Streamlight Sidewinder Military Model

A Streamlight Sidewinder lámpával tervezték leváltani az amerikai haderők régóta használt, fix állásszögű lámpáját. A lámpa cseréjével mind a katonák, mind a civil felhasználók többet kaptak, mint amire először számítottak. A Sidewinder lámpák előnyét röviden úgy szokták emlegetni, hogy 20in1 (húsz az egyben) lámpa. Miért is? Mert a lámpa összesen ennyi funkciót tartalmaz egyszerre. Az első változatok fő lámpáját még a hagyományos, nagy fényerejű izzókkal szerelték, de 2009-től már a nagy fényerejű, de kevés áramot fogyasztó C4-es LED-eket építettek be. Így nagyobb lett a fényerő, és több üzemórát is használhatták a lámpát.

A Sidewinder lámpa három különböző modellben és modellenként egy-két színben vásárolható meg, így összesen hat verzióban kapható:
- Military CB (W-R-B-IR) (14000)
- Military OD (W-R-B-IR) (14001)
- Military OD + sisak adapter (W-R-B-IR) (14027)
- Aviation CB (W-G-B-IR) (14008)
- Aviation CB + rögzítő pánt (W-G-B-IR) (14024)
- Sportman CB (W-R-G-B) (14002)

 

1.-2. Sidewinder terepen

2012 novemberében döntöttem úgy, hogy beszerzem magamnak az eredeti Sidewinder-t, mert minél többet használtam a kínai másolatát (Emerson Sidewinder replika), annál inkább éreztem, hogy nekem az eredeti lesz az igazi. Az elhatározásom tett követte: ~18000HUF kifizetése után az ebay-es eladó elküldte nekem a Streamlight Sidewinder MILITARY verzióját. Ebben a tesztben azt szeretném bemutatni, hogy mire képes ez a lámpa.

 

Csomagolás:

3. A csomagolás


A lámpa egy formázott, kemény, nylon tasakba volt csomagolva, aminek a szélein a műanyag pár helyen össze volt forrasztva, így roncsolás nélkül nem lehetett kinyitni a csomagolást.
A csomagolás kellően erősen tartotta a lámpát, nem mintha tartani kellene attól, hogy egy véletlen leesés során megsérülne a lámpa.

 

Tartalom:
- Streamlight Sidewinder; Military változat,
- 2db AA Energizer alkáli elem,
- használati útmutató (angol, spanyol, német, francia nyelven),
- technikai adatok a csomagolás belső oldalain,

 

4. A csomag tartalma

 

Technikai adatok:
Gyártó: Streamlight
Típus: Sidewinder Military model,
Termékkód: 14000 (UPC kód: 080926-14000-4)
Felhasznált anyagok: polimer, polikarbonát, fém,
Használható elemek: 2x AA alkáli elem, vagy újratölthető akku,
Méret: 118 x 49 x 27mm
Tömege: 124g (üres) és 145g (2xAA elemmel)
Működési hőmérséklet: -40C – 65C
Ellenálló képesség: IPX7 (3 méterről leejtve bármelyik oldalára becsapódva, 1 méter mély vízben 30 perc)
Dőlésszög: 185 fok
Választható színek: Coyote Brown és Olive Drab
Tartozékok: 2x AA Energizer elem, sisakrögzítő adapter (típustól függően)
Garancia: 1év az alkatrészekre (az elemre nem vonatkozik)

 

Első benyomások:

A csomagolást felbontva és kézbe véve már érezhetően jobban odafigyeltek a gyártása során, mint a „Sportman” modell esetében.

5.-8. A lámpa oldalai


Ezen a verzión nem lehet kitapintani az öntési nyomokat, szépen lesorjázták ahol kellett. A kínai másolathoz képest mindenképpen utcahosszal jobb a minősége, mintha egy Trabantból ülnénk át az Octavia-ba.

9.-10. A kínai másolat sorjái

11.-12. A Sidewinder minőségi kidolgozása

Az illesztések pontosak, és ahol szükséges O-gyűrűvel szigeteltek, a csavarok teljesen be vannak csavarva, és a fémrészek felületkezelése is hibátlannak tűnik.

13.-14. A szigetelés, és az illesztés pontossága


A színe mindenhol homogén, és a külső textúrája is érdekes, mintha úgy lenne kialakítva, hogy kevésbé legyen csúszós, bár ezt az oldalain megtalálható kellően nagy bordák is elősegítik.

A lámpára egy acélból készült övcsatot szereltek fel, ami pont olyan szélességű, hogy a taktikai mellények MOLLE csíkjaiba befűzhető legyen, így a katonának szinti mindig a keze ügyében lehet a lámpa. Az övcsat ezen kívül a külön megvásárolható sisak-adapterre is felrögzíthető, mintegy sisaklámpaként funkcionálva. A sisak-adapteren a lámpa 360 fokban elfordítható, így mindig olyan helyzetbe állítható, ami a katonának éppen szükséges. Az övcsat igen masszív, és nagyon erősen támaszkodik fel a lámpára, övre, vagy mellényre helyezve nem esik le a lámpa.

15.-16. Az övcsat

17. MOLLE mellényre rögzítve

 

Az övcsatot egy kisméretű csavar rögzíti, így ezt kicsavarva az övcsat áthelyezhető a lámpa másik oldalára.

A lámpa fejét akadály nélkül, könnyedén lehet fordítani egyik irányból a másikba, a kapcsolója puhán, de határozottan működik, valamint a forgatható gomb is simán jár mindegyik irányba. Öröm lesz használni. Valahogy most érzem igazán azt a mondást, amit mindig hajtogatnak az amerikai gyártók: „Csak a legjobb minőséget a harcoló katonáknak!”

 

Első lépések:
A használathoz ki kell csavarnunk a lámpa alját rögzítő csavart, és a külső oldalán megtalálható jelzések szerint kell a megfelelő polaritással behelyezni az elemeket. Ezután a lámpa alját óvatosan nyomva visszaillesztjük, majd a csavart finoman betekerjük és megszorítjuk.

18.-19. Az elemek behelyezése

 

Feliratok:
A lámpa fején a már megszokott rövid használati leírás található meg, a fej oldalára egy „IR SAFE” felirat került (ha ide fordítjuk az gomb IR funkciójának kidomborodó részét, akkor biztosan kikapcsolt állapotban lesz az infravörös üzemmód),

20.-21. Feliratok

illetve a két keskenyebbik oldalán egy-egy „+” jel, így jelezve a helyes polaritást az elemek behelyezéséhez. Az alul megtalálható csavar felületére került pár gyártói adat („STREAMLIGHT INC."; "SIDEWINDER S/N 442068 0812”; „EAGLEVILLE, PA, USA”.

22.-23. Feliratok

A bekapcsoló gombra a különböző színek kezdőbetűi kerültek fel, például a MILITARY modell esetében a „W-R-IR-B”, az AVIATION modell esetében a W-G-IR-B betűk, míg a SPORTMAN esetében csak a gyártó logo-ja került fel.

24. Feliratok

 

Használat:
A lámpába egyszerre négy különböző színű LED (fehér, vörös, kék, infravörös) van szerelve, és mindegyik LED-nek öt különböző funkciója (high, medium-high, medium, low, strobe) érhető el. Így lesz a Sidewinder egy 20 funkcióval rendelkező lámpa.
A gyártó a maximális használhatóság érdekében szabályozta a fényerőt, ami azt jelenti, hogy a lámpa fényereje egészen addig nem változik, amíg az elemek nem kezdenek el lemerülni. Amikor az elemek a teljes lemerüléshez közelítenek, az elektronika csökkenti a fényerőt, és a lámpát csak a legkisebb fényerővel lehet használni.

 

Először vegyük szemügyre a különböző LED-eket:


- fehér LED:

25.-26. A C4-es LED közelről, és működés közben

A fő fényforrást egy nagy fényerejű, C4-es LED jelenti. A LED a gyári adatok szerint 55 lumen (1175lux) fényerejű, teljes fényerővel 5 óra 30 perc az üzemideje, és a fénycsóvája 69m-re világít el. Az első tapasztalatok szerint ez a távolság városi körülmények között is biztosan eléri a 90 métert. A LED élettartama a gyári adatok szerint 55000 óra maximális fényerőn.

 

- vörös LED:

27.-28. A vörös LED működés közben

ez egy 630nm hullámhosszban működő, 5mm átmérőjű, 1 lumen (40lux) fényerejű LED, ami a gyári adatok szerint teljes fényerővel 24 órán keresztül, és 13 méterre képes elvilágítani. A LED élettartama 100000 óra.

 

- kék LED:

29.-30. A kék LED működés közben

egy 470nm hullámhosszban működő, 5mm átmérőjű, 1,8 lumen (130lux) fényerejű LED, a gyári adatok szerint teljes fényerővel 16 óra az üzemideje, és 23 méterre képes elvilágítani. A LED élettartama 100000 óra.

 

- infravörös (IR) LED:

31.-32. Az infravörös LED működés közben

egy 880nm hullámhosszban működő, 5mm átmérőjű, 25mW/sr teljesítményű LED, az élettartama 100000 óra.

 

A lámpában az összes LED ütésálló módon van beépítve, a mechanikai behatásoknak tökéletesen ellenállnak.

 

A lámpa a funkcióit az oldalán lévő gomb tekerésével választhatjuk ki. Ehhez először ki kell húzni a gombot, majd bármelyik irányba eltekerve kiválasztjuk a lámpa színét, majd a nyomógomb megnyomásával a lámpa azonnal bekapcsol.

33. A színváltás módja


A nyomógomb nagyon finoman működik, alig érezhetően kattan bekapcsoláskor.
A színeket természetesen működés közben is változtathatjuk, elég csak a gombot eltekerni. A színek váltásakor a lámpa nem kapcsol ki, folyamatosan világít, csak az éppen használt szín változik meg.

A forgatható gombon itt is megtalálható az IR fény állásában egy kiemelkedő rész, ezzel kitapinthatóvá, és jól láthatóvá is teszi számunkra, hogy az IR üzemmód aktiválva van-e, vagy sem.

A Military modell esetében bekapcsoláskor a lámpa a legkisebb fényerőt használja, amit a bekapcsoló gomb folyamatos lenyomva tartásával tudunk változtatni, a következő sorrend szerint: low -> medium -> medium-high -> high -> medium-high -> medium -> low.

Az Aviation modell is ugyanígy működik, míg a Sportman modell esetében a legnagyobb fényerővel kapcsol be a lámpa, és a gomb lenyomva tartásával csökkenteni tudjuk a fényerőt.

A villogó üzemmódot a lámpa kikapcsolt állapotában tudjuk bekapcsolni, működés közben nem aktiválható. A villogó üzemmód aktiválása automatikusan megemeli a lámpa fényerejét „HIGH” szintre, és ezzel a fényerővel villog a lámpa, bármilyen színnel is használjuk.

34.-35. A fehér és vörös villogó üzemmód

36.-37. A kék és infravörös villogó üzemmód

 

Használati tapasztalatok:
A lámpát igyekszem minél több helyzetben kipróbálni: éjszaka épületben, éjszaka terepen, térképhasználathoz, sniper log-book vezetéshez, éjjellátó készüléket használva, és a villogó üzemmódot, mint vészjelzőt.

 

Térkép olvasása fehér, kék, és vörös színnel:

38.-39.-40. A térkép megvilágítása a három különböző színnel

 

41.-42.-43. A térkép láthatósága a 3 különböző színt használva

 

Log-book vezetése fehér, kék, és vörös színnel:

44.-45.-46. Sniper Log-book használata a 3 különböző színnel

 

Infravörös üzemmód, éjjellátó-készülékkel:

47.-48.-49. Az első képen a sniper log-book, a második képen a térkép, a harmadik képen egy eberi kézfej látható NVG-n keresztül nézve.

50.-51. A legkisebb és legnagyobb IR-fényerő használatával egy M4-karbély, NVG-n keresztül nézve.

 

A Sidewinder lámpa villogó üzemmódjáról készült videó:

 

A Sidewinder lámpa MOLLE-rendszerre rögzítve:

52.-53. A lámpa egy MOLLE mellényen

 

Személyes vélemény:
Nagyon masszív, és ellenálló lámpa. A használata könnyű, és az állítható fejnek köszönhetően a felszerelésre, ruhára rögzítve is használhatjuk, szabaddá téve mindkét kezünket. A fénycsóvák kellően homogének, szerencsére nem foltokban, vagy csíkokban világít. A változtatható fényerőnek köszönhetően mindig a helyzethez alkalmazkodva lehet használni. A C4-es LED-nek köszönhetően mind a fényerő, mind a működési üzemóra nőtt. A fehér fénycsóva a gyári adattal szemben messzebbre világít el, ami kellemes csalódás volt a számomra. A felszereléshez stabilan rögzül az erős övcsatnak köszönhetően, a MOLLE csíkból még ugrálás esetén sem lazult ki. Én úgy gondolom, hogy az árát maximálisan megérte, mert egy hasonló tudású lámpát talán egy kicsivel többért lehetne megvenni. Én nem bántam meg a megvételét, és bátran fogom használni, mert tudom, hogy egy olyan lámpa, ami bírni fogja a legmostohább bánásmódot is.

 

Pozitívum:
- a mérete, és a tömege,
- megnövekedett üzemóra mennyiség,
- homogén fénycsóvák,
- szabályozott fényerő,
- IR üzemmód,
- minőségi alkatrészek, és összeszerelés,
- IPX7 szintű ellenálló burkolat,
- MOLLE kompatibilis,
- csúszásvédett felület,
- 1 év garancia,

Negatívum:
- talán a vételár (18000HUF)
- a CB szín kicsit zöldes, inkább khaki színű,
- az IR LED szabad szemmel halványan látható,

 

Letölthető dokumentumok:

Technikai adatlap, Részletes termékinformáció, Használati utasítás, Sisak-adapter technikai adatlap,

 

Források:
- saját tapasztalat, képek
- gyártói weboldal - fényképek, technikai adatok, letölthető .pdf dokumentumok,
- Black Sheep Warrior blog - fényképek

 

 

 

 

 

Írta: Interpol, 2012 november 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam