STAR 105 rounds mid-cap magazine

2008 őszén elérkezett az idő arra, hogy a csapat AK-sorozatú fegyvereihez is legyen rendszeresített mid-cap tár. Sok lehetőség kínálkozott, de nálunk a „hagyományos” kinézet is szempont volt. Jelenleg egyedül a Classic Army gyárt olyan tárakat, ami nekünk megfelelt volna, de sajnos éppen hiánycikk volt mindenhol. Más lehetőség nem lévén, az eHobbyAsia oldalán találtunk STAR mid-cap tárakat, mégpedig 10db-os kiszerelésben, így rögtön meg is rendeltük őket.
Miután ezek a STAR low-cap tárak újabb kiadásai, ezért röviden leírnám a tapasztalatainkat róla.

STAR 105BB-s mid-cap tár AK-sorozathoz

2006-ban Becz Laci már írt egy rövid tesztet a STAR cég low-cap tárairól. A friss tárakat a régi low-cap tárakkal párhuzamosan szeretném bemutatni.

A mi táraink szintén kartondobozban érkeztek. A megrendeléstől számított 1 héten belül a kezünkben volt, és a vámhivatal nem látta szükségesnek vám kiszabását.
A low-cap-hez képest ezek a tárak fehér kartondobozban érkeztek, a dobozon levő feliratok is szinte megegyeznek, kivéve, hogy itt nem „Effective 30 rounds", hanem „Mid-cap 105 rounds” felirat szerepel. Ezt a különbséget leszámítva a két doboz felirata teljesen egyforma.
A doboz a perforáció mentén két módon nyitható fel, de ebből csak az egyiket tudjuk használni, mert különben a dobozt nem tudjuk visszacsukni.

A doboz feliratai, és jobbra a tárak egymás mellett


A tárak elrendezése azóta sem változott sokat, és szerencsére ugyanúgy kartonlappal vannak egymástól elválasztva, mint a low-cap-ek esetében. A tárak anyaga nagy szilárdságú ABS-műanyag, és a low-cap-pel ellentétben ez már olyan vastag, hogy kézzel megroppantani szinte nem is lehet. Nagyon masszívra sikerült legyártani a tárakat. A tárak két felét műanyag hegesztéssel illesztették össze, szétszedni nem lehet.

A képen látható a tár színe és a kidolgozás minősége


A tárak szürkés-fekete színűek, és fényesre vannak festve, a festés szép homogén. Összesen két jelzés van rajta, az egyik a tár tetején lévő „105” felirat - ez utal a tárkapacitásra – és a szokásos csillag ami a céget juttathatja az eszünkbe.

A képen kiválóan látható a festés minősége, illetve a tár alján és tetején látható kevés felirat

 

A tárak súlya még kisebb lett, mint a low-cap táraké, nekem 85 grammot mért a mérleg.

A tár - hasonlóan a low-cap tárhoz - elsőre nehezen vette be a 105 BB-t (először kb.csak 60-70 BB ment bele). Eszembe jutott, hogy a Laci a leírásban említette a szilikon és a bejáratás csodáját, így én is azzal folytattam. A tárba felülről két-három fújásnyi szilikont nyomtam, majd egy fegyvertisztító pálca ferdén vágott végével finoman benyomkodtam a rugót. Ezt a bejáratást megismételtem kb. 10-15x és amikor már könnyen járt a rugó, akkor befejeztem. Hasonló módon kellett bejáratni mindegyik tárat..

A képeken látható a tisztítópálcás bejáratás

A bejáratás után jöhetett a próba. Nekünk a Cyma cm.028-as fix tusos AK-47-eseink vannak, egyenlőre csak ezzel tudtuk a kompatibilitási tesztet megnézni.
A tár szép könnyedén illeszkedik a tárfészekbe, de mint minden AK-tárnál amit belepróbáltunk, ez is oldal irányban lötyög a tárfészekben. Sajnos a tárnak van némi függőleges irányú lötyögése is, de szerencsére nekünk nem kellett kis műanyag darabokat ragasztani rá, mert az adagolásban nem volt hiba. Az összes tár kiválóan adagol, hiba egyszer sem fordult elő. Kis negatívum lehet, hogy a tárban, és a hop-up kamra alsó részén a tár kiürítését követően összesen 4 BB marad, ami tárcserekor veszteségként jelentkezik, de mivel a tár kapacitása 105 BB, így ez játék során nem fog feltűnni.

A képeken látható a tár a fegyverben, illetve a színárnyalatnyi különbség a fegyver színe és a tár között

 

Előnyei:
- olcsó, gazdaságos kiszerelésben kapható,
- kiváló anyagminőség, egyenletes festés,
- kitűnő adagolás,
- masszív, erős felépítés,

Hátrányai:
- könnyű, nincs meg a „real”-érzés,
- használat előtt jól be kell járatni,
- lötyög a tárfészekben,
- darabonként nem kapható,
- néha betöltéskor a BB-tartó pöcök nem tartja benn a BB-t,

Személyes vélemény:
Elég sokáig kellett keresgélni, mire megtaláltuk ezt a tár típust. Sokáig nem volt elérhető kedvenc beszerzési helyünkön, de most horogra akadt. Bevallom sok jót nem reméltem ettől a tártól (emlékezvén Becz Laci leírására), de hihetetlenül kellemeset csalódtam benne. Kiválóan adagol, és ha az ember becsületesen bejáratja használat előtt, akkor nem lehet nagyobb gond vele. Eddig a csúcs nálam a Classic Army fém mid-cap tára volt, de az ár/érték aránya miatt, ez az ABS tár vele egy szintre emelkedett. Szép a festése, szép a formája, pedig nem vagyok AK-párti.


Minden AK tulajdonosnak, és kezdő MilSim-esnek nagyon ajánlom!

 

Források:

Blackwater SE - cikkek - STAR AK-47 30rd Real-Cap tár by Becz László

Saját: szöveg és képek

 

A tár beszerezhető: eHobbyAsia - AK-tár részleg

 

Írta: Interpol, 2008 október 20.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam