UMAREX USP Match

Egy a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tanuló német diáktól kaptam meg a pisztolyt, hogy éjszakai irányzékot fessünk rá. A pisztolyt egy pécsi military-airsoft boltban vette meg 20000HUF-ért. Már az összeget is sokalltam érte, mert kicsivel többért már igen jó pisztolyokat lehetett venni. Ő ezt választotta, mi pedig nézzük meg mit is kapott a pénzéért!

Csomagolás:

1-2. A csomagolás és a tartalom

A pisztoly egy elég látványos dobozba van csomagolva, rengeteg felirat, kép, és tulajdonság van feltűntetve a dobozon. A doboz maga egy hullámpapír doboz, ami elég merev, és normális védelmet ad a tartalomnak. A doboz belsejében egy átlátszó, formázott műanyag tartóban található meg a pisztoly és a tár, legalul pedig a használati leírás.

Tartalom:
- Umarex USP Match pisztoly,
- 1db tár,
- gyári leírás,

Adatok:
- gyártó: Umarex
- modell: USP Match Taiwan version
- mérete: 250 mm
- csőhossz: 155mm (ebből a belsőcső hossza: 105mm)
- tömege: 624 gramm
- felhasznált anyagok: ABS, fém
- működési elv: Gas Non-Blow Back (NBB),
- tárkapacitás: 15 BB
- hop-up: állítható
- teljesítmény: 240fps
- maximális lőtáv: kb. 40 méter
- hatásos lőtáv: kb. 20 méter

A fegyver:

3-4. A pisztoly és a tár

Fém alkatrészek: belső keret és a teljes mechanika, a belsőcső, a gáztartály, a tárban lévő adogató nózi, a kompenzátorban lévő 2db fém súly.
Műanyag alkatrészek: a tár külső borítása, a BB-ket felnyomó adagolótömb, a külsőcső, a kompenzátor külseje, a szán, a kezelőszervek, az irányzékok, és a tok.

Feliratok:

5-8. A pisztolyon lévő feliratok

A felületi kidolgozása a kategóriában megfelelőnek mondható, itt-ott illesztési nyomok láthatóak. Az alkatrészek viszonylag pontosan illeszkednek, erősen markolászva, nyomogatva sem recseg-ropog a pisztoly. A feliratok szépen vannak kivitelezve, a használat után sem koptak meg. A szán bal oldalán olvasható a „HK USP MATCH” valamint a „cal. 6mm BB”, a jobb oldalán az Umarex licensz és egyéb jogi szövege olvasható, illetve egy magyarországi 2008-as bevizsgálási jel látható. A tok jobb oldalán a „Made in Taiwan” feilrat, a markolatok mindkét oldalán a „HK USP” logo látható.

Irányzékok:

9. Az irányzék

Mindkét irányzék műanyagból készült, és fixen van kiöntve a szánnal együtt. Így nincs lehetőségünk az irányzékok személy szerinti beállítására. Azt azért el kell ismerni, hogy gondos célzással viszonylag pontosan lehet lőni vele. Az irányzékok nem kaptak célzást segítő festést, a hátsó nézőke nekem szűk volt, így gyári állapotban nem könnyű a célzás vele.

Biztosítás:

Hagyományos értelembe vett biztosítás nincs a fegyveren, mint a jobb másolatokon, de nagyon nincs is szükség rá. Mivel a pisztoly nem GBB rendszerű, a töltés és a lövés hasonlóan működik, mint a TM Mk.23-as pisztolynál, ergo az elsütő billentyű meghúzásával a tárban lévő nózi a csőbe tolja a BB-t, majd az elsütőt tovább húzva kiváltjuk a lövést. Mivel a lövés után nem tölti újra a pisztolyt, így nagyon nincs vétlenlövés sem. Az elsütőt viszonylag nagy erővel lehet működtetni, a nyugalmi helyzetéből kb. 1,5cm-t tesz meg a lövés kiváltásáig, a végső helyzete pedig 2cm-re van a nyugalmi helyzettől.

Belső alkatrészek:

Amennyire ki tudtam venni a terhelésnek kitett alkatrészek fémből (nagy eséllyel spiáter) vannak, minden más műanyagból.

A pisztoly részleges szétszerelése:

Na, itt állt meg a tudomány, de szerencsére nem csak nekem. Mivel az életben nem volt ilyen fegyver a kezünkben, a kompenzátor leszedése után tanakodtunk hogyan tovább. Kiszedtük a szánakasztó imitációt, és próbáltuk előre-felé, majd miután ez nem jött be hátra-felé leszedni, de nem tudtuk kivitelezni. Így a részleges szétszedésről nem tudunk mit mondani, mert a használati útmutató sem volt a segítségünkre. Mivel eltörni nem akartuk, nem bolygattuk.

Külső- és belsőcső:

A külsőcső ABS műanyagból lett elkészítve, a minősége pedig elmegy. A belsőcső valamilyen tükörfényesre polírozott acélszínű cső, meglepően szép kidolgozással.

A hop-up:

10. A hop-up állítása

A gyártó Shoot-up rendszernek nevezi, de lényegében ugyanaz a működési elv, mint a hagyományos hop-up rendszer. A cső hátsó részének a tetején belóg egy gumi lenyomó. Semmi BAX, semmi VSR rendszer, úgy néz ki, mint egy AEG hop-up.
A hatását úgy lehet állítani, hogy a szánt hátrahúzzuk, megtartjuk a hátsó helyzetben, majd a hüvelykivető nyíláson benyúlva egy vízszintes kart tolunk vagy húzunk előre-hátra, attól függően mennyire kell állítani a hop-hatást.

A hop-up meglepően jól működik, 0,25-ös Guarder BB-vel a hatásos lőtávolsága kb. 20 méter, de a maximális lőtáv az ennél sokkal több, 35 méteren még stabilan repült a BB, és volt amelyik 40 méter körül felfelé csavarodott.

A tár:

11-15. A tár fontosabb részei

A pisztolyhoz adott tár nem a megszokott GBB tár, hanem valami hibrid. Sajnos nem hasonlít a Marui Mk.23-as tárra. A tár külső borítása, a tár alja, a tetején lévő adagolórész is teljesen műanyag. A műanyag borítás alatt kapott helyet a gáztartály. A tár alján található meg a betöltő-szelep, és szokás szerint semmi nem védi a koszolódástól, valamint O-gyűrűs tömítést sem kapott, így kis mennyiségű gáz elszökik a betöltéskor. A tár tetején található nózi hajlamos a deresedésre, ha sokat lövünk egyszerre.

Teljesítmény:

A pisztolyt 20 fokos szobahőmérsékleten, Ultrair green gázzal, és Guarder 0,2es BB-vel mértem le. A pisztollyal 14 lövést adtam le, a lövések között kb. 5-10 másodperc szünetet tartottam.

16. A 14db leadott lövés mérési eredménye

A mért adatok:
Legkisebb fps: 188,3fps
Legnagyobb fps: 256,2fps
Átlagos teljesítmény: 237,3fps
Fps ingadozás: 20,4fps

Lőteszt:

A lőtesztet 22 fokos szobahőmérsékleten lőttem, 10 méterről. A tárat Ultrair green gázzal töltöttem fel, és Guarder 0,25-ös BB-t táraztam be. A lövéseket revolverezve, és a kakas felhúzása után adtam le. (a képre kattintva megnézhető nagy méretben)

17. A szóráskép

 

Pozitívum:
- viszonylag kiegyensúlyozott pisztoly,
- a vártnál nagyobb lőtáv,
- a vártnál jobb pontosság,
- egy gáztöltéssel sok BB lőhető ki (78db),
- könnyű használat,
- a vártnál magasabb teljesítmény,

Negatívum:
- anyagminőség,
- kevés fém alkatrész,
- használhatatlan leírás,
- komplikált szerelhetőség,
- a kivitelezés minőségét nézve irreálisan magas ár,

Személyes vélemény:
Amikor a kezembe vettem, akkor majdnem elsírtam magam. Ilyen gyenge pisztoly még nem volt a kezemben, még a KJW Sig P226-os GBB pisztolya is jobb volt ennél külsőre, igaz nem sokkal. Az elkeseredésem mélyült, amikor az első lövéseket leadtam vele, és a BB-k 2 méter után a földre pottyantak… aztán amikor bemelegedett a gáz, akkor előjött a pisztoly állat énje. Szépen lőtt, és az NBB rendszer miatt viszonylag halknak is mondható. A működését szokni kell. A szán ugyan hátrahúzható, de értelme csak akkor van, amikor hop-up állítását végezzük. A lövéseket le lehet adni revolverezve, de sokkal hatékonyabb, ha a kakast megfeszítjük, majd gondos célzás után húzzuk meg az elsütőt. Nagyon imponáló a kilőhető BB-k mennyisége: egy töltéssel 78 BB-t lőttem ki vele viszonylag egyenes röppályán. Ilyennel még nem nagyon találkoztam, igaz NBB pisztollyal sem volt lehetőségem ennyit lőni. Egy gyakorlott tulajdonos biztosan kiszed vele egy játékost 20 méterről úgy, hogy az nem hallja majd honnan jött a lövés. Épületben is érdekes lehet a halksága miatt, de sajnos nem annyira halk, mint a TM Mk.23, viszont sokkal halkabb, mint bármelyik GBB pisztoly. A viszonylag kis fps miatt egy kedves barátunk célpontot állt a pisztolynak, és kb. 10 méterről kapott egy lövést a hátára. Kicsit megrándult a becsapódáskor. Elmondhatjuk, hogy igen nehezen tagadható le a találata.

Személy szerint manapság már nem javaslom a megvételét, mert ugyan lehet vele hatékonyan pisztolyozni, de sokkal jobb, megbízhatóbb, és ami a legfontosabb: könnyebben szerelhető pisztolyokat lehet venni akár GBB, akár NBB működéssel.

Csatolmány:

- használati utasítás:

 

 

Írta: Interpol, 2010 október 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam