FMA V-lite vs. Element E-Lite

Az airsoft boltokban egy újabb katonai kiegészítő, az S&S cég által gyártott V-Lite másolata került a polcokra. Ebben a tesztben érintjük az eredeti V-Lite képességeit, és jobban szemügyre vesszük a másolatok minőségét, működését.

Tehát nézzük az eredeti S&S V-Lite lámpát!

S&S V-Lite

1. Az S&S V-Lite II.Gen. és I. Gen. változata

Az S&S cég terméke a régi kémiai reakcióval működő világító rudakat hivatott kiváltani a különleges erők sisakjain (valószínűleg igényük lett egy könnyebben kezelhető fényforrásra, amit ráadásul újra is lehet használni).

A V-lite lámpa előnye, hogy nemcsak flexibilis, de teljesen vízálló. A benne lévő LED-es fény egy CR2032-es elemről kapja az áramellátást, ezzel az elemmel akár 120 órán keresztül is világíthat. Az elektronika köré öntött szilikon test pedig akár 22 méteres mélységig is vízállóvá teszi.

A gyártó négy változatban állítja elő: kapható vörös, zöld, kék, és infravörös verzióban. Az internetes képek alapján úgy tűnik , hogy a gyártó még színkóddal is ellátta a különböző típusokat, így könnyedén meg lehet különböztetni, melyik is van a kezünkben. A lámpa fajtáját a nyáklap színe (nem vicc) is mutatja. A vörösé piros, a zöldé zöld, a kéké kék, az infravörösé pedig fekete színű.

2. Az S&S V-Lite színváltozatai

Az első generációs V-Lite lámpát úgy gyártották, hogy a szilikontest hátuljára ragasztották fel a tépőzárat. A használati tapasztalatok azonban rámutattak, hogy ez a megoldás nem elég tartós, mert a gyenge ragasztás miatt a tépőzárról leválasztás során (egy idő múlva) a ragasztás elengedte a szilikon testet. Az első generációs V-Lite lámpákat a gyártó egyszerű simítózáras zacskóban szállította.

3. Az S&S V-Lite rögzítései (I.-II. Gen)

A második generációs V-Lite esetében áttervezték a rögzítést, és megalkották a mostani hajlékony műanyag alapot, aminek a hátuljához már jó erősen sikerült rögzíteni a tépőzárat, így az a leválasztás során már nem sérült meg. A második generációs V-Lite lámpák mindemellett már ízléses papírdobozban kerülnek forgalomba, és használati utasítás is jár hozzájuk.

A V-Lite formáját úgy tervezték meg, hogy a felszerelésen könnyen elhelyezhető legyen, illetve a MOLLE rögzítésbe is tökéletesen be lehessen fűzni.

4. Az S&S V-Lite MOLLE mellénybe fűzve, és sisakra rögzítve

Az eredeti V-Lite több üzemmóddal kapható: így világíthat csak folyamatosan, csak villogva, és folyamatosan vagy villogva. A bekapcsoló gomb többszöri megnyomásával választhatjuk ki az éppen használni kívánt funkciót.

A hadseregnek ugyan mindegy, de a katonák, és a civilek szerint az eszköz legnagyobb hátránya az, hogy az elem nem cserélhető gyárilag. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy egy éles vágóeszközzel egy akkora vágást ejtenek, hogy ez elem kivehető legyen, és vagy elfogadják, hogy innen kezdve nem lesz vízálló, vagy utólagos szilikonos töltéssel próbálják ismét vízállóvá tenni.

 

Az eredeti V-Lite áttekintése után nézzük, mit tud a két másolat!

Mindkét lámpát az Ebairsoft.com webboltból vásároltam meg, ahonnan ingyenes postával küldték őket. A szállítási idő kb. 2,5 hét volt, a csomag sértetlenül érkezett meg.

 

FMA V-Lite (RED color)

5. Az FMA V-Lite (RED)

A lámpát a gyártó az eredeti V-Lite csomagolásához szinte megszólalásig hasonlító dobozba csomagolta. A két doboz közt csak annyi a különbség, hogy a másolatról lehagyták az eredi gyártó logóját (bár a másolat dobozának hátsó részén ez mégis megtalálható). A dobozon lévő feliratok egy az egyben megegyeznek az eredeti dobozéval, semmi különbség nincs a kettő között. A doboz elején látjuk a képet a lámpáról, és a világítás módjáról, a doboz hátulján pedig a technikai adatok vannak feltüntetve.  A gyártó a másolás közben nem vette a fáradtságot, hogy megnézze mit is másol, mert az elérhető színek között szerepel az IR változat, holott a kínálatában (a cikk írásának idején) még nem volt kapható.

6. Az S&S (balra)és az FMA (jobbra) V-Lite csomagolása közti különbség

7. Az FMA V-Lite csomagolása

A csomagolást kibontva máris a kezünkben van a lámpa, és a használati útmutató. A használati útmutató mindenre kiterjedően adja meg a szükséges információkat, sőt az internetes képek és tesztek alapján meg kell állapítanom, hogy ez nem más, mint az eredeti lámpa útmutatója. Természetesen ebben is megtalálhatjuk az IR lámpára vonatkozó használati utasításokat.

8. Az FMA V-Lite használati utasítása (ugyanaz, mint az S&S)

A lámpát kézbe véve, ami először feltűnt nekem, az a zsinór volt. A zsinór anyaga a paracord kötéléhez hasonló, és valamilyen vízlepergető anyaggal van impregnálva. A zsinór ugyanolyan módon ég, mint a paracord, és láthatóan a szakítószilárdsága is közelít hozzá. Kézzel biztosan nem téphető el.

9. Az FMA V-Lite és a rögzítőzsinór

A lámpa elektronikája körbe van öntve a külső szigetelő réteggel, és itt már meg is látszik a lényeges különbség az eredeti lámpához képest. Az eredeti lámpánál elvárás a teljes szigetelés, amit az olcsóbb változatnál már nem vettek annyira komolyan. A szilikon anyaga nem olyan szép áttetsző, mint az eredeti lámpa esetében, illetve itt-ott öntési hiba, légbuborék, és elhelyezési hiba is előfordul.

10. Az FMA V-Lite oldalai

A replika öntése során nem fordítottak figyelmet arra, hogy a szilikon öntési technikáját pontosan kövessék, aminek következtében az elektronikát a szilikon nem veszi tökéletesen körbe, így finom mozgatásra a szilikon azonnal elválik az elektronikától. Az elhelyezési hiba következtében a nyáklap túl közel került a test széléhez, amit a próbák sokán ki is lyukasztott, így a vízállósága nagy eséllyel megszűnt (legjobb esetben is csak cseppálló lett).

11. Az FMA V-Lite öntési minősége

A szilikon nagyon rugalmas, minden irányban könnyen hajlik, és a szilikon test teljes hosszában vezeti a fényt. A szilikon test külső felszínén megtaláljuk az összes olyan textúrát, ami az eredeti lámpa külső felszínén is látható.

12. Az FMA V-Lite textúrája

A műanyagból készült tépőzáras alap nagyon rugalmas, minden irányban alakváltozás nélkül tekerhető. A feliratai teljesen megegyeznek az eredeti V-Lite feliratokkal, és a műanyag színe is nagyon hasonló (akár teljesen azonos) árnyalatú.

13. Az S&S és az FMA V-Lite egymás mellett

Ami miatt könnyedén el lehet különíteni az eredeti lámpától, az a rajta lévő öntési sorják sokasága.  Az általam tesztelt darabon legalább három helyen található sorja, ami szerencsére csak esztétikailag okoz gondot. A lámpa tökéletesen illeszkedik (enyhén bele is tapad) a műanyag alapba.

14. Az FMA V-Lite műanyag alapja

Működés:
A lámpa úgy működik, ahogyan elvárható. Szépen világít, és minden funkciója tökéletesen üzemel.

15. Az S&S (balra) és az FMA (jobbra)V-Lite fényereje

16. Az FMA V-Lite működés, és "nyúzás" közben


Viszonylag messziről látható, így jelzésre, vagy a helyzetünk megjelölésére teljesen alkalmas.
Nagy előnye, hogy a kivitelezése tökéletesen megegyezik az eredeti V-Lite-al, mindössze a kivitelezés minősége marad el tőle egy fokkal. Ha csak a tesztelt példánynál fordultak elő az öntési hibák, a többi lámpánál pedig ritkábban, akkor érdemes lehet a minimálisan magasabb vételárat (kb. +1US$) megadni érte.

 

Ezek után nézzük meg a konkurens gyártó termékét!

 

Element E-Lite (RED color)

17. Az Element E-Lite (RED)

Az Element gyár a V-Lite lámpát - hasonlóan az eredeti V-Lite lámpához - valóban négy változatban gyártja, tehát megvásárolható az infravörös tartományban világító verzió is. Mindegyik lámpa kapható külön, illetve kezdőpakkban is, ahol mindegyik változatból találunk egyet a csomagban.

Elsőként csak a vörös verziót vásároltam meg, hogy összehasonlíthassam az FMA V-Lite lámpával.
Az Element lámpája egy nylon tasakba van csomagolva, a tasak tetejét lezáró kartonlapon minimális információkat találunk a lámpáról.

18. A csomagolás

A csomagolást kibontva máris kézbe vehetjük a lámpát, mellette egy külön simítózáras tasakba csomagolva található a készülék zsinórja. A zsinór egy kicsit merev és  rugalmasan tartja a csomagolásban felvett formáját. Körülbelül 1mm vastagságú, kézzel nem lehet elszakítani vagy nyújtani, szintén impregnált, de mintha intenzívebben égne, mint az FMA V-Lite zsinórja.

19. Az E-Lite zsinórja

A lámpa első ránézésre magasabb színvonalon lett legyártva, mint az FMA replikája, a kivitelezése nem hagy kivetni valót. A műanyag alap nem annyira rugalmas, mint a konkurens cégé: bár ugyanúgy minden irányban tekerhető és állítható, de lassabban nyeri vissza az eredeti formáját.

20. Az E-Lite oldalai

Mindemellett a műanyag is rosszabb tapintatú, tehát anyagminősége elmarad a konkurensétől. A műanyag alap ennek ellenére szebben van legyártva, mert nem található rajta öntési sorja, a feliratok kivitelezése is szép, és ami meglepő, hogy a tépőzár nemcsak fel van ragasztva a hátuljára, hanem ki lett alakítva neki egy keret, amibe szinte belesimul a tépőzár.

21. Az E-Lite műanyag alapja

Jellemző a kivitelezés minőségére, hogy az Element foglalkozott azzal is, hogy az alapon található plusz lyukak valóban ki legyenek lyukasztva, szemben az FMA V-Lite-al, ahol ezt adott esetben magunknak kell megcsinálni. Összefoglalva tehát elmondható, hogy az E-Lite mindössze anyagminőségében marad el az FMA-tól, minden másban felülmúlja.

A lámpa kivitelezése is vegyes érzelmekkel tölt el: az elektronika minősége, és a szilikon öntése nem hagy kívánni valót maga után, de az anyagminőséggel itt is gondok vannak. A szilikon légbuborék és öntési hiba nélkül van megöntve, és a felületén látható feliratok és textúra magas minőségű.

22. Az E-Lite öntési minősége

23. Az E-Lite textúrája

Ezzel szemben a szilikon érezhetően puhább, és emiatt szakadékonyabb is, mint az FMA replikája. Ezt mutatja az is, hogy a nyújtási próbák során elég volt egy kisebb húzás, és máris egy 2cm-es darab leszakadt belőle. A szakadás nem ragasztható meg könnyen, egy speciális vegyszer kell hozzá, ami a szilikon felszínén képes kialakítani a ragasztónak egy tapadási felületet, és ezután ragasztható. A ragasztási felület merev lesz, így a lényegétől, a rugalmasságtól búcsúzhatunk is. Ráadásul a vegyszernek is horribilis ára van.

24. Az elszakadt E-lite (nem javítható)

Mindezek ellenére az Element lámpája hasonlóan jól hajlítható és csavarható, mint az FMA. Összefoglalva tehát hiába a szinte tökéletes kidolgozás, a gyenge anyag sajnos sérülékennyé teszi a lámpát.

Működés:

25. Az E-Lite működés, és "nyúzás" közben

 

FMA V-Lite vs. Element E-Lite:

A lámpa fényereje elmarad az FMA-tól, a fényképek szerint kb. hasonlóan világít, mint az eredeti V-Lite. A szilikon test tökéletesen veszi körbe az elektronikát, így ez a lámpa biztosan vízállóbb, mint a próba alá vetett FMA V-Lite.

26. Az FMA V-Lite és az Element E-Lite összehasonlítása

 

Személyes vélemény:
Az Element E-Lite sérüléséig úgy voltam vele, hogy a kidolgozás minősége feledteti a gyengébb fényerőt, és a műanyag alap kisebb rugalmasságát. A sérülése után viszont az a véleményem, hogy inkább reszkírozom meg az FMA V-lite lámpáját, és bízom abban, hogy csak egyedi öntési hiba miatt keletkezett a kilyukadása, mint azt, hogy használjam az Element sérülékeny lámpáját. Nem is beszélve arról, hogy az FMA-nak nagyobb a fényereje, rugalmasabb, és tartósabbnak is tűnik. Az már csak hab a tortán, hogy a kivitelezése is megegyezik az eredeti V-Lite lámpával.
Persze ha valaki nem tépkedi az E-Lite-ot, akkor véleményem szerint ugyanolyan jól használható, mint az FMA V-lite replikája, csak bánjunk vele óvatosabban!
Ezeknek a lámpáknak a megjelenésével szerintem kiválthatóak lesznek a játékok során eddig használt világító rudak, hiszen hosszú távú használatuk során árban vagy olcsóbban jönnek ki, vagy közel annyiba kerülnek, mint az egyszer használatos kémiai világítórúdak. Ha valaki ráadásul még ügyesen meg is oldja az elemcserét, akkor biztos, hogy a költsége töredéke lesz a világító rudaknak.

 

FMA V-Lite:

Pozitív:
- jó vételár: 15US$ (free shipping)
- az eredeti V-Lite szinte tökéletes másolata,
- többször használható, akár 120 óra folyamatos működést is teljesít,
- kikapcsolható, csak addig világít, amíg szükséges,
- tökéletes működés,
- nagyon jól látható,

Negatív:
- nem cserélhető az elem, ügyeskedni kell,
- a gyártás minősége lehetne jobb is,

 

Element E-Lite:

Pozitív:
- elfogadható ár: 14US$ (free shipping)
- a kivitelezés minősége kiváló,
- többször használható, akár 120 óra folyamatos működést is teljesít,
- kikapcsolható, csak addig világít, amíg szükséges,
- tökéletes működés,
- jól látható,

Negatív:
- a felhasznált anyagok minősége gyengébb,
- a szilikon test nem bírja az erősebb igénybevételt, elszakadt,
- nem cserélhető az elem, ügyeskedni kell,

 

Forrás:
- Az eredeti S&S V-Lite képek, és a tesztje: Spartan.at Gear Reviews: S&S Precision V-Lite
- Az FMA vs. S&S teszt eredeti verziója itt olvasható: FMA Velcro Safty Lite vs. S&S V-Lite
- szöveg és képek: saját

 

 

Írta: Interpol, 2012 január 25.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam