, de ezt megerősíteni írásos információk hiányában nem tudjuk.

 

 

Csomagolás:

A replika egy fekete hullámpapírból készült dobozban érkezik, a doboz minden oldalán a forgalmazó logo-ja látható, illetve a két oldalán egy-egy vonalkódot tartalmazó matrica van felragasztva. A vonalkód mellett az „RD551” és a „Propoint” felirat szerepel.

A csomagolást felnyitva kicsit gazdagabb kép fogad minket, itt már megtaláljuk a használati utasítást, és a törlőkendőt is. A használati utasításon olvashatjuk az alapvető beüzemelési, és működési információkat.

A Royal cég a Holosight replikát egy formázott szivacságyba ágyazva szállítja, melyet alul-felül egy-egy 1cm vastagságú szivacslap fed be. Ez kellő védelmet nyújt a szállítás során. A replika ezen felül egy nylon zacskóba van csomagolva, ami az eszközet védi a portól.

 

Tartalom:
A dobozban egy törlőkendőt, használati leírást, a replikát, és a hozzá való 4db LR44-es gombelemet találjuk.

 

Technikai adatok:
Gyártó: Royal
Típuskód: RD551
Felhasznált anyagok: alumínium öntvény, műanyag,
Hossz: 105 mm
Tömege: 220g
Szín: fekete
Nagyítás: 1x
Akku: 4xLR44
Lencse: csillogás gátló bevonattal ellátott lencse,
Ellenálló képesség: nincs adat
Célkereszt színe: vörös/zöld
Fényerő: 10 fokozatban állítható színenként
Rögzítés: 20mm-es szerelékre QD rögzítéssel

 

A Holosight replika:

Az 551-es replika a második legkisebb a Holosight-ok között. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, nincsenek mozgó, lötyögő alkatrészek, a gyártónak masszív optikát sikerült összeraknia.

A működtetéséhez 4db LR44-es gombelemet kell használni. A mellékelt elemek sajnos nem voltak valami frissek, az egyik még a savat is kiengedte magából, így inkább Energizer gombelemeket tettem bele.

A Holosight replikát kb. fele-fele arányban alumíniumból és műanyagból készítették el. Fémből van a talpazat, a rögzítés, a külső „védőkeret”, és természetesen a csavarok. Műanyag az akkuház, az akkuház rögzítő mechanikája, az optika üvegeinek a foglalata, a hátsó gombpanel, és gumiból vannak a gombok.

 

A rögzítés:

A replikát QD (Quick Detachable) gyors rögzítés segítségével lehet felfogatni egy szabványos 20mm-es sínre. Az eddigi nálam járt Holosight-ok közül az XP32 mellett ennek a replikának van a legstabilabb felrögzítése. A csavar erősen kapaszkodik és nem engedi semerre sem elmozdulni a replikát, menete erősen szorul, így látszólag nem lehet beszakítani.

 

Feliratok és festés:

A replika mindenhol matt fekete színű, a fém-, és a műanyag részek között nem zavaró árnyalatnyi színkülönbség van. A Holosight bal oldalán a „Royal plus” feliratot láthatjuk, jobb oldalán a beállításhoz szükséges adatok vannak feltűntetve, de nem festve, hanem gravírozva.

 

Az irányzék:

A replikában végre a vékonyabb szálkereszt látható, és így maximális fényerőn sem takar ki sokat a célpontból.


A szálkereszt minden fényviszony között jól látható, ennek ellenére a fényerőt mindig célszerű a környezethez állítani.

Sajnos a zöld szálkereszt esetében (kisebb-nagyobb mértékben) minden beállításnál megtaláljuk a szellemképet, ami a piros célkeresztnél nem, vagy csak nagyon kis mértékben jelentkezik.

 

 

A célkeresztet az eszköz jobb oldalán lévő csavarok segítségével elég széles tartományban lehet állítani.

Az állításhoz egy kisebb pénzérme is elég, nem baj, ha valakinél nincs kéznél csavarhúzó. Kellő rutinnal pár perc elegendő a beállításhoz.

Mint ahogy azt már a többi replikánál is megszokhattuk, a célkereszt színét a hátoldal közepén található „NV” gombbal lehet átváltani. Mindkét szín esetében a fényerő 10 szinten állítható, az utolsó gombnyomás után két órával a Holosight automatikusan kikapcsol, hogy spóroljon az elemekkel.

 

A lencsék:

A többi Holosight gyártóhoz hasonlóan ez a cég is azt állítja, hogy a replikában csillanás gátlóval bevont lencsék vannak. Sajnos, mint az összes többi replika, ez is csillog, ha fény vetül a lencsére.
A gyártó szerint a lencsék torzításmentesek, de sajnos ennél a replikánál is találhatunk hibákat. A célkereszt torzulása leginkább a sarkokban jelentkezik, szerencsérea látótér közepén nem torzít az üveg.

 

„Célkövetés”:

A Holosight 551-es replikában is megfigyelhetjük az a tulajdonságot, hogy a célkereszt akkor is a célon marad, ha más szögből nézünk a replikába. Meg kell azonban jegyeznem, hogy ha nagyon lapos szögből nézünk az eszközbe, akkor láthatóan torzul a szálkereszt, így akár el is „mászhat” a célkereszt közepe a célfelületről.

 

Személyes vélemény:
A Royal 551-es Holosight replika az AirsoftBB webboltban 17300HUF-os áron vásárolható meg, a következő (jelenleg) elérhető Holosight replika a KingArms Holosight 551-ese, viszont az jóval többe - 160US$-ba (~38000HUF) - kerül. Egyértelmű, hogy ennyi pénzért ez a replika tűnik a legjobb választásnak, mert annyival nem tud kevesebbet, mint a márkás társa. A replikát nem tehettem ki környezeti hatásoknak, így sajnos nem tudom, hogy mennyire bírja az esőt, vagy a párát. Mindenképpen előnyére válik, hogy nagyon stabil a rögzítése, nem kell attól félni, hogy kilazul, vagy a csavar menete megszakad egy esetleges túlhúzás miatt. Sajnos a jó tulajdonságai mellett van gyenge pontja is, ami számomra elég nagy hibaforrás, ez pedig az elem típusa. A teszt során ugyanis én teljesen új Energizer elemeket tettem bele, amik a teszt elejétől számított 1 hét múlva már le is merültek. Se kép, se hang. Ez nagyon kellemetlen, mert játék közben elég nehézkes LR44-es elemeket beszerezni. Ezzel szemben egy esetleges lemerülés során az 552-eshez AA, az 553-ashoz AAA, vagy az XP32-eshez használt CR123A elemeket valószínúleg nagyobb eséllyel tudunk kérni másoktól.

 

Pozitívum:
- napfényben is jól látható, vékony célkereszt,
- széles tartományban állítható,
- masszív felépítés, és stabil rögzítés szereléksínre,
- automatikus kikapcsolás 2 óra múlva,
- gyors fel- és leszerelhetőség,
- 10 fényerő mindkét színhez,
- Holosight effektus,
- nincs látótér kiesés,

 

Negatívum:
- csillogó lencsék,
- elölről látható a célkereszt fénye,
- a zöld célkereszt szellemképes,
- a fényerő változása nem túl látványos,
- 4xLR44 gombelemmel működik, gyorsan lemerül,

 

Forrás:
- gyártói adatok,
- saját képek,
- internet

 

Végül egy kép, hogy milyen fegyverre felszerelve (klikk a képre a nagyobb méretért):

 

 

Írta: Interpol, 2011 november 21.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam