Solar Force L2 Flashlight

Miután mostanában egyre több éjszakai játék van ahol szükséges a villantás, úgy döntöttem, hogy beszerzek egy lámpát a páromnak is. Nagy szerencsével sikerült egy olyan oldalra bukkanni, ahol olcsón volt ledes, akkumulátorral is üzemelő, nagy fényerejű lámpa. Kis gondolkodás után úgy gondoltam, hogy a páromnak tökéletesen megteszi, nem kell neki is méregdrága G&P lámpa. Amikor megérkezett a csomag, és kipróbáltam a lámpát, minden várakozásomat felülmúlta a lámpa. Ebben a leírásban most ezt a lámpát szeretném bemutatni.

 

Ez a lámpa a Solar Force L2

A lámpát és a hozzá való kiegészítőket az eBay-en találtam meg. Gyanúsan olcsó volt, de mivel a fényereje nagy volt, és sok kiegészítő volt hozzá elhatároztam, kipróbálom. Maga az eBay Store nagyon gyors, és pontosan szállít. A fizetéstől számítva 7 munkanap alatt vettem kezembe a lámpát.

Nézzük, mit tartalmaz az alapcsomag:


- Solar Force L2 lámpa,
- 2 db 3,7 V-os, 700 mAh-s CR123 akkumulátor,
- 1 db uti töltő (nem EU szabvány hálózathoz!)
- 1 db övre vagy MOLLE platformra rögzíthető tok,
- 4 db színszűrő lencse (zöld, kék, piros, sárga)

Az alapcsomag egy nagyméretű nylon tasakba volt csomagolva. A tasakra egy kartonpapírból készült fedő volt rakva, rajta a gyári fotóval, amit egyszerű tűzőgép-kapcsok rögzítettek a nylon tasakra. Ezt eltávolítva tudjuk kivenni a lámpát és a tartozékokat.

Az akkutöltő:

A hordtok:

A lámpa adatai:
- hossza: 130 mm
- átmérője (test/fej): 32 mm
- súlya: 98 gramm
- anyaga: alumínium, CNC-zett
- fényereje: 300 lumen

A lámpa nagyon precízen van elkészítve, a minősége vetekszik a G&P sorozat lámpájával. Talán annyi az összes különbség, hogy a G&P R12 lámpa egy picit mattabb, de ez nem annyira feltűnő. Az illesztések nagyon precízek, az összes alkatrészt pontosan lehet a helyére rakni. Az összes alkatrész csavarozási pontja szigetelt, mind a kapcsolónál, mind a lámpa fejénél. A szigetelésről gumi O-gyűrűk, és gumi alátétek gondoskodnak. E téren a kivitelezés sajnos veri a G&P minőséget.

A lámpa a következő alkatrészekből áll:


- kapcsoló,
- lámpatest,
- lámpafej,
- taktikai perem,
- külső szigetelő gumitömítés,
- üveglemez,
- belső szigetelő gumigyűrű,
- 300 lumenes ledes lámpaizzó,
- 2 db CR123 akku.

A lámpa fejét a képen látható darabokra szedhetjük szét:

Közeli képek az alkatrészekről:

A lámpában használatos led-fej a gyártó leírása szerint G&P kompatibilis, minden gond nélkül beépíthető a Surefire 6P, 9P, G2 típusú lámpákba. Ennek megörülve gyorsan rendeltem is plusz fejeket a G&P R12-höz. Aztán beszereléskor jött a döbbenet: az R12-es feje nagyobb átmérőjű, mint a Solar Force led-fej. Azért próba alapon beszereltem, és rögtön ki is próbáltam. Működött. Igaz, amíg a G&P nincs teljesen összeszerelve, addig lötyög a lámpatestben, de utána szépen belefeszül. Mivel az L2 és a Surefire sorozat is 7,2 V-al működik, így a led-fej a G&P R12 11,1 V-val picivel nagyobb fényerőt produkált, de ez a növekedés nem számottevő.

Képek a G&P R12 és a Solar Force L2 izzó-fejekről (baloldalon a led-fej, jobb oldalon a xenon-fej látható):

A led-fej közelről (jól látszik a belső felszín, ami szinte megegyezik a G&P felszínével):

 

A lámpa működés közben:

Ennél a lámpánál nem szükséges sem külső filtert, vagy drága IR-fejet venni (mint a G&P-nél) ha infrafényt szeretnénk csinálni, mert a forgalmazó igen kedvező áron (majdnem harmada a G&P IR-fejnek) kínálja a komplett IR-fejet. Így kedvünk szerint cserélgethetjük a lámpa LED-fejeit, mikor mire van szükség.

A lámpához kapott színszűrőket csak a fej szétszerelésével tudjuk beszerelni. Ki kell csavarni a taktikai peremet, kivenni a külső szigetelő-gyűrűt, majd a tiszta üveg kiszedése után beillesztjük a szűrőt, majd fordított sorrendben mindent visszaszerelünk. Arra vigyázni kell, hogy a szűrők polikarbonát lencséje vastagabb, mint a víztiszta üveglencse, így nem szabad teljesen beszorítani a színszűrőt, mert a taktikai perem beszorulhat!

A színszűrők működés közben:

A lámpa különlegessége, hogy különböző világítási módok közül választhatunk. Ez lehet folyamatos stroboszkóp-szerű, a 4 felvillanás utáni folyamatos világítás, a folyamatos nagy fényerejű, a folyamatos közepes fényerejű, valamint a folyamatos kis fényerejű üzemmódok egyike. Az üzemmódok között úgy lehet váltogatni, hogy bekapcsolás után finoman egy pillanatra benyomjuk a kapcsoló gombot. A lámpa megjegyzi az utolsóként használt üzemmódot, és a következő bekapcsoláskor is az az üzemmód fog működni. Ilyen funkciót a G&P lámpák nem tudnak sajnos.

És íme, néhány kép a lámpa fényerejét demonstrálandó (baloldalon a teljes fényerő, jobb oldalon a legkisebb fényerő látható):

Körülbelül az ellenfél is ennyit lát, ha a szemébe tudunk villantani vele.

Előnyei:

  • masszív, precíz szerkezet, vízálló,
  • nagy fényerő (300 lumen)
  • rendkívül olcsó (5700 HUF körüli ár),
  • sok tartozék, olcsón (pótakku, színszűrők, kapcsolók izzófejek, ledfejek, töltők).
  • G&P Surefire kompatibilitás

Hátrányai:

  • G&P R12-vel nem teljes a kompatibilitás,
  • a gyári csomagolás alacsony színvonalú,
  • a taktikai perem be volt szorulva gyárilag,
  • a színszűrők cseréje lehetne egyszerűbb,

Személyes vélemény:

A pénzünkért egy jó minőségű, igényesen kidolgozott lámpát tudunk beszerezni. Az ára hihetetlenül olcsó, az itthoni árakhoz képest pedig akár nevetségesnek is mondható. Épületharcnál kiváló választás lehet hatalmas fényereje miatt, biztosan kellemetlen perceket tud okozni annak, akinek a szemébe stroboszkópozunk. Rengeteg kiegészítő kapható a lámpához, és verhetetlen áron. A cég pontosan és gyorsan szállít.

Csak ajánlani tudom mindenkinek!

A lámpa beszerezhető:

Flashlight Collection Musem (link)

Tartozékok:

pót-lámpafejek (link)

Kapcsolók:

pót-kapcsoló és vezetékes kapcsolók (link)

Akkumulátorok, töltők:

Akkuk, töltők (link)

 

Írta: Interpol, 2008 szeptember 03..

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam