Garmin eTrex Vista HCx GPS vevőkészülék

Az idő múlásával az első eTrex készülékem már nem tudta kielégíteni azt az elvárást, amire szükségünk lett, így megérett a cserére. Megbízható, nagy tudású készüléket kerestünk, aminek már sokkal nagyobb a memóriája. Az interneten sok hazai és külföldi GPS-es fórum, teszt olvasgatása után döntöttünk az eTrex Vista HCx készülék mellett.
Ebben a leírásban az eddig szerzett tapasztalatokat szeretném megosztani.

 

Garmin eTrex Vista HCx

A Garmin erősebb, nagy érzékenységű GPS vevővel egészítette ki a Vista Cx túrázós készüléket. Az eTrex Vista HCx ugyanazokkal a nagyszerű tulajdonságokkal lett felruáházva, mint az eTrex Vista Cx, beleértve az elektronikus iránytűt, a barometrikus magasságmérőt, a napfénynél is olvasható, színes képernyőt, a fejlett GPS útvonaltervező képességeket és a teljesen vízhatlan külsőt. A készülék microSD (TransFlash) memóriakártyával bővíthető (alaptartozékként nincs hozzá memóriakártya), melyet a gyors USB kapcsolaton keresztül a részletes MapSource rendszerű térképekkel akár közvetlenül a készülékbe helyezve lehet feltölteni.

Főbb tulajdonságok:
- cserélhető microSD kártya a részletes MapSource térképek számára
- automata útvonaltervezés: letéréskor újratervezés, fordulóról-fordulóra történő navigáció hangokkal (nem beszédhangokkal)
- ikonvezérelt menü: mely segítségével könnyedén mozoghatunk a menüben, kereshetünk címeket vagy Érdekes Pontokat (POI)
- barometrikus magasságmérő: rendkívül pontos magasság meghatározásra képes, helyi légnyomás kijelzési lehetőséggel; 48 órás légnyomás változás rögzítés, magassági komputer (A magassági komputer adatokat szolgáltat a jelenlegi, az átlagos, a maximális emelkedésről/süllyedésről)
- elektronikus iránytű: pontos irányt mutat még álló helyzetben is
- Mini-USB port: gyors adat- és térképfeltöltés az opcionális MapSource CD lemezekről

Fizikai jellemzők:
Méret: 10,7 x 5,6 x 3,0 cm
Kijelző méret: 3,3 x 4,3 cm
Kijelző felbontás: 176 x 220 képpont
Kijelző típus: 256 színű TFT
Súly: 156g
Akkumulátor: 2 AA elem vagy AA akku NiMH javasolt
Működési idő: akár 25 óra
Vízhatlan: Igen
Nagy érzékenységű vevő: Igen

Térképek és Memória:
Alaptérkép: Igen
Előre töltött térképek: Nem
További térképek fogadása: Igen
Beépített memória: -
Adatkártya: microSD
Útpont/Kedvenc/Helyszín: 1000
Útvonalak: 50
Nyomvonal memória: 10000 pont, 20 menthető

Jellemzők:
Automatikus tervezés: Igen
Elektronikus iránytű: Igen
Barometrikus magasságmérő: Igen
Geocachingre is ajánlott: Igen
Kültéri GPS-játékok: Igen
Vadász/Halász adatbázis: Igen
3D térkép nézet: Nem
Nap/Hold adatbázis: Igen
Ár/Apály adatbázis: Igen
Területmérés: Igen
Egyéni Érdekes pontok (saját POI-k betöltésének támogatása): Igen
Készülékről-készülékre adatátvitel vezeték nélkül: Nem
Kép nézegető: Nem
Úszik: nem

Doboz tartalma:
- eTrex Vista HCx
- Atlantic alaptérkép
- Csuklópánt
- USB kábel

 

A készülék áttekintő képe:

 

Menük:

1. Műholdak: a Legendhez hasonló kijelző, a funkciója is ugyanaz, a műholdak helyzetét, a jelerősséget, a pontosságot, és az éppen aktuális helyzetünk koordinátáját mutatja.


2. Térkép: a színes kijelzőn jól láthatóak a jelek. A Legendhez hasonlóan lehet a léptéket változtatni. A feltöltött térképeknek megfelelően változik a részletessége is.

3. Iránytű: az eTrex sorozatban megszokott iránytűt láthatjuk. Összesen négy adatmező jeleníthető meg az iránytű felett. Ezek száma egy és négy adatmező között változtatható, és a kijelzett adatok természetesen szabadon változtathatóak. Itt kell megemlíteni, hogy az elektronikus iránytű a menü lapozó gomb hosszú ideig való lenyomásával ki/be kapcsolható, és ezt bármelyik menüben végrehajthatjuk. Az iránytűt használat előtt kalibrálni kell, de ezt a leírás alapján könnyedén el lehet végezni. Bekapcsolt állapotban a vevőt vízszintesen tartva, majd forogva a készülék korrekten mutatja az északi irányt.

4. Út komputer: a Legendnél már részletesen bemutatott funkció, sok változás azóta sem történt benne. Nyolc adatmezőt jelenít meg, mindegyik tetszés szerint variálható.

5. Magasságmérő: ez a funkció az eTrex sorozatban csak a Vista, Vista Hx, Vista Hcx típusok sajátossága. A készülékbe egy barometrikus magasságmérő van beépítve. Ennek segítségével az utunk során rögzíti a magassági adatokat, és ezt grafikusan meg is jeleníti. A magasság diagram jól látható, és pontosan mutatja a magasság változását. Arra is lehetőség van, hogy a készüléket barométerként is használhassuk, nagyjából következtetve a várható időjárásra.

6. Főmenü: itt érhetjük el azokat a funkciókat, amelyeket nem raktunk be a lapozható menük közé. A készülék az alapbeállítások szerint csak pár lapozható menüvel rendelkezik, de ezek is szabadon variálhatóak.

A főmenüben az alábbi funkciók érhetőek el:
- megjelöl: a pillanatnyi helyzetünket jelölhetjük meg.
- keres: a mentett és feltöltött adatok között kereshetünk,
- track-ek: a track menü. Itt lehet a trackeket lementeni, törölni, szerkeszteni, és a track beállításokat megváltoztatni.
- útvonalak: a feltöltött és elmentett útvonalainkat kezelhetjük.
- országút: ez a funkció csak a navigáció működése közben működik. 3D-s képet mutat, rajta a helyzetünkkel, és az útvonallal.


- beállítások: a rendszer, a kijelző, térkép, hangok, interface, idő, útvonalterv, oldalsorrend, geocache, hajózás, iránytű, mértékegység, magasságmérő, üdvözlő szöveg, kalibráció, és a jumpmaster beállításai érhetőek el.


- veszélyes pontok: a térképen megadhatunk egy olyan pontot, amely veszélyes pont. Ilyenkor ha közelítünk a veszélyes ponthoz, a készülék hanggal figyelmeztet minket.
- naptár: grafikus naptár, napi-heti-havi nézettel.


- számológép: grafikus számológép, tudományos funkciókkal.


- stopper: sok funkcióval rendelkező stopper. Hét fix funkció található benne, századmásodperc pontosságú.


- nap és hold: grafikusan mutatja a nap és a hold helyzetét, jelölve a két égitest felkelését és lenyugvását. Lehetőség van egy másik időpontra előre vagy visszakeresni.


- vadász és horgász: elméletileg az ember sikerességét jelzi előre. Javaslatot tesz a legjobb és a jó időpontokra.


- játékok: az unalmas időt üthetjük el GPS alapú, és statikus játékokkal.

 

Használati tapasztalatok:
A készülék bekapcsolása után kb. 30 másodperccel már a műholdak keresése menüben találjuk magunkat, és a készülék megkezdi a műholdak befogását. Általában fél perc alatt a pozíció is megvan, és a koordináták kijelzésre kerülnek.
Könnyen használható, az adatok átláthatóan kerülnek kijelzésre. A kijelző jól olvasható fényes nappal is a háttérvilágítás nélkül, és éjszaka is bőven elegendő a legkisebb megvilágítás is. A felbontás sajnos nem olyan szép, mint a monokróm kijelzők esetében, de azért megfelelő részletességgel olvasható. A kijelző mérete sajnos kisebb lett a monokróm kijelzőhöz képest, de meg lehet szokni.
A vevő hihetetlenül jól fogja a műholdakat, még épületben is képes egy 7-15 méteres pontosságot adni, persze épület típustól függően.
A barometrikus magasságmérő viszonylag gyorsan reagál a magasság változásra, és a függőleges sebességet és jól jelzi ki. A barométer kalibrálása nehézkes, de nem lehetetlen.
Az elektronikus iránytű az előzetes véleményekkel ellentétben jól és könnyen kalibrálható, és utána már jól végzi a dolgát. Az iránytűvel lehetőségünk van az ún. Sight and Go navigációra. Ilyenkor egy látótávolságon belül lévő célra rögzítjük az irányt, majd a vevő az irányt tartva navigál minket.
Navigációkor választhatunk, hogy közvetlenül, vagy a térképen lévő utakat követve navigáljon minket a készülék. Minden fordulókor hanggal és a kijelzőn is figyelmeztet minket a következő fordulóra. A navigáció autóval is jól követhető, bár a kisméretű kijelző miatt szokni kell, mert nem olyan kényelmes, mint egy PDA/PNA navigáció.
A vevő érzékenysége miatt arra is tökéletesen alkalmas, hogy mint egy fekete doboz, rögzítse az utunkat akár egy teli hátizsákból is, nem szükséges a rálátás az égre.
Aki már használta az eTrex sorozat bármelyik tagját, annak nem lesz nehéz átszoknia a nagyobb tudásra. Aki most használná először, az mindenképpen a leírással kezdje a használatot. Az alaptérkép nem bővelkedik gazdag részletekkel, így mindenképpen kell rá tölteni egy plusz térképet. Ügyelni kell arra, hogy az alapcsomaghoz nem jár micoSD kártya, így azt mindenképpen kell vásárolni hozzá. Kártya nélkül nem lehet térképet tölteni rá!
A kapcsolathoz az alaptartozék mini-USB kábelt használhatjuk. A térképek feltöltése iszonyat gyors a régebbi eTrex-ek soros kapcsolatához képest, a teljes Magyarország térkép feltöltése alig egy-két percet vett igénybe.
Nagy szerencsének mondható, hogy az interneten letölthető hozzá ingyenes térkép. Ezeket a térképeket a turistautak.hu portálról tölthetjük le különböző részletességgel, attól függően, mire van szükségünk.

Sajnos a régi eTrex készülékekhez nem kaptunk alapból olyan programot, amely lehetővé tette volna a PC-vel való kommunikációt. A Vista Hcx-hez már kaptunk programot, de még ez sem az igazi. Erre lehet megoldás az alábbi módszer, amellyel a gyártó weboldaláról úgy tölthetjük le a programot, hogy ne kelljen fizetni érte, viszont így is használhatjuk teljes verzióban. Látogassunk el a garmin.com weboldalra és töltsük le, majd telepítsük a webupdate programot. Ha ezzel megvagyunk, keressük meg a turistautak.hu oldalon az ajánlott mapsource programot, töltsük le és telepítsük. Telepítsük a készülékhez kapott usb drivereket és kövessük az utasításokat. Ha mindezzel megvagyunk, akkor már használhatónak kell lennie a mapsource programnak. Ha minden stimmel, akkor a program felismeri a GPS-t és már mehet is a használata. Ezután következhet a turista térképek telepítése. A weboldalon részletes utasítást kapunk arra, hogyan kell telepíteni a turistautakat. Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak fel kell tölteni a GPS-re és egy a papírtérképpel is vetekedő részletességet kapunk.
A használati idő függ attól hogy mennyi funkció megy feleslegesen. Mint minden készüléknél, a felesleges megvilágítás drasztikusan csökkenti a működési időt. Erősen javasolt a háttérfény minimális fényerőn való használata és csak akkor, amikor szükséges.
Ezzel majdnem duplájára nő a működési idő. Ha állandóan mozgásban leszünk, érdemes kikapcsolni az elektromos iránytűt, mert a fogyasztása kb. 15%-al csökkenti az üzemidőt.
Nekem most 2db 2700mAh NiMh akku van a készülékben, és egy takarékosabb használattal szűk 1 nap a működési idő vételen. Ha nincs aktív vétel, csak offline módban, mint barométer működik, akkor kb. másfél napig képes bekapcsolva maradni.


Előnyei:
- frissíthető szoftver,
- kisebb méret,
- nagy érzékenység,
- jól látható színes kijelző,
- elektronikus iránytű,
- magasságmérő,
- memóriakártya,
- könnyen kezelhető,
- gyors mini USB,
- rátölthető térképek,
- jó készenléti idő,
- masszív test,
- útvonaltervezés funkció,
- hangjelzéses figyelmeztetés,

 

Hátrányai:
- kisebb kijelző,
- belső memória hiánya,
- csökkent felbontási minőség,
- az elektromos iránytű és az EGNOS üzemmód zabálja az áramot,
- a háttérvilágítás zabálja az áramot
- a magasságmérőt és a barométert nehézkes pontosra kalibrálni,
- kevés az ingyenes szoftver,
- drága tartozékok,
- itt-ott kényelmetlen a menürendszer

Vélemény:
A pénzünkért az eTrex család legjobb készülékét kapjuk meg. A borsos ára ellenére egy jól használható, strapabíró, nagy tudású GPS készüléket kapunk. A térképeket a memóriakártyára töltve egy megbízható segítség lesz. A térképeket gyors mini-USB kapcsolaton kersztül tölthetjük fel és le. Lehetőségünk van a Mapsource program használatával a bejárt útvonalainkat a Google Earth programban megnézni. A pontossága biztos navigációt eredményez mind városban, mind terepen. A kinézete és szoftvere nem olyan látványos, mint egy PDA-iGo kombinációé, de cserébe stabil működést, és egy frissíthető rendszert kapunk. Kezdő GPS-nek, és kezdő geocahingelőnek/túrázónak talán nagy a tudása, nekik érdemes lehet egy olcsóbb, kisebb tudású készüléket beszerezni.
Rutinos felhasználónak nem okoz gondot a használata és a tudás kihasználása.

 

Forrás:

- saját tapasztalat, és képek.

- http://garmin.hu

- Túristautak portál

 

Írta: Interpol, 2009 június 14.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam