SocomGear 1911 MEU Limited Edition

2011 telén úgy döntöttem, hogy az eddig jól bevált WE 1911 MEU-t eladom, és helyette veszek egy hasonló, de jobban kivitelezett pisztolyt. Az alapvető szempontok a külső minősége, és a tartós belső volt, másodlagos szempont lett a vételár. Hosszas keresés után a Socom Gear 1911 szériája került a képbe, ezen belül is az 1911 MEU Limited Edition.
Nézzük meg, hogy jó döntés volt-e!

A pisztolyt a specshop.pl webboltból vásároltam meg. A pisztolyért postával együtt 50670HUF-ot fizettem, és a DPD futárszolgálat jóvoltából négy nap múlva a kezemben is volt.

A pisztoly a sima Socom Gear 1911 MEU pisztoly limitált kiadású verziója. Annyiban több, hogy ezt egy műanyag kofferben szállítják, alapban jár hozzá egy airsoft hangtompító, és egy övre csatolható rögzítő zsinór (lanyard), valamint a gyártó leírása szerint gyárilag megerősített belsővel rendelkezik.

Csomagolás:

A pisztoly egy nagyméretű kofferbe van csomagolva, amit belülről szivaccsal béleltek, így jól véd a mechanikai sérüléstől.
A dobozban a teljes tartalom kényelmes elfér, és stabilan a helyén is marad. A tartalom közepes mozgás hatására sem mozdul el.

 

A dobozban az alábbiakat találjuk:
- Socom Gear 1911 MEU Blackside pisztoly,
- Madbull Gemtech hangtompító,
- lanyard,
- gyári használati utasítás,
- a bolt lengyel nyelvű használati utasítása,
- Socom Gear matrica,

 

Technikai adatok:
Gyártó: Socom Gear
Típus: 1911 MEU Blackside
Hossz: 235 mm
Súly: 1100 gramm
Felhasznált anyagok: fém + gumi
Csőhossz: 100 mm
Tárkapacitás: 15BB
Hop-up: állítható
Működés: GBB
Teljesítmény: 290fps

 

A fegyver:

Kinézetét, alkatrészeit, működését tekintve ugyanaz, mint a WE 1911A1 MEU. Egymás mellett fogva a WE és a Socom Gear pisztolyt mégis érezni a különbséget. Valahogy más. Masszívabb érzetet kelt, mintha kicsit több anyag lenne benne.

Kinézetre, megjelenésre egyértelműen veri a WE MEU-t. Minden alkatrésze, ugyanolyan színű, ugyanolyan árnyalatú, és ugyanolyan matt. Tüzetesen megnézve még legapróbb minőségi hibát sem lehetett találni rajta. Biztató kezdet.
Az illesztések megfelelőek, ugyanannyira lötyög minden, mint a WE pisztoly esetében. Az alkatrészei akadálymentesen mozognak, a működése elég precíz.

Gumi: markolatpanelek,
Fém: tok, szán, külsőcső, belsőcső, szánakasztó, elsütő szerkezet, szánbiztosító, markolatbiztosító, irányzékok, lanyard plug, hop-up kamra, rugóvezető, tár kioldó, tár, csavarok és pinek.

 

Feliratok:
A feliratok gravírozva vannak a pisztolyra, minőségük kimagasló - jobb, mint az eddigi összes fémszánnal rendelkező pisztolyaim esetében.
A szán bal oldalán a „Professional cal.45”, a jobb oldalán a „U.S. Marine MEU SOC” felirat, és egy szépen kivitelezett „EGA” látható. A tok jobb oldalán a „Made in Taiwan socomgear.com” és az „R.T.E. Quantico, VA” felirat látható. A külsőcső töltényűrjére a „.45” van vésve.

A markolaton is találunk feliratokat, ez tökéletesen megegyezik a WE MEU markolatával, gyakorlatilag egy WE Pro-grip-el van szerelve a pisztoly. Ez azért kicsit kiábrándító.

 

Irányzékok:
Az első és hátsó irányzék is fémből van, marking nélküli Novak-stílusú irányzékok, mindegyikre a célzást segítő fehér pöttyök vannak vésve, és fehér festékkel festve. Az első irányzék egyáltalán nem állítható és nem is cserélhető, a hátsó nézőke szintén nem állítható, de legalább cserélhető.

Az irányzékok kiválóan láthatóak, kis gyakorlással könnyen lehet célozni velük.

 

Biztosítás:
Az 1911-széria megszokott biztosítói találhatóak meg itt is. A markolatbiztosító, és a kétoldali szánbiztosító is remekül működik, úgy teszik a dolgukat, ahogy megtervezték.

A két biztosító használata után lehet csak lövést kiváltani, ha valamelyik biztosítót nem használjuk, a pisztoly nem süthető el.
A kakasnak van egy ún. biztonsági állása, ilyenkor félig visszaengedett helyzetben van. Ebben a helyzetben a pisztoly nem süthető el, csak a szán ismételt hátrahúzásával (bár ez nem javasolt, mert elvileg csőre van töltve a pisztoly, és ebben az esetben 2 BB lesz a csőben), illetve a kakas kézzel való megfeszítésével váltható ki lövés.

A szánbiztosító ennél a pisztolynál kicsit masszívabb benyomást kelt, így itt nem kell attól félni, hogy a jobb oldali szánbiztosító használata közben eltörhet a belső szerkezete.

 

Működés:
Mint minden 1911-széria ez is Single Action működésű. A lövés leadásához a kakast előzően meg kell feszíteni:  ezt megtehetjük a szán hátrahúzásával, vagy a kakas kézzel történő megfeszítésével.
Lövéskor a pisztolynak finomabb hangja van, mint a széria WE pisztolyoknak. Működésében az eddigi 150 lövés során semmilyen hiba nem fordult elő.
A TM pisztolyokkal ellentétben itt sem tudjuk a hátsó helyzetben rögzült szánt annak hátrahúzásával visszaengedni, csak a szánakasztó használatával tehetjük ezt meg.

 

Részleges szétszedés:
A részleges szétszedését ugyanúgy kell végezni, mint a WE 1911 pisztolyok esetében.

1. a tárat vegyük ki a pisztolyból, és ellenőrizzük a töltetlenséget,

2. a szánt húzzuk hátra „szerelő” állásba, majd a kezünkkel rögzítsük,

3. a szánakasztót a jobb oldalról nyomjuk ki rögzített helyzetéből, és vegyük ki a tokból.

4. a szánt előre mozgatva vegyük le a tokról.

5. a rugóvezetőt és a helyretolórugót vegyük ki a szánból,

6. a cső elején lévő fém csővéget fordítsuk el a képen látható módon,

7. a szánból előrefelé húzva vegyük ki a hop-kamrát a külsőcsővel,

 

Külsőcső, belsőcső:

A külsőcső fémből készült, és ugyanolyan színű, valamint minőségű festést kapott, mint a pisztoly külső felülete.

A külsőcső torkolatához ugyanolyan menetet metszettek, mint a WE pisztolyok esetében. A különbség annyi, hogy itt gyárilag mellékelik a hangtompító adaptert.

A belsőcső rézből készült, és Marui-rendszerű. A belső felszín minőségére nem lehet panasz, de a hop-gumihoz eső végén a marás lehetne szebben kivitelezett is.

A tolómérő szerint a cső belső átmérője több helyen megmérve egyaránt 5.99mm-nek bizonyult.

 

Hop-up:

A hop-up kamra TM másolat, egy az egyben megegyezik a WE MEU kamrájával. A hop-hatást az állítótárcsa tekerésével növelhetjük. Holtjátéka nincs, folytonosan nem állítható, mert tekerés közben egy finom kattanást lehet érezni. Két kattanás között nem állítható meg az állító kerék.

A kamrát viszonylag egyszerű szétszedni, és a csövön a gumit kicserélni. A próbák során kb. 30 lövést adtam le egy NineBall VSR gumival, de mind 0,25-ös, mind 0,28-as BB-t használva romlott a szóráskép és a hop-hatás. A gyári gumit visszaszerelve és a hop-hatást 0,28-as BB-hez beállítva a pisztoly elképesztő lőtávot és pontoságot produkál. Lézer távmérővel kimért távolságon, 50 méteren eltalálható vele egy emberi alak. Ilyen hatást utoljára a KSC M945 és a TM Desert Warrior esetében láttam.

Elmondhatjuk tehát, hogy a gyári hop-gumi tökéletesen használható lesz, nem szükséges a cseréje.

 

Tár:

A pisztolyhoz egy darab 1911A1 stílusú 15BB kapacitású, ezüstszínű tárat kapunk. A tár tökéletesen megegyezik a WE MEU tárral, egymással teljesen csereszabatosak. Ebből adódóan természetesen ez a tár sem kompatibilis a TM tárakkal.

A tárat ugyanúgy kell tölteni, mint a WE MEU esetében: a BB adogatótömböt lehúzzuk, és megakasztjuk a tár erre kialakított részén. Ezután a BB-ket a nyíláson át beejtjük a tárba.

Az első használat előtt célszerű ellenőrizni a szelepek biztos működését. Nyomjunk egy kis gázt a tárba, és figyeljük, hogy nem eresztenek-e. Ha igen, akkor szelepkulcs, vagy speciális kialakítású (esetleg házilag kiflexelt) csavarhúzó segítségével óvatosan tekerjük beljebb a szelepe(ke)t. Ismételt töltésnél elvileg már nem szabadna ereszteniük.

A tárnál mind a WE, mind a Socom Gear pisztolyok esetében figyeljünk arra, hogy üres tárral ne csattogtassuk sokat a pisztolyt (ne lőjünk üresen), mert a tár BB adogatótömbjét a nózi hajlamos eltörni, ami hibát, vagy működésképtelenséget okoz a tárban!
A szelepek alapban szépen működtek, de a biztonság kedvéért a mozgó részeket az AIP cég, direkt pisztolyokhoz árult szilikon olajával finoman megolajoztam.

 

Hangtompító:

A pisztolyhoz egy Madbull Gemtech hangtompítót adnak. Mérete ellenére elég kellemes súlya van, belül szivacs helyett valami laza, filcszerű anyaggal van bélelve. A hatása érezhető, de a torkolati csattanást csak szimpla puffanásig tompítja. A hangerő szinte nem is változik, de legalább tompul.
A minőségére nem lehet panasz, ellenben a feliratokra igen. A gyári felirat tanúsága szerint .22LR kaliberhez való, ennek ellenére egy .45-ös replikához mellékelik. A gyártó nem figyelt kellően az autentikusságra.
A hangtompító az adapterre óramutató járásával ellentétes irányban tekerhető fel, és szépen rögzül.

 

Lanyard:

A gyártó a csomaghoz alapban adja ehhez a pisztolyhoz. Az övünkre egy masszív, minőségi munkával legyártott, tépőzáras, a cég logo-ját viselő bújtatóval rögzíthetjük fel. A zsinór végül is nem más, mint egy dupla szigeteléssel ellátott elektromos kábel, aminek az egyik fele a bújtató fém karikájába van fűzve, és zsugorcsővel rögzítve, a másik végén pedig egy paracord hurok található, szintén zsugorcsővel rögzítve.
A rögzítések mindenhol stabilak, kézzel erősen húzva sem szakadnak ki a helyükről. A feladatát nagy eséllyel tökéletesen fogja ellátni, és a pisztolyunkat nem veszítjük el, ellenben húzhatjuk magunk után.
Ki tudja melyik a jobb megoldás…

 

Kronózás:
Guarder 0,2-es BB-t, és Guarder green gázt használtam a méréshez. A pisztollyal beállított hop-up mellett 10 lövést adtam le, minden lövés között kb. 5 másodperc szünetet tartottam.

1. lövés 294,2fps
2. lövés 292,4fps
3. lövés 292,1fps
4. lövés 289,7fps
5. lövés 293,1fps
6. lövés 293fps
7. lövés 292,6fps
8. lövés 292,3fps
9. lövés 292fps
10. lövés 290fps

Legnagyobb fps: 294,2fps
Legkisebb fps: 289,7fps
Átlagos teljesítmény: 292,14fps
Fps ingadozás: +/- 1,364fps

 

Lőteszt:
A tesztet zárt térben, szobahőmérsékleten hajtottam végre egy A/4-es méretű, 1/3 méretre kicsinyített IPSC lőlapra. A lövéseket 8 méterről, egymást 3-5 másodperccel követve adtam le, Guarder 0,28-as BB-t használva. A lőlapon kék körrel jelöltem a találatokat.

 

 

Socom Gear vs WE:
Az eddigiek alapján tehát elmondhatjuk, hogy a Socom Gear pisztolya alapvetően nem más, mint egy jobban elkészített WE pisztoly. Néha lehet találni az interneten olyan képeket, amin jól látható, hogy a Socom Gear pisztoly bal oldali sátorvasán egy WE logo díszeleg. Már ebből is lehet sejteni, hogy melyik nagy gyártó húzódik meg a háttérben. Nézzük meg, miben különbözik ez a pisztoly a WE hasonló pisztolyától:
- a felület szebben van kidolgozva,
- szebb, és tartósabb a festés,
- a feliratok autentikusak, és nagyon szépen vannak elkészítve,
- hangtompító adapter jár hozzá (a WE pisztolyokhoz is megvehető külön, kb. 15US$ körüli áron),
- rugóvezető: plusz csillapító gumigyűrű van rajta,

Ami megegyezik a két gyártó pisztolyain:
- Pro-grip markolat,
- alkatrészek,
- tárak,
- működés,

 

Személyes vélemény:
Néhány internetes bolt, és a gyártói oldal tanúsága szerint ez a pisztoly egy megerősített alkatrészekkel szerelt pisztoly, így használni lehet red-gázzal és CO2-vel is. A széria WE pisztolyához képest sok különbséget nem láttam, így én a CO2-t semmiképp nem használnám, és a red-gázt is csak óvatosan. Megjelenésre, működésre egyértelműen lekörözi a WE hasonló típusát. A pontossága kicsivel jobb, mint a WE családnak, és a lőtávja is kiemelkedő. A feliratok és a festés magas minőségűek, remélhetőleg tartósabb lesz, mint a WE pisztolyok esetében.
Az ára meglehetősen magas, ezen sajnos a hozzáadott kiegészítők sora sem tompít. Mindettől függetlenül egy kicsit nagyobb odafigyeléssel összerakott és szebben kivitelezett WE pisztoly marad. Akinek megéri két WE MEU árát kifizetni ezért a szettért, az vegye meg nyugodtan, akinek számít a vételár, az vegye a WE 1911 MEU pisztolyát, nem fog csalódni abban sem. Nekem a minőségi kidolgozás, a pontossága, és a hibátlan működése elég volt ahhoz, hogy elfogadhatóvá váljon a magas vételára.

 

Pozitívum:
- minőségi kidolgozás,
- tökéletes működés,
- kiegészítők,
- szép marking-ok,
- teljes WE kompatibilitás,
- nagy lőtáv: 290fps + 0,28BB = 50 méter

 

Negatívum:
- nagyon magas ár (50670HUF),
- az ígért megerősített belső szerkezet látszólagos hiánya,
- nem autentikus hangtompító,

 

Gyári használati útmutató (nagyobb méretért klikk a képre):

 

 

Írta: Interpol, 2012 április 10.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam