Royal XP32 Holosight

A magyarországi Airsoftbb.hu web-bolt jóvoltából tesztelhettem két Holosight replikát, az 551-es és az XP32-es reddot-okat. Az áruk alapján a KingArms és G&P kategóriába férnek bele, és a tesztek alapján kiderülhet, hogy a minőségük és a tudásuk is hasonló szinten van-e. Nézzük először az XP32-es replikát!

 

Ki is a Royal cég?
A forgalmazó információja szerint egy európai viszonteladóról van szó, aki saját magának gyártat le optikákat (Holosight, ACOG scope és reddot, különböző távcsövek), és egyéb kiegészítőket, majd ezekre a saját márkajelzésüket szitázzák fel. Az interneten próbáltunk információkat keresni, de csak annyira sikerült jutni, hogy leginkább Olaszországban, és elvétve más európai országban találhatunk a boltok kínálatában belőlük. A képeket és a boltok kínálatait összevetve nagyon az Element gyár jön képbe, de ezt megerősíteni írásos információk hiányában nem tudjuk.

 

Csomagolás:

Ennek a replikának a csomagolása kívülről szinte azonos szinten van a G&P Holosight 553 csomagolásával. Hasonló, minden csicsát nélkülöző hullámpapír kartondoboz, a tetején egy vonalkódos matricával. A matricán mindössze két szó van: „XP32” és a „Propoint”.

A csomagolást felnyitva máris látjuk a különbséget a G&P és a Royal cég replikája között. Az egész replikát egy szivacsba ágyazva szállítják, és az alján valamint a tetején is van egy 1cm vastagságú szivacslap. Maga a szivacs előre ki van formázva, így a gyártónak elég egy fajtát elkészítenie. Ez a védelem szinte tökéletes az olyan külső behatások ellen, ami egy átlagos szállítás, postázás során érheti a dobozt.

A Holosight replika ezen felül egy nylon zacskóba van csomagolva, ami védi a portól.

 

Tartalom:
A dobozban csak a replika volt, a gyári leírás, a törlőkendő, és a működéséhez szükséges CR123A elem nem lett mellékelve.

 

Technikai adatok:
Gyártó: Royal
Típuskód: XP32
Felhasznált anyagok: alumínium öntvény
Hossz: 90 mm
Tömege: 210g
Szín: fekete
Nagyítás: 1x
Akku: 1x CR123A
Lencse: csillogás gátló bevonattal ellátott lencse,
Ellenálló képesség: nincs adat
Célkereszt színe: vörös/zöld
Fényerő: 10 fokozatban állítható színenként
Rögzítés: 20mm-es szerelékre QD rögzítéssel

 

A Holosight replika:

Az XP32-es a legkisebb Holosight replika a piacon jelenleg. Az 551-es replikánál 15mm-el rövidebb. Első ránézésre elég szép a kidolgozása. Kézbe véve elég masszív érzés, nem mozognak rajta az alkatrészek.

A replika működéséről egy CR123A elem gondoskodik, amit a jobb oldalon lévő akkufedő lecsavarásával könnyedén cserélhetünk. Az akku fedője nem rendelkezik beépített O-gyűrűs tömítéssel, ezt a feladatot a készülékre rögzített gumipánt látja el, ami egyben azt is megakadályozza, hogy elemcsere esetén elveszítsük a terepen az akkufedőt.

A Holosight replikát alumínium öntvényből készítették, csak néhány helyen van műanyag és gumi alkatrész. Műanyag az akkufedél borítása, az akkuház, a hátsó gombpanel, és gumiból vannak a gombok.
A csavarok elég erősnek tűnnek, és szinte mindenhol kellően rögzítettek. Az utólagos meghúzásra nem volt szükség sehol.

 

A rögzítés:

A replikát QD (Quick Detachable) gyors rögzítés segítségével lehet felfogatni egy szabványos 20mm-es sínre. Az eddigi nálam járt Holosight-ok közül ennek a replikának van a legstabilabb felrögzítése. A csavar erősen rögzül, és nem engedi semerre mozogni replikát. Tanulhatna pár gyártó ettől a kivitelezéstől.

 

Feliratok és festés:

A replika mindenhol matt feketére van festve, a fém részek, a műanyag és gumi alkatrészek színe teljesen megegyezik egymással. Szép a kivitelezés.
A replikán pár felirat található, ezek fehér színnel vannak felfestve. A bal oldalán egy „FOR LAW ENFORCEMENT / MILITARY USE” felirat virít, felette egy lézeres sugárzásra figyelmeztető matrica van felragasztva. A replika jobb oldalán a beállításhoz szükséges jelzések és a forgalmazó „Royal” felirata van felfestve.

 

Az irányzék:

Sajnos ennél a replikánál is a hagyományosnak mondható célkeresztet kapjuk a gyártótól.


Maga a szálkereszt jól látható, de sajnos mindegyik fényfokozaton jelentkezik a szellemképesség. A szellemképnek nevezett effektus akkor jön elő, ha valaki teljes fényerővel használja árnyékos, vagy sötét helyen. Tehát éjszaka célszerű csökkenteni a fényerőt. Ez a szellemkép épületben néha zavaró, de szabad ég alatt már nem látható annyira.

 

Sajnos a célkereszt vastagsága itt kicsit vastagabb az elvártnál, a vékonyabb szálkereszt itt is csak álom marad. A célkereszt minden fényviszony mellett jól látható, és ehhez nem volt szükség a lencsék sötétítésére, mint a G&P esetében.

 

A célkeresztet a jobb oldalon lévő állítócsavarok segítségével lehet állítani elég széles tartományban.

Az állításhoz egy kisebb pénzérme is elég, nem baj, ha valakinél nincs csavarhúzó. Kellő rutinnal pár perc elegendő a beállításhoz.

A célkereszt színét a hátoldal közepén található „NV” gombbal lehet átváltani, mint ahogy azt már megszokhattuk a többi replika esetében is. A fényerő 10 szinten állítható mindkét szín esetében, de annyira nem látványos, mint más replikáknál, gyakorlatilag én az első, az ötödik, és a tízedik fokozatnál tapasztaltam különbséget, az összes fényviszonyt alapul véve.

 

A lencsék:

Mint minden gyártó, ez a cég is azt mondja, hogy csillanás gátlóval bevont lencsék vannak a replikában. Sajnos, mint az összes többi replika, ez is csillog, ha fény vetül a lencsére. A hátsó lencsénél ez számomra különösen zavaró volt, mert a csillogó felületen saját magam láttam, ellenben a célpont már kevésbé volt látható.
A gyártó szerint torzításmentesek a lencsék, de sajnos ennél a replikánál is jelentkeznek torzítások. Igaz nem zavaróak, de azért van.

 

„Célkövetés”:

Az XP32-es Holosight replikában is megvan az a tulajdonság, hogy a célkereszt akkor is a célon marad, ha más szögből nézünk a replikába.

 

Személyes vélemény:
A Holosight replika 20800HUF-os áron vásárolható meg ingyenes szállítással, egy hasonló replika kínai gyártótól 17500HUF, egy minőségi gyártótól (HurricanE) 34500-44000HUF körüli áron vásárolható meg. Az ára elfogadható, bár tény, hogy kicsivel többért már meg lehet venni a G&P 553-as replikáját, ami azért jobban néz ki. Akinek a minél kisebb méret a lényeg, annak jó választás lehet, mert egy elég jól használható darabot kap a pénzéért, bár mivel környezeti hatásnak nem tehettem ki a replikát, így nem tudom, mennyire bírja az esőt, és a párát. A G&P és HurricanE replikák bírják. Mindenképpen előnyére kell mondani, hogy nagyon stabil a rögzítése, nem kell attól félni, hogy kilazul, vagy a csavar menete megszakadhat túlhúzás miatt. Aki úgy dönt, hogy ilyen replikát vesz, rosszul nem jár, mert azt kapja, amire számít. Jó, precíz működés, tolerálható áron.

Pozitívum:
- Holosight effektus,
- széles tartományban állítható,
- masszív felépítés,
- stabil rögzítés szereléksínre,
- automatikus kikapcsolás 2 óra múlva,
- napfényben is jól látható a célkereszt,
- gyors fel- és leszerelhetőség,
- 10 fényerő minkét színhez,
- 1xCR123A elemmel működik,
- nincs látótér kiesés,

Negatívum:
- nincs használati utasítás, törlőkendő,
- régi a célkereszt stílusa,
- vaskos célkereszt,
- csillogó lencsék,
- elölről látható a célkereszt fénye,
- a fényerő változása nem túl látványos,

Forrás:
- gyártói adatok,
- saját képek,
- internet

 

Végül egy kép, hogy milyen fegyverre felszerelve (klikk a képre a nagyobb méretért):

 

 

Írta: Interpol, 2011 november 21.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam