WE 1911A1 MEU

Úgy hozta a sors, hogy terepre be kellett szereznem egy olyan pisztolyt, amit nem kell annyira féltenem, mint a márkásabb társakat. Az eddigi tapasztalatok után megrendeltem a WE 1911A MEU pisztolyát, és reméltem, hogy én sem nyúlok annyira mellé. A pisztoly a Redwolf Airsoft web boltból érkezett, és alig 8 nappal a kifizetése után már a kezemben is volt. Mivel az ára miatt nem kellett rá vámot és áfát-t fizetni, így mindössze 24500HUF-ba került.

1. A csomagolás

2. A doboz tartalma

A pisztoly a már megszokott hullámpapír kartondobozba csomagolva érkezett. A doboz desert MARPAT színvilágú, tetetején nagyméretű képet láthatunk a pisztolyról, egy kisebbet a tárról, valamint nagy betűkkel olvasható a M.E.U. felirat. Az összkép és a megjelenés első benyomásra kellemes. A dobozt felnyitva először a nylon zacskóba csomagolt leírás akad a kezünkbe, majd a pisztolyt és a tárat találjuk meg egy fekete selyemszerű anyaggal beborított, és formázott hungarocell tartóban. Ez a tartó megfelelően rögzíti a pisztolyt, így az nem verődik ide-oda a dobozban.

 

Tartalom:

3. A pisztoly és a tár

A dobozban az alábbi tartozékokat találjuk:
- 1911A1 MEU pisztoly,
- 1db 1911/MEU tár,

Adatok:
Gyártó: WE-Tech
Típus: 1911A1 MEU
Hossz: 222 mm
Súly: 1020 gramm
Felhasznált anyagok: fém + gumi
Csőhossz: 110 mm
Tárkapacitás: 15BB
Hop-up: állítható
Működés: GBB
Teljesítmény: 290fps

 

A fegyver:

A pisztolyt a markolatpanelek kivételével teljesen fémből készítették. Megmunkálási nyom egyedül a sátorvas előtt van a tokon, de az is csak azért látszik, mert a gyárban kézzel ráfestettek 2 pöttyöt, hogy a festék eltakarja. Nem durva esztétikai hiba, olcsó replika lévén ez még elfogadható. A pisztolyon más hibát nem találtam.

4. A pisztoly jobb és bal oldalról

5. A szán hátsó helyzetben megakasztva

Gumi: markolatpanelek,
Fém: szán, tok, külsőcső, irányzékok, elsütő szerkezet, szánakasztó, szánbiztosító, markolatbiztosító, lanyard plug, belsőcső, hop-up kamra, rugóvezető, tár kioldó, tár, csavarok és pinek.
Ami nekem nagyon nem tetszett, az a gumi markolat szaga. A gyári guminak valami ocsmány, orrfacsaró, talán az égő autógumihoz hasonlító szaga van. Idővel biztosan kiszellőzik, de ezt a próbálgatások ideje alatt (2 hét) nem kezdte el, így inkább kicseréltem laminált fából készült markolatpanelekre.

 

Feliratok:

A pisztolyon nincsenek meg a szokásos feliratok. A gumi markolat beágyazva egy szép kidolgozású USMC „EGA” pint, valamint egy „Pro-grip WE-Tech Taiwan” feliratot tartalmaz. A szánakasztón egy matricát találunk, amin a „Made in Taiwan” felirat olvasható, a hüvelykivetőnél a külsőcsőbe pedig a ".45 ACP" felirat van beütve.

6. A USMC "EGA" és a markolat felirata

7. A szánakasztón lévő matrica, és a csövön lévő felirat

Irányzékok:

A szánon az első irányzék nem állítható, és nem is cserélhető, a hátsó irányzék azonban már szerencsére cserélhető. Gyárilag az első célgömbön és a hátsó nézőkén is van a célzást segítő festés.
Az irányzékok színe megegyezik a többi fém alkatrész színével, és minőségével. Az irányzékok gyárilag ennél a pisztolynál is pontosan vannak beállítva. Kis negatívumként említem meg, hogy a hátsó irányzékot rögzítő csavart kicsit erősebben meg kellett húzni, mert nem fogta stabilan a nézőkét.

8. Az első és hátsó irányzék

9. A célzást segítő felfestett pöttyök

10. Az irányzék láthatósága

Biztosítás:

A Colt pisztolyoknál már megszokott biztosítási módok találhatóak meg a WE MEU-n is. A markolatbiztosító precízen működik. A pisztollyal csak a két biztosító együttes működtetése után lehet lövést leadni.

11. A szánbiztosító két állása

Sajnos itt is megtalálható az a pontatlanság, hogy a szánbiztosítót a kakas fesztelenített helyzete ellenére annyirafel lehet tolni, hogy akadályozza a szánt a hátramozgás közben. Ha a működéstől ez a biztosító nem „ugrik” vissza a helyére, akkor járhatunk úgy, hogy a pisztoly a gázt kiköpi a szabadba.

Működés:

A pisztoly Single Action működésű, csak úgy lehet lövést leadni, ha a kakast előzőleg megfeszítettük.
A pisztoly lövéskor hangos, jellegzetes fémes hangot ad. A próbák során akadály nem fordult elő. A lövéskor a pisztoly irányzéka kis mértékben elmozdul a célpontról, de köszönhetően a jól látható irányzékoknak könnyedén lehet ismét pontosan célozni vele. A kezelőszervek könnyedén, akadás nélkül mozognak. Mint az eddig kipróbált WE pisztolyok esetében itt sem lehet a szánt hátrahúzással visszaengedni a helyére, ezt csak a szánakasztóval tehetjük meg.

Részleges szétszedés:


1. a tárat vegyük ki a pisztolyból, és ellenőrizzük a töltetlenséget,

2. a szánt húzzuk hátra „szerelő” állásba, majd a kezünkkel rögzítsük,


3. a szánakasztót a jobb oldalról nyomjuk ki rögzített helyzetéből, és vegyük ki a tokból.


4. a szánt előre mozgatva vegyük le a tokról.


5. a rugóvezetőt és a helyretolórugót vegyük ki a szánból,


6. a cső elején lévő fém csővéget fordítsuk el a képen látható módon,


7. a szánból előrefelé húzva vegyük ki a hop-kamrát a külsőcsővel,

Külső-, belsőcső:

A külsőcső fémből készült, és matt fekete festést kapott. A festés minősége közepes. A torkolati részénél a huzagolásba ennél a pisztolynál is menetet metszettek, hogy képes legyen a hangtompító rögzítésére. Szerintem ez veszélyezteti a működést, mert a szán hátrafelé mozgásakor a belsőcső kis mértékben előrefelé mozog, és beleütközhet a hangtompítóba, ezzel akadályozva a normális működést - de legalább jól néz ki.

12. A külsőcső bal- és jobb oldala

13. A külsőcső szétszeve

A belsőcső a Marui minőséget közelíti, belső felén tükörfényesre van polírozva, átmérője 6,00 mm. A csőben semmilyen hiba nem volt található.

14. A belsőcső minősége I.

15. A belsőcső minősége II.

16. A belsőcső átmérője

Hop-up:

A pisztolyban Marui rendszerű hop-up kamra van, kisebb módosításokkal. A kamrán lévő tárcsa segítségével állíthatjuk a hop-up hatást, de sajnos itt egy kis holtjátéka van az állító keréknek, így többször kell ellenőrizni, hogy a beállítás megmaradt-e. A hop-up pisztoly lőtávon nagyon pontos.

17. A hop-up kamra bal- és jobb oldala

18. A hop-up kamra kiszedve a külsőcsőből

19. A hop-up gumi csőbe lógó része

Tár:

A pisztolyhoz egy darab 15BB befogadására képes, egysoros tárat adnak. A tárak nem kompatibilisek a TM MEU hasonló táraival. A teljes tár fémből lett legyártva. A tár betöltő szelepénél O-gyűrűs tömítés található. A tár adogatótömbjét lehúzott állapotban meg lehet akasztani (mint pár KSC tárnál) és ennek segítségével a BB-ket könnyű a tárba betölteni, de figyelni kell vele, mert az adagológömb nem rögzül annyira stabilan, mint kéne és ha a rugó visszalöki a helyére, akkor a betárazott BB-ből egyet elég erősen kilő.

20. A tár

21. A tár elölről és hátulról

22. A tárajak

23. A szelep

24. A tárfenék

A tárnál használat közben egy kis hiba jött elő - mérsékelten szivárgott a gáz - ezért a tárat darabokra szedtem, és ellenőriztem a tömítéseket, valamint a szelepeket. Miután a szelepeknél hibát és a tömítéseken deformálódást nem találtam, így összeszereltem a tárat, és szorosabban csavartam be a szelepeket. Ezzel a jelenség meg is szűnt.

25. A tár darabjai

26. A betöltőszelep, és a társzelep

Kronózás:
Guarder 0,2-es BB-t, és Ultrair green gázt használtam a méréshez. A pisztollyal beállított hop-up mellett 10 lövést adtam le, minden lövés között kb. 5 másodperc szünetet tartottam.

27. A legkisebb, az átlagos és a legnagyobb mért kezdősebesség.

1. lövés 306,9fps
2. lövés 297fps
3. lövés 298fps
4. lövés 294fps
5. lövés 292,5fps
6. lövés 291,8fps
7. lövés 292,7fps
8. lövés 289,5fps
9. lövés 292,1fps
10. lövés 289,2fps

Legnagyobb fps: 306,9fps
Legkisebb fps: 289,2fps
Átlagos teljesítmény: 294,37fps
Fps ingadozás: 5,22fps

 

Lőteszt:
A lőtesztet zárt térben, szobahőmérsékleten, több lőtávon teszteltem. 10 lövést adtam le két A4-es lapra kinyomtatott, kicsinyített IPSC lőlapra, amiket 6 méter és 10 méter távolságra függesztettem ki. A lőlapon körrel jelöltem a találatokat.

6 méter

 

10 méter:

Személyes vélemény:

Nagyon jól kiegyensúlyozott pisztoly, aminek a használatát hamar meg lehet szokni. Megbízhatóan működik, a tesztek alatt minimális hiba fordult elő, ami könnyen kijavítható. A homogén fekete festés tetszetős, de sajnos ennél a pisztolynál is jelentkezik a gyors kopás. A fogása kényelmes és stabil, nem csúszkál az ember kezében. Az irányzékok a gyári állapotukban is jól láthatóak, pontos célzást tesznek lehetővé. A szétszedése pár karbantartás után nem okozhat gondot. A tesztek szerint a 0,25-ös BB-vel a hatásos lőtávolsága 25-30 méter körül van gyári állapotban. A BLACKHAWK! Által gyártott CQC tokba passzentosan illeszkedik, és nagyon stabilan rögzül. Aki olcsó, és megbízható pisztolyt szeretne magának, az bátran megveheti, nem fog csalódni benne.

 

Pozitívum:
- szép matt fekete felület,
- kiváló pontosság,
- rengeteg pótalkatrész,
- széleskörű teljesítmény, és optikai tuning lehetőség,
- kiváló vételár (24500HUF)

Negatívum:
- a hop-up állításhoz itt is le kell venni a szánt,
- a szép felületkezelés néhány helyenen ennél a pisztolynál is kopik,
- az első irányzék nem cserélhető,
- a tárak nem illeszkednek a TM hasonló típusokhoz,

 

Markolat panel csere:

Egyéni ízlés miatt úgy döntöttem, hogy a gumi markolatot kicserélem fára. Ez legalább nem olyan büdös, mint a gumi. A fa markolatpaneleket még anno az RSOV-ről hozattam be a TM Night Warrior-hoz, de mivel a pisztoly eladásra került, így ez megmaradt nekem.

28. A laminált fa markolatpanelek

Mivel tudtam, hogy a panel nem illeszkedik 100%-os pontossággal, így reszelőt vettem a kezembe, és kezdődött a minimális átalakítás.

29. A pisztoly és a fa markolatok

A jobb oldali panelt felrakva bejelöltem a biztosító fel-le mozgási tartományát, és a jelölések közé eső részt óvatosan kireszeltem a fából. Többször visszaillesztettem a panelt, hogy ellenőrizzem a vájat mélységét. Pár perc reszelés után készen is voltam.

30. A jobb oldali biztosítónak kireszelt "csatorna"

A bal oldali panel látszólag jól illeszkedett, de a csavarok becsavarása után a szánakasztónem funkcionált. Itt is megnéztem, hogy mekkora ívet kell kireszelgetni, és pár perc reszelés után már ezt a panelt is lehetett felrögzíteni.

31. A bal oldali panelen kireszelt rész

A csavarok behelyezése során azt tapasztaltam, hogy azok mélyebbre csavarhatóak be, mint a gumi panel esetén, és emiatt akadályozzák a tár behelyezését. Ezt a panel és a csavar közé beillesztett alátéttel orvosolni lehet, így a jelenség megszűntethető.

A végeredmény:

32. A felszerelt markolatok

Tervezem majd a gumimarkolatból a USMC „EGA” pin átrakását a fa markolatba, de hozzá való lyuk kimarását már szakemberre kell bíznom.

 

Írta: Interpol, 2011 január 30.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam