Tokyo Marui 1911 MEU

Alig telt el egy hónap, és meg kellett hoznom egy döntés, miszerint az airsoft szituációs lövészetnek lehullott a csillaga. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy eladom a versenypisztolyom, valamint a két Socom Gear pisztolyom, és az így befolyt pénzből építek egy egyedi pisztolyt. Az elhatározásom segítette Triggerhappy cikke, amiben egy Marui pisztolyt épített át. Így rendeltem egy Marui 1911 MEU pisztolyt, de mielőtt átépíteném, nézzük, hogy a Marui egyik legkedveltebb pisztolya mit is tud a gyárból kikerülve!

 

 

Csomagolás

A pisztoly egy hullámpapír dobozba van csomaglova, a doboz felső része viszont csak sima kartonpapírból készült. A fedő belsejébe egy hungarocell darabot ragasztottak, ezért a pisztoly stabilan a helyén marad. A doboz díszítése nagyon igényes, színvilága a sivatagi álcaszíneket idézi vissza. A dobozon a feliratok az eredeti pisztoly adatait jelenítik meg, illetve a Tengerészgyalogság, illetve a gyártó Tokyo Marui címerét, és logó-ját.
A dobozt kinyitva a Maruitól megszokott magas csomagolási minőség köszön vissza, a formázott hungarocell tartót Desert Marpat színű szövettel fedték be, illetve a tartozékokat rejtő kis dobozkát is úgy készítették el, mintha egy lőszertartó dobozka lenne.

 

Doboz tartalma:
- TM 1911 MEU pisztoly,
- tár,
- használati leírás kisméretű lőlapokkal,
- kb. 50db TM BB,
- tisztítóvessző,
- szerszám a szereléshez,
- piros színű biztonsági csődugasz,
- 2x tartalék BB adogatótömb (follower),

Technikai adatok:
Gyártó: Tokyo Marui
Típus: 1911 MEU (No.27)
Hossz: 250 mm
Súly: 850 gramm
Felhasznált anyagok: ABS műanyag, fém
Csőhossz: 120 mm
Tárkapacitás: 28BB
Hop-up: állítható
Működés: GBB
Teljesítmény: 330fps

 

A fegyver

Érezni lehet, hogy a gyártó igyekezett súlyt is adni a pisztolyhoz, mert kézbe véve nagyon kellemes a tömege, és ami külön tetszik, hogy a markolatnál található meg a tömege nagy része, köszönhetően a fém tárnak, illetve a markolatpanelek alatt található plusz fémtömböknek. A gyártó javára legyen mondva, hogy ezek a fémtömbök kivehetőek, ezáltal jobban ki lehet könnyíteni a pisztolyt, igaz ezzel a markolatok is meggyengülnek.
A pisztolyon mindenhol visszaköszön a minőség. A gyártási nyomokat profin eltűntették, a festése nagyon szép, és homogén, a feliratok pedig pontosan lettek kivitelezve. A mechanikája is a svájci órákat juttatja az eszembe, mert minden kezelőszerve pontosan, és lötyögés nélkül működik, a szán pedig határozottan, minden akadás nélkül csattan vissza a helyére. A tár egyből jól van összerakva, sehol nem ereszti a gázt. Amit nagyon sajnálok, hogy gyárilag nem sikerült az irányzékra célzást segítő pöttyöket tenni, pedig szerintem belefért volna a munkájukba.

 

Feliratok
Ugyan a Marui nem viszi túlzásba, hogy a pisztolyai teljesen autentikus feliratokkal legyenek ellátva, de azért pár szépen kivitelezett felirat jutott a pisztolyra.

A szán bal oldalán a „PROFESSIONAL CAL.45”, a tok jobb oldalán pedig az „ASGK TOKYO MARUI CUSTOM” „MADE IN JAPAN” „CRG 1368” (ez utóbbi sajnos nem egyedi szériaszám), valamint a „CAL.45”, töltényűrön pedig az „NW7125 .45ACP” feliratokat találjuk.

A markolatpaneleken a „SIGNATURE MODEL JAPAN” felirat, illetve a díszítő elemen egy szárnyas oroszlán látható. Mindegyik felirat szépen lett kivitelezve, hibákat még keresve sem lehet találni.

 

Irányzékok

A pisztolyon fix irányzékokat találunk, amelyek igény szerint cserélhetőek másik, kompatibilis irányzékra. Az internetes leírások szerint, az éles pisztolyok irányzékai is felszerelhetőek, így mindenki az igénye, és pénztárcája szerint cserélgetheti az irányzékokat.
Az irányzékok az 1911 MEU és Tactical szériáknál megszokott irányzékok. A Marui cég a MEU-ra  NOVAK stílusú irányzékokat szerelt, a hátsó nézőkébe pedig még a gyári marking-okat is sikerült belenyomni. Egyik irányzék sem rendelkezik a célzást segítő pöttyökkel, ezeket utólagosan pótoltam egy foszforeszkáló pigmenteket tartalmazó festékkel.

Jó látási viszonyok között gyerekjáték az irányzékokkal célozni, de a külső fény csökkenésével már egyre nehezebb a célra tartás, így aki sötétebb épületben, vagy szürkületben, vagy éjszaka is szeretné használni, annak mindenképp javaslom, hogy szintén fesse át, vagy vegyen vele egy foszforeszkálós, esetleg tríciumos irányzékot.

 

Biztosítás

A Marui pisztolya az 1911 széria már jól ismert biztosítóit kapta meg, megtalálható a markolatbiztosító, és a kétoldali szánbiztosító is. Mindegyik biztosító precízen, holtjáték vagy lötyögés nélkül működik, nem megfelelő működést a próbák során nem tapasztaltam.
A markolatbiztosító a szokott elven működik, amíg a lövő nem fogja rendesen a markában, és nincs benyomva, a pisztolyt nem lehet elsütni.
A szánbiztosító is tökéletesen működik, csak a kakas megfeszített állapotában lehet felfelé elmozdítani a biztosítókart, és biztosított állapotában természetesen a pisztoly még akkor sem lő, ha valaki a markolatbiztosítót benyomva tartja.

A biztosításnak van még egy módja, ilyenkor a csőretöltött pisztoly kakasát az ujjunkkal engedjük vissza, és a kakas megáll egy köztes helyzetben. Így nem kell használni a szánbiztosítót sem, azonban a lövés leadása előtt a kakast ismét meg kell feszítenünk az ujjunkkal, majd lőhetünk.

 

Működés
A pisztoly Single Action működésű. Ahhoz, hogy lőni tudjunk, a pisztolyt csőre kell tölteni, vagy a kakast megfeszítve kell tűzkésszé tenni. Lövéskor hasonlóan nagy hangja van, mint a kínai fém pisztolyoknak, de a műanyag test miatt a fémes csattogás kicsit tompább lett. Összességében szebb a hangja, és élmény a használata.
A WE és Socom Gear pisztolyoktól eltérően, az utolsó lövés után hátsó helyzetben megakadt szánt nem csak a szánakasztóval, hanem a tár kivétele után, vagy egy másik BB-vel töltött tárt behelyezve, a szánt meghúzva is vissza tudjuk engedni. Ezzel a módszerrel ugyan lassabbak leszünk, de kíméljük a műanyag szán szánakasztó mélyedését, amit a fém szánakasztó előbb-utóbb meg fog koptatni.

 

Részleges szétszedés


1. vegyük ki a tárat a pisztolyból, és ellenőrizzük a töltetlenséget,


2. a szánt húzzuk hátra a szerelő állásba, majd a tok jobb oldalán nyomjuk be a szánakasztó végét,


4. vegyük ki a szánakasztót, és toljuk előre a szánt, amíg lejön a tokról,


5. vegyük ki a helyretoló rugót, a rugóvezetővel, valamint toljuk ki a szánból a rugó végén lévő záró elemet,


6. a csövet rögzítő perselyt a célszerszámmal fordítsuk el jobbra, majd vegyük ki a szánból (a precíz gyártásnak köszönhetően kicsit szorul a persely a szánban!)


7. a külsőcsövet húzzuk ki a szánból.

 

Külső-, belsőcső

A külsőcső egy darabból álló, a fegyver színével megegyező műanyagból készült. A gyártásnak, megmunkálásnak, nincs nyoma, igen magas minőségben gyártották le.

A belsőcső rézből készült, az átmérője a mérés tanúsága szerint hat milliméter. A minősége kimagasló, sem a külsején, sem a belső felületén nem találni hibát. A belső polírozás tükörsima, deformitásnak, vagy egyéb sérülésnek nincs nyoma.

 

Hop-up

A pisztolyt természetesen egy állítható hop-up kamrával, és a Marui pisztolyoknál megszokott gumival szerelték. A kamra minőségére nem lehet panasz, precíz kidolgozású, könnyen szerelhető szét, és rakható össze. Sajnos a hop-up állításhoz a szánt mindig le kell venni, de ha egyszer sikerült beállítani a hop-hatást, akkor a használat során nem mászik el a beállítás.

A gyári hop-up gumi szerintem egy nagyon jól eltalált gumi, mert a helyes beállítással a Guarder 0,28-as BB extrémen nagy lőtávot produkált, és nyugodtan állíthatom, hogy az 50 méteren lévő mellalakot nagy biztonsággal lehet eltalálni vele.

 

Tár

A pisztolyhoz egy darab, az 1911 szériánál megszokott fém tárat adott a gyártó. Sajnos a tár nem kompatibilis a WE/Socom Gear MEU tárakkal, ellenben az internetes források szerint a Bell MEU tárak jól használhatóak vele. A tárajak, és a gumitömítések kivételével minden fémből készült a tárban.

Gyárilag nem eresztett a tár, de ha valaki mégis azt venné észre, hogy a tárból szivárog a gáz, első körben a tár alján lévő csavart tekerje be jobban, mert az esetek nagy részében ez okozhatja a hibát.

A tárba a gyári leírás szerint 28BB-t lehet tölteni, de a tapasztalataim szerint a 24BB is kényelmesen elég. Töltéskor figyelni kell arra, hogy a BB-k szépen illeszkedve helyezkedjenek el a tárban, ne legyen a BB-k között szabad hely.


A gyártó megjegyzése szerint előfordulhat, hogy egy gáztöltettel nem lehet kilőni az összes betöltött BB-t, de tapasztalataim szerint ez akkor fordulhat elő, ha a gáztöltést nem megfelelően hajtjuk végre.
A Marui tár nem úgy működik, mint ahogy azt a KSC/WE/SocomGear pisztolyok esetében megszokhattuk, ugyanis azoknál a pisztolyoknál valóban hátrányos volt a töltéskor elszökő gáz, amit általában egy kis O-gyűrűs tömítéssel orvosolni is lehetett.


A Marui táraknál tapasztalatom szerint ez pont fordítva működik. Gyárilag egyik tárban sincs O-gyűrűs tömítés. Amikor ezt az O-gyűrűt pótoltam, és a gázt a tárba töltöttem, akkor valóban nem szökött el a gáz, ellenben nem is lehetett feltölteni rendesen, és a betárazott 24BB-t szinte soha nem lehetett egy töltéssel kilőni. Ha viszont kiszedjük az O-gyűrűs tömítést a betöltő szeleptől, és elkezdjük a gázt tölteni a tárba, akkor tapasztalhatjuk, hogy a szelep mellett szökik el a gáz, de csak kis mértékben. Ettől nem kell megijedni, úgy tűnik ezt így is találták ki. De akkor honnan lehet biztosan tudni, hogy elegendő gáz lett töltve a tárba? Igazán egyszerű: amikor elkezdjük tölteni, akkor látjuk, hogy a légnemű gáz szökik el a szelep mellett, viszont amikor a tár tele lesz a szükséges mennyiségű gázzal, akkor nem gáznemű, hanem cseppfolyós állapotban nyomja ki a tár a felesleges gázt. Ezzel a módszerrel mindig ki tudtam lőni a teljes mennyiséget a tárból, és még az airsoft dinamikus versenyeken sem mondott csődöt ez a módszer.

 

Kronózás
Guarder 0,2-es BB-t, és Guarder green gázt használtam a méréshez. A pisztollyal beállított hop-up mellett 10 lövést adtam le, minden lövés között kb. 5 másodperc szünetet tartottam.


1. lövés 329,4fps
2. lövés 330fps
3. lövés 328fps
4. lövés 327,5fps
5. lövés 326fps
6. lövés 328,8fps
7. lövés 328,7fps
8. lövés 326,3fps
9. lövés 326,4fps
10. lövés 327,4fps

Legnagyobb fps: 330fps
Legkisebb fps: 326fps
Átlagos teljesítmény: 327,85fps
Fps ingadozás: +/- 1,37fps

 

Lőteszt
A pisztoly lőtesztjét szobahőmérsékleten, zárt térben végeztem el, a célpont egy A/4-es lapra nyomtatott, 1/3-ad méretű IPSC lőlap volt. A lőteszthez Guarder 0,28-as BB-t használtam, 8 méterről, szabadkézből adtam le a 10 lövést, a lövések között 3-5 másodperc szünetet tartva. A lőlapon a találatokat körrel jelöltem.

 

Személyes vélemény
Az első találkozásom a Marui 1911 MEU-val még 2009 körül volt, egy vidéki bemutatón. Akkoriban még nem ez a javított modell volt kapható, és sajnos a pontossága is elmaradt a tőle elvárttól, mert a KSC Glock 18C-m könnyedén jobbat lőtt, mint a Marui MEU. Emiatt kicsit félve vettem meg, de amikor a dobozon megláttam a Hi-kick/Hi-groupping feliratot, akkor tudtam, hogy a Desert Warriorral megegyező, vagy jobb pontosságot kapok. Ezt a próbák során bizonyította is a pisztoly.
A kidolgozása, és a működése nagyon jó, az eddig kb. 100BB-t lőttem ki hiba nélkül a próbák során. A pontossága szerintem kiemelkedő, remélhetőleg az átépítés után is megmarad.
Ami mindenképp a hiányossága, hogy még mindig csak műanyag pisztolyokat gyárt a Marui, illetve a célzást segítő pöttyöket is lehagyták az irányzékokról. Sajnos a pisztoly műanyag teste nem tolerálja a leejtést, és valószínűleg a szánakasztó is kikezdheti a szán műanyagát, így a fémesítésén előbb-utóbb érdemes elgondolkodni.
Ha ennyi hátránya is van a pisztolynak, akkor miért éri meg kifizetni érte kb. 2db WE pisztoly árát? Az egyik airsoft régi motoros azt mondta a VSR-el kapcsolatban, hogy egy rendszert vesz meg az ember, amit lehet építgetni. Nos, nekem ugyanez a véleményem az 1911-széria esetében is. Szinte minden alkatrészt le lehet cserélni benne hiba esetén, szerelhető, javítható, és sok donor másolat is kapható mellette. Így nem kell attól félni, hogy ha valami elromlik, akkor faldísz lesz belőle, mert a pótalkatrészekkel bármikor javítható. Ha pedig valaki egyedivé szeretné tenni, akkor szó szerint határ a csillagos ég.
Személy szerint terepre vinni akkor javasolnám, ha valaki ért a szereléséhez, és rendesen ki tudja takarítani a bekerülő finom port is. Otthoni céllövészetre több mint elég, igen nagy eséllyel nem fog meghibásodni. Én nagyon kellemesen csalódtam benne, ezek után kicsit sajnálom is átépíteni, de ez lett a sorsában megírva.

 

Pozitívum
- tetszetős csomagolás,
- precíz összeszerelés, működés,
- minőségi műanyagból készült,
- könnyű használat,
- rengeteg pótalkatrész,
- nagy BB kapacitású tár,
- extrém nagy lőtáv, és pontos lőkép,
- elfogadható vételár (43500HUF)

Negatívum
- műanyag test,
- célzást segítő pöttyök hiánya,
- a használati utasítás még mindig csak japán nyelvű,
- nincs egyedi sorszám,
- nincs szereléksín

 

Gyári használati útmutató (klikk a képre a nagyobb méretért!):

 

 

Írta: Interpol, 2012 szeptember 20.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam