ELEMENT VIP-light

Pár évvel ezelőtt jelent meg az airsoft kiegészítők piacán az Element cég VIP-light másolata. A megjelenés után fél évvel kíváncsiságból megvettem én is, pár játékon való használat után bemutatnám mire is képes.

 

A csomag tartalma:
- Element VIP lámpa (fekete színű),
- használati leírás,
- 2db műanyag gyorskötöző a rögzítéshez.

Technikai adatok:
Gyártó: Element
Termékkód: EL-EX079-BK
Hossz: 75mm
Súly: 85gramm
Anyaga: polimer és réz
Akku mérete: CR123A (3V vagy 3,7V)

 

A lámpát az ebairsoft.com webboltból rendeltem meg, akkoriban 6500HUF körül volt az ára, manapság 8500HUF körül vásárolható meg.

 

Csomagolás:

1. A csomagolás

A lámpát egy egyszerű, hullámpapír dobozban szállítják. A doboz tetejére egy a termék megnevezését, termékkódját, és egy QR-kódot tartalmazó matricát ragasztottak, a felnyitható oldalát pedig egy metálfényű festékkel, és QR-kóddal ellátott „eredetiséget igazoló” Element matricával zárták le. A doboz kellően masszív, nagyon jól védi a lámpát.

2. A tartalom

 

Külső megjelenés:

3-6. A lámpa oldalai

A lámpát kívülről polimer (nylon műanyag) borítja, ezzel szigetelve az elektronikát. Az akkufedő belül rézből készült, kívül szintén a külső polimer műanyag fedi, a lámpa és az akkufedő között pedig egy jó minőségű O-gyűrű biztosítja a szigetelést.

7. Az akku helye

Kívülről a lámpa tapintata olyan, mintha gumiborítással rendelkezne, pedig ez csak a nylon textúrájának köszönhető.
A lámpán nem sok felirat van, a hátlapján megtaláljuk az „ELEMENT” és a „Made in HK” feliratokat, az akkutartón a polaritást jelző ikont, illetve a forgatható peremen egy jobbra-balra mutató nyilat, ez egyben a funkciók közötti kapcsoló is.

8-10. A feliratok

A lámpát egy rugalmas, acélból készült csattal lehet a felszereléshez rögzíteni, a gyorskötözővel pedig biztosítani, hogy ne essen le.

 

Használhatóság:
Az ára miatt sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy bedobjam egy vödör vízbe, mert akár kínai másolat, akár nem, nem bízom meg a szigetelésében. A vízállóság tekintetében én inkább csak cseppállónak mondanám, bár egy nagyobb esőzést már kibírt a felszerelésre rögzítve.

Az akkufedőt könnyű ki-, és betekerni, a gyártási minőségre nem lehet panasz. Aki biztosra szeretne menni, egy pénzérme segítségével még jobban betekerheti az akkufedőt, ehhez egy megfelelő vájat van kialakítva a külső felszínén. Amit észrevettem, hogy nem mindegyik CR123A elem és akku illeszkedik rendesen az akkuházba, néhány márka sajnos túl méretes, és behelyezés közben megszorul. Ebben az esetben nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk kivenni az akkut, ha lemerül.
Érdekes jelenség, hogy az akku behelyezése, és az akkufedő becsavarása közben a LED-ek egy pillanatra felvillannak (kikapcsolt állapotban is). Valószínűleg az elektronika nem a legnagyobb minőségbiztosítással készült.

A lámpa kapcsolóját könnyű forgatni, és a funkciók állásaiba is határozottan kattan be, majd a bekapcsolás után 1 másodperccel már működik is a kiválasztott üzemmód. A LED-ek fényereje nagy, közelről kifejezetten vakító, és a villogása is elég zavaró. Ha közelről belenézünk, kis ideig látáskiesést szenvedünk, de ez szerencsére hamar elmúlik. Az IR (Infra Red) funkció is rendesen működik, éjjellátó készülékkel kiválóan érzékelhető. Egy szépséghibája van, mégpedig az, hogy olyan hullámhossz tartományt használ, ami közel esik a látható fényhez, így az IR LED-ek derengése szabad szemmel is látható. Ezt persze nézhetjük előnyként is, így legalább látjuk, ha bekapcsolva hagytuk az IR funkciót.

 

Ha a kapcsolót balra tekerjük, akkor a lámpa először folyamatos zöld fénnyel, ha alsó állásba tekerjük, akkor villogó zöld fénnyel, ha a jobb oldali állásba tekerjük, akkor villogó IR fénnyel működik, ha pedig függőleges állásba tekerjük, akkor a lámpa kikapcsol.

11-12. Folyamatos világítás

13-14. Villogó üzemmód

15-16. Villogó infravörös (IR) üzemmód

 

17. Működési videó

A viszonylag sok kellemes tulajdonsága ellenére nézzük meg a kellemetlen tulajdonságait is!
Sajnos a használata során megtapasztaltam, hogy kikapcsolt állapotban is lemeríti az elemet, ha a használat után nem vesszük ki a lámpából. Először azt hittem, hogy az akkuval van a gond, de több elem lemerülése (majd újbóli feltöltése) után már másra nem tudtam gondolni. Ezt egy egyszerű módszerrel küszöböltem ki: egy papírdarabot tettem az akku negatív pólusa, és az akkufedő érintkezője közé, ezzel megszakítva az áramkört.
A másik negatívum a forgatható kapcsoló szigetelése. Igazán betehettek volna alá egy plusz O-gyűrűt, amivel talán jobb lehetett volna a szigetelés.

 

Előnyei:
- masszív szerkezet,
- elfogadható méret,
- cseppálló kivitel,
- CR123 elemmel vagy akkuval működik,
- kiváló láthatóság a nagy fényerő miatt,
- működő, és NVG-vel jól látható IR funkció,
- alacsony vételár,

Hátrányai:
- valószínűleg nem vízálló kivitel,
- egy elektronikai hiba miatt leszívja az akkut,
- az IR funkció szabad szemmel is látható,
- az akkuház lehetne kicsit tágabb, hogy ne szoruljon pár gyártó akkumulátora,

 

Személyes vélemény:
Összességében egy, az eredeti lámpa árának töredékéért megvásárolható markert kapunk, ami minőségben elmarad az eredeti lámpától, de ilyen alacsony árért nem is szabad csodát várni. Vitatható a lámpa hasznossága. Annak idején készült egy olyan verzió is, aminek vörös LED-fénye volt az IR funkció mellett, így találatjelzésre kiváló lehetett volna, de mivel gyorsan elkapkodták, így hosszú ideig csak a zöldet lehetett megvenni. Az egyéni helyzetünk folyamatos jelzésére teljesen jól használható (pl. éjszakai túrázásra, lerakott felszerelés megjelölésére), de számomra a zöld fénye miatt airsoft játékon annyira nem volt meggyőző a használata. Mivel LED-ek fényereje nagy, a zöld színe messziről is jól látható. A villogó üzemmód vészhelyzet esetén is jól jöhet, és természetesen kevesebbet is fogyaszt, mint a folyamatos világítás.

 

 

Írta: Interpol, 2012 november 15.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam