WE P226 Railed version

Csapattárs már nagyon várta a WE gyártó SigSauer P226 pisztoly másolatát. Eddig is lehetett venni P226 másolatokat, de a korábbi WE 1911 pisztolyok tapasztalatai alapján jobban bízott a WE másolatban, mint más gyártók replikáiban. Megrendeltük, kb. 24000HUF-ot fizettünk ki érte, majd a pisztoly kb. 10 nap alatt érkezett meg a Redwolf webbolt-ból.

Csomagolás

A pisztoly egy csillogó fekete színű, hullámpapír dobozba csomagolva érkezett. A doboz tetején a pisztoly képét, típusát, és a Navy Seal jelmondatát tartalmazó matricát találunk. A dobozt kinyitva elénk tárul a tartalom. A pisztolyt formázott hungarocell tartóba helyezték el, és a biztonság kedvéért még egy kis buborékos nylon védelmet is kapott. A használati utasítást is ezekre helyezték el.

Tartalom


- WE P226 pisztoly
- 1db tár
- használati útmutató

 

Technikai adatok
Gyártó: WE
Típus: P226 railed version (F226)
Hossz: 196 mm
Súly: 880 gramm
Felhasznált anyagok: ABS műanyag, fém
Tárkapacitás: 20BB
Hop-up: állítható
Működés: GBB
Teljesítmény: 290fps

 

A fegyver

Ami először szembetűnik a pisztolyon, az a kivitelezés minősége. A fém alkatrészeken szinte sehol, csak a fém rugóvezető elején, és a műanyag alkatrészeken találunk elvétve egy-két illesztési, vagy öntési nyomot, de ezek annyira minimálisak, hogy nagyon nem is érdemes foglalkozni vele.
A felületkezelések minősége is kiváló, mindenhol homogén. Talán az egyik legszebbre sikerült WE pisztoly, amihez eddig szerencsém volt. A markolatpanelek, a tok, a kezelőszervek szinte egyforma fekete színűek, míg a szán matt szürke festést kapott. Az eddigi használatok során a festés csak azokon az éleken kopott le, ahol a tokkal találkozott a pisztoly.
A pisztoly felépítése elég masszív, nagyon jól szerelték össze, így egyik alkatrész sem lötyög.
A sátorvas előtt egy 20mm-es szereléksín lett kialakítva, ide lámpát, vagy lézeres célzó berendezést lehet szerelni.
A pisztolyon a markolatokat leszámítva minden alkatrész fémből készült.

 

Feliratok

A gyártó nem szakadt bele a feliratok elhelyezésébe. A pisztoly mindössze három feliratozást kapott, az egyik a töltényűrön olvasható „9mm Para”, valamint a markolatok oldalain a „SEAL TEAMSIX”, és az „F226” feliratok.

 

Irányzékok

A pisztolyon elöl és hátul egy-egy fémből készült irányzékot találunk. Mindkét irányzék fehér pöttyökkel lett kontrasztosítva, így könnyítve meg a célzást. Szerencsére itt már (ellentétben a WE 1911-szériával) mindkét irányzék cserélhető, így mindenki a kedve szerint kicserélheti őket akár tríciumos, akár fénygyűjtő-optikaiszálas irányzékokra.

Az irányzék már gyárilag jól van beállítva, kis gyakorlással a pisztoly oda is lő, ahová célzunk. A célzás elég könnyű, mert a célgömb nagyon jól látható a hátsó nézőkén keresztül.

 

Biztosítás

A pisztolyon hagyományos értelemben vett biztosító nincs, csőre töltve, tűzkész állapotban nem lehet biztonságosan hordani. A véletlen elsülés ellen a pisztolyt feszteleníteni lehet, ezután a lövést csak revolverezve lehet leadni.
Viszont itt kell megemlíteni az egyik legnagyobb hibáját is, ugyanis csőre töltést követően még fesztelenítve sem lesz biztonságos a pisztoly. Hiába mozog előre a kakas fesztelenített helyzetbe, a pisztoly mégis lövésre képes állapotban marad! A fesztelenítéssel visszaengedett kakas ugyanis egy kisebb nyomásra kiengedi a gázt, nagyobb ütésre pedig elsül, és kilövi a lövedéket. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy valamelyik rugója gyárilag gyenge, és emiatt nem biztonságos a pisztoly. Mivel a pisztolyt a tulajdonosa a gyűjteményébe tette és nem viszi játékra, így nem látta értelmét a hiba kiderítésének, és megjavításának.
Tekintve, hogy eddig ez az egyetlen P226, amihez szerencsénk volt, reméljük, hogy a tapasztalt probléma egyedi eset, és nem szériahiba. Kár lenne a pisztolyért.

 

Működés
A pisztoly DoubleAction/SingleAction (DA/SA) vagy DoubleActionOnly (DAO) működésű, így lehetőség van az előzetesen megfeszített kakast az elsütővel oldani, vagy fesztelenített állapotban az elsütőt finoman húzva a kakast megfeszíteni, majd a lövést kiváltani.
Revolverezve a pisztoly kicsit reszelősen működik, így kellő erőt kell kifejteni a működéshez. Tűzkész állapotban azonban pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni: az elsütő nagyon finoman, és nagyon egyenletesen működik: szinte erőt sem kell kifejteni a lövés kiváltásához. (Megkockáztatom, hogy SA módban még jobb is az elsütő szerkezete, mint a WE/SocomGear/TM 1911 pisztolyoknak).

 

Részleges szétszedés


1. a tárat vegyük ki a pisztolyból, majd ellenőrizzük a töltetlenséget.

 


2. a szánt húzzuk hátra a jelig, majd szánrögzítőt fordítsuk el lefelé 90 fokkal.

 


3. a szánt finoman toljuk előre.

 


4. a rugóvezetőt toljuk előre, majd próbáljuk a rugót összenyomott helyzetben tartani, és így kihúzni a hop-up kamra jobb oldalán.

 


5. egy kicsit mozgassuk együtt előre a külső- és belsőcsövet, majd kifelé emelve húzzuk ki a szánból.

 


6. a külsőcsőből finoman húzzuk ki a belsőcsövet a hop-kamrával.

 

A külső-, és belsőcső

A küsőcső fémből készült, és egy egységet alkot a hop-házzal. A festése homogén, de sajnos a használat során a szántól itt-ott megkopott. A külsőcső torkolatánál szintén kialakításra került egy kis menet, ahová a hangtompító adaptert lehet tekerni.

A belsőcső egy részből készült, 5,98mm átmérőjű, belül tükörfényesre polírozott, homogén felszínű cső.

Durva felületi hibája nem volt, kipucolása után vetekedett a SocomGear pisztoly minőségével.

A belsőcső csőtorkolata kicsit csúnyábban lett megmunkálva, de szerencsére ez a szórásképet nem befolyásolta.

 

A hop-up

Szerencsére ez a pisztoly is Marui-rendszerű hop-up egységet kapott, így már előre borítékolható a kiváló szóráskép. A Hop-gumi, a lenyomó, és az állítótárcsa csereszabatos az 1911-szériával, de a kamra teste más kialakítású: a kamrába illeszkedik a rugóvezető tüskéje, így stabilizálva magát.

Az első használat előtt javasolt ellenőrizni a lenyomó állását, mert néha előfordul, hogy a gyárban nem hajtják be eléggé, ezáltal ferde lesz a lenyomó, és a pisztoly jobb esetben rossz szórást produkál, rosszabb esetben pedig félretekeri a BB-t. Sajnos elsőre mi is így jártunk (ferde volt a lenyomó).

Szerencsére minimális hajlítással orvosolni lehet a problémát, és ezután a pisztoly már sokkal kisebb szórást fog produkálni.
A gyári hop-up gumi szerintem bőven elegendő bele. Ha a gumi nem sérült, vagy szakadt, akkor felesleges cserélni, ugyanis kis gyakorlással a pisztoly ezzel is nagyon jó szórásképet produkál.
A tulajdonosa általában G&G 0,25-ös BB-vel, én pedig a tesztek során Guarder 0,28-as BB-vel használtam. A hatékony lőtáv mindkét BB esetben kb. 35-40 méter volt. Ezen a távolságon mindkét BB-típus kis mértékben kacsázik jobbra-balra a levegőben, de közel vízszintesen repül. Kisebb, lő-távokon már megmutatkozik a nehezebb BB előnye: 0,28-as BB-t használva megközelítően 30%-al kisebb lesz a szóráskép.

 

A tár

A pisztolyhoz gyárilag csak 1db, 20BB kapacitású tárat adnak. A tár teljesen fémből készül, és szemmel láthatóan Marui P226 kompatibilis. A kialakítása is szinte teljesen azonos, csak a TM-nél megszokott feliratok hiányoznak róla.

A BB-k betöltéséhez a rugó ellenében le kell húzni a BB-adogatótömböt (follower), majd a tár szélesebb nyílásán kell beadogatni a BB-ket.

 

Kronózás
Guarder 0,2-es BB-t, és Guarder green gázt használtam a méréshez. A pisztollyal beállított hop-up mellett 10 lövést adtam le, minden lövés között kb. 5 másodperc szünetet tartottam.


1. lövés 292,1fps
2. lövés 292,3fps
3. lövés 290,5fps
4. lövés 290,1fps
5. lövés 295,6fps
6. lövés 292,4fps
7. lövés 291,4fps
8. lövés 290,5fps
9. lövés 289,8fps
10. lövés 291,3fps


Legnagyobb fps: 295,6fps
Legkisebb fps: 289,8fps
Átlagos teljesítmény: 291,6fps
Fps ingadozás: +/- 1,68fps

 

Lőteszt
A pisztoly lőtesztjét szobahőmérsékleten, zárt térben végeztem el, a célpont egy A/4-es lapra nyomtatott, 1/3-ad méretű IPSC lőlap volt. A lőteszthez Guarder 0,28-as BB-t használtam, 9 méterről, szabadkézből adtam le 10 lövést, majd a második lőlapra is leadtam 10 lövést, de ezeket már csak revolverezve. A lőlapon a találatokat körrel jelöltem.

 

Végezetül két videó, amikor még tervezési/gyártási fázisban volt a pisztoly a WE-nél:

 

 

Személyes vélemény
Mindenképp szomorúságra ad okot a fesztelenítés hibája, remélhetőleg egyedi probléma. Ezen kívül mind kinézetben, mind működésben elégedett vagyok vele, kis gyakorlással egy elég jól használható pisztolyt kapunk. Tetszett az irányzékok kialakítása, nagyon könnyen lehetett vele célozni. Sajnálom, hogy a hop-rendszere nem annyira jó, mint a WE 1911-szériának, de azon a távolságon, ahol használni érdemes (2-20 méter) nagyon jó kis pisztoly. Én személy szerint még mindig maradnék az 1911-szériánál, mert nekem az valahogy jobban kézre áll. Az ára a GBB pisztolyok között szerintem kifejezetten jó, és ha valóban minden alkatrésze TM kompatibilis, akkor az alkatrész utánpótlás sem lehet probléma. Aki a Sig-szériának rajongója, nyugodtan vegye meg, mert egy nagyon jól kinéző, és viszonylag jól lövő pisztolyt kap a pénzéért, és reménykedjünk, hogy nála a fesztelenítő hibája sem fog jelentkezni.

 

Az alábbiakban olvasható a tulajdonos, Vick véleménye:
„A pisztoly megvásárlására nem a szükségszerűség, csupán a replika eredetije iránt táplált rajongásom miatt került sor. Külsejét tekintve egy erős közepes az eredetihez képest.
Használata során ugyanazzal a jelenséggel találkoztam, mint az igazi esetében, nevezetesen hogy kétkezes fogásnál véletlen lenyomom a szánakasztót, így nem veszem észre - csupán az üres csettenés után - hogy a fegyver üres. Ilyen szempontból első osztályú másolat.
Anyagát tekintve egy kicsit könnyűnek hat. Nincs meg igazán az "anyagból készült" érzésem.
Festése a WE 1911 Tactical-hoz képest meglepően ellenálló.
Jelentős hátrányaként csak azt tudnám megemlíteni, hogy ha a fegyvert csőre töltjük, és fesztelenítjük az erre szolgáló kar segítségével, akkor a kakasra mért bármilyen ütés lövést tud kiváltani.
Mivel a fegyvert nem használom játékra, ezért ennek okát nem kutattam, ezáltal a kiküszöbölésére sem találtam módot.
Az elsütés egyébként egészen kellemes. Nyilván nem a "svájci óramű", de megfelelő.
A fent leírt hátránya miatt nem feltétlen ajánlanám játékra. Szerintem ez nagyban gátolja a rendeltetésszerű használatát. Szobadísznek meg túl drága.
Hozzá tartozik azonban, hogy ebben az árkategóriában nincs túl sok P226-os replika.”

 

Pozitívum
- vételár,
- kidolgozás minősége,
- szereléksínnel van ellátva,
- alapban jó szóráskép,
- DA/SA működés,
- TM kompatibilis,

Negatívum
- a fesztelenítő hibája (!)
- szegényes használati leírás,
- kevés marking,

 

 

Források:
- szöveg és képek: saját, és internet,
- youtube videók: Alex Wang,

 

 

Írta: Interpol, 2012 december 23.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam