SocomGear Double Star Combat Pistol

2012 júliusában a redwolfairsoft.com webboltból vásároltam meg ezt a pisztolyt 214US$ vételáron. A csomag kb. 7 nap alatt érkezett meg, és kíváncsian vártam, milyen minőségű pisztoly lapul benne. Sajnos az élet közbeszólt, így a tesztet a képekkel együtt egy 3 napos program után tudtam megcsinálni.

 

 

Csomagolás

A teljes tartalom egy hullámpapír dobozba van csomagolva, amin csak egy nagy matrica mutatja, hogy mivel van dolgunk. Kicsit jobb kivitelezésre számítottam. A doboz egyébként elég masszív, és a benne lévő hungarocell ággyal kellő védelmet nyújt a pisztolynak.

A dobozt kinyitva elénk tárul a WE pisztolyok esetében megszokott csomagolás, vagyis a hungarocell ágyat egy sötét színű vászonnal fedték be, kicsit elegánsabbá téve a megjelenést.

 

Doboz tartalma:
- Double Star Combat Pistol,
- kompenzátor,
- használati leírás,
- kb. 100db jelzés nélküli SocomGear BB,
- G10 polimer markolatpanelek,

 

Technikai adatok:
Gyártó: Socom Gear
Típus: Double Star Combat Pistol
Hossz: 235 mm
Súly: 950 gramm
Felhasznált anyagok: fém + polimer
Csőhossz: 100 mm
Tárkapacitás: 15BB
Hop-up: állítható
Működés: GBB
Teljesítmény: 290fps

 

A fegyver

A pisztolyt először kézbe véve a tömege tűnik fel. Olyan, mintha több anyag lenne benne, pedig papíron 150 grammal könnyebb, mint az 1911 MEU. Az illesztések kicsivel pontosabbak, ugyanis a szánja kevésbé lötyög a MEU-hoz képest. Ami viszont szemmel látható különbség, az a szánon lévő rovátkák mérete. Ezt az eredeti pisztolyhoz hasonlóan megnövelték, így a fogása biztosabb lett. További különbség, hogy a tokon a sátorvasnál egy kis ívet alakítottak ki, így az ujjunkat kényelmesebben tudjuk pihentetni a sátorvason kívül.

A tok elején lévő 20mm-es szereléksín is kicsit másképp lett kialakítva, mert középen egy 5mm-es vágat fut végig. Minden más hasonló a MEU-hoz.

A két markolatpanelt leszámítva a szinte minden alkatrésze fémből készült.

A pisztoly homogén, matt fekete festést kapott, amit eleinte az otthoni próbák során tartósabbnak gondoltam, mint a MEU esetében, de a három napos program bebizonyította, hogy tévedtem. A program során a pisztolyt egy eredeti Blackhawk! polimer tokban viseltem. A pisztollyal aludtam, mászkáltam, és megfigyeltem. Ez alatt a 3 nap alatt a polimer tok megtette a hatását, és kikezdte a gyári festést. Az alábbi alkatrészek koptak meg, vagy karcolódtak meg:
- a tok bal oldala,
- a szereléksín alsó közepe,
- a szánakasztó,
- a bal-, és jobb oldali biztosító,
- a markolat hátsó része (rugóház),
- a hátsó irányzék felső élei,
- az első irányzék felső élei,
- a szán teteje több helyen,
- a sátorvas jobb oldali éle,
- a szán csőtorkolati éle.

Mindegyik kopás csak kismértékű, de úgy gondolom, hogy nem hagyható szó nélkül. Legfőképp azért nem, mert amíg egy KSC képes olyan felületkezelést végezni, hogy hónapok kellenek egy-egy kopás kialakulásához, vagy a Tokyo Marui képes a műanyag alkatrészeket úgy festeni, hogy csak párszáz tokból való kivétel után kopik meg a festés, akkor azt hiszem, elvárható lenne egy hasonló árkategóriás pisztolytól az, hogy 36 óra után még ne sérüljön meg a festés. Szóval a felületkezelésre nyugodtan kijelenthetem, hogy nem megfelelő.

 

Feliratok
A Socom Gear pisztolyok egyik erőssége, hogy a pisztolyokon szépen kivitelezett gravírozás, vagy festés található. Ez most sincs másképp.

A szán bal oldalán egy „ .45 ACP” gravírozott felirat, a szánakasztón pedig egy a WE, és Socom Gear pisztolyoknál már megszokott „MADE IN TAIWAN” matrica található. Ez a matrica óvatos lehúzással, esetleg alkoholos törléssel nyomtalanul eltávolítható.

A tok jobb oldalán a „Double Star Corp” „Winchester, KY” valamint a „read manual before use” feliratokat találjuk meg. Természetesen a Socom Gear felirat sem maradhatott le, de ezt kivételesen a jobb oldali markolatpanelek alatt találjuk meg.

A szán jobb oldalának elejére került fel a DSC logó-ja. Az összes gravírozás szépre sikerült, panasz nem lehet rá.

A markolatpanelek közepére a gyártó egy rézből készült NOVAK’S logo-t tett. A markolatok kialakítása is igényes, öntési nyom, sorja sehol nem található.

 

Irányzékok

A pisztolyon elől-hátul fixen rögzített fém irányzékok vannak. A hátsó nézőke egy NOVAK stílusú irányzék, míg az első egy szokványos 1911-es célgömb. Ellentétben a WE 1911 szériákkal, és a Socom Gear MEU-val, itt mindkét irányzék eltávolítható, és kicserélhető. Az első irányzékot egy kevés ragasztóval gyárilag rögzítették, így nehezebb elhagyni.

A hátsó irányzékon találunk célzást segítő fehér pöttyöket, de az első irányzék már nem rendelkezik ilyennel, ezért ezt utólag egy sötétben foszforeszkáló festéket használva pótoltam, ezáltal a célzás is könnyebb lett.

 

Biztosítás

Mint minden 1911-széria pisztolynál, itt is megtaláljuk a markolatbiztosítót, és a kétoldali szánbiztosítót. Ezeket együtt használva lehet csak lövést leadni. Érdekesség, hogy az eredeti Combat Pistol-okon ritkán találjuk meg a jobb oldali biztosítót, a pisztolyok nagy részénél csak bal oldali biztosítóval szerelik.

 

Működés
Mint minden 1911-széria ez is Single Action működésű. A lövés leadásához a kakast előzően meg kell feszíteni:  ezt megtehetjük a szán hátrahúzásával, vagy a kakas kézzel történő megfeszítésével.
Lövéskor a pisztolynak finomabb hangja van, mint a széria WE pisztolyoknak. Működésében az eddigi 150 lövés során semmilyen hiba nem fordult elő.
Ahogy a WE és Socom Gear 1911 pisztolyoknál már megszoktuk, itt sem tudjuk a hátsó helyzetben rögzült szánt annak hátrahúzásával visszaengedni, ezt csak a szánakasztó használatával tehetjük meg.

 

Részleges szétszedés


1. vegyük ki a tárat a pisztolyból, és ellenőrizzük a töltetlenséget,


2. a szánt húzzuk hátra a szerelő állásba,


3. a tok jobb oldalán nyomjuk be a szánakasztó végét,


4. vegyük ki a szánakasztót, és toljuk előre a szánt, amíg lejön a tokról,


5. vegyük ki a helyretoló rugót, a rugóvezetővel, valamint a rugó végén lévő záró elemet,


6. a csövet rögzítő perselyt fordítsuk el jobbra, majd vegyük ki a szánból,


7. a külsőcsövet húzzuk ki a szánból.

 

Külső-, belsőcső

A pisztolyban egy egyrészes külsőcsövet találunk, ami homogén ezüstszínű festést kapott. A csőtorkolatba a gyártó egy kitekerhető acélból készült hangtompító adaptert szerelt.

A belsőcső egy 5,99mm-es, kiváló minőségű rézcső. Megmunkálására nem lehet panasz, a belsőcső polírozása a precíziós csöveket idézi, ez természetesen megmutatkozik a pontosságában is. A belsőcsőben semmilyen sérülés, deformáció nem volt.

 

Hop-up

A pisztolyt egy Marui rendszerű hop-up kamrával, és VSR-típusú gumival szerelték. A kamra kivitelezése magas minőségű, sorja, vagy hiba nem volt rajta. A gyári gumi is kiválóan teszi a dolgát, igen impozáns lőtávot, és pontosságot produkálva. Szerencsére a lenyomó is jól volt beállítva, nem igényelt utólagos javítást. A hop-up beállítása egyszerű, és szerencsére nem mászik el a használat során.

 

Tár

A pisztolyhoz egy darab, a WE 1911 szériánál megszokott 15BB-s tárat adnak. Szerencsére a tárat jól rakták össze, mert tökéletesen üzemelt, és a gáz sem szivárgott el belőle.

A tárat ugyanúgy kell tölteni, mint a WE MEU esetében: a BB adogatótömböt lehúzzuk, és megakasztjuk a tár erre kialakított részén. Ezután a BB-ket a nyíláson át beejtjük a tárba.

 

Kronózás
Guarder 0,2-es BB-t, és Ultrair green gázt használtam a méréshez. A pisztollyal beállított hop-up mellett 10 lövést adtam le, minden lövés között kb. 5 másodperc szünetet tartottam.


1. lövés 312,1fps
2. lövés 311,9fps
3. lövés 312fps
4. lövés 311,6fps
5. lövés 309,8fps
6. lövés 309,4fps
7. lövés 310,1fps
8. lövés 311,6fps
9. lövés 309,6fps
10. lövés 310,6fps


Legnagyobb fps: 312,1fps
Legkisebb fps: 309,4fps
Átlagos teljesítmény: 310,87fps
Fps ingadozás: +/- 1,08fps

 

Lőteszt
A pisztoly lőtesztjét szobahőmérsékleten, zárt térben végeztem el, a célpont egy A/4-es lapra nyomtatott, 1/3-ad méretű IPSC lőlap volt. A lőteszthez Guarder 0,28-as BB-t használtam, 8 méterről, szabadkézből adtam le a 10 lövést, a lövések között 3-5 másodperc szünetet tartva. A lőlapon a találatokat körrel jelöltem.

 

 

Kiegészítők

Az alábbi képsorokon láthatjuk, hogyan néz ki a pisztoly csőtorkolata a tartozékokkal, illetve nélkülük.

A csőtorkolatba szerelt hangtompító adapterrel ilyen lesz a pisztoly kinézete.

A pisztolyhoz készült kompenzátorral kicsit agresszívabbá lehet varázsolni a pisztolyt, de gyakorlati haszna nem sok van.

 

Ezen kívül mellékeltek egy eredeti Strike Industries által gyártott G10-es polimer markolatot.

 

Személyes vélemény
A Socom Gear ismét egy jól kinéző, és jól működő pisztolyt készített el, de sajnos még mindig nem sikerült tökéletes pisztolyt gyártaniuk. Sajnos odáig még nem jutottak el, hogy ami jól van összerakva, annak a külső megjelenése is tartós legyen.
Ugyan a gyártó azt állítja, hogy ez a pisztoly pontos másolata az eredetinek, de ez nem így van. Igaz, léteznek olyan eredeti Double Star pisztolyok, amikre már-már megszólalásig hasonlít, de akkor is maradtak apró eltérések.
Mindezek egy olyan pisztolyt birtokolhatunk, ami nagyon jó lőtávval és pontossággal rendelkezik, kényelmes a fogása, és a marking-ok is szépen vannak kivitelezve. Személy szerint én örülök a cserélhető első irányzéknak, bár lespórolták róla a célzást segítő pöttyöt. Sikerült olyan tárat adni hozzá, ami már gyárilag is jól van összerakva, és nem ereszti a gázt. Üröm az örömben, hogy egy eredeti Blackhawk! polimer tok két nap alatt képes a festését úgy megviselni, mint amit egy fél-egy éves WE pisztoly esetében láthatunk.
Dicséretes a cég részéről, hogy adnak mellé egy eredeti G10-es markolatot, amivel nekem jobb lett a fogása.
A kompenzátort nem igazán tudom hová tenni, szerintem egy felesleges kiegészítő a pisztolyhoz, és a megjelenésén is csak rontana vele.
Akinek van pénze rá, és ennek a másolatnak a szerelmese, vagy egy gyárilag megbízhatóan működő pisztolyt szeretne, annak ajánlom a megvételét, ellenkező esetben inkább a WE 1911-es szériájában érdemes gondolkodni.

 

Pozitívum
- minőségi összeszerelés,
- tökéletesen összerakott tár,
- minőségi gravírozás,
- plusz G10 markolatpanelek,
- plusz kompenzátor,
- egyszerű használat és karbantarthatóság,
- pontos lőkép,

 

Negatívum
- még mindig magas vételár (214US$)
- gyorsan kopó felületkezelés,
- nem pontos másolata az eredeti pisztolynak.

 

 

Gyári használati útmutató (klikk a képre a nagyobb méretért!):

 

 

Végezetül nézzük meg az eredeti pisztolyok képeit!

 

 

 

 

Írta: Interpol, 2012 augusztus 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam